Skip to Content

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Toulouse, de roze stad! Hoofdstad van de regio Occitanië, gelegen aan de rivier Garonne. Waarschijnlijk ken je deze stad alleen van naam, misschien als tussenstop verder naar het zuiden of als thuisbasis van Airbus, de vliegtuigfabrikant.

En dat is jammer, want deze prachtige Gallische stad heeft zoveel méér te bieden. De stad heeft een prachtig Middeleeuws centrum met mooie kerken en musea en, heel modern, een themapark over de ruimtevaart.

Verder is het een zeer gezellige, levendige studentenstad en het heeft, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening, veel toegankelijkere en vriendelijkere inwoners dan in Noord-Franse steden. Ik was hier in het najaar van 2017 en heb enorm genoten. Kortom, hier zijn mijn tips voor deze bijzondere stad.

Capitool en omgeving

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Aan het place du Capitole (2ha groot!), trefpunt voor de inwoners van Toulouse, prijkt aan de oostkant de statige voorgevel van het Capitole, met een rij arcaden ertegenover. Midden op het plein is als een netwerk van bronzen linten een kruis uit de Languedoc ingelegd. De cirkels aan de uiteinden tonen de twaalf tekens van de dierenriem. Er is regelmatig markt op dit plein, er is dan van alles te koop. In de straten rond het Capitole kun je prima winkelen.

Het majestueuze stadhuis van Toulouse ontleent zijn naam aan de oude raad van de capitouls, die vroeger de stad bestuurden. Ze worden op de façade gesymboliseerd door de acht zuilen van roze marmer. De 128 m lange, met Ionische pilasters versierde gevel is een mooi voorbeeld van kleurrijke architectuur waarin op vaardige wijze bak- en natuursteen zijn afgewisseld.

Op de elegante binnenplaats vond in 1632 de beruchte terechtstelling plaats van de Hertog van Montmorency, die een gewapende opstand was begonnen tegen de heerschappij van Lodewijk XIII. Binnen zie je pracht en praal. Je kunt er gratis naar binnen, je tas wordt gecontroleerd en je moet je ID laten zien.

In de tuin staat de donjon, restant van het oude Capitole uit de 16de eeuw en een verdedigingstoren, gebouwd om de stadsarchieven te herbergen. Hier vind je het Toeristisch informatiebureau. Haal hier een gratis plattegrond van de stad!

Kerken in Toulouse

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Toulouse kent vele kerken en ze zijn allemaal op hun eigen manier mooi en bijzonder. Ik noem er hier vier die mijzelf het meest hebben geraakt:

Basilique Saint-Sernin

De beroemdste en mooiste van de grote Romaanse kerken in Zuid-Frankrijk is ook de Franse kerk met de meeste relieken. Bovendien is ze opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eind vierde eeuw werd op deze plaats een basiliek gebouwd waarin het lichaam van de H. Sernin werd bewaard.

Men kwam vanuit alle hoeken van Europa naar de kerk om er de vele door Karel de Grote geschonken relikwieën te aanbidden. Tevens was en is de kerk een belangrijke halteplaats op weg naar Santiago de Compostella. De huidige kerk werd gebouwd om die grote toeloop te kunnen opvangen. De bouw begon rond 1080 en werd halverwege de 14de eeuw voltooid en is in de 19de eeuw gerestaureerd.

De kooromgang die Corps-Saints wordt genoemd, dankt zijn naam aan de vele altaarstukken en relikwieën. De schrijnen van bewerkt, verguld en beschilderd hout bevatten de relikwieën van de populairste heiligen. In de centrale zijn 17de-eeuwse beeldhouwwerken en mooi 14de-eeuws houtsnijwerk met daarop de apostelen te bewonderen. Daartegenover in de cryptewand prijken zeven bas-reliëfs van marmer. Om deze kooromgang te kunnen bezoeken, betaal je een klein bedrag, maar dat is het echt waard. En je mag nog fotograferen ook (oktober 2017).

Chapelle des Carmélites

Aan de buitenkant denk je hier een heel eenvoudig kerkje te vinden, maar als je naar binnen loopt, weet je niet wat je ziet. Je vindt hier prachtige muurschilderingen en schilderijen. Het is het enige kloostergebouw dat niet werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie.

Couvent des Jacobins

Aan de buitenkant is dit enorme gebouw niet erg mooi, maar zoek vooral de ingang, want binnen moet je gezien hebben! De H. Dominicus stichtte in 1215 de Dominicaanse orde der predikheren. Het eerste werd in 1216 gebouwd. Toen de Dominicanen in 1217 in Parijs aankwamen, trokken ze in een aan de H. Jacobus gewijde kapel: hieraan ontleenden ze de bijnaam “Jacobijnen”. Het complex heeft een tijdje dienst gedaan als legerkazerne en de kerk was toen de paardenstal.

Elk jaar vindt hier in september het pianofestival plaats. De volledig uit baksteen opgetrokken kerk vormt het hoogtepunt van de Zuid-Franse gotische school. Bijzonder is de achthoekige klokkentoren. De oorspronkelijke ramen zijn vernietigd, alleen de twee roze vensters in de voorgevel stammen nog uit de 14de eeuw. De glas-in-loodramen zorgen voor een schitterend licht in de kerk. Ook de kloosterbijgebouwen zijn te bezoeken: kloostergang, kapittelzaal, Chapelle Saint-Antonin, grote refter.

Cathédrale Saint-Étienne

Vergeleken met de harmonieuze eenheid van de Saint-Sernin lijkt de kathedraal bij elkaar geraapt. De bouw duurde dan ook van de 13de tot in de 17de eeuw. De gotische scholen van Zuid en Noord botsen er met elkaar, en vanwege geldgebrek bleven het schip en de kooropstand onvoltooid. In de 13de eeuw voorzagen de bisschoppen de façade van de oorspronkelijke kerk, gebouwd vanaf 1078, van een roosvenster. In de 15de eeuw werd een portaal ingevoegd.

Ten slotte werd in de 16de eeuw de rechthoekige donjon-klokkentoren gebouwd, die niets gemeen heeft met de veelhoekige, open klokkentorens uit deze streek. Het schip en het koor liggen niet in elkaars verlengde en lijken niet op elkaar te zijn aangepast. Dit komt doordat men met de herbouw van het koor begon zonder zich wat aan te trekken van het schip uit 1209, waarvan werd aangenomen dat het later zou worden afgebroken.

Men nam genoegen met een provisorische verbinding, waarvoor bouwkundige hoogstandjes nodig waren in wat de linkerarm van het dwarsschip had moeten worden. De soberheid van de muren wordt gecompenseerd door een fraaie collectie wandtapijten, geweven in Toulouse in de 16de en 17de eeuw, met scènes uit het leven van de H. Étienne (Stefanus).

Musée des Augustins

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Van dit prachtige voormalige klooster is een bijzonder museum gemaakt. Als je van kunst houdt of je weet op een regenachtige dag niet wat je moet doen, dan moet je hier naar toe! De uitzonderlijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken, van de middeleeuwen tot begin 20ste eeuw, worden schitterend tentoongesteld in een bijzonder decor. Gevestigd in de mooie gebouwen van het voormalige Augustijnenklooster, dat gebouwd is in Zuid-Franse gotische stijl (14de-15de eeuw): kapittelzaal, grote en kleine kloostergang.

Het westelijke gebouw (19de eeuw), verrees op de plaats van de oude refter, daar zijn nu romaanse sculpturen. Gotisch beeldhouwwerk (14de-15de eeuw) vind je in de galerijen van de grote kloostergang en de kapittelzaal. Religieuze schilderkunst (14de-18de eeuw) in de kloosterkerk. Romaans beeldhouwwerk (12de eeuw) in de westvleugel met zijn grote rondbogen. En tot slot de Franse schilderkunst in voorportaal, rode salon, groene salon.

Cité de l’espace (Ruimtestad)

Dit is een themapark over de ruimte en ruimtevaart. Het is opgericht in juni 1997. In het park is het mogelijk om modellen op ware grootte te bezoeken van de raket Ariane 5 (55 meter hoog), het Mir-ruimtestation en Sojoez-modules. Er bevinden zich een planetarium met 140 stoelen en één met 280 stoelen met voorstellingen door de hele dag. Er zijn tentoonstellingen, vaak interactief.

In de controlekamer dicht bij het model van de Ariane 5 is het bijvoorbeeld mogelijk de lancering van een raket voor te bereiden, te helpen bij zijn vlucht en dan een satelliet in een baan om de aarde te brengen. In Terr@dome, een halve bol met een diameter van 25 meter, laat men de geschiedenis van de ruimte zien van de oerknal tot het zonnestelsel. Er is een IMAX-bioscoop waar een film is te zien die gemaakt is in het International Space Station en er is “la Base des Enfants” speciaal voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Bazacle, Canal du Brienne en de Garonne

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De waterkrachtcentrale aan de Garonne (Bazacle) ligt op een plaats die al vanaf 1189 door molens werd gebruikt. De keuze van de plek was geen toeval: vroeger stak men hier bij laag water te voet de Garonne over. Er ontwikkelden zich hier allerlei activiteiten: papiermolens, looierijen, spinnerijen, een tabaksfabriek. In 1889 werd er een waterkrachtcentrale gebouwd ten behoeve van de straatverlichting en kwam er een einde aan de molenactiviteit. De centrale is nog steeds in bedrijf. Een vistrap maakt het voor trekkende vissen mogelijk om de zee te bereiken. Er is een mooi terras waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt.

Vlakbij begint het Canal du Brienne met platanen erlangs, en vormt een aangename plek voor een wandeling. Het werd uitgegraven inde 18de eeuw om de kaden van het centrum te verbinden met de Port de l’Ebouchure, waarbij de stroomopwaarts gelegen Bazacle-dam vermeden werd.

Uiteraard mag een wandeling langs de Garonne niet ontbreken tijdens je bezoek aan Toulouse. je kunt heerlijk flaneren langs het water, de prachtige bruggen bekijken, zowel oud, (Pont Neuf) als nieuwer (Pont Saint-Pierre, Pont Saint-Michel). Heerlijk is het ook in het Prairie des Filtres, een park aan de overkant van de Garonne. Genieten van het uitzicht kan vanaf La Daurade, een uitzichtsplatform en je kunt naar beneden lopen en genieten aan de kade in een klein parkje met een speeltuintje en wat horeca.

Lees ook: Mont Saint-Michel bezoeken; Praktische tips van parkeren, getijden, kaart, bezienswaardigheden en meer

Natuurhistorisch Museum

Dit is een zeer modern museum, speels en educatief. De heropening in 2008 was een grote gebeurtenis voor de stad. Er is van alles te zien over ornithologie, prehistorie en volkenkunde. Een uitstekende plek voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Airbus en Aroscopia

Vlakbij het vliegveld vind je twee musea over de luchtvaart. Je kunt hier van alles zien en ontdekken over vliegtuigen en alles wat daarbij komt kijken. Caravelle, Super Guppy en de Airbus A300B en meer dan 20 historische vliegtuigen. Verder zijn er tentoonstellingen, animaties, festivals enz. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen.

Kijk voor meer informatie hier of hier.

African Safari Zoo

Aan de rand van Toulouse ligt dit safaripark met zo’n 600 dieren. Hier leven meer dan 80 soorten dieren in semi-vrijheid, zoals in een echt safaripark. Onder andere olifanten, giraffen, leeuwen, zebra’s, gnoes, impala’s, tijgers, nijlpaarden, neushoorns, chimpansees, kangoeroes, pelikanen, struisvogels en nog veel meer.

Het park is elke dag en het gehele jaar geopend en bestaat uit twee delen. Het Afrikaanse reservaat dat je in je eigen auto kunt bezoeken, en een wandelpark waar allerlei soorten dieren uit de hele wereld leven en waar ook shows zijn van vogels en zeeleeuwen. De shows zijn tussen april en september.

Meer informatie vind je hier.

Albi

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op een uurtje met de trein vanaf Toulouse vind je deze mooie stad. Eén van de pronkstukken van deze stad is de schitterende, gigantische kathedraal Ste-Cécile, in 1265 gebouwd in de nasleep van de kruistocht tegen de Katharen. Binnen wordt je overweldigd door een prachtig interieur met schilderingen en beelden overal waar je kunt kijken.

Geniet ook van de straatjes rond de markt en de kathedraal en breng een bezoek aan het Musée Henri de Toulouse-Lautrec in het Palais de la Berbie. Maak ook een wandeling door de prachtige tuin van dit paleis met terrassen, waar je een schitterend uitzicht hebt over de rivier en de overkant van de stad.

Boottochten

Zoals ik al eerder schreef is er veel water in en om Toulouse, met de kanalen van Brienne en Midi en natuurlijk de Garonne. Ontdek Toulouse daarom ook zeker aan boord van een boot. Je stapt in aan Ponts Jumeaux of Port St Sauveur en vaart ongeveer 1,5 uur op de Garonne of Canal Midi.

  • Kies je voor de Garonne (opstapplaats Ponts Jumeaux) dan krijg je een rondvaart langs de oude gebouwen van Toulouse.
  • Kies je voor een rondvaart op Canal Midi dan kom je eerder in een meer natuurlijkere omgeving terecht.

Carcassonne

Toulouse; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ook in minder dan een uur met de trein ben je in deze beroemde stad. Linda is hier met haar kinderen geweest en heeft daar een aparte blog over geschreven.

Overnachten in Toulouse met kinderen

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Grand Hotel de l’Opera

Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Toulouse, op slechts een steenworp afstand van het Capitool, en biedt elegante kamers, een bar, een fitnessruimte en een spa. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws gebouw en biedt een indrukwekkende mix van oud en nieuw.

Meer informatie vind je hier.

La Cour des Consuls Hotel & Spa Toulouse – MGallery

Dit 5-sterrenhotel ligt in het historische centrum van Toulouse, op slechts 5 minuten lopen van het Capitool, en biedt luxe kamers, een spa, een fitnessruimte en een gastronomisch restaurant. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd 18e-eeuws herenhuis en biedt een verfijnde en elegante sfeer.

Meer informatie vind je hier.

Crowne Plaza Toulouse

Dit 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Toulouse, op slechts 10 minuten lopen van het Capitool, en biedt moderne kamers, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel beschikt ook over vergaderfaciliteiten voor zakelijke reizigers.

Meer informatie vind je hier.

Hôtel des Beaux Arts

Dit 4-sterrenhotel ligt in het historische centrum van Toulouse, op slechts een steenworp afstand van het Capitool, en biedt stijlvolle kamers, een bar en een tuin. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws gebouw en biedt een rustige en ontspannen sfeer.

Meer informatie vind je hier.

Mercure Toulouse Centre Compans

Dit 4-sterrenhotel ligt in de wijk Compans Caffarelli, op slechts 15 minuten lopen van het historische centrum van Toulouse, en biedt comfortabele kamers, een fitnessruimte en een restaurant. Het hotel is gelegen in een modern gebouw en biedt een eigentijdse sfeer.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.