Skip to Content

Op vakantie met kinderen buiten de schoolvakantie

Op vakantie met kinderen buiten de schoolvakantie

Kinderen hebben een leerplicht en daardoor zit je aan schoolvakanties vast om samen met hen op reis te gaan. Toch zijn er uitzonderingen. Wanneer mag je je kinderen wel meenemen buiten de schoolvakanties om? En waar denk je dan allemaal aan? Hoe vraag je dit bijzondere verlof aan? En is het slim om het te doen?

Wanneer mag je kind buiten schoolvakanties om op reis?

Normaalgesproken mag je kind geen vrij krijgen buiten de vrije dagen/vakanties op school om. Er zijn uitzonderingen hierop waarom je je kind toch wel mee mag nemen op vakantie. Je moet dan toestemming vragen voor verlof buiten de schoolvakanties. Dit wordt ‘beroep op vrijstelling’ genoemd. Je hebt hier (misschien!) recht op als je niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunt door je beroep.

Hierbij kun je denken aan:

 • Juist tijdens schoolvakanties is het druk bij het bedrijf waar je werkt
 • Seizoensgebonden werk
 • Als je als zelfstandige vooral afhankelijk bent van die periode voor je inkomen

Bewijsplicht

Je moet kunnen aantonen dat je niet op vakantie kunt tijdens de schoolvakanties. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je niet twee weken achter elkaar op vakantie kunt tijdens een schoolvakantie. En dat dit ook door je werk komt! Werk je bij een bedrijf, dan zal jouw werkgever hiervoor een verklaring moeten geven. Als zelfstandige moet je zelf kunnen aantonen dat jouw inkomen voor een groot deel juist in die periode verdiend wordt en je daarom niet weg kunt. Dit heet ‘onoverkomelijk bedrijfseconomisch risico’.

Aanvragen van vrij buiten schoolvakanties om

Het vrij vragen moet je doen bij de directeur van de school. Dit kun je niet op het laatste moment doen, maar moet minimaal 8 weken van tevoren. Je kind mag maximaal twee weken (10 dagen) vrij krijgen buiten de vakanties om. En dit mag maar 1 keer per schooljaar.

Aanvullende voorwaarden

 • Naast het bewijs dat het ‘niet anders kan’ zijn er extra voorwaarden gesteld.
 • Je mag dit niet aanvragen als je al een keer dit jaar op vakantie bent geweest
 • Je kunt in geen enkele vakantie 2 weken op vakantie. Zou je dus alleen in de zomervakantie niet kunnen, maar in de kerstvakantie wel, dan vervalt het recht
 • De eerste 2 weken na de zomervakantie mag je niet met je kind op vakantie

Bijzondere gebeurtenissen hebben andere regels

Er kunnen bijzondere gebeurtenissen zijn waarom een kind toch vrij kan krijgen. Begrafenissen en huwelijken zijn daar bekende voorbeelden van. Maar religieuze verplichtingen kunnen ook voorkomen en een reden zijn om vrij te krijgen. Dit vraag je aan bij de directeur van de school. Je kunt in sommige gevallen zelfs langer vrij vragen dan 10 dagen. Dit moet je echter aanvragen bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.

Ziekmelden om eerder weg te kunnen

Het komt nog weleens voor dat kinderen de laatste dagen of de eerste dagen van de schoolperiode er niet zijn. Of toch stiekem even een lang weekend weggaan, bijvoorbeeld. Zogenaamd ziek, wordt het kind afgemeld.

Buiten het feit om dat je toch risico’s loopt als je hierop betrapt wordt, geef je ook niet echt het goede voorbeeld naar je kind toe. Je kind mist toch van alles op school. Ook die laatste paar dagen voor de vakantie. Waarbij het vaak ook nog eens gaat om leuke activiteiten. En juist de eerste dagen na de vakantie wordt er heel veel gedaan aan groepsvorming, waar je kind dan niet bij is.

Riskeren boete

Komt men er achter dat je toch je kind van school weghoudt terwijl je geen toestemming hebt, dan riskeer je een boete. De hoogte hiervan is afhankelijk van de duur van het verzuim. Komt het vaker voor, dan zullen de boetes ook hoger worden. Uiteindelijk zullen de ouders zich zelfs moeten verantwoorden voor de rechter!

De school waar je kind staat geregistreerd is verplicht om ongeoorloofd verzuim door te geven aan de leerplichtambtenaar. Als de school dit niet doet riskeren zij het om zelf een boete te krijgen!

Langere tijd weg van school

Heb je plannen om langer op stap te gaan, dan zul je een vrijstelling van de leerplicht moeten aanvragen. Om die te krijgen zul je veel uit de kast moeten halen. Er zijn zeker manieren om onder die plicht uit te komen. De Wereldschool kan je hierover advies geven.

Wil je bijvoorbeeld met elkaar een wereldreis maken en zijn je kinderen ouder dan 5 jaar? Dan zul je rekening moeten houden met de leerplicht. Dit geldt tot zij 18 zijn of een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie houdt in dat je kind een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger heeft.

Afstandsonderwijs telt hiervoor niet zomaar mee als de oplossing voor de leerplicht. In eerste instantie is een kind namelijk verplicht om fysiek in school aanwezig te zijn. Je zou het dus ook schoolplicht kunnen noemen. Daarom wordt er niet zomaar toestemming gegeven voor een vrijstelling bij een wereldreis. Wil je toch gaan reizen dan kun je ervoor kiezen om:

Je kind in te laten schrijven op een buitenlandse school

 • Het hele gezin in Nederland te laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (blijf je langer dan 8 maanden in 1 jaar weg, dan ben je dat zelfs verplicht!)
 • Ga in gesprek met de leerplichtambtenaar…
 • Maak gebruik van Flexischool
 • Naast het feit dat je kinderen moeten leren, gezien vanuit de overheid, wil je uiteraard zelf ook dat je kind niet zal achterlopen als je weer terugkomt!
Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.