Skip to Content

Tips om van de vakantie een feestje te maken

Tips om van de vakantie een feestje te maken

Vakantie: heerlijk vrij zijn van allerlei verplichtingen en niet steeds op de tijd moeten letten. De kinderen thuis en gezellig met elkaar leuke dingen ondernemen… Hoe schep je nu een heerlijke vakantiesfeer in huis. Want dat je niet iedere vakantieweek ook werkelijk op vakantie zult zijn, ligt voor de hand. Maar daarom kan iedere vakantieweek nog wel écht vakantie zijn! Overigens kun je de meeste tips ook toepassen als je op vakantie bent!

Leef minder op de klok

In het normale leven zijn we behoorlijk gebonden aan de klok, waardoor we vaak minder vrij leven als dat we eigenlijk zouden willen. Je zou het prima vinden als de kinderen ’s avonds nog even langer op zouden blijven, maar morgenochtend om 7 uur moeten ze toch echt hun bed uit. Ze moeten op tijd én fit op school verschijnen!

Of je zou best de ochtend lekker langzaam willen beginnen, maar ja, dat gaat niet als je op tijd op je werk moet zijn. In de vakantie houdt niks je tegen! Volg nu lekker je hart en loop gewoon lekker tot elf uur in je pyjama rond! Ga over in de relaxstand. En geniet met elkaar op de manier zoals het beste bij jullie past.

Laat de teugels een beetje vieren

Nee, je gaat nu niet opeens alles maar goed vinden. Maar dingen doen die anders niet gedaan worden vanwege de tijd of de inzet van jouw kant af, zijn dus speciaal. De kinderen zullen het dan ook als een feest ervaren als die dingen nu opeens wel mogen of kunnen. Willen ze graag iets lekkers bakken, maar kom je daar gewoon nooit aan toe? Nu doen, dus! Mogen de kinderen eigenlijk nooit een bepaald programma zien omdat het te laat uitgezonden wordt? Nu lekker wel op dat tijdstip laten kijken. 

Lekker eten

Ieder kind heeft zijn eigen wensen als het op eten aankomt. Iedere dag kun je een kind laten kiezen wat het eten wil, bijvoorbeeld. Ook leuk als ze zelf mee mogen bakken en braden. En ach, waarom zou je ook niet een keer de pizzabezorger laten langskomen?

Uit eten gaan in een leuk kindvriendelijk restaurant is voor kinderen én ouders leuk! Een pannenkoekenrestaurant is vaak geheel op kinderen ingericht én de meeste kinderen lusten wel een lekkere pannenkoek. Maar er zijn ook ‘gewone’ restaurants die heel kindvriendelijk zijn. Even googelen en je weet waar er bij jou in de buurt zo’n restaurant te vinden is.

Op naar een ijsje

Op vakantie hoort er vaak een ijsje bij. Dus waarom thuis niet? Stap gezellig met elkaar op de fiets of wandel richting de ijscoman. Lekker in het zonnetje (of anders gewoon maar binnen bij de ijscoman…) het ijsje opeten en op je gemakje weer terug naar huis.

Thuis voor de buis

Slecht weer? Tover de kamer om in een bioscoop! Gordijnen dicht, tv aan en popcorn in de aanslag. Een mooie film is tegenwoordig niet meer moeilijk te vinden, want Netflix en aanverwante aanbieders hebben een ruime keuze!

Sportief bezig zijn

Of het nu om de kerstvakantie gaat of de zomervakantie: er is altijd wel ergens iets sportiefs te doen. Misschien niet altijd direct voor de deur, maar een dagje op stap is alleen maar leuk. Denk eens aan:

  • Zwemmen, en dan het liefst in een ander zwembad dan waar het kind al iedere week op zwemles zit…
  • Schaatsen, op natuurijs of een kunstbaan(tje)
  • Skiën of snowboarden in een skihal (sommige bieden ook sleeën aan). Ook hartstikke leuk in de zomer!
  • Klimmen in een klimpark
  • Mountainbiken (deze zijn op veel plekken bij mooie tochten te huur)
  • Wandelen en dan neem je natuurlijk de picknickmand mee. In het bos, de heide, de duinen, op het strand of bij zandverstuivingen, maar ook in de polder kun je mooie plekken vinden.
  • Fietsen, met een leuke bestemming

Vrolijke muziek

Zoek heerlijke Spaanse muziek op of andere zomerse sounds en zet dit lekker op de achtergrond op. En als de tijd er rijp voor is, dan gaan jullie natuurlijk er lekker op los. Hard meezingen en lekker dansen! Is het geen zomer, maar juist winter? Dan doe je gewoon hetzelfde, maar dan met Kerstmuziek. Houd je meer van de zomer? Dan kun je natuurlijk in huis prima alvast zomerse muziek aanzetten en je al lekker verheugen op de komende zomer!

Leef buiten

In de zomervakantie kun je jouw tuin omtoveren tot een echt vakantieparadijsje. Zet een badje neer (nooit zonder toezicht) en zorg voor meer leuk spelmateriaal. Heb je geen badje? Dan zijn bakken met water (emmers kunnen ook) eveneens prima. Waterpistolen erbij of andere dingen waarmee ze met water kunnen spelen.

Eten en drinken doe je zoveel mogelijk lekker buiten. Binnen is alleen nog de plek waar je bed staat…en het bad. Hoewel je zelfs die dingen naar buiten kan halen. Een tuindouche maken kan harstikke leuk voor de kids zijn. En buiten in een tent slapen uiteraard ook.

Knus in huis maken

In de koudere maanden zul je de vakantiesfeer meer in huis voor elkaar moeten krijgen. Geen probleem toch? Tover je kamer om tot een kinderparadijsje! Heb je kleintjes, dan is een ballenbak in de kamer misschien een optie? Heb je nog geen kindertafeltje staan? Doe dit dan nu wel en zorg dat er leuke knutselspullen in de buurt liggen.

Laat de kinderen een leuke hut bouwen in de huiskamer en sta toe dat ze in die hut eten. En als het groot genoeg is: waarom zouden ze er niet ook een keer mogen slapen? Een hut bouw je simpel met grote lakens over stoelen en/of de tafel heen, van grote kartonnen dozen of misschien heb je een kleine tent die in de kamer past? Een klein kindervouwtentje is niet duur en zo gekocht in de speelgoedwinkel!

Tijd voor elkaar

Als laatste, maar eigenlijk is het de belangrijkste: tijd hebben voor elkaar. Lekker sámen bezig zijn in plaats van naast elkaar, zoals het in het dagelijks leven vaak gaat. Weg dus met de telefoon of de krant en echt luisteren naar je kind, echt mee spelen en je zelf ook lekker zorgeloos terugvinden! Dat is niet alleen fijn voor je kind, maar net zo goed ontspannend voor jou. En juist die tijd voor elkaar hebben maakt een vakantie zo heerlijk!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.