Skip to Content

Vakantie herinneringen maken en bewaren

Vakantie herinneringen maken en bewaren

He jammer, de vakantie zit er weer op. De periode waar we het hele jaar met het gezin naar uitkijken is weer voorbij. Ondertussen zit zelfs de eerste schoolweek er ook al op. Alles vliegt en raast voorbij. Soms zou je wel eens op een pauzeknop willen kunnen drukken.

Nog even terug in de tijd, nog even weer met je boekje in die hangmat uitkijkend over het meer met die prachtige zonsondergang… Stiekem  hadden we het helemaal niet erg gevonden als we daar “gedwongen” in quarantaine moesten blijven, maar we mochten wel het land uit, terug naar het veel koudere en natte grijze Nederland.

Frankrijk zit in ons hoofd en in ons hart. We praten veel over wat we hebben meegemaakt, we kijken filmpjes en foto’s terug. We poetsen de caravan weer schoon, we wassen alle kleding weer spik en span. Alles wat “campingschoon” was is nu weer echt als vanouds schoon en netjes in de kast. Maar het wegpoetsen van de herinneringen willen we zeker niet. Het liefst wil je er elke dag aan herinnerd worden. Hoe kun je nu herinneringen maken en bewaren van deze heerlijke vakantie? Prikkel je zintuigen met de juiste associaties en kom weer terug in je vakantiemodus…. Om daar te komen lees je hieronder wat tips.

Foto’s

Natuurlijk zo voor de hand liggend, foto’s maken. Vroeger maakten mijn ouders ook altijd foto’s, zelfs dia’s en dan gingen we met het hele gezin op zondagmiddag met de gordijnen dicht dia’s kijken, een middagvullend programma. Iedereen maakt tegenwoordig foto’s op het mobieltje.

Je ziet direct op je scherm wat je gemaakt hebt, je kijkt ze tijdens de vakantie ook geregeld terug en dan als je eenmaal thuis bent ken je die kiekjes inmiddels wel en zijn ze al minder interessant. Bij kinderen werkt dit vaak ook al, ze willen dan nog wel even “iets leuks” op de foto zetten en dat direct delen op sociale media maar dan is het daarna klaar….tenzij je er meer mee doet.

Een fotoboek

Je kunt bij vele online webshops een fotoboek samenstellen, dan heb je toch iets in je handen om in te bladeren. Een idee is bijvoorbeeld om een jaarboek te maken, in plaats van een album per vakantie. Compleet met een leuk overzicht van alle mooie momenten in het jaar die jullie hebben doorgebracht.

Meer informatie vind je hier.

Aan de muur

Kies een favoriete foto uit en laat deze afdrukken op canvas of zelfs op hout of metaal of print het zelf uit en lijst het in een speciaal fotolijstje. Ook leuk om deze fotolijst zelf te maken.

Meer informatie vind je hier.

Kun je niet kiezen? Dan kun je natuurlijk altijd er voor kiezen om een collage ervan te maken aan de muur. Er zijn diverse varianten zoals met vierkante tegeltjes zoals bij IXXI die je heel eenvoudig vanuit je Instagram kan laten afdrukken en ook regelmatig kan uitbreiden met nieuwe foto’s. Of een variant met zeshoekige tegeltjes.

Meer informatie vind je hier.

Foto challenge

Geef aan het begin van de vakantie een lijst met opdrachten om foto’s van te maken. Maak er bijvoorbeeld een challenge van door elke dag een bepaalde foto te laten maken zoals in dit voorbeeld hier. Ga je geen dertig dagen weg, dan schrap je natuurlijk wat opdrachten! Het voordeel is dat je kind op deze manier ook meer van de omgeving zal zien dan alleen maar het zwembad en die ene glijbaan.

Souvenirs & Magneten

Natuurlijk kun je ook vanuit de landen en plekken die je bezoekt een souvenir meenemen. Tijdens je vakantie ben je ze vast tegengekomen; de souvenirwinkeltjes met een enorm arrangement van spullen om mee te nemen naar huis met de naam van de bestemming er op. Van vingerhoedjes tot borrelglaasjes en van waaiers tot en met petjes en hoodies. Natuurlijk kun je ook voor de wat meer lokalere souvenirs gaan die echt specifiek bij die regio horen.

Echter als je iedere keer wat meeneemt heb je al snel een enorme voorraad en kun je er wel een vitrine voor vrij maken. Daarom is het handig om bijvoorbeeld voor één ding te kiezen, waar je iedere keer weer een bijvulling voor zoekt. Zo heb je een doel als je souvenirwinkeltjes bezoekt en maak je er een geheel van. Zo vind je overal ter wereld magneetjes die je op een magneetbord kan hangen.

Woordgrapjes

Deze vakantie viel het mijn man en mij beiden op dat de kinderen weer een stuk verder gegroeid zijn in de ontwikkeling. Waar voorheen nogal eens ruzie om gemaakt werd (wie doet de afwas?) werd nu in harmonie overlegd en er werden vragen gesteld over en weer in plaats van verwijtende opmerkingen (zullen we straks nog even gaan suppen op het meer?

Klinkt toch anders dan “nou zeg jullie doen ook niks de hele dag”) Er ontstonden ook leuke gesprekjes en vooral dit stukje spreekt onze middelste zoon heel erg aan. Dat is echt de grootste kletskous van ons allemaal. Hij is ook gek op taal, houdt erg veel van moppen en beschikt over een flinke portie humor. Op school was hij met vrienden ook al hier en daar wat woordgrappen aan het bedenken, dit kwam even in de autorit ter sprake.

Naarmate we dichter bij de Franse grens kwamen en we het landschap weer verder zagen veranderen kreeg hij ineens leuke inspiratie om deze trend door te zetten. Het begin van Frankrijk kenmerkt zich door de lange uitgestrekte graanvelden en heuvels. Veel velden stonden vol met grote blokken hooi, sommige velden met ronde balen, anderen met rechthoekige balen. Bij een veld waar een enorme toren was gestapeld met deze hooibalen riep hij ineens “zo, die boer is flink aan het balen”.

Op de tussencamping, waar we een nachtje zouden blijven, stonden hier en daar tussen de campingplekken wat houten hekjes. Het was een apart gezicht en redelijk open veld met gewoon maar wat hekjes zoals je ze langs de weg in velden wel eens ziet. En weer popte er uit het niets een woordgrap naar boven. Tijdens het eten viel zijn oog op de hekjes en hij zei “nou deze camping is ook hectisch”. En juist door deze opmerking zullen we deze camping niet snel vergeten, wat we anders wel zouden doen, er zijn maar weinig overnachtingscampings die me lang bijblijven.

Eén van de tradities op onze vakanties is een bezoek aan een klimpark. Ook hier had hij weer een topper bedacht. In de auto na het klimmen zei hij “het was een mooi park, maar ik vind het wel apart dat ze je zo aan het lijntje houden” (je moet continue aangelijnd blijven en mag absoluut niet loshaken halverwege om van lijn te wisselen). Briljante vondst, al zeg ik het zelf. En het helpt je de momenten langer te herinneren. En een leuke uitdaging voor iedereen om er ook één te bedenken.

Vakantie schatkisten

We wisten dat onze reis naar Zweden iets bijzonders zou gaan worden, dit voelde al vanaf de allereerste planning als een groot avontuur. Hier wilde ik graag iets extra’s voor doen om de kinderen een mooie herinnering meer terug te kunnen laten geven. Ik had voor alle drie een blank houten kistje gekocht. Tijdens de vakantie hebben ze deze kistjes kunnen verven en versieren om er een mooi eigen schatkistje te kunnen maken. Hierin konden ze alles stoppen wat ze speciaal vonden aan deze reis.

De een stopte er een mooie steen in die bij een meer was gevonden, de ander had een flinke dennenappel in het bos gezien, bijzondere snoeppapiertjes verdwenen in het kistje, kaartjes van musea, een kassabon van een souvenir uit het Pippi Langkouspark. De kistjes werden dankbaar gevuld. En elke keer als ze het kistje openden om er iets aan toe te voegen, hoorden we weer even een “oh ja”.

Napraten

Nu ons kroost wat ouder wordt en ook wat langer aan tafel blijven napraten is het makkelijker om ook over de vakantie te praten. Wat hebben we gedaan vandaag, wat vond je het leukst, wat zou je nog graag willen zien, wat gaan we morgen doen? Tijdens deze gesprekjes viel het ons ook op dat er veel teruggekeken werd op andere jaren. Bijvoorbeeld het klimpark, dit doen we nu al voor een zesde keer en hierdoor gaan de kinderen ook vergelijken.

Vroeger bij dat ene park was ik nog te klein voor de meeste parcoursen en mocht ik nog niet zo veel, nu durf ik wel veel hoger te komen. Oh en weet je nog toen dat ene park nog dicht was tussen de middag, dat we gingen picknicken op die ene heuvel en we ineens dat mooie uitzicht zagen op een stad diep beneden in die ene vallei. Nou en wist je dan nog dat ene beekje waar we vanaf konden springen tussen de rotsblokken, brr ijskoud water was dat. Oh ja en wist je nog dat..

En zo gingen ze uren door, dagen achter elkaar. Welke camping had het leukste zwembad, weet je nog die chagrijnige campingbaas waar we niks van mochten, en die ene met die grote hond of die met de boomhut….. Deze herinneringen zitten diepgeworteld en komen zo af en toe even naar boven. Om te koesteren deze momenten!

Geur en smaak herinneringen

Dat je enkel met tastbare spullen herinneringen kunt maken is natuurlijk niet waar. Bij het ruiken van bepaalde geuren of het proeven van sommige smaken kun je ook weer even terug in gedachte naar de plek waar je dit geroken of geproefd hebt. Toen de kinderen eenmaal hoorden dat we dit jaar weer naar Frankrijk zouden gaan, riepen ze al direct dat we dan ook meteen op zoek moesten naar de zebrasnoepjes, want die waren toch wel het allerlekkerst.

En eenmaal in Frankrijk moesten we toch echt terug naar die ene supermarkt waar ze die lekkere kersensiroop hadden. Stiekem hebben we een extra voorraadje ingeslagen om mee te nemen naar huis. En dan ineens halverwege het jaar staat dit ineens vanuit het niets vooraan in de voorraadkast. Benieuwd wie dit als eerste zal opmerken!

Helaas geldt deze manier van opnieuw de vakantie beleven niet voor een goede fles wijn… dat hebben we al een aantal jaren geprobeerd. Op vakantie waren we vaak lyrisch over een bepaalde wijnsoort, kochten een lekkere voorraad in, dronken wat bij de tent en hadden nog een paar flessen voor thuis. Eenmaal thuis wilden we een gezellig avondje even weer terug genieten met een goed glas in de hand, maar bleh wat een bocht, geschrokken keken we elkaar aan “hoe hebben we die zo lekker kunnen vinden???” En paar jaar hielden we dit hardnekkig vol, maar nu niet meer, we weten beter. De wijn in Frankrijk, blijft in Frankrijk!

Wat wel goed mee te nemen is om weer teug te gaan in het vakantiemoment is een lekkere geurende douchegel of shampoo. Koop op je vakantiebestemming een fijne fles, gebruik deze ook bewust tijdens je vakantie en neem een extra fles mee naar huis. Sta je thuis onder de douche dan ruik je weer eventjes je vakantie, sluit je ogen en ga weer terug naar toen. Oftewel optimaal ontspannen!

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.