Skip to Content

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken

Op zoek naar een tropisch uitstapje deze kerstvakantie? Breng dan een bezoekje aan het Tropenmuseum in Amsterdam en waan je een dag in het zomerse Marokko. Je maakt dan een mooie familiereis met het vliegtuig en leert vervolgens meer over de cultuur in Marokko. Natuurlijk hoort daar een glaasje Marokkaanse thee bij. In de kerstvakantie worden er in dit museum ook nog eens speciale kinderactiviteiten georganiseerd. Zo kan je je handen met henna laten beschilderen. Lees en geniet je mee van deze korte dagtrip?

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Ziezo Marokko

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde
Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Speciaal voor kinderen is er de tentoonstelling Ziezo Marokko in het Tropenmuseum. Hier leren kinderen meer over de lokale cultuur en gebruiken, zonder dat je helemaal naar Marokko hoeft te reizen. Twee keer per uur vertrekt de vlucht. De kinderen mogen zichzelf inchecken en krijgen vervolgens een paspoort voor Ziezo Marokko. Vervolgens neem je plaats in de wachtruimte tot je mag gaan boarden. In het vliegtuig staan allemaal koffers klaar waar je op kan zitten. Vervolgens komen de stewards om je welkom te heten met een vrolijk dansje en liedje waarbij je zelf natuurlijk ook mee moet doen. Zo kom je direct in de juiste stemming 😉 Vervolgens vertrekt het vliegtuig en kijk je naar een filmpje waarin vier personages zich voorstellen. Je hoort iets meer over de verschillende personen.

Wij gingen op reis met Youssef, hij is in Nederland geboren maar zijn ouders en grootouders komen uit Marokko. Hij probeert een carrière op te bouwen als rapper en muzikant. Als we zijn geland mogen we van boord en volgen we de gids naar de ontvangstkamer van Youssef. Daar staat een schaal met verse Marrokaanse muntthee al klaar. We krijgen een korte uitleg over de werkwijze van het museum en luisteren vervolgens naar het verhaal van Youssef waarin hij zich verder voorstelt en uitleg geeft over een aantal attributen in de kamer. In principe is de adviesleeftijd vanaf zes jaar, en ik merk dat dit verhaal met name voor zoonlief van 4 iets te lang duurt en hij wat ongeduldig wordt.

Op ontdekking in de Medina

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Daarna is het tijd om op ontdekking te gaan in de smalle straatjes van de Medina. Hier is een speurtocht uitgezet waarbij je op zoek moet gaan naar een vijftal nisjes. Als je op de knop drukt krijg je een kort verhaaltje te horen over een foto, voorwerp of situatie. Aan het einde van het verhaal krijg je een woord te horen. Deze vind je ook op het stickervel. Deze plak je in het paspoort zodat er een vraag tevoorschijn komt. Aan het einde van de reis kan je op de ansichtkaart die je hebt gekregen het antwoord schrijven en posten in de gele brievenbus. Daar wordt dan een winnaar getrokken die kans maakt op een vip-reis. In het paspoort vind je een plattegrond zodat je weet welke nisjes je moet hebben.

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde
Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde
Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

De kinderen vinden dit erg leuk en verdwijnen al snel in de smalle straatjes en steegjes op zoek naar de foto die in het paspoort staat. Zo komen we bij een dorsplein met een verhalenboom en klompen. Er is een winkel waar je kennis maakt met de lokale mode en we gaan op reis met de bus. Als je door de ramen kijkt waan je je helemaal in Marokko. Toen wij er waren, zagen we aan de ene kant een vrij moderne stad en de andere kant het meer traditionele gedeelte met paard en wagens. Je rijdt echter ook stukjes door de woestijn of door de straten van Rabat.

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde
Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Als we beneden klaar zijn gaan we met de trap naar boven. Daar vinden we de letterkamer waar legoblokjes liggen met Arabische letters waar zoonlief natuurlijk mee wil spelen. Op de grond liggen kussens om op te zitten, zo krijg je een beeld van het interieur van de lokale huizen. We vinden de Koran en een speciale speelruimte voor kinderen tot en met vijf jaar. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen, dus schoenen uit en ze klimmen naar boven. Daar kunnen ze zelf een stad gaan bouwen of over een soort ‘hindernisbaan’ lopen. Daar vermaken ze zich prima. Ook verspreid over de Medina zitten er een aantal activiteiten verstopt. Zo kunnen ze met een bus graffiti spuiten op een scherm en puzzels maken. In de keuken staat de volgende schaal met thee al klaar.

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Als we alle antwoorden hebben gevonden en stickers zijn geplakt gaan we naar het centrale plein om het antwoord op te schrijven. Het zijn stiekem best diepzinnige vragen waar je vervolgens goed met de kinderen over kan praten. We schrijven het antwoord op en gaan daarna op zoek naar de gele brievenbus die we eerst over het hoofd zien.

Als je wilt en de tijd hebt kun je er ook voor kiezen om nog een keer op reis te gaan, maar nu met één van de andere karakters. Of gewoon zelf op ontdekking te gaan en alle verhalen aan te horen.

Lunchen bij De Tropen

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Het is ondertussen twaalf uur dus besluiten we te gaan lunchen bij het Grand Café De Tropen. Dit bevindt zich aan de achterkant van het museum. Je verlaat het museum wel en moet je entreekaart hier scannen om naar buiten (en later weer naar binnen) te mogen. Ze zijn hier lekker snel en hebben een fijne kinderkaart waar “boterham lekker” (met hagelslag, pasta, jam en vlokken) op staat, maar ook tosti’s, kroketten, poffertjes en soep. Voor iedereen wel wat dus en dat maakt het best lastig kiezen. Uiteindelijk gaat zoonlief voor de “boterham lekker” en dochter voor de poffertjes, zelf neem ik de kroketten. Het is allemaal erg lekker en de kinderen kunnen niet wachten om weer naar het museum te gaan. Dat is wel eens anders geweest 😉 Als we weggaan zie ik dat er in de hoek ook een kinderhoek is met speelgoed en een relaxte bank waar ze kunnen spelen. Ideaal als je kinderen hebt zoals ik die niet graag stilzitten.

Speciale activiteiten in de kerstvakantie

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

In de kerstvakantie worden er speciale activiteiten georganiseerd in de lichthal. Zo is er een enorme mozaïekvloer van 100 m2 waar de kinderen met plastic puzzelstukken een mozaïek mogen maken. Als ik de kinderen na afloop vraag wat ze het leukste vinden is dit de favoriet van zoonlief. We zijn hier dan ook een paar keer teruggekomen om te ‘puzzelen’. Erg leuk om zo met zijn allen een bijdrage te leveren en een stukje te leggen.

Achterin de zaal is er een knutseltafel waar je aan de slag kan met mode en fashion. Je kan hier zelf je eigen strikje maken. Er zit begeleiding bij die je helpt met de uitleg en materialen. Het is vrij eenvoudig, zodat beide kinderen hier prima aan mee kunnen werken. Ze zijn zelfs voorzien van oliedoekjes als er een beetje uitgeschoten wordt met de lijm 😉 Op het resultaat zijn ze erg trots.

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Vanaf 13.00 uur zijn er in de hal nog meer activiteiten te vinden. Deze variëren per dag, de ene keer zijn er optredens van een zangeres, de andere keer een fotograaf die portretfoto’s maakt en als wij er zijn een henna-artiest die op je hand een mooie henna-tattoo kan zetten. Als eerste gaat dochterlief, en vervolgens zoonlief die het stil zitten nog wel een beetje moeilijk vindt. Als ze zegt dat ik zelf ook mag sla ik dat natuurlijk niet af en ook ik krijg een mooi patroon op mijn hand. De pasta moet je vervolgens even laten zitten en opdrogen zodat de henna in de huid kan trekken.

Tropenmuseum Amsterdam bezoeken - Reisliefde

Het personeel hier is ook supervriendelijk, opeens krijgt onze dochter een bloedneus (uit het niets) en is er meteen iemand die het ziet en komt helpen. Helaas komt aan al het goede een einde, met lichte tegenzin van de kinderen nemen we dan ook afscheid. Eén ding is zeker; ze willen nu heel graag ‘echt’ naar Marokko.

Algemene informatie & parkeren

Wat ik nog wel wil melden; normaal is parkeren in Amsterdam drama. Alleen al vanwege het verkeer, wat hier meevalt omdat het aan het einde van een s-weg ligt en daardoor prima te bereiken vanaf de snelweg. Of er is geen parkeerplaats óf moet je heel ver lopen. Naast het Tropenmuseum vind je het Hotel de Tropen met een eigen parkeerplaats. Online kan je daar een plaats reserveren (wel doen, anders kom je er niet in) en krijg je een code waarmee je naar binnen kan. De prijzen hiervan liggen ver onder de standaardprijs. Op tien minuten afstand ligt er ook een andere parkeergarage.

Meer informatie vind je hier.

Hebben jullie al eens een bezoekje gebracht aan het Tropenmuseum in Amsterdam?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marjon schreef:

    Leuk idee om in de kerstvakantie naar toe te gaan. Net echt zo te lezen. Fijne tip trouwens met parkeren 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.