Skip to Content

Tips wandelvakantie

Tips wandelvakantie

Een wandelvakantie is een prachtige manier van vakantie vieren. Je bent zelf lekker actief bezig, maar je ziet ook veel meer omdat je in een rustig tempo door de omgeving wandelt. Heerlijk de natuur door, wat meteen ontzettend goed voor je is. Welke voorbereidingen moet je treffen om van je wandelvakantie volop te kunnen genieten? Waar moet je allemaal aan denken tijdens je vakantie? En wat voor soort wandelvakantie wil je?

Soorten wandelvakanties

Natuurlijk zijn er talloze mogelijkheden om een wandelvakantie te houden. En afhankelijk van je soort vakantie zijn er zaken waar je aan moet denken. Wil je een vakantie in bijvoorbeeld een hotel doorbrengen of een leuke berghut en van daaruit mooie tochten maken? Ga je voor een vakantie waarbij je van accommodatie naar accommodatie wandelt?

Neem je dan zelf je bagage mee of kies je voor een georganiseerde reis, waarbij de bagage voor je weggebracht wordt? Wil je een pelgrimsroute lopen? Ga je de bergen in of blijf je in Nederland en struin je alleen de bossen en de polders door? Het kan allemaal.

Check je verzekering

Het maakt uiteraard niet uit wat voor vakantie je gaat beleven, want voor iedere vakantie moet je goed kijken of je wel goed verzekerd bent. Dekt jouw eigen of je reisverzekering Allianz Direct wel de kosten van de risico’s die je in je vakantieland loopt of met de sport die je wilt beoefenen?

Waarschijnlijk zal dit bij wandelen op zich geen probleem zijn, maar wil je tussendoor ook bergen gaan beklimmen, bijvoorbeeld, dan kan het nodig zijn om een extra verzekering voor ‘gevaarlijke sporten’ af te sluiten. De al eerdere genoemde NKBV heeft trouwens speciaal voor bergwandelaars een reisverzekering. Misschien is dat voor jou wel de beste optie?!

Wandelen voorbereiden

Vanuit het niets iedere dag lange afstanden wandelen is uiteraard niet aan te raden. Om zo veel mogelijk te kunnen genieten van je vakantie is het fijn als het wandelen ‘al in je bloed’ zit. Wandel dus thuis al regelmatig afstanden en het liefst al met de spullen die je in je vakantie ook draagt of bij je hebt. Hoe meer je lichaam hieraan gewend is en conditie opbouwt, hoe meer jij kunt genieten als je voor het serieuze werk gaat.

Bouw het gewicht van je bagage op én de afstanden die je loopt. Ga je de bergen in, dan wordt er nog meer van je benen gevraagd. Het is een idee om alvast spierversterkende oefeningen voor je benen te doen. Het is nu eenmaal wat lastiger om hier al ervaring op te doen met wandelen in de bergen!

Koop goede wandelschoenen

Prettig wandelen valt of staat met de schoenen die je aanhebt. Je kunt beter duurdere wandelschoenen kopen die passen bij jouw wandelroute dan hierop bezuinigen en je voeten daardoor zeer zwaar belasten. Zorg ook dat je de schoenen al inloopt voordat je op vakantie gaat. Liefst wandel je hier al regelmatig mee, zodat je voeten aan de schoenen wennen én de schoenen zich al vormen naar jouw voeten.

Begin rustig

Voor het eerst aan het wandelen? Kies dan niet meteen voor de moeilijkste wandelpaden, omdat die het mooist lijken, bijvoorbeeld. De routes krijgen niet voor niets een moeilijkheidsniveau mee. Nu zal dat in ieder land weer anders zijn, maar bij echte wandelparadijzen is er vaak wel een manier van aangeven.

In Zwitserland heeft men bijvoorbeeld de T1 t/m T6 routes. Hierbij is T1 bestemd voor de eenvoudige wandelroutes met glooiend terrein en prima verharde wandelpaden. Terwijl T6 staat voor routes zonder echte paden en met klimpassages erin. Dat is uiteraard heel ander werk en hierbij is alpine-ervaring vereist. Zelf heb ik meegemaakt dat routes dezelfde kleuren kregen als bij het skiën. Dus groen en daarna blauw waren de makkelijke routes, dan rood en de zwarte routes waren de ingewikkeldste.

Wandelgids bestellen

Misschien kun je thuis al routeboekjes bestellen van je vakantieland. Zo kun je thuis al eens kijken welke route je aanspreekt. En het is gewoon leuk om op die manier al met je vakantie bezig te zijn!

Uitrusting klaar maken

Ga je op trekkersvakantie of volg je zelfstandig een pelgrimsroute? Met andere woorden: heb jij zelf al je spullen mee te sjouwen? Natuurlijk moet je uitrusting dan goed in orde zijn.

Een ruime rugzak, die niet alleen alles kan meenemen, maar die ook prima bij jouw lichaam past is onontbeerlijk. Zorg dat het goed aansluit en dat het van een goede kwaliteit is.

Wandelsokken zijn eveneens een prima plan, omdat die net meer comfort geven dan gewone kousen. Waar moet je allemaal aan denken:

  • Rugzak voor bagage en/of rugzak om je spullen voor die dag mee te nemen
  • Wandelgids
  • Waterzak o.i.d.
  • Eventueel een wandelstok (loopt fijn!)
  • Goede wandelschoenen
  • Wandelkousen
  • Je kunt kiezen voor echte wandelkleding
  • Kleding geschikt voor alle soorten weer
  • Indien nodig beddengoed wat niet te veel ruimte inneemt
  • Zonnehoed
  • Zonnebril
  • Zonnebrand
  • EHBO-setje
  • Een camera om al het moois vast te leggen. Een go-pro is zeker een mooie aanvulling hierop.
  • Neem iets mee om je belevenissen in op te schrijven. Thuis verfraai je dit met de foto’s die je gemaakt hebt en je hebt een prachtig verslag van je vakantie, waardoor je nog heel lang kunt nagenieten.
  • Nog meer tips wat je mee kunt nemen vind je bij de NKBV, de vereniging voor klim- en bergsporters.

Tijdens de wandelvakantie

  • Natuurlijk zijn er ook tijdens je vakantie dingen die je beter wel of niet kunt doen:
  • Kies voor bestaande routes zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Zorg dat je altijd iets bij je hebt om eventueel hulp in te kunnen schakelen. Een smartphone is een goed plan, maar dan moet hij wel opgeladen zijn! En weet ook welk nummer je dan moet draaien!
  • Houd altijd het weer in de gaten! Bedenk dat in de bergen het weer heel snel kan omslaan. Informeer bij mensen die er verstand van hebben en/of houd de weersverwachtingen in de gaten.
  • Ga niet van het pad af om een stukje af te snijden of gewoon voor de lol. Het stukje afsnijden kan zomaar de reden zijn dat je op een stuk komt wat steil is en bestaat uit dusdanig losse grond dat valpartijen niet ondenkbaar zijn met alle gevolgen van dien. Daarnaast kun je ook nog eens ongewild verdwalen…
  • Neem regelmatig een pauze.
  • Zorg dat je voldoende te drinken en te eten bij je hebt! En iets om je warm te kunnen houden mocht er onverhoopt iets mis gaan.

Stop op tijd! Ga niet door omdat je toch echt iets moet halen. En al zeker niet als iemand uit het gezelschap niet meer kan!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.