Skip to Content

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Twente is het oostelijke deel van Overijssel. Het heeft een rijke historie wat hier nog terug te vinden is, maar ook de natuur heeft hier veel te bieden. Een verblijf in Twente kun je dan ook op veel manieren beleven. Ga je voor een duik in de geschiedenis en bezoek je een landgoed? Ga je lekker winkelen in een historische stad, zoals Enschede of wil je de natuur in en houd je van een wandeling in Nationaal Park de Sallandse heuvelrug?

Enschede

Enschede tips wat te doen, bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes in de omgeving of met kinderen - Reis-liefde.nl

Enschede was ooit een belangrijke plaats wat betreft de textielproductie. Inmiddels is hier niet veel meer van over en zijn op veel plekken huizen gebouwd waar ooit de fabrieken stonden. In Enschede vind je een mooie synagoge, de Grote Kerk en prachtige parken en is ook het stadshuis een mooi gebouw om te bewonderen. Musea zijn er eveneens, zoals het Rijksmuseum Twente.

Een bezoekje brengen aan de Twentse Foodhal is vooral lekker. De Grolsch Brouwerij is eveneens een bezoekje waard. Natuurlijk kun je er ook gewoon genieten van een gezellig terrasje of heerlijk winkelen. Daarvoor kun je heel goed terecht in de omgeving van het H.J. van Heekplein.

Hengelo

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In Hengelo kun je een bezoekje brengen aan het Historisch Museum Hengelo of het Twents Techniekmuseum Oyfo. Bijzonder is de Spoorfietsbaan. Dit is een rails van stoomtreinen. Inmiddels rijden die stoomtreinen niet meer, maar kun je er nu overheen fietsen. Voor kinderen is een bezoekje aan pretpark Waarbeek een aanrader.

Oldenzaal-Deurningen

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Oldenzaal is de derde stad in de driehoek met Hengelo en Enschede. Oldenzaal is de enige hanzestad in Twente. Daarnaast is de stad bekend vanwege haar textielverleden. Het beklimmen van de toren van de Plechelmus Basiliek is een echte aanrader. Als je op zoek bent naar de natuur is de Tankenberg erg populair, net als de Hulsbeek. Dit gebied biedt heel diverse wandel-, fiets- en mountainbikepaden. In Oldenzaal bevinden zich diverse gezellige restaurants en bars, van visrestaurant tot sushibar. Rond de Groote Markt is het op een zomerdag heel sfeervol door de volle terrassen op het plein.

Ootmarsum

Ootmarsum tips wat te doen; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten in de omgeving Dinkelland - Reis-liefde.nl

Wil je de sfeer van het oude Twente proeven? Ga dan eens langs in Ootmarsum, waar een deel van het dorp is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Je vindt hier nog de traditionele vakwerkhuizen!

Lees ook: Ootmarsum bezienswaardigheden

Musea in Twente

Rijksmuseum Twenthe

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Rijksmuseum is te vinden in Enschede en biedt een keur aan kunst en tentoonstellingen. Deze kunnen voor langere duur zijn of voor een kortere periode. Zo is er bijvoorbeeld christelijke kunst, wordt er aandacht geschonken aan Italiaanse schilderkunst en is er een tentoonstelling over de betekenis van het idee waarheid in de 21ste eeuw.

Meer info vind je hier.

Zoutmuseum Delden

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In het centrum van Delden kun je het Zoutmuseum vinden. In de bodem van de tuinen van Landgoed Twickel werd in 1886 zout aangetroffen. Pas in de Eerste Wereldoorlog is men het zout gaan winnen. Het Zoutmuseum neemt je mee in de wereld van het zout. Ook voor kinderen een leuk museum.

Meer info vind je hier.

Grolsch Brouwerij

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Bij de brouwerij van Grolsch in Enschede kun je kennismaken met de brouwers en uiteraard de Grolsch-bieren. Je kunt een tour boeken en hebt hierbij de keuze uit verschillende arrangementen. Je kunt de rondleiding bijvoorbeeld combineren met een bierproeverij en pubquiz of met een smaakvol buffet.

Meer info vind je hier.

De Museumfabriek

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Museumfabriek is gevestigd in Enschede. Het is een museum waar je zelf in bezig kunt zijn en aan de slag kunt gaan met het maken van dingen. Natuur, cultuur, wetenschap en techniek komen hier allemaal aan bod. Een sterrenwacht is hier eveneens te vinden.

Meer info vind je hier.

Oyfo Techniekmuseum Hengelo

OYFO Techniekmuseum Hengelo - Reis-liefde.nl

Oyfo is een techniekmuseum, een Kunstenschool én een Kunstpodium. Iedereen is hier welkom en het biedt een inspirerende plek aan bezoekers, cursisten en scholieren. Kunst, techniek en erfgoed komen hier samen. Je kunt op ontdekkingstocht door het interactieve Techniekmuseum. Heerlijk voor kinderen omdat je niet alleen maar mag kijken, maar juist ook mag doen! Het is gevestigd in Hengelo.

Meer info vind je hier.

Lees ook: OYFO techniekmuseum

Openluchtmuseum Ootmarsum – Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

Een museum dat het leven op het platteland van honderd jaar geleden in Twente laat zien. Je vindt er de typische Saksische boerderijtjes, compleet ingericht, bijgebouwen die de boer nodig had om te overleven: een bakspieker, een smidse, een wagenmakerij, een bijenstal, veeschuren, wagenschuren, kapschuur voor landbouwgereedschappen etc.

Het museum vertelt ook het verhaal van de ‘Heeren’, de bestuurders van vroeger: de commandeur, de Drost en de Hofmeier. Er is een expositie over de Bisschoppelijke Hof Ootmarsum, over de Hofmeier van Beverforde en er kan gratis een bezoek gebracht worden aan het Drostenhuis, het woonhuis van de laatste Drost van Twente.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Openluchtmuseum Ootmarsum

Natuurparken

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug met kinderen; speelbos Nijverdal, bezoekerscentrum, uitkijkpunt en meer - Reis-liefde.nl

In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug vind je onder andere de Familieroute De Sprengenberg. Hierbij kom je langs alle hoogtepunten van De Sprengenberg. Hier zijn zowel akkers, heide en landgoederen te vinden.

Ook loopt er in dit gebied een prachtige fietsroute om de Sallandse heuvelrug te ontdekken. Natuurmonumenten organiseert meerdere activiteiten in dit gebied en er is een speelbos.

Meer info vind je hier.

Lees ook: Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Kasteel Warmelo

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Bij Kasteel Warmelo kun je de historische tuin bezoeken en zo langs prachtige uitgehouwen zandsculpturen komen. Elk jaar is hiervoor een nieuw thema. Kinderen kunnen een speurtocht lopen. Er is horeca aanwezig zodat je jouw mooie wandeling fijn kunt afsluiten met een lekker drankje of een warme snack.

Meer info vind je hier.

Landgoed Twickel

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed en bestaat uit bos, natuurgebieden en landbouwgronden. Je vindt hier ook het kasteel, traditionele boerenerven en het coulisselandschap. Je kunt een rondleiding krijgen door de prachtige, diverse tuinen of door het kasteel zelf.

Meer info vind je hier.

Natuurgebied Vliegbasis Twenthe

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Wat ooit dienst deed als luchthaven is nu een gebied geworden waar de natuur zijn charme deelt met militaire objecten. Je kunt hier wandelen en fietsen en zo genieten van de natuur of je duikt het verleden in door het herinneringspad te lopen, een gevechtspost te bekijken of het belevingspad af te gaan. Excursies worden hier eveneens aangeboden. Hierbij zijn er verschillende thema’s die te maken hebben met natuur, techniek of oorlog.

Meer info vind je hier.

Overige

Avonturenpark Hellendoorn

Hellendoorn avonturenpark; Attracties & Slidepark waterpark - Reis-liefde.nl

Zin in actie? Dan is attractiepark Hellendoorn de uitkomst. In de Sallandse bossen verscholen biedt het park een heerlijke dag uit met prachtige, bloedstollende attracties. Maar zonder de hectiek van bijvoorbeeld De Efteling. Ideaal dus als je echt wilt genieten van de attracties en niet van lange wachtrijen…

Meer info vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Hellendoorn

Spoorfietsen Hengelo

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het eerste Nederlandse spoorfietsbedrijf bevindt zich in Twente. Je kunt over het oude spoor fietsen tussen Hengelo en Twekkelo. De fietsen zijn geschikt voor meerdere personen en moeten vooraf gereserveerd worden.

Meer info vind je hier.

Canadese Begraafplaats

Twente; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op dat we niet vergeten! De Canadese Begraafplaats in Holten bestaat uit 1394 graven. Graven van mensen die voor onze vrijheid hun leven gaven. Je kunt de begraafplaats bezoeken en meer te weten komen over de bevrijding van Noordoost-Nederland. Ook leer je hier meer over de soldaten die gesneuveld zijn en hoe het ereveld ontstaan is.

Meer info vind je hier.

Synagogen

Synagoge van Enschede

In Enschede vind je een synagoge uit 1928 die nog wordt gebruikt als gebedshuis. Het gebouw mag echter wel bezocht worden. Je kunt hier een rondleiding krijgen en tentoonstellingen bekijken. Ook in de wijk rondom de synagoge kun je terecht voor een wandeling, genaamd ‘Sporen van een Joods verleden’.

Synagoge van Haaksbergen

De sjoel van Haaksbergen stamt uit 1828. Het werd opgetrokken naast een slooppand waarvan de sloopmaterialen gekocht werden om de nieuwe sjoel te kunnen bouwen. Details hiervan zijn nog goed waar te nemen. Op de site van de Joodse Gemeente kun je gedetailleerd lezen wat er te zien is aan het oude pand.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.