Skip to Content

Uitjes voorjaarsvakantie; van dagje weg tot activiteiten

Uitjes voorjaarsvakantie; van dagje weg tot activiteiten

Het is alweer bijna zover; de voorjaarsvakantie staat voor de deur. En de temperaturen zijn veelbelovend. Heerlijk weer om buiten te spelen of om op pad te gaan. Ik ging op zoek naar de leukste uitstapjes voor in de krokusvakantie. Binnen en buiten, voor als het toch een dag tegenvalt. We wonen tenslotte in Nederland en dan kan het weer alle kanten op gaan;-)

Algemene uitjes

Activiteiten week

Diverse organisaties bieden tijdens de vakantie een korte cursus week aan waarbij een deel of zelfs de gehele dag een programma wordt gevolgd. Dit varieert van schaatsen, tot en met outdoor activiteiten, jeugdvoetbaldagen of een musical workshop.

Binnenspeeltuin

Hebben de kinderen energie over; dan is een bezoek aan de binnenspeeltuin absoluut een aanrader. Zeker tot een jaar of 10 vinden ze dit een fantastisch uitje. Lekker klimmen, klauteren en glijden. Vaak is er ook een ballenbad of zijn er fietsjes waarmee gefietst kan worden. Voor de jongste kinderen is er vaak een afgesloten ruimte.

Bioscoop

Gezellig samen met de kinderen de nieuwste film in de bioscoop bezoeken. Lekker een bak popcorn erbij en voor je het weet ben je de hele middag zoet.

Jumphal

Voor oudere kinderen is een jumphal absoluut een aanrader; zo zijn er hallen met enorme trampolines die allemaal met elkaar verbonden zijn. Naast trampolines waarop gesprongen kan worden zijn er ook extra uitdagingen zoals een battle veld, een ballenveld of een plek waar je van grote hoogte kan springen. Een alternatief op de jumphal is een bouncehal zoals Bounce Valley met een overdekt airpark.

Klimmen

Nog een leuk uitje met wat oudere kinderen is een klimpark; je kan hierbij kiezen uit klimwanden waarbij je naar boven klimt. Ook zijn er overdekte halen met diverse touwparcoursen met hindernissen.

Lammetjesdagen

Door het hele land organiseren verschillende boerderijen in de lente de Lammetjesdagen. Je kunt de jonge diertjes bekijken (en soms ook aaien) wat natuurlijk enorm schattig is, voor zowel de kinderen als jezelf. Vaak zijn er op de boerderijen ook nog andere activiteiten te doen, vaak zijn er bijvoorbeeld kraampjes waar verschillende (boeren)producten verkocht worden. Zo kan je bijvoorbeeld in de Belevenisboerderij Schieveen kersverse lammetjes aaien en meedoen met gratis activiteiten zoals wol spinnen, schapen drijven en schapenyoghurt proeven.

Lees ook: Lammetjesdagen Nederland

Museum

De voorjaarsvakantie is net als de herfstvakantie het perfecte moment om een museum te bezoeken. Met kinderen zijn er veel musea die ook interactieve activiteiten aanbieden zodat ze zich niet hoeven te vervelen.

Schaatsen

Helaas is het niet altijd even koud genoeg voor natuurijs; maar in de voorjaarsvakantie zijn er ook diverse ijsbanen en hallen waar je terecht kan om te schaatsen. Of je nu vrij gaat schaatsen, rondjes rijden of schaatsles gaat volgen.

Overdekte pretparken

Er zijn in Nederland ook een aantal pretparken die volledig of een (groot) deel overdekt zijn; deze zijn dan ook het gehele jaar door geopend. Denk bijvoorbeeld aan Plopsa Indoor Coevorden en Toverland.

Sportieve uitjes

Zijn de kinderen sportief aangelegd; dan zijn uitjes zoals een bowling baan of een minigolf een aanrader. Extra uitdagend is een glow in the dark minigolf baan. Of een thema golf baan zoals met dinosauriërs.

Subtropisch zwembad

Regent het? Breng dan een bezoekje aan het subtropisch zwembad om toch even in tropischer sferen te verkeren. Onder andere Center Parcs heeft hele fijne Aqua Mundo tropische zwembaden met glijbanen, bubbelbaden, wildwaterbanen en nog veel meer. Zo kan je ook duiken en snorkelen tussen de vissen.

Lees ook: Subtropisch zwembaden en zwemparadijs Nederland

Wintersport

Ga je niet naar de bergen toe om te skiën of snowboarden? Dan kan je ook prima in Nederland naar een overdekte skihal; onder andere bij Snowworld in Zoetermeer of Landgraaf of de Uithof.

Kraamvisite in de dierentuin

De dierentuin is ook altijd een goed idee. In het voorjaar worden er in de dierenwereld veel baby’s geboren. Op deze website vind je een vrij compleet overzicht. Van babyneushoorntjes in Blijdorp tot een vijfling jachtluipaardwelpjes in Beekse Bergen.

Meer informatie vind je hier.

DierenPark Amersfoort

Tijdens de voorjaarsvakantie staat het dierenpark in het teken van poep. Olifantendrollen, giraffenkeutels, vogelflatsen… Er wordt heel wat af gepoept in de dierentuin. In de voorjaarsvakantie duik je in de wereld van de drol tijdens Poep & ZOO. In deze week leer je van alles over de poep van dieren en kom je er al snel achter dat poep niet alleen grappig is, maar ook heel nuttig. Wist jij bijvoorbeeld dat sommige vissen communiceren via scheten?

Ook kun je een stap zetten in het poep-laboratorium, waar onze professor druk bezig is met dé uitvinding van de eeuw om beter voor het milieu te zorgen. Hij heeft daarbij jouw hulp nodig! Ga aan de slag, sprokkel de juiste formule bij elkaar en gebruik al je poepkennis om tot een verassende ontdekking te komen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Poep & Zoo in Dierenpark Amersfoort; het ideale voorjaarsvakantie uitje

Natuur uitjes voorjaarsvakantie

Aloë Vera interactieve rondleidingen

In de voorjaarsvakantie organiseert Dr. Green Aloë vera speciale interactieve rondleidingen voor kinderen. Tijdens een workshop maken kinderen kennis met de natuur en de tuinbouw in de Aloë vera kwekerij in Naaldwijk, Zuid-Holland. De excursie start met een rondleiding door de kas waar duizenden Aloë vera planten staan. Je kunt zien hoe de plant groeit en waarom de Aloë vera plant zo bijzonder is. Natuurlijk mogen alle vragen gesteld worden en kunnen er toffe foto’s en selfies gemaakt worden tussen de Aloë’s. Na de rondleiding gaan de kinderen zelf aan de slag om met de gel uit de Aloë vera natuurlijke slijm te maken. Na afloop krijgen bezoekers een plantje en de slijm mee naar huis.

Meer informatie vind je hier.

Trompenburg

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een grote prachtige botanische tuin aan de rand van het centrum van Rotterdam, met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. Om kinderen meer te leren over de planten en dieren, organiseert Trompenburg verschillende groene activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie. Door onder andere speurtochten, natuuractiviteiten en een educatief programma leren kinderen spelenderwijs over al het moois wat de botanische tuin te bieden heeft.

Meer informatie vind je hier.

Theater & Festivals voorjaarsvakantie

Lente-uitjes – Utrecht

In de voorjaarsvakantie presenteren zes theaters in de regio Utrecht een enorm aanbod aan avontuurlijk jeugdtheater voor iedereen van 2 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Trollen, kabouters, goochelaars en een eitje als actiefiguur: het is allemaal te zien tijdens de Lente-Uitjes met o.a. Maastheater en dans. Maak van je vakantie een groot feest met de beste voorstellingen én veel extra activiteiten.

Kijk hier voor het programma.

Lees ook: Theater in de voorjaarsvakantie in de theaterzaal van Garage TDI

Museum tentoonstellingen & activiteiten voorjaarsvakantie

Straat Museum

Laat je deze voorjaarsvakantie verrassen door STRAAT, het museum voor graffiti en street art op de bruisende NDSM-werf. Dankzij de gratis kinderspeurtocht voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud geniet de hele familie gegarandeerd van dit museumbezoek. Ook een aanrader zijn de rondleidingen met gids in het weekend. Vorig jaar is STRAAT zelfs uitgeroepen tot Beste Museum van Nederland. Ontdek nu zelf waarom!

Meer informatie vind je hier.

Beeld & Geluid

Nepnieuws, complottheorieën, deepfakes en algoritmes; als mediaconsument is het steeds lastiger om te weten wat ‘waar’ is. Op basis van informatie die op allerlei manieren tot ons komt, vormen we onze eigen waarheid. Op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? De gehele maand maart staat Beeld en Geluid uitgebreid stil bij deze vraag. Via activiteiten waarin het thema ‘waarheid’ centraal staat, onderzoeken, duiden en delen we kennis over de werking van media en jóuw invloed op de waarheid. 

Dompel je tijdens de voorjaarsvakantie met het hele gezin onder in de diverse workshops en masterclasses van de Feitenfabriek bij Beeld en Geluid Den Haag. Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en zie hoe makkelijk het is om mensen erin te laten trappen. Leer van NOS verslaggever Danny Simons hoe je onderzoeksjournalist wordt of laat je verbazen door deepfake specialist Matties Grooten over de mogelijkheden van deepfakes. 

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Beeld en Geluid

S.M.A.K.

We dagen je tijdens de krokusvakantie uit met de WhatsApp-challenge in POPART en een speurtocht in De Tentoonstelling, een expo gemaakt voor en door kinderen en jongeren. Heb je vragen, stel die dan aan onze Gouden Gidsen of DIY met ons knutselmateriaal in het LABO! Tot slot kan je op zondag 6 maart de instaprondleiding volgen.

Meer informatie vind je hier.

Spoorwegmuseum Utrecht – Het leukste reisje van Nederland

Maak in de voorjaarsvakantie een bijzondere culturele reis in het Spoorwegmuseum! Tijdens Het leukste reisje van Nederland geeft een speciaal paspoort toegang tot zeven bijzondere bestemmingen. Iedere bestemming wordt ingevuld door een ander museum of culturele instelling. Dit jaar leidt het speciale paspoort je langs molens, Rembrandt, het verleden, kunststroming De Stijl, smaak en ruimtelijk ontwerpen. Iedere bestemming is een ervaring op zich en is leuk voor jong en oud.

Lees ook: Leukste reisje van Nederland bij Spoorwegmuseum

Meer informatie vind je hier.

Napoleon, lang leve de keizer – Museumpark Archeon

In 2021 werd het 200ste sterfjaar van Napoleon Bonaparte herdacht. Na al die jaren is het nog steeds onduidelijk hoe we over hem moeten denken. Kom in de tentoonstelling “Napoleon, Lang Leve de Keizer” in Museumpark Archeon alles te weten over deze bijzondere visionair. Ook zullen er gedurende de looptijd van de tentoonstelling, regelmatig shows zijn.

Meer informatie vind je hier.

Maritiem Museum – Vol Energie

Ga op zoek naar nieuwe bronnen van energie op zee in de ‘Offshore Experience’, stem op de beste ideeën voor de toekomst of zing uit volle borst een mooi zeemanslied! Een bezoek aan het Maritiem Museum staat garant voor plezier, inspiratie en verrijking over de fascinerende maritieme wereld. In de Offshore Experience gaan bezoekers (8+) op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Bezoekers kunnen elke dag van de voorjaarsvakantie zelf een systeem van pijpleidingen bouwen, als duo een offshore platform in elkaar zetten en wie fietst de verlichting aan?

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Maritiem Museum & Professor Plons speelhoek

Museum Speelklok

Deze voorjaarsvakantie, kunnen kinderen zich dagelijks laten meenemen in het muzikale en droomachtige sprookje van de Prinses op de erwt in Museum Speelklok. Een koninklijke voorstelling met een groen randje, waarin ook de instrumenten van het museum een rol spelen. Kom langs en ontdek zelf hoe iets heel kleins grote gevolgen kan hebben!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Speelklok Utrecht

Space Expo

Ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk laat een collectie zien van verschillende Nederlandse Star Wars verzamelaars. Daarom is er tijdens de krokusvakantie een speciaal vakantieprogramma dat in het teken staat van ‘From a Galaxy Far Away’. Zo is er dagelijks een lezing ‘Star Wars versus reality’ waarin Space Expo de verschillen tussen Star Wars en de huidige spacetechnologie laat zien. Ook kunnen kinderen een lichtzwaard training volgen en met LEGO een eigen space creatie bouwen.

Daarnaast zijn er een aantal specialedagen dat er bij Space Expo een aantal spannende figuren rond lopen die zo weg lijken te zijn gelopen uit een Star Wars film. Ook kunnen er op zaterdagen en zondagen excursies gemaakt worden naar de naastgelegen Europese ruimtevaartorganisatie ESA ESTEC. Hier breng je met de space shuttle een bezoek aan diverse interessante gedeeltes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Space Expo Noordwijk met kinderen

NEMO Science museum

Tijdens de voorjaarsvakantie kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Kom proeven voor de wetenschap, speel een computerspelletje met een echte robot of ontdek meer over jezelf in de nieuwe tentoonstelling Humania. NEMO is in de voorjaarsvakantie ook op maandag open. Zie: nemosciencemuseum.nl/voorjaarsvakantie.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: NEMO Science Museum Amsterdam

Tropenmuseum

Ook in het Tropenmuseum vieren ze de voorjaarsvakantie. Ontdek de invloed van Afrika op de muziekgeschiedenis in de tentoonstelling Rhythm & Roots, doe mee aan een workshop ‘Steeldrum spelen’ of maak een Oegandese armband. In Tropenmuseum Junior kan je elke dag tijdens de voorjaarsvakantie op reis naar ZieZo Marokko. Tijdens de vakantie is het museum zeven dagen in de week geopend.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje naar het tropenmuseum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum

Beleef Het Scheepvaartmuseum tijdens de voorjaarsvakantie op een hele andere manier. Wat ‘zie’ je allemaal? Is dat anders met muziek erbij of liggend op een matje op het Open Plein? Elke dag zijn er verschillende extra kinderactiviteiten met het thema ‘anders kijken’. Kinderen kunnen hun eigen 3D-schilderij maken of aanschuiven bij de poppenkastvoorstelling. En kun je tekenen wat je ziet, zonder op je papier te kijken? Ontdek het zelf tijdens de voorjaarsvakantie in Het Scheepvaartmuseum.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Scheepvaartmuseum Amsterdam met kinderen

Museum van de twintigste eeuw

Het Museum van de 20e Eeuw toont een expositie over het legendarische kinderprogramma Telekids. Exact 30 jaar geleden ging het programma van start bij RTL 4. Tien jaar later kwam er een einde aan het veelbekeken programma met Carlo en Irene. Werkelijk iedereen heeft wel herinneringen aan Telekids. Je keek er als kind zelf naar óf jouw kinderen waar groot liefhebber en dus keek je mee. Carlo en Irene waren super enthousiast en creatief, het programma was dan ook mateloos populair.

Hier vind je meer informatie.

Veiligheidsmuseum PIT

In de voorjaarsvakantie staat Veiligheidsmuseum PIT in het teken van de politie met spannende activiteiten! Laat je in de handboeien slaan door agenten, bekijk de nieuwe politie-drone, ontmoet politie-vlogger Jan-Willem of bekijk de demo met echte politiehonden. Ook de politiespeurtocht is weer terug! In Veiligheidsmuseum PIT ontdek je van alles over de geschiedenis van de politie aan de hand van de topstukken van de Nationale Collectie Politie.

Bekijk de nieuwe politie-drone, de historische voertuigen en politie-uniformen, of neem een kijkje in een echte politiecel. Kinderen kunnen zich in de voorjaarsvakantie verkleden als politieagent en de politiespeurtocht doen. Stap in de schoenen van een rechercheur en volgen de sporen. Vind jij de dief? Dan kijk je een leuke verrassing! In de voorjaarsvakantie komen er verschillende politieagenten naar Veiligheidsmuseum PIT. Ze vertellen graag van alles over hun werk bij de politie. Stel ze al je vragen, ga op de foto of laat je in de handboeien slaan.

Het precieze programma vind je hier.

Lees ook: Veiligheidsmuseum PIT Almere

Kastelen & Paleizen voorjaarsvakantie

Kasteel Doorwerth

Tijdens de voorjaarsvakantie biedt Kasteel Doorwerth een druk en gevarieerd programma van activiteiten voor jong en oud. Reden te over om een bezoek te brengen aan het kasteel. In de boomgaard van het kasteel lopen altijd schaapjes. Ze grazen met hun tanden en houden het gras lekker kort! Ook zijn er speciale speurtochten voor de kinderen en kan je zomaar vroegere bewoners van het kasteel tegen komen.

Meer informatie vind je hier.

Muiderslot

In het voorjaar willen de kasteelheren het slot opvrolijken met mooie, nieuwe wandschilderingen. Wil jij een handje helpen? Haal alle stickers, potloden, behangetjes, glitters en verf uit de kast en versier deze middeleeuwse kamer zo kleurrijk mogelijk. Als je jouw ontwerp laat zien bij de kassa mag je tijdens de Voorjaarsvakantie het kasteel gratis bezoeken! Laat jouw muurtekening daarna achter bij een échte Middeleeuwer in de Kemenade en maak kans op een bijzondere verrassing.

Hier vind je de exacte voorwaarden en tekening.

Lees ook: Muiderslot in Muiden met kinderen

Slot Zuylen

Het is weer een moment om naar uit te kijken: de voorjaarsvakantie! Speciaal voor gezinnen, jonge vakantievierders (5-11 jaar) en hun ouders of verzorgers, opent kasteelmuseum Slot Zuylen voor een keer op de weekdagen haar deuren. Doe als een van de eersten mee aan de nieuwe ontdekkingstocht, of drink een heerlijke kop warme chocolademelk in het museumcafé. Ook in de voorjaarsvakantie ervaar je het dagelijks leven op een kasteel!

In Slot Zuylen hebben altijd grote gezinnen met veel kinderen gewoond. Dat is het vertrekpunt van de ontdekkingstocht, waarbij bezoekende gezinnen het kasteel ervaren als een waar familiehuis. Van de exotische kruiden en spijzen in de keuken tot dieren zoeken in de danszaal: het kasteel wordt van de koude kelder tot de gezellige logeerkamer verkend. Met diverse doe-activiteiten maken kinderen op een spannende kennis met de historie en gebruiken van het kasteel en het adellijke leven. Wees welkom voor een tocht die naast leerzaam, vooral ook ontzettend leuk is!

Meer informatie vind je hier.

Paleisreis – Paleis het Loo

Tijdens de voorjaarsvakantie is er voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar weer een ‘Paleisreis’. De kinderen komen onder leiding van een speciale gids alles te weten over ridders, ridderorden en de ‘lintjes van de koning’ en gaan aan de slag met het maken van een eigen lintje. Daarnaast zijn er nog meer leuke kinderactiviteiten om te speuren en spelen.

Voor meer informatie kijk je hier .

Lees ook: Paleis ’t Loo met kinderen

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen maakt zich op voor de winter. De luiken gaan op tijd dicht, want het wordt kouder en vroeg donker. Maar als iedereen aan het eind van de dag naar huis gaat, komt het kasteel tot leven! Er valt juist veel te ontdekken, daarom organiseren wij in de voorjaarsvakantie weer zaklampentochten!

Meer informatie vind je hier.

Kids Adventure Week – Zandvoort

Voor een voorjaarsvakantie vol leuke activiteiten kunnen kinderen terecht in Zandvoort tijdens de Kids Adventure Week. Van speurtochten tot het bouwen van zandkastelen, leuke bordspelen en discozwemmen vullen het programma en garanderen een onvergetelijk dagje uit.

Kijk Hier voor meer informatie & programma.

Indoor & Outdoor kermis – Americahal Apeldoorn

Voor een spectaculair uitje deze voorjaarsvakantie begeeft u zich richting Indoor & Outdoor Kermis in de Americahal in Apeldoorn. Tientallen attracties vormen een uitstekende gelegenheid om net iets te snel en net iets te vaak over de kop te gaan. Met zowel binnen als buiten leuke attracties bent u, ongeacht het weer, verzekerd van een leuk uitje. Ook vallen er natuurlijk knuffels en leuke hebbedingetjes te winnen met de altijd verleidelijke grijparmen en mag een suikerspin niet ontbreken. Op woensdag en de laatste zondag waren tijdens eerdere edities de Pieken Dagen en kon u dus extra goedkoop van de kermis genieten.

Hier vind je meer informatie.

Werkplaats de uitvinderij & Spelerij

De Spelerij is een uniek speel- doe- en ontdekpark. Er staan fantasievolle kunstwerken en speelobjecten die je zelf in beweging kunt zetten en waar je mee kunt spelen. De Uitvinderij is een werkplaats waar je zelf kunststukken kunt maken. Maak je een 3D-kasteel, een draak van piepschuim of een hartje van metaal? Alles is mogelijk! Tijdens de voorjaarsvakantie is er een theatervoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar: “Circus in het ziekenhuis”. Een grappige, speelse voorstelling door Marsje Richards met kleine en grote poppen, film en nog veel meer.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Heb je een tip voor de redactie of wil je een activiteit aanmelden voor de agenda stuur dan een mailtje!

Wat zijn jouw plannen voor in de vakantie?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. MamaPlaneet schreef:

    Wat een leuke tips! Eens kijken wat hiervan te realiseren is.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.