In een ander artikel had ik het al over de gastvrijheid en veelzijdigheid van Friesland. Wat ik daar buiten heb gelaten zijn de culinaire mogelijkheden op dit gebied. Gastronomie staat in deze provincie hoog in het vaandel. Natuurlijk hebben we dat ook ‘getest’. Op een drietal locaties in Zuidwest-Friesland waren we uitgenodigd voor een lunch en diner.
Om eerlijk te zijn niet allemaal horecagelegenheden waar ik zelf aan zou denken met jonge kinderen. Dan duik je toch iets sneller de lokale snackbar, Chinees of pannenkoekenrestaurant in. Des te meer werd ik verrast door de kindvriendelijke behandeling overal. De kinderen mochten gewoon zichzelf zijn en ik hoefde niet continu te corrigeren. Wel zo relaxt en het stelt je in staat om zelf ook je maaltijd te nuttigen voordat het koud wordt.
Noflik – Langweer
In het centrum van Langweer, tegenover de VVV en supermarkt, vind je het terrasrestaurant Noflik. Dit betekent aangenaam in het Fries. En dat was het zeker. Bij aankomst in Langweer was net de start van de kiddierun van de Skûtsjerun, dit kon je vanaf het terras volgen. Ook binnen is er genoeg ruimte om een plekje te vinden. Het geheel is sfeervol ingericht als huiskamergevoel met allerlei curiosa zodat de kinderen maar om zich heen bleven kijken. Er is veel bediening aanwezig zodat je snel geholpen wordt en ook de keuken serveert snel uit.
Op de lunchkaart staan eenvoudige gerechten zoals tosti’s, uitsmijters en pannenkoeken, maar ook uitgebreide gerechten zoals de varkenshaassaté en een black angushamburger waar wij voor gingen. Voor de kinderen is er ook een speciaal kindermenu. Naast de lunch kun je hier echter de hele dag terecht, dus ook voor ontbijt, een drankje op het terras, diner en zelfs tot één uur ’s nachts voor een biertje.
Het eten zag er erg goed uit, de hamburger wordt geserveerd op een stevig broodje compleet met Friese vlag en er was een ruime portie varkenshaassaté. De gerechten werden geserveerd met echte frieten en niet die dunne stengels, huisgemaakte mayonaise en een salade. Het was erg lekker en ook best veel. Zo hadden de kinderen samen voldoende aan een kindermenu, zeker met wat patatjes van mama erbij 😉 Ze vonden dit erg lekker en hadden al snel hun buikje vol.
Meer informatie vind je hier.
De Oorsprong – Sint Nicolaasga
Het meeste heeft mij nog wel hotel/restaurant de Oorsprong in Nicolaasga verrast. Als je komt aanrijden lijkt het wel iets op een landhuis / orangerie. Niet ten onrechte want in het verleden heeft hier ook adel gewoond. Dit gebouw was echter in dienst als Stoeterij, oftewel een paardenstal. Na het eten waarbij de ene gang nog aangenamer was dan de ander, dit restaurant is zeker één van de top-drierestaurants waar ik het lekkerste heb gegeten en niet snel zal vergeten, en de enige in Nederland. De andere twee zijn in Rome en Madeira.
Je kan hier kiezen voor gerechten van de kaart of een 2- of 3-gangenmenu voor een vast bedrag. De kaart is niet heel uitgebreid maar wel heel divers en wordt aangevuld met wisselende specialiteiten en een dagmenu voor een gunstige prijs. Van vegetarisch en voor de vis- of vleesliefhebber is er genoeg keuze. Zelf ging ik voor de gele paprikasoep met mascarpone en de gebraiseerde ham in een honing-mosterdsaus en mijn broer voor de mosterdsoep en kip met ham en kaas.
De gele paprikasoep was echt zalig, zo ontzettend smaakvol en ook verrassend vanwege de toegevoegde kruiden. Daar zou ik zo nog (een paar) borden van lusten. De ham en met name de saus was gewoon goddelijk. Zelfs de side dishes zoals de gekruide aardappelen, warme groentegarnituur, rabarbermoes en gemengde rauwkostsalade zijn verrukkelijk. De salade was voorzien van een zoetige dressing waarvan ik het recept graag zou willen hebben. Ook de aardappeltjes waren om te smullen.
Na afloop van het eten werden we nog even rondgeleid door het gebouw, ze hebben echt hun best gedaan om de authenticiteit te bewaren. Zo zijn er achterin nog twee kamers compleet met aardewerk servies, haardvuur en bedstedes, en heb je ook nog de stalbar waar je de namen van de paarden die hier vroeger stonden, ziet staan. In een vergaderkamer is ook nog de voederbak aanwezig.
In de nieuwe vleugel zijn de hotelkamers ondergebracht, waaronder een suite met bubbelbad. In de overdekte patio is de feestzaal voor grote groepen en bruiloften met glazen dak zodat je het gevoel hebt buiten te zijn. En zijn er ook gemeenschappelijke ruimten met spelletjes en biljarttafels en een filmzaal.
Naast de standaard overnachting bieden ze gespecialiseerde arrangementen aan met een combinatie van slapen en lekker eten. Dit wordt compleet gemaakt door een cultureel, wieler- of golfarrangement. Daarnaast zijn er in overleg of voor groepen ook andere activiteiten mogelijk zoals boogschieten, vaartochten of een workshop in het atelier op de zolder. Zo ben je in één keer klaar. Speciaal voor de kinderen wordt er volgende week ook een natuurspeeltuin geopend die er nu al veelbelovend uitziet.
Meer informatie vind je hier.
De Walrus – Sneek
De tweede dag hadden we een lunch bij De Walrus in Sneek. Dit terras en restaurant bevindt zich echt in het centrum van de oude stad, op de hoek van de marktplaats. Een groot gedeelte van het terras is overkapt zodat je ook bij wat kouder / natter weer gewoon droog buiten kan genieten. Binnen is het enorm uitgebreid en is er heel veel plaats om te gaan zitten. En daar wordt goed gebruik van gemaakt, want het was er gezellig druk. Juist door de indeling merk je daar echter niet veel van.
Ook dit restaurant is weer ontzettend kindvriendelijk, zo krijgen de kinderen een masker en kleurtjes zodat ze aan tafel kunnen kleuren. Na afloop mogen ze deze laten zien en dan mogen ze een verrassing uitzoeken. Overal staan er ook kinderstoelen. Hoogtepuntje hier is toch wel de ruime keuze voor kinderen. Waar je normaal afhankelijk bent van een pannenkoek of patatjes (gisteren hebben ze twee keer patat gegeten omdat er de tweede keer niets anders op de kaart stond) heb je hier de keuze uit kleine maaltijden met een snack waaronder ook vis en biefstuk en dus niet alleen frikandel of kipnuggets, tot en met een boterham met pasta en daar tussenin.
Het eten was zonder veel opsmuk maar erg smaakvol. Zelf had ik niet veel trek dus ging ik voor een tomatensoep die door de toevoeging van prei en superlekkere gehaktballetjes toch nét dat beetje extra had. De hamburger zag er goed uit en was volgens mijn broertje de lekkerste die hij ooit had gehad. Lijkt misschien een beetje kaal de hamburger zonder friet, maar de frituur was kapot. Nu had mijn broer genoeg patat gehad, dus heeft hij hier zelf voor gekozen.
Voor de kinderen gingen we voor de pizzapunt. Stiekem was ik nieuwsgierig of dit een diepvriespizza zou zijn in puntjes, of zo’n slice van een megapizza zoals je in Amerika krijgt. Niets van dat alles, dit waren verse pizza’s vol tomaat, rode ui en kaas en de kinderen vonden het heerlijk (en mama ook 😉 ). Naast de lunch vanaf elf uur en diner of het terras, is dit ook een uitgaansgelegenheid en kun je hier nog tot één uur ’s nachts terecht.
Kortom, we hebben ons flink laten verrassen afgelopen weekend en dat is ons heel goed bevallen. Juist doordat je de locaties bezocht die je normaliter niet snel zou uitzoeken met jonge kinderen. Of overdag toch iets makkelijker kiest voor een krentenbol. Lekker eten zorgt wel gewoon voor dat beetje extra vakantiegevoel!
Meer informatie vind je hier.
Is voor jullie eten op vakantie belangrijk?
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 12 oktober 2024
- De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis - 11 oktober 2024
Eten vind ik zeker belangrijk! Wat een leuke restaurants!
Wat ontzettend leuk. Ik woon zelf in Friesland maar kende deze alle drie nog niet. Leuke aanraders!