Skip to Content

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee

Buiten wordt het kouder en guurder, en na een paar dagen regen verlang je naar de zon en aangename temperaturen die geschikt zijn om over het strand te paraderen en een duik te nemen in een zwembad bij een hotel.

Je googelt wat en vergelijkt bestemmingen, en prijzen (vooral van het vliegtuig) en voor je het weet heb je de ‘perfecte’ bestemming gevonden voor een vakantie; Egypte. Geen Portugal, Spanje, Griekenland, Canarische Eilanden maar nog net wat zuidelijker.

De combinatie van woestijn, zee en de mogelijkheid voor culturele uitjes. Ik app manlief wat hij er van vindt en als hij akkoord gaat begint de zoektocht naar een vlucht en hotel. Helaas is de voordelige vlucht die ik die ochtend tegenkwam in de middag als ik wil boeken al weg, maar ja als je iets in je hoofd hebt gehaald… Gelukkig vind ik een alternatief, weliswaar iets verder weg maar ook een stuk voordeliger. Blijft er ook meer geld over voor het hotel en eventuele excursies 😉

Als de reis is geboekt licht ik wat vriendinnen in. Naast de positieve reactie ‘wat leuk’ volgen er ook wat meer kritische reacties. Egypte met kinderen; zou je dat wel doen? En eerlijk is eerlijk aan zaken zoals visum en vaccinaties heb ik nog niet gedacht. Ik google wat maar vind opmerkelijk weinig informatie over de voorbereiding voor een vakantie naar Egypte, en dan specifiek als je reist met kinderen.

Lees ook: Familie rondreis Vietnam; vakantie met kinderen en gezin

Bestemmingen Egypte met kinderen

Egypte is een enorm land met grote oppervlakte, maar wel één met slechts een beperkte oppervlakte die bewoond wordt. Namelijk de gebieden vlakbij de Nijl en langs het water van de Rode Zee. De rest van het land is woestijn en wordt voornamelijk bewoond door bedoeïen die door heel Afrika heen trekken. Daarom is ook niet echt bekend hoeveel inwoners dit land heeft.

De meeste inwoners wonen in Caïro of daaromheen. Daarnaast zijn ook Alexandrië en Suez en El-Mansoura populaire plaatsen en ook meer geschikt voor een stedentrip. Als vakantiebestemming aan het strand zijn de steden aan de Rode Zee een stuk populairder. Daar vind je diverse hotels, resorts, appartementen en nog veel meer naar gelang je wensen.

Hurghada

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Ooit een klein vissersdorpje en nu de grootste badplaats van het land met tientallen, zo niet meer, hotels en resorts, ook één van de meest moderne badplaatsen in Egypte met fijne haven. Vanaf hier kan je prima duiken en snorkelen in het water van de Rode Zee, de Sinaïwoestijn ontdekken of excursies ondernemen naar Luxor (Vallei der Koningen) en Gizeh (pyramides) en Caïro. Houd er wel rekening mee dat het alsnog flinke dagtochten zijn van 5 tot 7 uur heen en ook weer terug.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hurghada met kinderen

El Gouna

Een 25 km ten noorden van Hurghada vind je El Gouna, een vrij nieuwe badplaats dat ook wel het Venetië van Egypte wordt genoemd vanwege de vele eilandjes en lagunes. Je vindt hier niet zo zeer massale hotels maar vooral veel resorts met huisjes en appartementen. Een stuk rustiger, maar wel met dezelfde voordelen als Hurghada.

Meer informatie vind je hier.

Marsa Alam

Marsa Alam ligt ten zuiden van Hurghada en is een nieuwe, opkomende badplaats vlak naast het natuurpark Wadi El Gemal. Eén van de populaire activiteiten hier is snorkelen met de schildpadden.

Meer informatie vind je hier.

Sharm el Sheikh

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Het schiereiland Sinaï in het oosten van Egypte valt in het werelddeel Azië. Een populaire badplaats hier is Sharm el Sheikh en dat ligt ook aan de Rode Zee. Omdat je op een schiereiland zit heb je hier geen visum nodig, tenzij je flinke excursies gaat maken. Je vindt hier meer luxere hotels. Naast duiken, wel wat minder populair dan Hurghada, vind je hier het Sint-Catharinaklooster. Dat is het oudst werkende Christelijke klooster ter wereld. En de Sinaïberg waar Mozes de Tien Geboden heeft ontvangen. En als dagtrip is het hippiestadje Dahab erg populair.

Meer informatie vind je hier.

Klimaat Egypte

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Grote kans dat je vanwege de zon en het klimaat naar Egypte bent gegaan. Het grootste gedeelte van het jaar vind je hier temperaturen van rond de 30 graden, behalve in december, januari en februari iets minder maar nog steeds minimaal rond de 20 graden. Toch voelt dertig graden hier een stuk aangenamer dan in Nederland.

De gemiddelde temperatuur van het zeewater is ook tussen de 23 en de 26 graden. Waarvan oktober en november na een lange zomer het meest aangenaam zijn!

De gemiddelde regenkans in Egypte is vrijwel nihil, het meeste ‘risico’ loop je in de maanden maart, april en mei. En de meeste regen valt in het noorden bij de Middellandse Zee. Wat verder naar het zuiden valt vrijwel nooit neerslag.

Reisadvies; is Egypte wel veilig?

Dat was één van de meestgestelde vragen die ik kreeg; is Egypte wel veilig? Hier vind je het actuele reisadvies van de Rijksoverheid; je zal zien dat er geen bestemming ‘groen’ gekleurd is maar varieert van geel tot rood. De meeste vakantiebestemmingen vallen in het gele gebied en zijn dus geen probleem. Zeker als je een all-inclusive resort hebt geboekt en niet van plan bent om veel naar buiten te gaan, is het risico minimaal. Bij ieder hotel zijn er ook beveiligingspoortjes.

Afgeraden wordt reizen naar de hoofdstad Caïro en dan met name de samenscholingen vanwege protesten tegen de regering. Ook zijn er wat aanslagen geweest in de afgelopen jaren op vakantiebusjes die naar Gizeh of Luxor reizen. Ondanks de strenge controles onderweg, zo mag je alleen richting Caïro reizen vanaf Hurghada als je daarvoor toestemming hebt. Nu twijfelden wij nog even over een excursie naar Luxor maar de combinatie van dit advies en de lange reisafstand met (jonge) kinderen, vonden we dit toch niet heel haalbaar.

Vaccinaties Egypte

Voor Egypte heb je geen verplichte vaccinaties nodig; wel wordt het geadviseerd om deze te halen. Dit kan bij een gespecialiseerde huisarts, Gezondheidscentrum met speciale afdeling of tegenwoordig kan je je thuis ook laten vaccineren. Het beste kan je deze een paar weken voordat je vertrekt halen of in ieder geval inplannen.

Aangezien wij last minute hadden geboekt was het even zoeken naar een instelling die een plekje had, maar gelukkig werden we ergens ’tussen gepropt’. Ik heb nog even getwijfeld of we dit dan maar moesten laten zitten, maar het idee dat als je kind dan iets overkomt en één van de ziektes krijgt terwijl je dit met een simpel prikje had kunnen voorkomen, zorgde dat ik toch alles op alles heb gezet om met prikjes op pad te gaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kan het zijn dat je een (deel) vergoed krijgt.

We hebben het dan over:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio); ziekten die in Nederland zo goed als uitgestorven zijn maar komen in het buitenland nog wel voor. Kinderen die het reguliere rijksvaccinatieprogramma volgen hebben deze al gekregen en zijn dus beschermd en hebben deze prik niet nodig. Voor volwassenen geldt dat 1 prikje voldoet en 10 jaar bescherming geeft.
  • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht); een virus dat wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater en ontsteking van de lever tot gevolg kan hebben. De eerste prik geeft een bescherming van een jaar en als je deze na 6 maanden herhaalt zelfs voor 30 jaar. Mocht je in de toekomst dus meer buitenlandse trips willen maken is dat zeker een aanrader. Voor kinderen is er een speciale ‘junior’ prik met minder werkzame stof.

Meer informatie vind je hier.

Visum Egypte

Voor Egypte heb je een visum nodig. Dit is een sticker die in je paspoort wordt geplakt.

Als je op tijd bent kan je deze vooraf online aanvragen, bijvoorbeeld via de ANWB. Je hebt dan wel een aantal documenten en pasfoto’s nodig en betaalt vaak net wat meer.

Ook bij aankomst in Egypte kan je een visum aanvragen nadat je bent geland bij de gate en voor je door de paspoortcontrole gaat. Er zijn meerdere ‘banks’ waar je met contant geld of Visa of Mastercard een visum kan kopen, de kosten hiervan zijn rond de 25 dollar (tarieven 2019). Betalen kan met dollars, euro’s en Egyptische ponden.

Wij waren van plan om op het vliegveld nog dollars te pinnen omdat ze ook in het land zelf daar heel blij mee zijn aangezien de Egyptische pond geen heel stabiele munt is. Helaas is dat er helemaal bij ingeschoten omdat we vanwege wegwerkzaamheden later aankwamen dan gehoopt en nog door alle controles heen moesten en je het vliegtuig natuurlijk niet wil missen. Gelukkig vonden we daar nog een atm waar je ook met een normale betaalkaart kan pinnen (we hebben wel een creditcard maar niet één van de twee vereiste).

Met dat visum ga je vervolgens door de paspoortcontrole heen en krijg je een stempel op dag van aankomst en een tweede als je het land weer verlaat.

Fooien Egypte

Vooraf zag ik hier wel tegen op door verhalen van mensen die aangeven dat iedereen altijd om een fooi vraagt. Dit begon bij ons al na het landen toen we naar de wc wilden en er bij de deur een dame stond om haar hand op te houden. We hadden toen nog geen Egyptisch geld en mochten gelukkig toch naar binnen. Waar ik vooral bang voor was is dat mensen ook heel opdringerig zouden zijn maar dat viel me enorm mee. Vrijwel niemand vroeg er om, behalve dan bij de wc iemand die een hand ophield.

De fooi is een deel van de lokale cultuur en als je dat realiseert is het ook eenvoudig om daar rekening mee te houden. De salarissen in Egypte zijn tenslotte een flink stuk lager dan wat wij gewend zijn en worden ‘aangevuld’ met fooien. Dat zijn helemaal geen hoge bedragen, zelfs met 10 Egyptische pond (omgerekend 50 cent) zijn ze al enorm dankbaar.

Sterker nog; het kan je vakantie een stuk leuker maken! Mensen zijn dan toch net wat meer bereid om je te helpen en als je een dollar achterlaat voor de schoonmaker doet hij net wat meer zijn best en kregen we iedere dag een nieuwe creatie met handdoeken en iedere dag weer wat groter / spectaculairder zelfs met enorme olifant! Dus is het handig om er voor te zorgen dat je altijd wat kleine biljetten hebt om ‘uit te delen’. Voor de taxi, de bellboy die je koffers naar de kamer brengt (daar kom je niet heel makkelijk onderuit) of de gids op een excursie.

Wat te doen in Egypte?

De populairste bestemmingen in Egypte zijn de badplaatsen, waar het natuurlijk heerlijk genieten is van de zon op een ligbedje of aan het zwembad. Daarnaast zijn er ook een aantal uitjes die je kan maken, afhankelijk natuurlijk van waar je je bevindt. Wij hebben onze excursies geboekt via Getyourguide; een betrouwbare internationale partner waarbij je eenvoudig prijzen vergelijkt en dus zeker weet dat je niet teveel betaalt en niet hoeft te onderhandelen met verkopers op straat.

Zwemmen

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

De meeste hotels hebben minimaal een zwembad en liggen aan het strand. Ideaal voor een relaxte strandvakantie. Er zijn ook genoeg hotels die een compleet aquapark hebben met diverse zwembaden, een lazy river, verschillende lagunes en diverse glijbanen. Zeker met kinderen is dit toch wel een aanrader!

Snorkelen en duiken

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

In de Rode Zee vind je diverse koraalriffen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kan op een grote boot meevaren of een privéspeedboot huren. Met het gezin hebben wij voor het laatste gekozen; we wisten vooraf niet goed hoe leuk ze het snorkelen zouden vinden en je bent dan toch een stuk flexibeler. Voor de kinderen hadden we zelf een Easybreath snorkel gekocht en voor ons hadden ze een snorkeluitrusting en flippers mee. Ook waren er veiligheidsvesten die ze ook aan hielden in het water om te dobberen en je zelf dus ook een stuk relaxter kan snorkelen. Zelfs met zwemdiploma blijft dit open water.

In de Rode Zee zwemmen ook dolfijnen, als je geluk hebt kun je deze spotten of er zijn speciale tours waarbij je op zoek gaat naar deze beesten in de open zee en met een beetje geluk zelfs met ze kan zwemmen! Een zeer unieke ervaring.

Zijn de kinderen te jong dan kun je ook een vaartocht maken met een soort duikboot. Je vaart dan naar een speciale ‘boot’ toe waar je met een trap onder water komt en dus kan rondkijken. Een duiker geeft de visjes eten zodat je kan zien wie en wat er allemaal onder water leeft.

Lees ook: Snorkelen met kinderen; tips van leeftijd tot snorkelmasker

Woestijn

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

In een land met zoveel woestijn is het natuurlijk ook bijzonder om hier een bezoekje te brengen. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen aan het einde van de dag een stuk lager liggen en een trui of shawl geen overbodige luxe is.

Vanaf Hurghada vind je heel veel quadtochten die je naar een show bedoeïenendorpje brengen waar je kennis maakt met diverse aspecten van de lokale cultuur, brood kan proeven, de dieren die in de woestijn leven kan vinden maar ook een tochtje met een spider car en een ritje op een kameel. Met na zonsondergang een bbq en een optreden met diverse culturele dansen en vuurwerkshow.

Natuurlijk kan je vanaf hier natuurlijk ook heel goed sterren spotten! Als je niet al te hoge verwachtingen hebt (het is geen Broadwayshow dat hier wordt opgevoerd) en het ritje op een kameel is meer voor het idee en foto is het zeker een aanrader.

Piramides van Gizeh & Sphinx

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Misschien toch wel de meest bekende bezienswaardigheid in Egypte en één van de zeven wereldwonderen zijn de piramides in Gizeh. Deze excursie wordt vaak ook gecombineerd met andere bezienswaardigheden en is zowel te boeken als dagtocht met bus of per vliegtuig. Populaire bezienswaardigheden zijn een bezoek aan de Grote Piramiden; Cheops, Chefren en Mykerinos.

Het hoogtepunt is echter toch wel de Sfinx: de legendarische beschermer van de piramiden met het lichaam van een leeuw en het hoofd van koning Chefren. Saqqara vind je op 27 km van Caïro. Dit is een grafveld behorend bij de voormalige (hoofd)stad Memphis. Hier vind je de eerste piramide in de geschiedenis, de trappiramide van Djoser, dat werd gebouwd in de 3e dynastie voor koning Djoser, en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel in het proces van de evolutie van piramiden.

Ook de fascinerende Rode Piramide en Bent Piramide bij Dahshur, de vermaarde necropolis van de farao’s van Egypte, waar vele beroemde piramides van farao Sneferu staan zijn een aanrader. Sommige tours brengen ook een bezoek aan het Egyptisch museum in Caïro waar je meer te weten komt over de oude Egyptenaren.

Vallei der Koningen in Luxor

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Wil je ook een beetje cultuur dan is een excursie naar de Vallei der Koningen een optie. Dit is de plek waar de zon ‘onder’ ging en dus de grens vormde met het Dodenrijk volgens de oude Egyptenaren. Op de Westelijke Jordaanoever vind je hier de tempels, één van de belangrijkste monumenten ter wereld.

Je vindt hier de tempels en begraafplaatsen van de farao’s uit het Nieuwe Rijk. Waarvan het graf van Toetanchamon, de beroemdste farao ooit, toch wel één van de meest bekende is. Zijn graf werd in 1922 blootgelegd, ook al zijn veel schatten verhuisd naar een museum, vind je in de grafkamer nog de originele sacrofaag. Je vindt hier ook de Temple of Hatshepsut, opgedragen aan een enige vrouwelijke farao die 20 jaar lang Egypte regeerde met rijkdom en vrede.

Ook de dodentempel van Amenhotep III bij de Colossi van Memnon zijn een aanrader. Daarna kan je de oversteek maken met een traditionele Dahabiyaboot naar de oostelijke oever van de Nijl. Hier vind je onder andere de tempel van Karnak, dat misschien wel de grootste tempel ter wereld is en de prachtige Luxortempel.

Je kan hier trouwens ook een ballontocht maken of wat dacht je van een meerdaagse Nijlcruise van Aswan naar Luxor?

Abu Simbel

Egypte met kinderen; vakantie aan Rode Zee - Reisliefde

Wellicht één van de meest indrukwekkende tempels van Egypte vind je 280 km ten zuiden van Aswan. Vroeger kon je hier alleen komen met een buskonvooi, tegenwoordig mag je zelf je vertrektijd kiezen en kan je ook met een privétaxi. Je vindt hier de tweelingtempels van Ramses II en van Nefertari, deze werden gemaakt in opdracht van Ramses II. Uniek is dat ze niet werden gebouwd uit losse stenen, maar werden in hun geheel uit de rotsen gehakt.

De tempel van Ramses II wordt bewaakt door 4 enorme beelden. Het idee hierachter was dat vijanden van Egypte direct rechtsomkeert zouden maken als ze deze beelden in de woestijn zagen opdoemen. Wanneer je recht voor de beelden staat en omhoog kijkt voel je je als mens zó nietig dat je je best kunt voorstellen dat dat ook precies was wat vijandige troepen deden. Uniek is dat tweemaal per jaar de zon rechtstreeks in de tempel schijnt en de goden verlicht.

Catharinaklooster

Op het schiereiland Sinaï in Egypte vind je één van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Het is vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië. Op de plek van het Bijbelse Brandende Braambos, van waaruit God tot Mozes sprak, liet keizerin Helena in 337 een kapel oprichten. In de 6e eeuw voegde de Byzantijnse keizer Justinianus I een versterkt klooster toe, met hoge muren om de monniken en pelgrims tegen overvallen te beschermen.

Sinds de middeleeuwen is St. Catharina de patrones van het klooster. Sinds 2002 staat het Sint-Catharinagebied en daarmee ook het Catharinaklooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster vormt samen met het gebied eromheen de Autonome Orthodoxe Kerk van de Berg Sinaï, die jurisdictioneel valt onder het Grieks-orthodox patriarchaat van Jeruzalem. Het klooster wordt dan ook door Griekse monniken bewoond.

Het klooster is strategisch gelegen op het pad naar de top van deze Mozesberg waar volgens het (Bijbel)verhaal Mozes van God zijn wetten (de Tien Geboden) heeft ontvangen. Door het klooster op deze strategische plek te bouwen, claimde Justinianus I deze plek voor het Christendom ten nadele van het Jodendom. Op het kloosterterrein bevindt zich ook een moskee die in 1106 werd opgericht om het klooster tegen moslims te beschermen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.