Skip to Content

Tips sneeuwkettingen op vakantie

Tips sneeuwkettingen op vakantie

Lekker op wintersport? Dan zul je niet alleen aan alle benodigdheden voor het skiën of snowboarden moeten denken, maar ook aan de specifieke benodigdheden voor je auto. Sneeuwkettingen bijvoorbeeld zijn niet alleen fijn om bij je te hebben als de sneeuwval en ijzige wegen de autoreis verstoren. Je bent het zelfs verplicht om ze bij je te hebben! Waar geldt deze verplichting, waar kun je ze kopen en hoe en wanneer doe je ze om je banden?

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Over de verplichting van sneeuwkettingen kunnen we kort zijn: die moet je overal bij je hebben in alle wintersportlanden als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Bij winterse rijomstandigheden ben je dan verplicht om ze te gebruiken. Gewoon altijd meenemen, dus.

Dit bord is een blauw rond bord waar een afbeelding opstaat van een band met een sneeuwketting. Toch zitten er wel verschillen in de landen onderling hoe dat dan werkt. Zo heeft Italië een ander bord.

Tip: kijk niet alleen naar de regels van het land, maar ook naar de beschrijving bij je sneeuwkettingen over de snelheid die je ermee mag rijden. Staat dat lager aangegeven dan in het land gebruikelijk is? Dan houd je toch die aan van de sneeuwkettingen! Nog iets om bij stil te staan: rijd je zonder sneeuwkettingen en veroorzaak je een ongeluk? Dan zit je fout en dit kan je een hoge boete opleveren.

Duitsland

Je kunt ervan uitgaan dat je het sneeuwkettingenbord alleen in bergachtige regio’s tegen zult komen in Duitsland. Heb je de sneeuwkettingen om dan is de standaardregel dat je 50 km/h mag rijden. Kunststof sneeuwkettingen voldoen niet altijd aan de wettelijke eisen die gesteld worden.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je altijd sneeuwkettingen om doen bij winters weer. Dus ook als je al op spijkerbanden rijdt. Het verkeersbord kan een onderbord hebben waar bepaalde uitzonderingen op kunnen staan. Sneeuwkettingen moet je van begin november tot half april bij je hebben. Deze moeten van staal zijn. Je gebruikt ze alleen als de weg bedekt is met sneeuw of ijs (anders rijd je de weg kapot) en ook hier mag je dan maximaal 50 km/h rijden.

Zwitserland

In Zwitserland hoef je geen sneeuwkettingen om als je met een vierwielaangedreven auto rijdt en dit aangegeven wordt. Onder het blauwe bord staat dan ‘4×4 ausgenommen’. Kunststof mag, mits de sneeuwkettingen wel aan de wettelijke eisen voldoen. Niet harder rijden dan 50 km/h! Let op: in bepaalde tunnels mag je in Zwitserland NIET met sneeuwkettingen rijden! Denk hierbij aan de Seelisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Frankrijk

Frankrijk heeft soms een onderbord onder het eerder vermelde blauwe bord. Hier kan de melding opstaan ‘pneus neige admis’. Dit houdt in dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn als je auto op M=S winterbanden rijdt. Hierbij moet wel de profieldiepte minimaal 3,5 mm zijn. Je legt de sneeuwkettingen alleen aan als de bergweg besneeuwd is. Kunststof sneeuwkettingen mogen als ze wel aan alle wettelijke eisen voldoen en ook hier mag je maximaal 50 km/h rijden.

Italië

Zoals gezegd wordt hier een ander bord gebruikt. Deze is blauw of groen en hier staat een tekst op: ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’, (winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht). Van half november tot half april ben je in bepaalde regio’s verplicht om ze bij je te hebben.

De verplichting om ze om te doen is voor auto’s met zomerbanden bij winters weer (sneeuw en ijs op de weg, dus). Ook nu mag je niet harder dan 50 km/h. Het is dus niet in heel Italië verplicht om ze bij je te hebben.

Tsjechië

Ga je op wintersport naar Tsjechië, houd er dan rekening mee dat je van 1 november tot 31 maart sneeuwkettingen bij je moet hebben. Ook winterbanden zijn dan verplicht. Bij wegen met een rond blauw bord met een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok moet je ook buiten die periode op winterbanden rijden. Zelfs als de weersomstandigheden hier niet naar zijn.

Waar koop je sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen kun je kopen, maar ook huren. Ga je ieder jaar of vaker per jaar naar winterse gebieden, dan is het slimmer om zelf kettingen te kopen. Ga je wintersport eens uitproberen? Dan is het een prima idee om ze dit jaar eerst eens te huren. Sneeuwkettingen kun je op heel veel plekken kopen. Zelfs bij bouwmarkten kun je ze tegenkomen.

Online zijn ze uiteraard heel eenvoudig te bestellen of kijk eens bij de ANWB of bedrijven als Kwik-Fit. Let wel goed op dat je de juiste maat kettingen voor jouw banden koopt! En houd in de gaten welke verplichtingen er gelden in jouw vakantieland(en). Zo zijn kunststof varianten niet altijd toegestaan.

Hoe leg je sneeuwkettingen om?

Laten we beginnen met de tip dat je dit thuis vast in je vingers krijgt. Even een paar keer oefenen op een parkeerplaats zonder druk scheelt een hoop stress als je onderweg op een bergwegje opeens de kettingen om moet doen. Lees goed de gebruiksaanwijzing door, want soms gaat het bij jouw type kettingen net even anders. Maar over het algemeen geldt:

  • De kettingen spreid je naast de auto uit, zodat je kunt zien of er niks in elkaar gedraaid is.
  • Leg de ketting voor het wiel neer. Let hierbij op dat ze wel in de juiste positie liggen.
  • De ketting schuif je nu achter het wiel. Dus vanaf jouw gezien leg je de ketting achter het wiel, onder de auto. Je kunt nu beide uiteinden bovenop het wiel vastklikken.
  • De rest van de ketting kun je nu over het wiel heen doen. Heb je een ketting die zelf spant, dan moet je de spanner openzetten. De bovenste twee haakjes maak je vast en daarna doe je dit ook bij de twee onderste haakjes.
  • De spanner zet je nu op ‘drive’. Na een paar meter rijden check je even of alles goed zit.
  • Het is misschien fijner om het in beelden te zien. Dit filmpje is hierin een heel goed voorbeeld.

Wanneer doe je de kettingen om?

Zoals gezegd bij winterse omstandigheden wat invloed heeft op het rijden is er bij het betreffende bord de verplichting om de kettingen te gebruiken. Je kunt ook de andere weggebruikers in de gaten houden of zij op kettingen rijden als je hier zelf niet uitkomt. Neem nooit de gok om zo door te rijden. Levensgevaarlijk voor jezelf en de andere weggebruikers. En buiten dat om riskeer je ook een hoge boete.

Winterbanden

Er zijn trouwens ook landen die niet alleen sneeuwkettingen verplichten, maar binnen een bepaalde periode ook dat je met winterbanden rijdt! Houd ook dit dus in de gaten. Vaak zijn er ook aanvullende regels wat betreft het profiel wat er op je banden zit! Overigens kan het ook om bepaalde regio’s gaan die dan worden aangegeven met bepaalde borden.

En in Nederland?

Winters weer in Nederland, dus pakken we de sneeuwkettingen er maar bij? Nee dus! In Nederland is het altijd verboden om met kettingen om te rijden!

Sneeuwkettingen vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.