Skip to Content

Tips wintersport outfit; wat heb je nodig/ waar kopen?

Tips wintersport outfit; wat heb je nodig/ waar kopen?

Ga je op wintersport? Dan zul je ook een wintersport outfit nodig hebben. Ga je voor de eerste keer, dan kan het even puzzelen zijn wat je dan allemaal nodig hebt! Waar moet je aan denken voor dames of heren skikleding en waar koop je het allemaal?

Wil je zelf ook een goede en betaalbare winterjas scoren; dan krijg je met de code reis-liefde10 10% korting en is geldig tot en met 31-03-2023 voor zowel de nieuwe als oudere collecties.

Skischoenen en ski’s

Je zou zeggen dat het begint met skischoenen en ski’s. Of de snowboard- of langlaufvarianten natuurlijk. Alleen hoef je die echt niet meteen aan te schaffen. Ga je voor de eerste keer, dan kun je ze beter ter plekke huren. Er zijn mogelijkheden om het hier te huren, maar het grote nadeel daarvan is dat je ter plekke dan niks meer kunt veranderen mocht er toch iets niet goed aan zijn.

Iedere wintersportplaats heeft zijn eigen verhuur en vaak zelfs meerdere, dus dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Het is er hooguit wel druk, want veel mensen willen huren, maar dat hoort er even bij. Het zal je waarschijnlijk wel gevraagd worden of je een beginner bent of niet. Omdat dit invloed heeft op het soort ski’s die je krijgt zul je hier duidelijk in moeten zijn.

Skikleding

Skikleding is geen overbodige luxe, maar simpelweg een must. Skikleding bestaat niet alleen uit een dikke dames winterjas en een waterdichte broek, wat ik weleens iemand heb horen zeggen. Je bent bezig in koude weersomstandigheden, daar moet je tegen beschermd zijn. Door sneeuw word je toch echt nat, ook daar moet je tegen beschermd zijn. En zeker als beginneling lig je toch regelmatig op de sneeuw…

Maar daarnaast moet je ook beschermd zijn tegen valpartijen. Dus kleding wat je huid goed bedekt is toch wel fijn. Verder is het fijn als de onderlaag niet te dik is, zodat je wel bewegingsvrijheid hebt, maar het wel warmte isoleert en vocht opneemt. Thermokleding is dan ook een goed plan als onderlaag.

Tussen je onderlaag en je skipak kun je dan kiezen voor een leuke skipully of een dames thermo shirt. Beetje afhankelijk van hoe snel je het warm of koud hebt, zou je ook kunnen kiezen voor iets dikkers zoals een zachte fleecetrui of een mooie, Noorse trui bijvoorbeeld. Een skipak kan bestaan uit een overall of twee losse delen (jas en broek). Dit is ook wel een beetje modegevoelig…

Voordeel van een pak is dat je geen blote rug krijgt, wat je ook doet. Val je? Dan zit de sneeuw tenminste niet ergens onder je trui. Nadeel is dat je bij de lunch tussen de middag of een sanitaire stop niet zomaar even je jas uit kan doen…

Skibril

Een skibril beschermt je ogen rondom en biedt dan ook meer bescherming dan een gewone zonnebril. Niet alleen zal de bril fijn zijn bij zonnig weer, maar ook (juist) bij sneeuwbuien. De sneeuw komt zo immers niet in je ogen, waardoor jij een beter zicht houdt op de piste! Uiteraard zoek je een skibril op die goed past. Passen doe je dan ook met je helm op, want daar laat je het bandje overheen glijden. Veel fijner dan om je eigen hoofd heen!

Skihelm

Voor de veiligheid koop je een skihelm. Gelukkig is het tegenwoordig heel normaal om deze te dragen bij het skiën en snowboarden. Natuurlijk zorg je voor de juiste maat!

Skisokken

Speciale skisokken zijn fijn omdat die lekker lang zijn en zo gemaakt zijn dat ze je voeten droog houden en warm. Door de lengte heb je geen last van pijnlijke randen tegen je been (van de stugge skischoenen). En lopen ze goed door onder je broek.

Skihandschoenen

Je handen moet je beschermen tegen de kou en tegen wonden door het vallen. Zorg dus dat je waterdichte, warme handschoenen draagt. Skihandschoenen voldoen hier uiteraard aan.

Sjaal en muts

Misschien vind je het fijn om een sjaal om te doen, voor extra warmte. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het wel slim om je sjaal aan de binnenkant van je jas te houden. Een muts zou je met een helm niet nodig hebben, maar voor alle activiteiten buiten het skiën zelf om is een muts natuurlijk wel fijn. Skimutsen zijn er dan ook wel…maar beschermen dus niet. Een muts voor de andere winteractiviteiten is lekker warm als het extra gevoerd is. Bijvoorbeeld met fleece. Dat is meteen lekker zacht!

Rugzakje

Het is handig om iets bij je te hebben waar je wat in kunt meenemen tijdens het skiën. In veel gebieden (zeker waar je niet tot in het dorp kunt skiën) blijf je de hele dag ‘boven’ en nuttig je daar ook je lunch in een gezellige berghut, bijvoorbeeld. Je zult dus best wel dingen hebben die je mee wilt nemen zo’n hele dag. Niet te veel natuurlijk, daar heb je alleen maar last van.

Maar je telefoon, portemonnee, misschien wel een camera of een flesje drinken en niet te vergeten je zonnebrandcrème: grote kans dat je dat toch meeneemt. Een rugzakje is dan erg handig. Zorg voor een leuk, waterdicht rugzakje. Daar heb je weinig last van, maar is superhandig.

Waar koop je je outfit?

Natuurlijk kun je je outfit kopen bij de bekende sportzaken. Het grote voordeel hiervan is dat je mag verwachten dat het spullen van kwaliteit zijn. Daar hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje aan, maar zeker op zaken als een helm moet je niet willen beknibbelen.

Online kun je de sportzaken al goed met elkaar vergelijken. Het is wel fijn om alles goed te kunnen passen, want een helm of een skibril die niet goed passen zijn simpelweg af te raden (ook/juist vanuit veiligheidsoverwegingen).

Maar een skipak wat niet fijn zit verpest simpelweg je skiplezier. Online vergelijken en dan bij de uitverkoren winkel de spullen gaan passen is dan ook een veel beter plan. Je kunt ogen en oren openhouden en zo de aanbiedingen bij supermarkten op het spoor komen.

Of ga bij outlets of goedkope ketens eens rondneuzen. In de herfst/begin winter willen daar nog weleens aanbiedingen voorbijkomen die met de wintersport te maken hebben. Maar let dan wel heel goed op wat de kwaliteit hiervan is.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.