Skip to Content

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit

Het wordt mooi weer dus het begint te kriebelen: je wilt wat gaan doen. Of het is weer zo’n akelige regenachtige dag, maar je hebt echt geen zin om weer een dag binnen te zitten. Maar met een lieve baby op schoot vraag je je af wat je kunt gaan doen. Je wilt eropuit, maar waar zijn leuke uitjes met baby?

Niet alles is immers handig met zo’n kleintje erbij én is er ook ergens iets wat juist voor deze kleine uk leuk is? Natuurlijk is de ene baby de andere niet, maar hier tips voor uitjes en activiteiten met baby voor dagje uit die de meeste minimensjes prachtig vinden. Al kan je natuurlijk ook op vakantie met baby:

Algemene tips uitjes met baby

Negen maanden lang leef je naar de bevalling toe en dan is het plots zo ver: je bent thuis met je baby. En hoewel je intens geniet van de knuffelmomentjes in de zetel, zou je er ook graag samen op uit trekken. Is je baby voldoende aangekomen en gaan de voedingen goed? Dan ben je klaar om erop uit te trekken! Weet je niet wat je allemaal moet voorzien? Geen nood. Met deze 5 tips helpen wij je zo op weg!

Tip 1: Overlaad je verzorgingstas niet

De eerste horde is wellicht het klaarmaken van je rugzak of verzorgingstas. Want wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Hoewel de aantallen afhangen van jouw baby, zorg je best dat je steeds enkele propere tetradoeken bij de hand hebt, pampers, een reserve-outfit voor wanneer er een ongelukje gebeurt, zalf voor de billetjes en een fopspeen. Geef je melk uit een flesje? Vergeet dan zeker ook geen papfles, poeder en water mee te nemen. En vergeet jezelf niet! Neem dus zeker ook een flesje water en eventueel wat lekkers mee.

Tip 2: Eenvoudig en compact

Trek je er liever wat verder op uit? Kies dan voor een buggy die je snel en eenvoudig kan plooien tot een klein pak. Zo past die verzorgingstas nog bij in de kofferbak en is er nog voldoende ruimte over in je wagen.

Tip 3: Van de wagen op de buggy in 1-2-3

Zorg voor een veilig en comfortabel autostoeltje, zodat je zorgeloos kan rijden terwijl je baby een dutje doet. Als je een wandelwagen gaat kopen, kun je het beste vragen of je autostoeltje erop past. Zo hoef je je kleintje niet wakker te maken na een autorit, en kan je het stoeltje in één vloeiende beweging uit de auto en op het onderstel van je kinderwagen klikken, zodat je meteen aan je wandeling kunt beginnen.

Bovendien kan je gemakkelijker de eerste hongersignalen in de gaten houden of zien of je kind het te warm of te koud heeft, omdat je baby met het gezicht naar jou toe zit. Dit is een mooie aanvulling op de positiemogelijkheden die de Metro+ biedt, zoals het newborn nest en de verstelbare rugleuning.

Tip 4: Een draagzak tegen (huid)honger

Hoewel je op pad bent met je buggy, is het toch best steeds een draagzak mee te nemen. Wanneer je kindje honger heeft of nood aan huidcontact, kan je hem of haar uit de wandelwagen nemen en dicht tegen jou aan dragen terwijl jullie rustig verder wandelen. Kijk daarom steeds voor een buggy met voldoende opbergruimte zodat je de draagzak kan opbergen wanneer die niet nodig is. Zo heeft de Metro+ een handig opbergvak onder het zitvlak.

Is het koud of staat er veel wind? Geen probleem! Speel dan met de accessoires van uw wandelwagen. Zo kan je de regenhoes bovenhalen als het plots begin te regenen, een voetenzak gebruiken zodat je baby zich knus en warm voelt, of de zonnekap aanpassen voor een betere bescherming tegen de wind.

Tip 5: Wees niet te streng voor jezelf

Of het nu je eerste uitje is met je baby of je tiende. Doe wat goed voelt voor jullie. Merk je dat je kleintje moe wordt? Of zou je zelf liever huiswaarts keren? Leg dat dan eerlijk uit aan je gezelschap en stap de knusse auto in. Je vrienden en familie zijn al lang blij dat ze jullie hebben gezien. Je hoeft daarvoor geen 20 kilometer samen te wandelen.

Met de fiets op pad

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Is je kindje al oud genoeg om op de fiets mee te mogen? Een rondje fietsen vinden veel kindjes leuk. Ze zien een hoop en vinden het geweldig om zo dicht bij papa of mama de wereld te verkennen. Merk je dat je kind iets heel interessant vindt? Even stoppen en samen het moois bewonderen. Ga niet te lang, want fietsen is erg belastend voor de jongsten onder ons. Natuurlijk wil je wel zo veilig mogelijk op de fiets. Bij de consumentenbond vindt je daarvoor tips.

Play-dates

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Misschien is het je ook al opgevallen. Hoe klein zo ook zijn, meestal zijn ze helemaal gefascineerd door andere kinderen. Je kunt dan ook al heel jong beginnen met een speelgenootje zoeken. Heb je een vriendin met ook een baby, spreek gezellig samen af en laat de baby’s heerlijk genieten van elkaar. Dit kan bij één van jullie thuis, maar ook prima op een andere plek waar ze rustig kunnen zitten/liggen of overweeg een bezoekje aan een mama-café.

Lees ook: 10 ideetjes voor een playdate

Bibliotheek

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Klinkt misschien wat raar, maar de bieb kan ook een leuke plek zijn. Boekjes kijken vinden baby’s en peuters prachtig. In de bibliotheek is vaak een kinderhoekje waar de kleintjes lekker kunnen lezen. Even met de baby op schoot genieten van andere boekjes dan thuis. Nieuwe plaatjes benoemen en misschien zie je wel leuke boekjes om voor je kleine zoon of dochter te lenen!

Lees ook: Boekstart; gratis boeken voor baby’s

Kinderboerderij

Baby’s zijn dol op dieren. En waar vind je meer dieren, zo dichtbij, dan bij een kinderboerderij! Voorzichtig het konijntje aaien of een geitje die bij je buggy komt kijken. Eng…maar ook heel leuk! Dierentuinen worden leuk als ze niet al te jong meer zijn. Meestal hebben ze anders de dieren nog niet echt door. De andere bezoekers hebben dan meer de aandacht. Dat kan ook leuk zijn, natuurlijk…

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland

Zwembad

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Het zwembad natuurlijk! Heerlijk dobberen in zijn of haar zwemband, mee op jouw arm door de stroomversnelling, zelf voorzichtig de eerste stapjes zetten in het peuterbadje. En moe geworden van alle indrukken, gewoon even lekker slapen in de aanwezige box.

Een baby heeft geen grote zwembaden nodig om gelukkig te zijn, maar ga je met een heel gezin dan biedt een groter subtropisch zwemparadijs voor iedere leeftijd wat wils. En voor de baby is het in ieder geval lekker warm. Na zijn slaapje kan hij er weer tegenaan. Zelf lekker spetteren, lachen om de malle fratsen van grote broer of zus: met elkaar heerlijk bezig kunnen zijn, maakt een zwembaddagje tot een groot succes.

Lees ook: De leukste subtropisch zwembaden en waterparadijzen van Nederland

Ballenbak / binnenspeeltuin

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Naar de ballenbak. Niet echt voor de pasgeborenen, maar gaat jouw ukkie al zitten, dan is het toch echt al leuk! Een binnenspeeltuin is ideaal als je nog oudere kinderen hebt, want ook zij kunnen zich dan prima vermaken. In het speciale babyhoekje kunnen de kleintjes hun eigen belevenissen meemaken, waardoor het voor alle kinderen leuk is en blijft.

Lees ook: Binnenspeeltuin goed voor de ontwikkeling van je kind
Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland

Strand

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Strand! Een beetje met zijn vingertjes door het zand woelen. Met een autootje zand laden, beetje lummelen op het badlaken. En misschien zelfs wel een beetje rondkruipen. Mijn zoon vond het heerlijk. Natuurlijk wel oppassen met de zon… Parasolletje mee en goed insmeren zodat het ook nog leuk is als je weer naar huis gaat. Een teer babyhuidje is zo verbrand.

Lees ook: De mooiste stranden van Nederland

Wandeling

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Eigenlijk hoef je helemaal niet moeilijk te doen. Gewoon wandelen maakt een kleine baby al blij. In de draagzak tegen mama aan of met papa in de wandelwagen. Het gehobbel vindt het heerlijk en hij of zij zal dan ook vrij snel in slaap sukkelen. Kunnen jij en je partner ondertussen genieten van de prachtige omgeving, want lopen kan je overal.

Dus ga gewoon naar een bestemming die jij mooi vindt en zo zijn jullie allemaal blij. Als de kleine slaapt, even rustig genieten van een kopje koffie op een terras. Wat wil je nog meer? Maar wandelen kan uiteraard ook juist in de natuur. In het bos, op de hei, door de polder of de duinen. De baby zal het eigenlijk niet zoveel uitmaken. Die hobbelt, letterlijk, toch wel mee.

Lees ook: Tips wandelen met baby

Park

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Naar het park. Neem het speelkleed mee en wat kleine speeltjes. De baby kan zo lekker buiten zijn, spelen en nieuwe indrukken opdoen. Maak er eventueel een picknick van. Is er water in de buurt, op een snikhete dag? Even met zijn voetjes het water in koelt lekker af.

Museum

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Een museum is met een baby ook goed te doen. Beter dan met een peuter, want de baby kan immers nog niet veel beginnen. In de buggy of wandelwagen zal hij of zij het prima vinden en het kan gaan slapen wanneer het maar wil. Even een hapje eten is in een museum meestal ook geen probleem. Vaak willen restaurants een eventuele fles of groentehapje wel even opwarmen.

Lees ook: Kunstfanaatjes; met je baby naar het museum
Lees ook: De top 25 leukste musea in Nederland met (jonge) kinderen

Kermis uitjes met baby

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Vind je kind drukte om zich heen fijn? Dan kan een kermis of iets dergelijks ook leuk zijn omdat er veel te zien is wat heel anders dan anders is. Maar dat zal echt van je kindje afhangen. Er zijn ook kinderen die hier juist helemaal van over de toeren raken. Bedenk dus even goed hoe jouw baby is!

Baby Spa

Uitjes met baby; wat te doen met baby van 1 jaar of jonger leuke activiteiten / dagje uit - Reisliefde

Een nieuwe trend zijn de baby spa’s; hier wordt je baby helemaal in de watten gelegd en mag hij of zij heerlijk bubbelen gevolgd door een fijne massage.

Wat was jouw favoriete uitje met je baby?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Arja schreef:

    Leuk geschreven maar mijn dochter vind wandelen saai en zal nooit een oog dicht doen in wagen (of auto). Houd rekening met wakkertijden is mijn tip!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.