Skip to Content

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten

Strand of bergen voor de vakantie? Een typische vraag die ik weiger te beantwoorden. Ik wil namelijk strand én bergen. Kan ook. Op weg naar de zuidelijke stranden van Europa kom je bijna altijd door de bergen. Kwestie van een weekje stoppen en voilà de perfecte combinatie is gemaakt. Strand en bergen

. En als we na een vakantie moesten kiezen wat het leukste was, tsja, dan waren het vaak toch de avonturen in de bergen. Die maak je namelijk als familie. Terwijl strand individueler wordt beleefd. Bergen vragen om teamwork maar ook om steun als het even moeilijker wordt. Wij voelen ons altijd meer met elkaar verbonden in de bergen.

Best leuk dus, zo’n stop in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk, ook als je er niet komt voor wintersport. Maar wat doe je nu met je gezin in deze dagen dat je in de bergen zit? Sportief wordt het sowieso. Wij zetten de leukste opties op een rijtje.

Wandelen in de bergen

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

Een wandeling maken klinkt voor veel kinderen saai. Maar noem het eens: ‘een berg beklimmen’. ‘Naar een bergrestaurant lopen’ of ‘blauwe bessen zoeken in het bos’. Klinkt vast al stukken beter hè?! Bereid de wandeling voor. Kies een kindvriendelijke wandelroute van maximaal 3 uur. Stop bij een berghut. Bestel een typisch berggerecht (iets met kaas, spek of zoetigheden). Geniet van de uitzichten. En pluk je gek aan blauwe bessen. Veel wandelroutes hebben leuke speeltuinen onderweg. En watervallen, beekjes en losliggende stenen zorgen ook voor veel speelplezier. Vergeet alleen niet om goede wandelschoenen aan te trekken.

Met de gondel omhoog

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

De makkelijkste weg om bovenop de berg te komen is er één die kinderen altijd aanspreekt. Een ritje met de gondel (skilift) is vaak al een beleving op zich. Kies voor een bergtop met een speeltuin, dan hoef je niet direct weer naar beneden. Wanneer de kinderen een uur gespeeld hebben, kan je eventueel ook subtiel aangeven dat het misschien wel leuk is om hier een mooie wandeling te maken (een kaart met wandelroutes is doorgaans gratis verkrijgbaar bij de lift). Natuurlijk kan het vooruitzicht van een berghut onderweg met worst en patatjes hier goed doen, maar er zijn ook kinderen die zonder verder gepaai enthousiast zijn.

Fietsen

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

Fietsen noemen we natuurlijk mountainbiken. We zijn immers in de bergen en mountainbiken klinkt lekker stoer. Dat is ook met een helm enzo. Mountainbikes huur je bij de lokale verhuur, ieder dorp heeft er één. Wanneer je geen fietshelmen meegenomen hebt, kan je deze voor een paar euro erbij huren. De meeste bergdorpen beschikken over mooie en goed aangegeven mountainbikeroutes. Pas je tempo aan naar dat van je kind en neem wat lekkers mee voor onderweg (die kleine droge worstjes bij de slager of supermarkt zijn echt mega krachtpatsers voor vermoeide kinderen). Maak een stop met een kleine picknick op een mooie plek om van het uitzicht te genieten.

Lees ook: Review: Thule Velospace XT fietsendrager

Zwemmen in een bergmeer

Is je eerste gedachte nu: brrrr koud? Dan heb je dat goed ingeschat. Bergmeren zijn koud. Het is ten slotte water wat rechtstreeks uit de bergen gestroomd komt. Maar denk in plaats van ‘brrrr koud’ maar liever: ‘ahhhh helder brandschoon water’. Want dat is het ook.

Bergmeren zijn volop vertegenwoordigd en wie de drukte van Nederlandse plassen gewend is, kan opgelucht ademhalen. Nederlands druk is het bij bergmeren namelijk nooit. Je kan prima een hele dag aan een bergmeer vertoeven. Gewoon een picknickkleed, paar handdoeken, bal en wat lekkers meenemen.

Ontspannen in de thermen

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

In Alpenlanden hebben ze geen gewone zwembaden. Nee, ze hebben thermen. Deze thermen hebben alles wat een modern zwembad ook heeft. Binnenbaden, buitenbaden, glijbanen, alles. Maar… er is ook een saunalandschap. De ideale combinatie als je het mij vraagt is hier: man en kinderen vermaken zich in het zwembad. Moeder ontspant zich ondertussen in het saunalandschap. Voilà kom daar maar eens aan tijdens je strandvakantie! Wel even vooraf bij de kassa aangeven wie er gebruik gaan maken van de saunafaciliteiten en wie niet, want dit is allemaal van invloed op de prijs van je kaartje.

Rodelen

Rodelen: met een slee langs een besneeuwde helling naar beneden glijden. Rodelen in de zomer: geen slee, geen sneeuw. Zomerrodelen gaat in een soort karretje over een rails (keihard) over de berg omlaag. Kinderen tot een jaar of 7 kan je tussen je benen bij je in het karretje nemen. Kinderen vanaf 8 jaar (regels verschillen per rodelbaan) kunnen zelf een karretje besturen. Kinderen vinden rodelen in de zomer (net als in de winter) helemaal het einde. Veel volwassenen vinden het overigens ook erg leuk. Helaas kom ik zelf nog altijd met knikkende knieën uit het karretje.

Leg ze vooraf zelf wel even uit hoe ze remmen en dat ze moeten remmen voor bochten… Dit waren wij helaas vergeten de eerste keer dat we gingen zomerrodelen.

Minigolf

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

Oké, ik weet niet hoe dit in Frankrijk is, maar in Oostenrijk en Zwitserland is minigolf een serieuze vrijetijdsbesteding. Er is altijd wel een baan in de omgeving. Voor enkele luttele euro’s huur je hier je materiaal en ben je twee uur lang aan het golfen.

Zelf ben ik er altijd een beetje lacherig onder maar kinderen vinden dit eigenlijk altijd leuk (en vriendlief ook). Enneh het cliché: kind blij, moeder blij, is hier heel toepasselijk. Daarbij meestal zijn er heel lekkere ijsjes verkrijgbaar bij de minigolf.

Jouw gezin in de bergen

Vakantie in de bergen met kinderen; wandelen & zomer activiteiten - Reisliefde

Het valt ons op dat je tijdens activiteiten in de bergen als een team begint te functioneren. Elkaar oppeppen wanneer iemand moe wordt, of als het even tegenzit. Elkaar door een flinke regenbui moed inspreken dat de berghut steeds dichterbij komt. Of met z’n allen van de glijbaan in de thermen. Spanning delen in de rij bij de rodelbaan. Of kromliggen van het lachen bij de minigolf. Het zijn allemaal zulke waardevolle momenten.

Deze gastblog is geschreven door Maaike Meerman van www.bergfamilie.nl Uit een overdreven liefde voor Oostenrijk en bergen verhuisde ik vorig jaar met mijn gezin (vriend, twee zonen) naar Oostenrijk. Hier genieten we elke dag volop van de bergen, de natuur en het gewone leven. Op Bergfamilie delen we onze passie voor het buiten zijn in onze mooie woonomgeving.

Gaan jullie vaak naar de bergen? En wat is dan jullie favoriete activiteit? 

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.