Skip to Content

Tips taal leren

Tips taal leren

Een taal leren kan op veel manieren. Leuk voor als je op vakantie gaat en je zo beter contact kunt maken met de mensen daar. Of misschien wil je wel ergens anders gaan wonen of heb je het nodig voor je werk. Maar hoe leer je nu een andere taal? Wat kun je doen om het sneller op te pikken?

Een nieuwe taal leren met lessen volgen

Taallessen volgen is natuurlijk de meest logische stap. Alleen kan dat tegenwoordig op heel veel manieren. Een thuiscursus om een taal leren is lekker handig en door alle digitale mogelijkheden hoeft het niet onder te doen voor live-lessen. Het kan zelfs een voordeel hebben omdat je alles zo veel en zo vaak je maar wilt kunt afluisteren.

Aan de andere kant zullen live-lessen het voordeel hebben dat je van elkaar kunt leren en je direct feedback krijgt van de docent. Spreek je iets verkeerd uit, dan kan ze daar meteen op reageren, bijvoorbeeld. En het is ook wel zo gezellig. Voor veel mensen betekent het ook dat ze het beter volhouden, omdat het toch meer als een stok achter de deur wordt ervaren.

Waar volg je lessen online?

Online zijn de mogelijkheden legio als je een taal leren wil. Zeker Engels, Duits, Frans en Spaans worden door heel veel afstandsonderwijsinstellingen aangeboden. Heel bekende aanbieders zijn hierbij LOI, NHA en NTI. Bij deze aanbieders krijg je lessen thuisgestuurd of digitaal aangeboden en kun je je huiswerk opsturen.

Apps om taal leren

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld Duolingo. Dit is een gratis manier om een taal te leren. Je kunt hierbij allerlei niveaus ontgrendelen en zo je skills vergroten. Je kunt een app downloaden, zodat je het overal kunt luisteren. Heb je geen zin in dure cursussen en zijn diploma’s niet nodig, dan zou je dit ook kunnen proberen.

Maar er zijn er meer die met een app werken. Of die je zowel op je computer als met een app kunt gebruiken. Babbel is er bijvoorbeeld ook één, alleen heeft deze app nog geen Nederlandse versie. Maar als je Engels goed genoeg is, hoeft dat geen probleem te zijn natuurlijk.

Cursus in het land zelf

De taal echt goed leren en meteen op vakantie zijn? Ja hoor, ook dat kan. Je kunt kiezen voor taalvakanties. Je hebt dan bijvoorbeeld in de ochtend taalles en de rest van de dag kun je dan vakantie vieren in het land. Voordeel is dat je natuurlijk helemaal ondergedompeld wordt in de taal en je de taal ook leert spreken van native speakers.

Naar de taal luisteren

Goed en taal leren doe je het beste door het zo vaak mogelijk te horen. Zet regelmatig een radiozender op van het betreffende land. Of kijk films in die taal. Misschien snap je niet meteen alles wat ze zeggen, maar de taal wordt zo wel steeds vertrouwder voor je en het zal je ook helpen om de uitspraak goed te leren.

Boeken lezen

Heb je ondertussen een beetje kennis opgedaan, dan kun je ook gaan lezen in jouw uitverkoren taal. Begin met eenvoudige boeken, want anders haak je vast alweer af voordat je begonnen bent. Of kijk eens bij tijdschriften. Zijn er bij jouw plaatselijke kiosk geen buitenlandse tijdschriften te koop? Natuurlijk kun je naar grote stations of steden gaan of op het vliegveld kijken, want daar is de collectie vaak uitgebreider.

Handiger is het waarschijnlijk om online eens te kijken of je wat kunt vinden. Ben je op vakantie in het betreffende land? Dan kun je daar uiteraard ook je slag slaan en alvast het één en ander meenemen naar huis. Overigens kun je het lezen van de vreemde taal uiteraard ook heel eenvoudig doen door naar sites te gaan die in die taal geschreven zijn.

Deze vind je hier.

Herhaling

Niets blijft zomaar hangen in je brein. Daar is herhaling voor nodig. Nu hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn of extra tijd te vragen. Je kunt immers tijdens het eten koken standaard je bestanden laten afspelen. Of in bed lees je een stukje uit een buitenlands boek. In de auto zet je muziek op in die taal of speel je weer die digitale bestanden af.

Met een beetje creatief denken kun je oefenen terwijl je er helemaal geen extra tijd voor vrij hoeft te maken.

Leer de taal niet vanuit het Nederlands…

Oké, dat is wat raar uitgedrukt. Maar volgens een operazanger (Gabriel Wyner) leer je de taal het beste als je het niet omzet vanuit je eigen taal. Je moet dus tijdens de lessen proberen om niet terug te vallen in Nederlands praten, maar alles wat je wilt weten en doen meteen in de vreemde taal te doen.

Zo zou je gedwongen worden om ook echt in die taal te gaan denken. Wat uiteraard jouw vaardigheden ontzettend zal vergroten. Dat dit niet simpel is om een taal leren, lijkt me ook duidelijk…

Samen leren

Kijk of je iemand kan vinden die dezelfde taal wil leren als jij en oefen regelmatig samen. App naar elkaar in de taal of ga samen op stap en spreek af dat jullie enkel en alleen die taal gaan spreken. Of doe andere dingen met elkaar die te maken hebben met die taal of het land. Zo oefen je goed én je blijft lekker enthousiast.

Houd je gefocust

Daarmee komen we meteen op nog een punt. Een nieuwe taal leren doe je het makkelijkst als je ook weet waarom je het wilt. Raak je ergens de drive kwijt, dan zul je ook sneller opgeven omdat je eigenlijk niet zo veel zin er meer in kunt krijgen. Je kunt je drijfveren vergroten of groothouden door echt bewust dingen te doen die ermee te maken hebben (zoals hierboven eigenlijk al stond), maar natuurlijk kun je meer doen.

Vaker naar het land op vakantie gaan of je verdiepen in het land. Gaat het om je werk, dan kun je voor ogen houden wat er zo leuk aan is om je goed verstaanbaar te maken in de taal van je klant. Natuurlijk is niet voor iedereen de reden om een taal te leren hetzelfde, dus bekijk voor jezelf wat voor jou het beste werkt hierin.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.