Skip to Content

Vakantie plannen; met gezin en kinderen

Vakantie plannen; met gezin en kinderen

Net als vorig jaar zijn we al druk bezig met het maken van de vakantieplannen. Wat zal het dit jaar worden? En vooral ook: wanneer gaan we de vakantie plannen? Zelf ben ik als ondernemer gelukkig redelijk flexibel. Voor mijn man in loondienst ligt het anders, hij moet aan het begin van het jaar al doorgeven wat de plannen zijn en wanneer hij vrij wilt hebben. Zeker als het gaat om de schoolvakanties.

Wanneer vakantie plannen?

De eerste vraag die we onszelf stellen is dan ook: wanneer gaan we op vakantie? Onze oudste dochter gaat nu nog niet naar de basisschool, pas vanaf juni dus we zijn nog vrij om buiten het hoofdseizoen op vakantie te gaan. Vaak scheelt dat enorm in de kosten, de drukte, temperaturen (al is dat vooral afhankelijk van waar je heen gaat) en wordt dat zelfs door het werk van manlief gewaardeerd zodat andere collega’s wel tijdens de zomervakantie vakantiedagen vrij kunnen krijgen.

Dat zorgt er dan ook sneller voor dat het goedgekeurd wordt, wat wel fijn is. Veel gezinnen zijn daar tenslotte van afhankelijk, of werkgevers met de bouwvakantie ofzo. Wist je trouwens dat je kind vanaf vier wel naar school mag, maar nog niet leerplichtig is. Dit is pas vanaf vijf jaar, dus we zouden er eventueel volgend jaar ook nog van af kunnen wijken.

Wat is het budget?

Voor veel gezinnen bepaalt het budget toch ook wel voor een groot deel wat je gaat doen dit jaar. Het budget bepaalt toch voor een groot deel wat de opties zijn. Waarbij een klein budget niet altijd hoeft te betekenen dat je in Nederland moet blijven. Een eenvoudige camping in Tsjechië kost misschien wel aardig wat reiskosten, maar is qua accommodatie en verblijfskosten zeer voordelig.

Zo heb ik ooit ergens op een schitterende natuurcamping aan een meer gestaan met een auto, aanhanger, twee tenten en drie volwassenen voor 5 euro per nacht! De camping Italië vakantie met de hele familie is ons ook prima bevallen. De kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van de gekozen accommodatie en de verzorging.

Voor een all-inclusive vakantie betaal je meestal per persoon en meer dan op een camping. Andere keuzes kunnen bijvoorbeeld zijn om een appartement te huren, misschien ben je dan wel iets meer kwijt qua kosten maar bespaar je vervolgens op de maaltijden doordat je zelf kan koken en boodschappen doen.

Waar ligt de bestemming?

De volgende vraag is natuurlijk waar ga je naar toe? Blijf je lekker makkelijk in Nederland en huur je een huisje, of ga je toch liever voor een camping Vakantie ergens in Europa? Of kies je voor een backpackvakantie in midden-Azië of een rondreis door Amerika? Naast het budget kan bijvoorbeeld de temperatuur een overweging zijn om mee te nemen, als je niet van heel zonnige/hete toestanden houdt, kun je beter richting het noorden op vakantie gaan dan naar het zuiden.

Of het tot net over de grens houden. Ga je liever voor een actieve vakantie waarin je veel kan doen, zal dat ook een heel andere bestemming opleveren. Tot slot is het natuurlijk ook goed om de leeftijd van de kinderen mee te nemen, met een baby en een dreumes vonden wij het prettiger om een week in een bungalow in Nederland te blijven dan vele kilometers af te leggen. Over het kiezen van een bestemming zal ik binnenkort trouwens nog eens uitgebreid schrijven.

Hoe reis je?

Als je weet wat de bestemming gaat worden kun je ook kijken hoe je gaat reizen. Ga je vliegen en huur je ter plaatse bijvoorbeeld een auto zodat je wel gewoon flexibel bent, of maak je een vliegvakantie waarbij je een week lang op je all-inclusive resort blijft en hooguit meedoet aan georganiseerde uitstapjes? Wordt het een autovakantie of een busreis voor een weekendje Disneyland? Het is goed om dit ook mee te nemen in je budgetrekening.

Hebben jullie al vakantieplannen gemaakt?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Anneke schreef:

    Wij gaan bijna altijd in augustus op reis en van zodra we terug zijn beginnen we de volgende al te plannen. In september is onze zomerreis meestal al geboekt 😀

  2. Bespaarzuinig schreef:

    Uh nee nog geen vakantieplannen. Ik vind het altijd lastig om zover vooruit te plannen.
    Misschien kopen we alsnog wel een camper voor de zomer, dan hóeven we ook niet te plannen, hoewel ik geloof dat één camping voor zoon waarschijnlijk prettiger werkt (maar daar kom je met een camper ook makkelijker tussen, dan als je een tent moet huren).

    Ach… het komt altijd goed: wij zijn meesters in last minutes.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.