Skip to Content

Vakantie Roemenië coronamaatregelen

Vakantie Roemenië coronamaatregelen

Op vakantie naar Roemenië? Waarom niet? De meeste mensen kijken raar op als je dat vertelt, want Roemenië is erg onbekend als vakantiebestemming hier in Nederland en er wordt vaak ook heel negatief over gedaan. Dit was echter al snel één van de eerste landen die op geel, en later zelfs op groen sprong als het gaat om coronagevallen en dus een veilige bestemming is. Echt een aanrader is de combinatie van een stedentrip naar Boekarest met een (korte) rondreis door Transsylvanië om het land zelf te ontdekken!

Lees ook: Corona-proof op vakantie met gezin en kinderen

3G-regel; heb je een test of vaccinatie nodig voor Roemenië

De 3G-regel (gevaccineerd, getest of genezen) die in veel Europese landen geldt deze zomer was ook van toepassing op Roemenië. Echter per 17 juni staan beide landen op de lokale groene kaart. Dat betekent dat je vanaf Nederland zonder verdere maatregelen naar Roemenië kan reizen en je daar op het vliegveld meteen door kan lopen en niet in quarantaine hoeft of een test moet laten zien. Meer informatie vind je hier.

De andere kant op geldt precies hetzelfde; je kan dus zonder verdere maatregelen terug naar Nederland reizen. Meer informatie vind je hier. In Roemenië zijn er een stuk minder besmettingen, je loopt er dus veel minder risico om besmet te raken.

Vliegen naar Roemenië

Als je vanaf Schiphol reist mogen alleen reizigers de vertrekhal in, word je uitgezwaaid moet je dus vóór de roltrap naar de vertrekhal of de ingang afscheid nemen. Op Schiphol ben je ook verplicht om een gezondheidsverklaring bij je te dragen, zowel op de heenweg als terugweg. Deze kun je hier digitaal invullen en uitprinten of op je mobiel laten zien. Toen wij vlogen werd hier niet naar gevraagd, maar hij is zo ingevuld dus kleine moeite.

Vanaf Amsterdam is het circa drie uur vliegen naar Boekarest, Roemenië. De maatregelen aan boord kunnen erg verschillen; bij de ene maatschappij reis je met maximaal 1 reisgezelschap per rij en heb je dus de ruimte. Bij de ander wordt het hele vliegtuig volgeboekt en kan je dus naast iemand anders zitten.

Houd er rekening mee dat Roemenië wel lid is van de EU, maar nog niet is toegetreden tot de Schengenlanden. Je vliegt dus vanaf het internationale deel van Schiphol en er is dus een paspoortcontrole om toegang te geven tot de gates. Een id-kaart is ook mogelijk, maar dan moet je in een aparte rij staan zodat dat handmatig wordt gecontroleerd. Natuurlijk heb je voor het vliegtuig ook een identificatieplicht en moet je een id-kaart of paspoort bij je dragen.

Coronamaatregelen Roemenië

Natuurlijk gelden de standaard adviezen die in Nederland gelden ook in Roemenië;

  • Was regelmatig goed je handen. Je vindt (in de stad) overal (mobiele) kraantjes waar je je handen kan wassen, of speciale desinfectiestations. Ze zijn hier ook vrij trouw in en handen worden regelmatig ontsmet.
  • Snuit je neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was je handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als je hoest en niest.
  • Raadpleeg onmiddellijk een arts als je koorts en luchtwegklachten krijgt.

Afstand houden

Net zoals in Nederland geldt er in Roemenië het advies om afstand te houden. Op het vliegveld van Boekarest, Otopeni wordt een afstand van 2 meter geadviseerd en daarbuiten 1,5 meter. Houd er echter rekening mee dat als je ergens in de rij staat bij een bezienswaardigheid de lokale bewoners zich niet altijd aan die afstand houden en ook flink kunnen dringen.

Mondkapjesplicht

Op het vliegveld van Schiphol, Otopeni en in het vliegtuig geldt een mondkapjesplicht. Zorg er dus voor dat je genoeg mondkapjes meeneemt voor de heen- en terugreis. Als je wat gaat eten of drinken mag je je mondkapje tijdelijk even afzetten.

In Roemenië gelden dezelfde afspraken rondom mondkapjes als in Nederland; buiten op straat is het niet nodig. Maar reis je met het openbaar vervoer (zoals de metro), taxi’s dan is een mondkapje verplicht. Ook in restaurants (binnen), winkels en hotels is het verplicht een mondkapje te dragen en word je daar ook echt op gewezen. Houd deze dus altijd bij de hand zodat je hem makkelijk op en af kan zetten. Als je in een restaurant aan tafel zit mag je mondkapje af en doen ze er over het algemeen ook niet moeilijk over als je hem niet opdoet als je naar het toilet gaat.

Openbaar vervoer in Boekarest

In Boekarest is een uitgebreid openbaarvervoersysteem met metro, bus en tram. Je kan dus heel makkelijk overal komen.

  • Vanaf het vliegveld kan je met de bus of taxi naar Boekarest rijden. Het is ook mogelijk om een huurauto te reserveren, houd er wel rekening mee dat het in Boekarest erg lastig parkeren is. Zeker in het centrum zijn er heel weinig parkeerplaatsen / garages. Daarnaast staan de doorgaande wegen naar het centrum met name in de spits al snel heel erg vast waardoor je over 10 km vanaf het vliegveld naar het centrum minimaal een uur doet (buiten de spitstijd doe je er een half uur over). Voor buiten Boekarest kan een huurauto wel heel fijn zijn.

Binnen het stadscentrum vind je ook overal elektrische steps die je kan huren via de uber app (aanrader om die vooraf te installeren). Je scant heel eenvoudig de qr-code om de step te ontgrendelen en je kan op pad. Dit is echt heel handig om je snel en makkelijk te verplaatsen.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.