Skip to Content

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland

De kindervakantie; veel gezinnen kijken hier het hele jaar naar uit. Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft; het feit dat je even in een andere omgeving zit doet al wonderen. Even niet de dagelijkse beslommeringen, maar heerlijk genieten. Als je op zoek gaat naar een accommodatie is de keuze enorm; je kan natuurlijk in je eigen tent of caravan verblijven, een accommodatie huren op een camping of gaan voor een vakantiepark.

Wij vinden met kinderen dat laatste altijd heel ideaal; je hebt dan toch je eigen ‘huisje’ of appartement en kan van daaruit allemaal activiteiten organiseren. Veel vakantieparken beschikken over fijne faciliteiten die je verblijf nog veel leuker maken. Geen wonder dus dat als je gaat zoeken dit ook wel als ‘kindervakantie’ bestempeld wordt. Hoe je er voor kan zorgen dat je optimaal kan genieten van deze vakantie? Daarvoor onderstaande tips!

Voorpret; kijk vooraf naar de mogelijkheden en activiteiten voor kinderen op het vakantiepark

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland - Reisliefde

Waarschijnlijk heb je bij het boeken van het vakantiepark al goed gekeken naar wat je allemaal kan doen op het vakantiepark? Bij het boeken heb je misschien al gekeken naar de diverse accommodaties en misschien een fijn huisje gekozen met een hottub. Dan is het toch echt wel handig om te zorgen dat je geen zwempakken vergeet (ja, ik spreek uit ervaring). Ook qua beddengoed is het handig om vooraf te weten of je dat wel of niet moet meenemen.

De vakantieparken van Topparken hebben allemaal een ruim aanbod van faciliteiten en een uitgebreid animatieprogramma. Misschien dat er een mogelijkheid is om te bowlen, een indoorspeelparadijs, ponyrijden, een zwembad of is er een animatieteam met speciale kinderactiviteiten? Maak voordat je op vakantie gaat hier eens een lijstje van. Dan heb je al een beetje een idee wat je allemaal kan doen met de kinderen.

Maak een overzicht met leuke uitstapjes in de directe omgeving van het park

Is er een dierentuin of pretpark in de buurt of een leuk museum? Kijk voor je op vakantie gaat wat er allemaal in de buurt zoal te doen is. Maak ook een overzicht met uitjes die overdekt zijn. Mocht het slecht weer zijn dat je bijvoorbeeld wel een indoorspeelparadijs, een bioscoop of een museum kan bezoeken. Zoek ook even naar een winkelcentrum in de directe omgeving. Wellicht komt dit nog van pas als je op zoek bent naar een speelgoedwinkel. Mocht je er al zeker van zijn dat je tijdens de vakantie met je kinderen naar bijvoorbeeld een pretpark gaat, regel dan alvast entreetickets.

Laat de kinderen helpen met inpakken

Een vakantie begint natuurlijk al bij het inpakken van de koffers en het inladen van de auto. Om je kind al een beetje mee te nemen in de vakantiepret, kun je ze mee laten helpen met inpakken. Laat je kinderen ook zelf beslissen wat ze mee willen nemen, zo heb je geen gezeur van ik wilde die knuffel of dat zwempak.

Wij geven ze ook altijd een eigen rugzakje dat ze mogen vullen met speelgoed, boeken, knuffels etc. Ideaal voor in de auto, of bijvoorbeeld voor als het regent. De ervaring leert dat de rest van de tijd er vaak buiten meer dan genoeg te doen is. Natuurlijk kunnen ze ook helpen met inladen. Laat ze bijvoorbeeld helpen met wat lichte dingen naar de auto dragen. Hoe eerder jullie klaar zijn hoe eerder jullie op weg kunnen naar het vakantiepark.

Neem een kinderfietsje mee

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland - Reisliefde

Het fijne van een vakantiepark is dat er genoeg ruimte is om je kind te laten spelen. Bovendien is het ook uitermate geschikt om je kind er te laten rondfietsen. Daarnaast is het op een vakantiepark ook een zeer geschikte omgeving om je kind te leren fietsen. Het is een rustige omgeving en je kan er uitgebreid de tijd voor nemen. Vergeet daarom niet om een kinderfietsje mee te nemen. Je kind kan er zich prima mee vermaken, ook ideaal als ze al wat ouder zijn en zelfstandig bijvoorbeeld naar een speeltuintje of strandje kunnen fietsen op het park.

Een klein zwembadje voor waterpret

Ga je in de zomer op vakantie en is er tropisch weer voorspeld? Dan is het wellicht een fijn idee om ook een klein zwembadje mee te nemen. Bij lekker zonnig weer en zomerse temperaturen kun je het zwembadje bij het vakantiehuisje opzetten en kunnen de kinderen erin poedelen en met water spelen. Met water spelen zorgt altijd voor veel plezier.

Een schepje een emmertje

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland - Reisliefde

Een vakantiepark met bos of strand in de buurt of een speeltuin met zandgrond? Vergeet dan niet om een schepje en een emmertje mee te nemen. Handig om mee in het zand te spelen en bijvoorbeeld een zandkasteel te bouwen, maar het emmertje is ook geschikt om gevonden schelpjes in mee te nemen. In ieder geval met een schepje en een emmertje kan je kind fijn spelen tijdens de vakantie.

Laarsjes voor de regen

De zon schijnt misschien niet altijd. Als het regent of heeft geregend vindt je kind het misschien heerlijk om in de plassen te gaan stampen. Dan is het fijn dat je ze laarsjes aan kan geven. Vergeet deze niet mee te nemen. Ook heel geschikt als je in het bos wil gaan wandelen en alles is vochtig van de regen. Overigens komen de laarsjes ook van pas als je eventueel een bezoek brengt aan de kinderboerderij. Dan blijven de schoenen mooi schoon.

Lekker knutselen of spelletjes doen

Vakantie betekent ook dat er meer tijd is voor elkaar. Een mooie gelegenheid om met je kind een spelletje te doen of om wat te knutselen. Je bent er zo weer een paar uur mee bezig. Ideaal als het bijvoorbeeld een paar uur regent en je even niet weet hoe je de kinderen moet bezighouden. Er zijn vakantiehuisjes waar soms al standaard wat spelletjes liggen. Maar neem voor de zekerheid het lievelingsspel van je zoon of dochter mee, en wat knutselspullen. Dan heb je ook altijd iets achter de hand.

Pannenkoeken bakken of gourmetten

10 tips voor een leuke kindervakantie op een vakantiepark in Nederland - Reisliefde

Op de vakantieparken van Topparken zijn er diverse horeca- en eetgelegenheden. Heerlijk zitten op een terrasje met een hapje en drankje, terwijl de kinderen spelen. En geen zorgen maken over de afwas, of het ‘maar ik wil dit niet eten’ omdat ze allemaal zelf mogen kiezen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in je eigen vakantiehuisje van lekker eten te genieten. Met kinderen is het bijvoorbeeld leuk om pannenkoeken te bakken die ze daarna zelf met van alles mogen versieren. Ook gourmetten is leuk met kinderen. Zorg voor wat pannenkoekenbeslag zodat je zoon of dochter hun eigen minipannenkoekjes kunnen bakken.

Het vakantiepark verkennen en op een mooi plekje picknicken

Trek je wandelschoenen aan en ga het park waar je zit eens helemaal verkennen. Je kind of de kinderen kunnen in plaats van wandelen ook naast jou op hun fiets het park ontdekken. Neem een picknickmand of tas mee en zoek ergens een mooi rustig plekje waar je met het hele gezin van een heerlijke picknick kan genieten. Zoek een plekje uit waar de kids even kunnen klimmen, klauteren en spelen. Bijvoorbeeld in de buurt van een speeltuin.

Hoe bereidt jij je voor op een verblijf bij een vakantiepark of wat neem je mee?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Topparken.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.