Skip to Content

Toren van Pisa bezoeken

Toren van Pisa bezoeken

De Toren van Pisa is een iconische toren die wereldwijd bekend is. Gelegen in het prachtige Toscane, is de toren een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Italië en trekt hij jaarlijks miljoenen toeristen aan.

In dit artikel bespreken we de geschiedenis van de toren, de attracties en bezienswaardigheden in de omgeving en enkele tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Geschiedenis van de Toren van Pisa

De Toren van Pisa is een 56 meter hoge klokkentoren die werd gebouwd in de 12e eeuw. Het duurde bijna 200 jaar om de toren te voltooien vanwege verschillende pauzes in de bouw. De toren is beroemd vanwege zijn opvallende scheefstand, die het resultaat is van een funderingsfout die werd gemaakt tijdens de bouw.

De Toren van Pisa is niet altijd toegankelijk geweest voor het publiek. In 1990 werd de toren voor het eerst gesloten vanwege het risico van instorting vanwege zijn scheve houding. Na een grondige restauratie en versteviging werd de toren in 2001 weer geopend voor het publiek en is hij nog steeds een populaire toeristische attractie.

Attracties en bezienswaardigheden in de omgeving

Naast de Toren van Pisa zijn er tal van andere bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je enkele hoogtepunten.

Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli, ook wel bekend als het Plein van de Wonderen, is een groot grasveld gelegen in de Italiaanse stad Pisa. Het staat bekend om zijn prachtige verzameling middeleeuwse gebouwen, waaronder de beroemde Toren van Pisa.

Andere opmerkelijke gebouwen op het plein zijn de Pisa-kathedraal, de Doopkapel van St. Johannes en het Camposanto Monumentale, een historische begraafplaats. Deze gebouwen werden tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd en worden beschouwd als meesterwerken van Romaanse en Gotische architectuur.

De Toren van Pisa is het meest bekende en herkenbare gebouw op het plein. Het is een klokkentoren die in de 12e eeuw werd gebouwd en bekend staat om zijn kenmerkende scheefstand, veroorzaakt door een onstabiele fundering. Ondanks zijn scheefstand heeft de toren talloze aardbevingen overleefd en staat hij nog steeds overeind.

Het Piazza dei Miracoli is een populaire toeristische bestemming en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het werd in 1987 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld.

Cattedrale di Santa Maria Assunta

De Cattedrale di Santa Maria Assunta is een kathedraal gelegen in de Italiaanse stad Pisa, op het Piazza dei Miracoli. De kathedraal, ook bekend als de Duomo van Pisa, is een meesterwerk van Romaanse architectuur en dateert uit de 11e eeuw.

De voorgevel van de kathedraal is versierd met prachtige marmeren reliëfs en beelden die Bijbelse verhalen uitbeelden. Het interieur van de kathedraal is net zo indrukwekkend, met prachtige fresco’s, sculpturen en een imposante koepel die het middenschip overspant.

Eén van de hoogtepunten van de kathedraal is het imposante altaarstuk, het “Paliotto” genoemd, dat werd gemaakt door de beroemde 13e-eeuwse beeldhouwer Giovanni Pisano. Het altaarstuk heeft reliëfs die de geboorte van Christus en de passie van Christus uitbeelden.

De Cattedrale di Santa Maria Assunta is een belangrijk religieus en cultureel monument in Pisa en trekt jaarlijks talloze bezoekers. Het is één van de hoogtepunten van het Piazza dei Miracoli en is een must-see voor liefhebbers van architectuur en kunstgeschiedenis.

Battistero di San Giovanni

Het Battistero di San Giovanni is één van de vier belangrijke gebouwen op het Piazza dei Miracoli in Pisa, samen met de beroemde scheve toren van Pisa, de kathedraal van Pisa en het Camposanto-monument.

Het Battistero di San Giovanni in Pisa is een prachtig voorbeeld van de Pisaanse Romaanse architectuur. Het gebouw werd gebouwd in de 12e eeuw en heeft een ronde vorm met een diameter van 34 meter en een hoogte van 54 meter. Het interieur is versierd met prachtige fresco’s en marmeren beelden.

Eén van de meest opvallende kenmerken van het Battistero di San Giovanni is het akoestische effect van de koepel. Door de perfecte akoestiek van het gebouw kan een zanger of spreker vanaf het centrale punt een klank produceren die op alle punten van de koepel even goed te horen is.

Het Battistero di San Giovanni is nog steeds een actieve doopkapel waar baby’s worden gedoopt. Bezoekers kunnen het gebouw betreden om de prachtige architectuur en kunstwerken te bewonderen, en te genieten van de unieke akoestiek van de koepel.

Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri, ook bekend als het Plein van de Ridders, is een ander belangrijk plein in Pisa. Het plein is de thuisbasis van het Palazzo della Carovana, een prachtig gebouw dat oorspronkelijk werd gebruikt als het hoofdkwartier van de Orde van de Ridders van Sint-Stefanus. Het plein is ook de locatie van het standbeeld van Cosimo I de’ Medici, een belangrijke figuur in de geschiedenis van Pisa.

Tips voor een bezoek aan de Pisa

Als je van plan bent om de Toren van Pisa te bezoeken, zijn hier enkele tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

  1. Boek je tickets van tevoren online om lange wachtrijen te vermijden.
  2. Plan je bezoek vroeg in de ochtend of laat in de middag om de drukte te vermijden.
  3. Draag comfortabele schoenen omdat de toren op een hellend oppervlak staat.
  4. Klim naar de top van de toren voor een prachtig uitzicht over de stad, maar wees voorzichtig bij het beklimmen en afdalen van de trap.
  5. Neem de tijd om de omgeving te verkennen en bezoek enkele van de andere bezienswaardigheden in de buurt.

De Toren van Pisa is een unieke en fascinerende attractie die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Toscane. Met zijn scheve houding, prachtige architectuur en rijke geschiedenis is de toren een van de meest iconische bezienswaardigheden in Italië. Vergeet niet om ook enkele andere bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken en maak je bezoek zo aangenaam mogelijk met de bovenstaande tips.

Meer informatie en skip-the-lines tickets vind je hier.

Overnachten in Pisa

Grand Hotel Bonanno

Grand Hotel Bonanno is een modern hotel op slechts 15 minuten lopen van de Scheve Toren van Pisa. Het hotel beschikt over ruime kamers met airconditioning en gratis WiFi. Gasten kunnen genieten van het restaurant van het hotel, dat Italiaanse gerechten serveert, en ontspannen in de bar of op het terras.

Meer informatie vind je hier.

NH Pisa

NH Pisa ligt op slechts 1 km van de Scheve Toren van Pisa en biedt kamers met airconditioning en gratis WiFi. Het hotel beschikt over een fitnessruimte, een bar en een restaurant dat Italiaanse en internationale gerechten serveert. Het is ook mogelijk om fietsen te huren om de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Bologna

Hotel Bologna is gelegen in het historische centrum van Pisa, op slechts 5 minuten lopen van de Scheve Toren. Het hotel biedt kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. Gasten kunnen genieten van het ontbijtbuffet en ontspannen in de bar van het hotel.

Meer informatie vind je hier.

Relais Centro Storico

Relais Centro Storico is gelegen in een 19e-eeuws gebouw in het historische centrum van Pisa, op slechts 10 minuten lopen van de Scheve Toren. Het hotel beschikt over elegante kamers met gratis WiFi en een eigen badkamer. Gasten kunnen genieten van het ontbijtbuffet en ontspannen in de gemeenschappelijke lounge.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Verdi

Hotel Verdi ligt op slechts 10 minuten lopen van de Scheve Toren van Pisa en biedt kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant dat traditionele Toscaanse gerechten serveert. Er is ook parkeergelegenheid beschikbaar op het terrein.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.