Skip to Content

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden

Op zoek naar echt een typisch Nederlandse bezienswaardigheid; dan zijn dit toch wel een aantal van de meest populaire of interessante uitjes. Die daarom ook hoog op het lijstje staan van buitenlandse toeristen en daarom druk kunnen zijn. Als Nederlander zou je dit eigenlijk allemaal een keer gezien moeten hebben. 

Nog een paar dagen en dan begint de vakantie in het eerste deel van Nederland. Misschien heb je de vakantie al helemaal vol geroosterd, maar misschien heb je nog helemaal geen plannen. Net zoals bij ons eigenlijk, of althans de plannen zijn er wel, maar nu nog definitief maken. Dan is het heerlijk om er een paar dagen op uit te gaan. En gewoon even lekker toerist in eigen land te spelen!

Amsterdam – Noord-Holland

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Als je het hebt over toeristische bezienswaardigheden in Nederland kan het niet anders dan dat Amsterdam in het rijtje hoort te staan. Deze stad ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers. Naast het red light district en de coffee shops is er in Amsterdam nog veel meer te zien en doen.

Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad, staat bekend om het artistieke erfgoed, het uitgebreide grachtennetwerk en de smalle gevelhuizen, een erfenis uit de Gouden Eeuw. In het Museumkwartier bevinden zich het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum met werken van Rembrandt en Vermeer, en het Stedelijk Museum met moderne kunst.

Fietsen is onlosmakelijk verbonden met het karakter van de stad en er zijn veel fietspaden. Als alternatief voor de vele (en vaak ook dure) hotels is het ook zeker een aanrader om te kiezen voor een overnachting in een hotelboot. Dit is ook nog eens heel betaalbaar!

Lees ook: De leukste uitjes en bezienswaardigheden in Amsterdam

Grachtengordel & Kanaalcruise

Het meest imposante van Amsterdam is nog wel de grachtengordel. Naast een wandeling over de vele grachten is ook de kanaalcruise een aanrader om het eens vanaf de andere kant te bekijken.

9 straatjes & Jordaan

Melanie houdt van de Amsterdamse binnenstad. En dan heeft ze het niet over de winkelstraten die vrijwel iedereen kent. Maar bijvoorbeeld de 9 straatjes met zijn aparte, niet alledaagse winkels. Leuke, kleine eettentjes. De Jordaan met zijn prachtige grachten en kleine, smalle straatjes. Zo typerend voor Amsterdam.

Anne Frank Huis

Elke buitenlandse toerist gaat erheen: het Anne Frank Huis. Zodra je kinderen oud genoeg zijn (vanaf een jaar of 10) mag je het als Nederlander ook niet missen. Reserveer vooraf een entreekaartje, dat scheelt heel veel wachten. Speciaal voor kinderen zijn er familierondleidingen die erg de moeite waard zijn.

Op een goede manier worden ze meegenomen naar vroeger waarbij de gruwelijkheden niet worden ontweken maar op een voor kinderen geschikte manier worden verteld. Hier kan je het beste in de winter heen als het toeristisch seizoen op zijn laagst is.

Anders is de kans groot dat je uren in de enorme rij staat langs de gracht. Het voorgebouw is helemaal gemoderniseerd, maar de rondleiding brengt je zeker nog via de boekenkast naar het Achterhuis dat bekend is geworden vanwege het dagboek van Anne Frank.

Rijksmuseum

Als je het hebt over musea in Nederland hoort deze in het rijtje thuis. Alleen al het gebouw is imposant net zoals de kunstwerken die je hier kan vinden. Het bekendste; de Nachtwacht.

Lees ook: Rijksmuseum Amsterdam met kinderen

A’dam Lookout

Een vrij ‘nieuwe’ bezienswaardigheid is de A’dam Lookout. Vanaf Noord-Amsterdam kijkt deze toren uit over de hele stad. Bovenaan vind je het restaurant en terras met een geweldig uitzicht. Vanaf hier kan je prachtige foto’s maken over het IJ en de stad. Voor de echte durfals is hier een schommel!

Artis

De dierentuin van Amsterdam hoort ook zeker thuis in het overzicht met bezienswaardigheden in Nederland.

Madame Tussaud

Veel Nederlanders bezoeken dit wel in het buitenland; maar in eigen land zijn ze er nog niet geweest; het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussaud met alle bekende mensen uit eigen land.

Lees ook: Madame Tussauds in Amsterdam: Een onvergetelijke ervaring

Nemo Science Center

Ga je met kinderen naar Amsterdam? Dan kan een bezoek aan het imposante Nemo Science Center niet ontbreken; dit is volgens heel veel kinderen het leukste museum van Nederland!

Lees ook:  Nemo Science Museum

Drenthe

Wildlands Adventure Zoo – Emmen

Wildlands dierentuin Emmen bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

Wil je in de omgeving van Drenthe een hele dag weg met het hele gezin dan moet je gewoon naar Wildlands. Niet goedkoop maar wel iets om mee te maken. Wildlands is een compleet nieuw park waar natuur en avontuur op een overweldigende manier samenkomen.

Je reist samen met je familie en vrienden – of beter gezegd expeditiegenoten – door de jungle, het poolgebied en de savanne. Je ontdekt nieuwe werelden, sta oog in oog met wilde dieren, maak een trucksafari, een arctische 4D-ride en een spannende jungle-boottocht.

Lees ook: Wildlands dierentuin Emmen bezoeken met kinderen

Kabouterland – Exloo

Dagje uit; Kabouterland (Exloo) in Drenthe - Reis-liefde.nl

In Drenthe heb je ontzettend leuke bezienswaardigheden. Met de kleintjes is het erg leuk om naar kabouterland te gaan. Een speelparkje vol met kabouters, trollen en dieren, ietwat kneuterig maar echt leuk! En niet voor niets uitgeroepen tot het leukste uitje van Drenthe.

Lees ook: Kabouterland Exloo

Boomkroonpad; het enige boomkroonpad van Nederland en zeker een aanrader om een keer te bezoeken met de kinderen.

De hunnebedden; de oudste monumenten die hier in Nederland zijn te vinden. De grootste is te vinden bij Borger.

Flevoland

Friesland

Gelderland

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze beboste bezienswaardigheid van Nederland is de Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein van Noord-West Europa.  Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is hier slechts een klein deel van. Naast de bossen vind je hier ook schitterende heidevelden en afwisselende natuur. Zo zie je iedere keer wat anders. 

Het natuurgebied leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling of fietstocht. In het natuurpark vind je de witte fietsen die je kan lenen om naar een andere plek in het park te fietsen. Bekende toeristencentra van waaruit je kunt starten zijn: Beekbergen, Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Hoenderloo, Kootwijk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Otterlo, Nunspeet, Garderen, Loenen, Vierhouten, Voorthuizen en de Veluwerandmeren.

In het Nationaal Park  te Otterlo vind je het Kröller-Müller Museum voor moderne kunst. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen ca. 25 ha, genieten internationale bekendheid. Onder andere vanwege de grootste verzameling van kunstwerken van Van Gogh ter wereld.

Lees ook: NP Hoge Veluwe & Veluwezoom

World Living Statues Festival – Arnhem

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Het leukste lokale evenement is het World Living Statues festival in Arnhem zegt Yvonne. Elk jaar weer doen deelnemers uit verschillende landen in een aantal categorieën mee om de knapste “act” neer te zetten. Je slentert als bezoeker van “standbeeld” naar “standbeeld” en staat overal even stil om te kijken. De meeste “beelden” doen ook aan enige vorm van interactie met het publiek, wat het extra leuk maakt.

Land van Jan Klaassen – Braamt

Land van Jan Klaassen met kinderen; tips en ervaringen vanaf welke leeftijd leuk - Reis-liefde.nl

Het Land van Jan Klaassen is een heel leuke speeltuin, maar daarnaast is er ook 4 x per dag een poppenkastvoorstelling. Daardoor hebben de kinderen veel afwisseling en kan je er een dag vertoeven.

Lees ook: Land van Klaassen

Elster Paardenmarkt – Elst

Als leukste lokale feest tipt Yvonne het Elster paardenmarkt, dat elk jaar in september plaatsvindt. Bezoekers en paardenhandelaren uit binnen- en buitenland komen deze ene dag in het jaar naar Elst en de sfeer die er hangt is echt bijzonder. Haast alsof je op een veemarkt in een verre bestemming rondloopt. Het dorp is die ene dag dan ook bijna niet herkenbaar. Je moet wel vroeg opstaan als je de meeste paarden nog wilt zien, want de markt begint al om 4 uur ’s nachts. Maar in de ochtend is er ook nog genoeg te zien en te beleven.

Bakkersmuseum – Hattem

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Het bakkersmuseum in Hattem is een superklein maar zó leuk museum voor kinderen en ouders volgens Leonie. Omdat het over de geschiedenis van de bakker gaat is het voor kinderen heel herkenbaar.

Voor ouders zijn er dingen te zien en te lezen die je nog niet wist. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum waardoor ze spelenderwijs het hele museum zien. Daarnaast kunnen ze koekjes bakken en is er een “voorstelling” waarbij een bakker laat zien wat je allemaal met brood kunt doen. Hoe maak je een broodvlecht, een haantje of een broodkonijn?

Groningen

Noord-Brabant

Efteling

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Dit is ook de drukst bezochte bezienswaardigheid van Nederland. De Efteling was in het begin een klein familiepark in Anton Pieck-stijl dat vooral bedoeld was voor gezinnen met kinderen tot twaalf jaar. Tegenwoordig is het een gigantisch attractiepark dat jaarlijks enkele miljoenen bezoekers van alle leeftijden ontvangt. De Efteling is 365 dagen per jaar geopend. 

Hoewel er in de loop der jaren ook andere stijlen geïntroduceerd werden, is de stijl van Pieck op veel plekken nog steeds zichtbaar. Het sprookjesbos, waar het eigenlijk allemaal een beetje mee begonnen is, vormt nog steeds een populair gebied binnen de Efteling. Populair zijn ook de achtbanen waaronder de Python, Bobsleebaan en de nieuwste achtbaan Baron 1898 of de nieuwste attractie Symbolica.

Lees ook: Efteling dagje uit
Lees ook: Loonsche Land overnachten bij de Efteling

Noord-Holland

Zandsculpturen wedstrijd – Zandvoort

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Een leuke toeristische bezienswaardigheid volgens Kirsten in Zandvoort is op dit moment de Zandsculpturenwedstrijd. De mooiste zandsculpturen worden gemaakt en blijven een hele tijd staan zodat iedereen ze kan bewonderen!

Molens Zaanse Schans & Kinderdijk

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Nederland is het land aan het water. Om droge voeten te houden waren molens onmisbaar. Bij Kinderdijk vind je deze nog steeds volop en is daarom een populair uitje. Mensen komen van over de hele wereld om deze te bewonderen.

Je kan een wandeling maken en een aantal molens van binnen bekijken of met de boot een rondvaart maken over het water.  De Kinderdijkse molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de molens bij de Zaanse Schans zijn enorm populair bij toeristen. Hier vind je ook een traditioneel Oud Hollands dorpje.

Limburg

Streetart – Heerlen

De leukste stad voor een stadswandeling is Heerlen. Heerlen ontwikkelt zich in een rap tempo tot een openluchtmuseum. Kunst ligt op straat, letterlijk. Steeds meer panden worden gekleurd van murals van bekende nationale en internationale artiesten. Sommige werken zijn meters groot, andere werken zijn klein. Soms moet je echt even zoeken, maar als je dat doet ontdek je steeds weer nieuwe street art.

Je kunt kiezen voor een street art tour met gids, maar je kan ook een stadswandeling langs de street art maken met een app voor je smartphone. Of je stapt de trein uit en laat je gewoon verrassen!

Lees ook: Street art Nederland; overzicht van steden met beste en mooiste kunstwerken

Valkenburg

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

De tip van Yvonne om te bezoeken is Valkenburg, dit is gewoon een prachtig stukje in Limburg. Zelfs de route daarnaartoe is mooi. In Valkenburg heb je natuurlijk de beroemdste berg van Nederland; de Cauberg waar ook veel fietstochten beginnen. Op de top vind je een bungalowpark, een casino en een uitgebreide sauna.

Als je naar het dorp loopt kom je langs diverse grotten, waaronder de mergelgrotten en de gemeentegrot waar een treintje rijdt. In het dorpje beneden kun je heerlijk shoppen en zijn er vele terrassen. Met hier en daar historische elementen, zoals de ruïnes van het kasteel in het midden van de stad. En het mooie Venlo, de stad waar ik naast woon. Blijft altijd leuk om te komen en er is genoeg te zien.

Lees ook: Valkenburg

Overijssel

Streekmarkt Delden

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

De Twentse Streekmarkt in Delden is iedere 1ste zaterdag van de maand geopend en hier vind je diverse lekkernijen uit Twente, geeft Maud aan. Wat in Delden ook absoluut een aanrader is om te bezoeken is Kasteel Twickel. Zelfs als je het kasteel zelf niet wilt bezoeken is dit een prachtige omgeving om rond te wandelen.

Utrecht

Zeeland

Deltawerken & Neeltje Jans

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

De Deltawerken beschermen Nederland tegen hoogwater/overstromingen. Na de watersnoodramp van 1953 was dit de manier om eenzelfde ramp te voorkomen.

De Oosterscheldekering en Maeslantkering trekken nog steeds veel internationale aandacht en zijn zelfs door de American Society of Civil Engineers verklaard tot één van de zeven moderne wereldwonderen.

Halverwege de Oosterscheldekering vind je Neeltje Jans, een combinatie van een museum waarbij je de deltawerken van binnen kan bekijken als een soort attractiepark / aquarium met diverse shows.

Lees ook: Deltapark Neeltje Jans

Zuid-Holland

Binnenhof – Den Haag

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Terwijl Amsterdam de hoofdstad is van Nederland, is Den Haag de stad waar de regering zetelt in en om het Binnenhof.  De stad staat bol van de historische gebouwen en monumenten. De grachten bieden je de kans om tijdens een rondvaart de stad goed in beeld te krijgen.

Het grote aanbod van musea en bezienswaardigheden maakt het je niet makkelijk om keuzes te maken, onder andere Madurodam, het Mauritshof, de Ridderzaal en het Vredespaleis zijn de moeite waard. De naastgelegen mondaine badplaats ‘Scheveningen’ is een stadsdeel van Den Haag. Hier is het op warme dagen heerlijke vertoeven aan de boulevard of op het strand.

Lees ook: Den Haag historische bezienswaardigheden

Streekmuseum Heinenoord

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Heel leuk volgens Merel is het streekmuseum in Heinenoord. Hier leer je hoe de Hoeksche Waard is ontstaan, hoe mensen uit verschillende standen naast elkaar leefden en neemt de monumentale hoeve je mee naar de negentiende eeuw.

Glasblazerij – Leerdam

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

In Leerdam heb je volgens Astrid meerdere mooie toeristische bezienswaardigheden. Leerdam is dé glasstad van Nederland.

Je vindt hier een glasblazerij waar je kan genieten hoe glasblazers prachtige glaskunstobjecten maken. Een geweldig beroep waar ik echt veel respect voor heb en ik vind het enorm mooi om te zien hoe de glasblazers bezig zijn en hoe ze prachtige objecten maken. Naast een glasblazerij hebben we in Leerdam ook een glasmuseum waar prachtige en bekende glaskunst objecten worden getoond.

Keukenhof – Lisse

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Tot slot zijn de bollenvelden enorm populair. Tijdens de lente is een bezoek aan de Keukenhof dan ook enorm populair. Hier zie je niet alleen veel bloemen, je kan ook een fietstocht maken of een stukje varen. Voor de kinderen is er een speeltuin en kinderboerderij.

Het park is onderdeel van landgoed van Kasteel Keukenhof, waar regelmatig events worden georganiseerd. Als het park open is kun je genieten van bloementuinen die aangelegd zijn met meer dan zeven miljoen bolbloemen zoals krokussen, tulpen en narcissen.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen

Haven – Rotterdam

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Door de bombardementen in 1940 en de Rotterdamse haven is Rotterdam helemaal niet te vergelijken met Amsterdam. De skyline van Rotterdam, die vooral langs de Nieuwe Maas ligt, wordt vooral gedomineerd door moderne architectuur en veel hoge torens. Op dat gebied is Rotterdam een schoolvoorbeeld van twintigste-eeuwse en hedendaagse architectuur.

Mooi is om te zien hoe moderne elementen samenwerken met oude gebouwen die nog wel in Rotterdam te vinden zijn zoals het stadhuis. Of bijvoorbeeld de Kop van Zuid waar het oude havengebied met de Holland America Line samensmelt met veel moderne nieuwbouw zoals het Nieuwe Luxor theater.

Als je het hebt over bezienswaardigheden in deze stad zijn onder andere de Euromast en de haven, bijvoorbeeld met een rondvaart op een pannenkoekenboot, een absolute must om te bezoeken. Een unieke overnachting is de SS Rotterdam.

Lees ook; Rotterdam

Skyline Rotterdam

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Als Melanie denkt aan de plekken waar je in Nederland als toerist moet zijn geweest kan ze daar niet een goed antwoord op geven: Als ik kijk wat ik echt mooi vind dan is dat de skyline van Rotterdam, zeker in de avond. Ik vind dat magisch, net als de Rotterdamse haven. Dat is zo groot en daardoor zo machtig mooi.

Zeehondenopvang Aseal – Ouddorp

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

In het dorp Stellendam zit de zeehonden opvang Aseal, hier kun je zien hoe de zieke zeehondjes verzorgd worden. Als ze sterk genoeg zijn, worden ze vrijgelaten op het strand van Ouddorp of Renesse waar je bij kunt zijn. Ook zijn er verschillende activiteiten en ontdek je allemaal leuke weetjes. Een echte aanrader volgens Melanie.

In Ouddorp zit de geitenboerderij de Mèkkerstee, als er in het vroege voorjaar geitjes geboren worden kun je hier heerlijk mee knuffelen. Verder kun je er verschillende producten kopen die van geitenmelk bereid zijn.

Kust & Noordzeestrand

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

Nederland grenst aan de Noordzee en heeft daarom een zeer uitgebreide kuststreek. De Noordzeestranden bestaan vaak uit lange zandstranden met daarachter duinen of dijken. Samen vormen primaire waterkeringen die ons moeten beschermen tegen de zee. Dit is voor veel mensen een populair uitje.

Onder andere Scheveningen met de Pier, Bloemendaal, Renesse, Zandvoort en Noordwijk zijn populaire badplaatsen. Ideaal voor een dagje uit, of inclusief een overnachting. In de zomer heerlijk voor de nodige verkoeling, maar ook in de winter heerlijk om even uit te waaien.

Lees ook: De mooiste stranden van Nederland

Waddeneilanden

Toerist in eigen land wat te doen in Nederland? Originele uitjes en bezienswaardigheden - Reisliefde

In het Noorden van Nederland, op de grens tussen de Waddenzee en de Noordzee vind je de Waddeneilanden, deze lopen door tot de kust in Denemarken. In totaal zijn er in Nederland 5 bewoonde waddeneilanden. Deze behoren tot de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland.

Texel is het grootste waddeneiland en ook zeer populair bij onze oosterburen. Minder druk zijn de eilanden Terschelling en Vlieland. Tot slot heb je nog Ameland en Schiermonnikoog. Niet op alle eilanden mag je met de auto komen en dus alleen een fiets mag huren of rondlopen.

De Waddeneilanden zijn altijd in beweging. De eilanden lijken langzaam van west naar oost te verplaatsen. Delen van de eilanden raken onder water en hele dorpen zijn de laatste eeuwen zelfs verdwenen. Daarnaast komen er velen zandbanken naar boven zodra het eb wordt. Een leuke activiteit bij deze bezienswaardigheid is wadlopen van eiland naar eiland. Ook kan je hier prima zeehondjes spotten.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.