Skip to Content

Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland

Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland

Tussen 10 mei 1940 en 8 mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. Elk jaar herdenken we de slachtoffers uit die periode en uiteraard vieren we dat we nog steeds in vrijheid leven. En zeker met de huidige oorlog in Oekraïne, beseffen we weer hoeveel waarde dat heeft.

Er zijn in Nederland vele plekken waar we kunnen leren over de oorlogsperiode in ons land. Zo kun je zien in verschillende musea hoe het eraan toe ging en hoe mensen leefden. Op andere plaatsen kun je slachtoffers herdenken van bombardementen of gevechten. Dus als je binnenkort iets bijzonders wilt doen lees dan vooral door. In bijna elke provincie is er wel wat te doen.

Heb je nog tips, meld ze dan vooral onder dit artikel!

WO2 monumenten Drenthe

Kamp Westerbork

Uiteraard mag het meest bekende kamp/museum in Nederland niet ontbreken op deze lijst. Als (voormalig) geschiedenisdocent zeg ik altijd dat eigenlijk iedereen één keer in zijn leven een concentratiekamp zou moeten bezoeken in binnen- of buitenland. We weten allemaal wat er gebeurd is in de oorlog, maar nergens ervaar je de ernst en de tragedie zo goed als in zo’n kamp.

Auschwitz, Dachau, Theresienstadt, het is allemaal niet dichtbij. Maar dit is gewoon in eigen land. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 102.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Lees ook: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Flevoland

Vliegermonument Lelystad

Het Vliegersmonument in het centrum van Lelystad herinnert ons aan de gesneuvelde militaire vliegers uit de Tweede Wereldoorlog, die hun leven waagden voor onze toekomst. In de nacht van 11 op 12 juni 1943 werd de Lancaster bommenwerper ED 357 door Duitse nachtjagers neergeschoten. In 1962 werden de resten van het vliegtuig in de drooggevallen poldergrond, tussen Dronten en Lelystad, door landbouwopzichter Doornbos teruggevonden. De propeller van de Lancaster is in 1965 in het centrum van Dronten geplaatst als eerbetoon aan alle vliegtuigbemanningen, die hun leven waagden voor onze toekomst.

WO2 monumenten Friesland

Fries Verzetsmuseum Leeuwarden

De collectie van schrijver Catharinus (Bob) Reitsma werd het Verzetsmuseum Friesland. Het Verzetsmuseum werd op 27 september 1979 geopend. Het werd het eerste verzetsmuseum van Nederland. Het Verzetsmuseum werd in 1994 onderdeel van het Fries Museum. Het is gevestigd op de tweede verdieping. Het Fries Verzetsmuseum heeft een collectie van ongeveer 45.000 objecten, documenten, boeken, tijdschriften, foto’s, en films over de bezetting, collaboratie, verzet, vervolging en bevrijding.

Meer informatie vind je hier.

Titus Brandsma Museum Bolsward

Het Titus Brandsma Museum gaat over de binnenkort heilig verklaarde (15 mei 2022) Titus Brandsma, die vlakbij de stad werd geboren. De tentoonstellingen gaan over het leven van en de nagedachtenis aan deze Friese karmeliet en hoogleraar wijsbegeerte en mystiek die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dachau overleed. Tot de vaste collectie behoren enkele persoonlijke eigendommen en geschriften van Brandsma, waaronder een overjas.

Daarnaast is er een herdenkingsmuur voor Tweede Wereldoorlogslachtoffers en zijn er wisselende tentoonstellingen over gerelateerde onderwerpen. Er zijn veranderingen op handen en de tentoonstellingen zijn verplaatst, dus kijk voor de meest actuele informatie op hun website.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Gelderland

Airborne Museum Hartenstein

Dit museum in Oosterbeek bij Arnhem gaat over de Slag om Arnhem in september 1944. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Verschillende mensen doken onder in de oorlog. Omdat ze joods waren of niet wilden werken of vechten. Of omdat ze gezocht werden omdat ze in het verzet zaten. Dit museum laat het dagelijks leven zien van gewone mensen in die periode.

Meer informatie vind je hier.

Vrijheidsmuseum Groesbeek

In dit museum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Nederland getoond met een focus op de bevrijding van de Nederlands-Duitse grensregio in 1944-1945. Het museum ligt net buiten het dorp in de heuvels bij de Duitse grens. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.

De 12 meter hoge Dome heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over het historische landschap van toen.

Meer informatie vind je hier.

Infocentrum WO 2 Nijmegen

Het Infocentrum WO2 Nijmegen geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier hoe de geschiedenis levend wordt gehouden op diverse historische plekken. Het centrum dient ook als startpunt van historische stadswandelingen, arrangementen en educatieve programma’s.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Groningen

Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Dit is een kleinschalige erfgoedinstelling die al 30 jaar op allerlei manieren verteld over de oorlog in Groningen. Ze organiseren regelmatig verschillende activiteiten, educatieve projecten, tentoonstellingen en lezingen.

Meer informatie vind je hier.

Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog

Dit Bunkermuseum op Schiermonnikoog is gevestigd in een bunker van het type Seeburg, vlakbij strandpaviljoen de Marlijn. De bunker was tijdens de Tweede Werldoorlog in gebruik als een communicatiecentrum. De bunker wordt geëxploiteerd door Stichting Bunkermuseum Schlei. Deze stichting heeft tot doel het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog. Ook verzorgt de stichting informatie aan belangstellenden, door middel van rondleidingen en lezingen.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Limburg

Schuilkeldermuseum Maastricht

Een uniek museum onder in de eeuwenoude kazematten van Maastricht. Het schuilkeldermuseum bevindt zich op een plek waar ook daadwerkelijk werd geschuild en schuilervaringen zijn vastgelegd. Bij de inrichting van het museum is uitgegaan van de bestaande ruimte, een caponnière, die ook de vorm van de expositie bepaalt. In het museum vind je in de vitrines herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Meer informatie vind je hier.

Museum Oorlog in de Peel Melderslo

Het Museum Oorlog in de Peel is een particulier museum. De collectie werd opgezet door Edie Pouwels. Zijn grootvader hielp een deserterende Duitse soldaat aan burgerkleding en kreeg als beloning de Duitse uitrusting. Na de bevrijding kwamen er de uitrustingsstukken van Britse soldaten bij. Ook de mensen in de omgeving leverden veel voorwerpen. Ook vanuit Zwarte Plak kwamen stukken, afkomstig van Britse en Amerikaanse piloten die daar ondergedoken zaten. Het museum gaat over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Peel.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Noord-Brabant

Kamp Vught

In dit artikel schreef ik al over de kampen Westerbork en Amersfoort. Kamp Vught is het derde concentratiekamp in Nederland. Ook hier zie je de indrukwekkende verhalen van en over de gevangenen die er verbleven. Velen van hen kwamen later om in een van de bekende vernietigingskampen.

Meer informatie vind je hier.

Oorlogsmuseum Overloon

“Oorlog hoort in een museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.”

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Oorlogsmuseum Overloon

WO2 monumenten Noord-Holland

Nationaal Monument op de Dam

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Het monument bestaat uit een pyloon met beelden en een gedenkmuur met reliëfs. De beelden zijn van beeldhouwer Johannes Anton Rädecker, en de reliëfs van Paul Grégoire. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters, gemaakt door Jan Willem Rädecker.

Om de pyloon staat een gebogen gedenkmuur waarin twaalf urnen met aarde zijn ingemetseld. De urnen zijn gevuld met aarde van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de toenmalige elf provincies, en de 22 erevelden uit het voormalig Nederlands-Indië. Voor de urnen uit de provincies bevinden zich de provinciewapens, voor de urn uit Nederlands-Indië bevindt zich het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Meer informatie vind je hier.

JCK Amsterdam

Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) is een Nederlandse organisatie, gevestigd in Amsterdam, waaronder sinds 2012 vallen: het Joods Museum (voorheen het Joods Historisch Museum), de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Medewerkers van het JCK houden ook het Joods Monument bij, een website waarop alle joodse slachtoffers worden vermeld.

Het Nationaal Holocaust Museum werd op 2 februari 2020 tijdelijk gesloten in verband met een verbouwing. Op 30 juni 2020 sloot, eveneens voor een verbouwing, de Hollandsche Schouwburg tijdelijk de deuren, met de bedoeling op deze plek in 2022 het nieuwe Nationaal Holocaust Museum te openen, het eerste museum gewijd aan de complete geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum aan de Westermarkt 20 in Amsterdam ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken. Het museum is gebouwd rond hun onderduikadres het Achterhuis aan Prinsengracht 263 waar Anne Frank haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef. Wie heeft er als kind niet het bekende dagboek gelezen?

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Otto Frank als enige overlevende van de concentratiekampen terug. Anne Frank was eind februari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Nadat het bedrijf waar hij voor werkte was verhuisd wilde de toenmalige eigenaar NV Berghaus (een mantelfabriek) het pand laten slopen om er nieuwe kantoren en ateliers te vestigen. De publieke verontwaardiging was echter zo groot dat Berghaus besloot het pand te schenken. Op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis geopend.

Het interieur van het achterhuis is in oorspronkelijke staat behouden gebleven. De onderduikers woonden op de tweede en derde verdieping. Op de tweede verdieping woonde de familie Frank en bevond zich de badkamer met toilet. De plaatjes die Anne op de muren in haar kamertje in het achterhuis plakte, zijn gerestaureerd achter glas te zien. Op de derde verdieping bevond zich een woonkeuken en sliep de familie Van Pels. Een zolderruimte diende voor de was en als opslag.

Tip: Bij dit museum kan het wel erg druk zijn, ook met internationale toeristen vanuit Azië.

Meer informatie vind je hier.

Verzetsmuseum Amsterdam

Het museum werd in 1984 opgericht en was eerst gevestigd in de door Abraham Elzas in 1935 ontworpen Lekstraatsynagoge. Sinds 1 mei 1999 is het museum gevestigd in gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan, tegenover de hoofdingang van Artis. In 1943 vond daar de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister plaats en waren de deportaties via de Hollandsche Schouwburg.

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft permanente en wisselende exposities. Authentieke voorwerpen, foto’s en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Er worden ook lezingen gehouden. Verder is er een bibliotheek en een museumwinkel.

Meer informatie vind je hier.

Luchtvaart/oorlogsmuseum Texel

Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel richt vertelt over de geschiedenis van de luchtvaart en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Texel. De historie van Texel International Airport gaat terug tot 1937, toen in polder Eierland vliegveld De Vlijt werd geopend. En al in 1917 was er op het zuidpunt van Texel een marinevliegkamp voor watervliegtuigen.

Indrukwekkend is de tentoonstelling over de periode 1940-1945. Een centrale rol daarin speelt de Russenoorlog: de dramatisch verlopen opstand van Georgische militairen in Duitse krijgsdienst. Deze veranderde Texel in april 1945 in ‘Europa’s laatste slagveld’. Uitgebreid aandacht is er daarnaast voor de Atlantikwall en de luchtoorlog boven Texel.

Meer informatie vind je hier.

Bunkermuseum IJmuiden

Het Bunker Museum IJmuiden is een oorlogsmuseum in het recreatiegebied IJmuiden aan Zee, dat in 2005 zijn deuren opende. Het is gevestigd in manschappenbunkers die behoren tot de Marine Kustbatterij Heerenduin, een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog. Hier werd de IJmuidense havenmonding verdedigd en daarmee ook de toegang tot de haven van Amsterdam. Het museum bestaat uit 6 grotendeels ondergrondse bunkers. In deze bunkers vind je een enorme collectie. Deze varieert van een Duitse veldfles tot een tweepersoons duikboot.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Overijssel

Provinciaal Verzetsmonument Overijssel

In 1946 werd het initiatief genomen om te komen tot een gedenkteken voor alle omgekomen verzetsstrijders in Overijssel, dat een centrale plek zou moeten krijgen in de provincie. De opdracht werd gegund aan beeldhouwer Titus Leeser uit Ommen.

Leeser maakte een monument dat bestaat uit drie natuurstenen zuilen. Aan de zijkant van elke zuil is een figuur geplaatst, die symbool staat voor de verschillende groepen uit het verzet; de linker man verbeeldt het ongewapende verzet, de vrouw in het midden staat voor de vrouw in het verzet en symboliseert geloof en vertrouwen, de man rechts verbeeldt het gewapende verzet.

Jaarlijks vindt er een kranslegging plaats bij het Verzetsmonument tijdens de Nationale Dodenherdenking.

WO2 monumenten Utrecht

Kamp Amersfoort

“Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen moesten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit concentratiekamp heerste een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger.

Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia’s, ca. 2.500 Joden, ca. 220 Amerikaanse staatsburgers, ca. 120 Jehovah’s getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. Naar schatting driekwart werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd.

Op de historische plek is in 2004 is een herinneringscentrum gerealiseerd en in 2021 een grote museale presentatie. Daar wordt het verhaal verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein.”

Lees ook: Kamp Amersfoort

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Zeeland

Bunkerroute Zeeland

De gevarieerde bunkerroute (66,7 km) in Zeeland voert je langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De kust van Walcheren werd door de Duitse bezetter vanaf 1942 extra versterkt. Het resultaat was een linie van bunkers, tankgrachten en robuuste versperringen. In totaal zijn er zo’n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. De route kan ingekort worden tot een route van 31,2 km of 39,1 km.

Meer informatie vind je hier.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

“Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt u mee door de bewogen jaren van de provincie Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beleef het allemaal in het grootste museum van de provincie Zeeland en breng daarnaast ook een bezoek aan het themapark (3 hectare) over de Slag om de Schelde!”

De Slag om de Schelde (misschien heb je de film gezien in de bioscoop of op Netflix) was een hevige strijd in het najaar van 1944 tussen de geallieerde en Duitse troepen om de macht over de Westerschelde, de belangrijke vaarweg naar de toen al bevrijde haven van Antwerpen. Een zeer belangrijke slag voor de latere bevrijding van West-Europa. Dit museum vertelt je alles over de oorlogsperiode in Zeeland.

Meer informatie vind je hier.

WO2 monumenten Zuid-Holland

Indisch Herinneringscentrum/Museum Sophiahof Den Haag

“Museum Sophiahof van Indië tot nu” is een museum, kennis- en gemeenschapscentrum, dat zich wijdt aan de culturele en historische erfenis van Nederlands-Indië en de Molukkers en hun betekenis in het naoorlogse Nederland en de huidige tijd. De Sophiahof is in 2019 geopend. Dit museum besteedt aandacht aan onder andere de Japanse bezetting, het Nederlands-Indisch verzet in de Tweede Wereldoorlog, de Geschiedenis van de Molukkers in Nederland en Republiek der Zuid-Molukken.

Meer informatie vind je hier.

Madurodam Den Haag

Madurodam is als vrolijkste oorlogsmonument van Nederland een logische plek om een speciale herdenking voor kinderen te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan verzetsheld George Maduro. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren wordt de boodschap dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, doorgegeven aan de jongste generaties van nu.

Op dit vrolijkste herdenkingsmonument van Nederland vindt dan ook sinds een aantal jaar de Nationale Kinderherdenking plaats op het George Maduroplein. Deze herdenking voor en door kinderen is inmiddels één van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomst op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Uniek aan de kinderherdenking is dat het de kinderen een plek biedt waarop zij op hun eigen manier kunnen herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken, zodat begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie meer voor hen gaan leven.

Lees ook: Madurodam

Meer informatie vind je hier.

Waalsdorpervlakte Den Haag

De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel tussen Wassenaar en Den Haag. De vlakte deed lange tijd dienst als militair oefenterrein van Legerkamp Waalsdorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier meer dan 250 mensen door de Duitse bezetter ter dood werden gebracht. Na de oorlog werd deze plek een van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen. Het terrein maakt deel uit van het beschermde Natura 2000-gebied “Meijendel & Berkheide”.

Op 3 mei 1946 is een monument geplaatst bestaande uit vier houten kruisen. In de vlakte zijn twee losse kruisen geplaatst, één op een plek waar veel massa-executies plaats hebben gevonden, het andere specifiek als herdenking aan de represaille-executies na de aanslag op Rauter. In 1959 is bij het monument een klokkenstoel, met één grote luidklok oftewel bourdon, geplaatst als geschenk van de burgers van Den Haag op 30 april 1959 aan de gemeente werd geschonken.

De nationale dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte wordt georganiseerd door het Erepeleton Waalsdorpervlakte. Jaarlijks wordt op deze dag tegen de rand van het monument de Nederlandse vlag gevormd, vroeger met bloemen, tegenwoordig met geverfde dennenappels met een erewacht. De herdenking begint met een stille tocht waarna de Bourdonklok klinkt gevolgd door het taptoe-trompetsignaal en twee minuten stilte om 20.00.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Monument Oranjehotel Scheveningen

“Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting. Opgepakt voor handelingen die de Duitse bezetter als overtreding zag. Verzetsmensen, maar ook Joden, communisten, Jehova’s getuigen en zwarthandelaren. Al in de oorlog werd de gevangenis het ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die hier vastzaten.

In het Nationaal Monument Oranjehotel hoor je nu indrukwekkende verhalen over onrecht, angst, en onzekerheid. Maar ook over hoop, solidariteit en geloof in vrijheid. In de vaste tentoonstelling en films zie je onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.”

Meer informatie vind je hier.

Museum Rotterdam 40-45

Op 14 mei 1940, de oorlog was nog maar een paar dagen oud, werd Rotterdam verschrikkelijk gebombardeerd. Het duurde ongeveer 20 minuten en het verwoestte een groot deel van de toenmalige stad. Er werd gedreigd door de nazi’s dat ze dit ook op de andere grote steden in Nederland zouden doen. Nederland capituleerde, maar Rotterdam werd nooit meer hetzelfde. In dit museum beleef je het bombardement en zie je wat het voor Rotterdam heeft betekend.

Meer informatie vind je hier.

Biberbunker Oostvoorne

“In de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een bijzondere bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig bekende Biberbunker, opgebouwd uit 3 meter dikke muren en een 2 meter dik dak. De bunker en Stelling, waarin deze zich bunker zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie over de (lucht)oorlogsvoering van de Duitsers in West Nederland.

In Nederland waren er 3 van deze stellingen, waarvan de Biber als enige volledig in gebruik is gebleven sinds 1945, daarbij verschillende doeleinden dienend. Inmiddels is ook de Tiger op Terschelling voor het publiek weer geopend, samen met de Biber en de Zander (Zandvoort) waren zij verantwoordelijk voor de kustafscherming van geallieerde luchtaanvallen.

De strategische functie van de stelling en de vele bunkers erin (ieder met een eigen functie) had een belangrijke invloed op Voorne Putten.”

Meer informatie vind je hier.

Bunkerroute de Punt Ouddorp

In de duinen van Ouddorp liggen nog verschillende bunkers. Deze kun je door middel van een heuse bunkerroute bezoeken. Je hebt een prachtig uitzicht maar leert ook waar de bunkers in de Tweede Wereldoorlog voor gediend hebben. Als je er rondloop lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat. Erg mooi om te zien volgens Melanie.

Lees ook: Atlantikwall Bunkerroute de Punt in Ouddorp

Meer informatie vind je hier.

Oorlogbegraafplaatsen & Erevelden Nederland

In Nederland vind je veel verschillende oorlogsbegraafplaatsen en erevelden. Op de Nederlandse erevelden liggen militairen, maar vaak ook burgers waaronder Engelandvaarders, verzetsstrijders en dwangarbeiders. Daarnaast liggen in Nederland veel geallieerde en Duitse militairen begraven die in Nederland om het leven kwamen. Zij liggen vaak op speciale begraafplaatsen, maar ook verspreid over begraafplaatsen in het hele land. Je herkent deze begraafplaatsen aan het bordje met de verwijzing ‘oorlogsgraven’ bij de ingang.

Een overzicht van deze begraafplaatsen vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.