Op vakantie maak je vaak meer foto’s dan je normaal gewend bent. Al die mooie herinneringen wil je natuurlijk wel vastleggen, zodat je daar thuis nog eens op kan terugkijken als het weer koud en nat is. Vergeet ook niet thuis al te beginnen met het maken van foto’s, bijvoorbeeld tijdens het inpakken en van de reis in plaats van alleen op de bestemming. En wil je na afloop een fotoboek maken; dan is het handig om niet alleen foto’s van het reisgezelschap te maken, of de omgeving en landschap maar ook details om de sfeer vast te leggen, met een fototoestel of door foto’s te maken met je telefoon.
Goed voorbereid; ken je toestel
Ga goed voorbereid op pad, zorg dus dat je fototoestel, geheugenkaartjes, opladers of batterijen en extra lenzen mee zijn. Als je foto’s maakt met je telefoon zorg dan voor een goede powerbank aangezien dit veel van je accu vraagt. Eventueel kun je je laptop meenemen om halverwege een back-up te maken van de foto’s of je geheugenkaart te legen. Zet je resolutiehoogte ook zo hoog mogelijk, ja hierdoor kan je minder foto’s maken, maar de kwaliteit van de foto’s is wel veel beter. Je kan makkelijker een extra geheugenkaartje kopen dan nieuwe foto’s maken.
Zorg er ook voor dat je een doekje meeneemt om de lens te kunnen schoonmaken. Zeker op het strand heb je al snel wat vocht of stof op de lens zitten. Hierdoor kan je vlekjes op de camera krijgen of wordt het lastiger om het licht te vangen.
Heb je een nieuw fototoestel, oefen dan thuis alvast zodat je in ieder geval de basisinstellingen onder de knie hebt en weet hoe je fototoestel werkt zodat je geen moment hoeft te missen.
Goed voorbereid; op je bestemming
Wat ik zelf soms doe is vooraf googelen naar de foto’s die andere mensen hebben gemaakt. Natuurlijk als een soort onderzoek van wat er te zien en te doen is op de bestemming. Maar ook naar mooie plaatjes die je zelf misschien ook wel wilt klikken. Let ook op de foto’s op souvenirkaartjes, zo zag ik in Griekenland een heel mooie steeg op een kaart en kon ik de gids vragen waar dat was.
Niet lachen tegen de camera
We zijn snel geneigd om te gaan poseren als we weten dat er een foto gemaakt wordt. Dan moet er gelachen worden. Natuurlijk is het leuk om die foto’s te hebben, maar juist ook spontane foto’s. Als de kinderen lekker aan het spelen zijn bijvoorbeeld. Die foto’s kunnen soms veel meer vertellen. Ook al heb je ze dan en profile of vanaf de achterkant op de foto. De kijker is daardoor ook meer geneigd om met de persoon mee te kijken. Waardoor de focus komt op het zandkasteel dat gebouwd is, of het uitzicht waar naar gekeken wordt. Door je fototoestel standaard in te stellen op actiefoto’s, weet je dat je snel een foto kan maken en dus ook van dat ene spontane moment.
Landschap (liggende) foto’s
De meeste foto’s worden tegenwoordig met een telefoon gemaakt, je bent dan al snel geneigd om staande foto’s te maken. Terwijl liggende foto’s vaak minder lucht en grond pakken en meer van de horizon. Ook in fotoboeken of op social media komen deze foto’s mooier uit.
Zo min mogelijk zoomen
Als je een foto wilt maken van een detail of een portret zul je je daarop richten. Dit kan door inzoomen. Toch wordt dit zoveel mogelijk afgeraden. Zeker bij een digitale zoom zoals je op je telefoon hebt gaat de kwaliteit van de foto hierdoor snel achteruit. Ook krijg je hierdoor minder snel dat de achtergrond vager wordt omdat hij op alles wil focussen. Beter is het dan om dichterbij te gaan staan en de afstand zo klein mogelijk te houden. Is dat niet mogelijk, kies er dan voor om achteraf de foto te bewerken en het uit te snijden. Zeker als je een grote fotogrootte kiest met veel pixels is dit geen probleem om toch een scherpe foto over te houden.
Scherpstellen
Zorg dat het onderwerp van je foto scherp is. Of dat nu een gezicht is op de voorgrond, of een horizon in het landschap. Op veel digitale toestellen kan je dit scherpstellen door met je vinger op het scherm te stellen en hij op die plaats focust.
Compositie; gulden snede
De positie van een voorwerp in een foto is erg belangrijk. Vaak zijn mensen geneigd om het voorwerp precies in het midden te nemen. Toch blijkt dat veel mensen (onbewust) iets dat afwijkt meer kunnen waarderen. Een foto krijgt daardoor meer diepte en meer verhaal. Dit is de zogenaamde ‘regel van derden’.
Veel toestellen hebben al automatisch een raster in het scherm zitten. Door het centrum van de foto niet in het midden te nemen maar juist op één van de snijpunten van een lijn als je het vlak in drieën verdeeld, wordt deze (over het algemeen, want uitzonderingen daargelaten) veel sprekender.
Speel met de hoek waarvan je de foto maakt
Zo kan je een foto maken van het Atomium van voren zodat je goed alle ballen ziet. Of je gaat wat dichterbij staan zodat de ballen achter elkaar staan en je opeens een heel ander effect krijgt. Of wat dacht je van een spiegelbeeldfoto in één van de ballen?
Wat goed scoort in een foto om diepte te krijgen is door iets op de voorgrond mee te nemen. Maak bijvoorbeeld een foto door wat bloemen. Daardoor krijgt het onderwerp van een foto veel meer sfeer.
We zijn bij kinderen al snel geneigd om foto’s te maken van bovenaf. Waardoor de verhoudingen niet helemaal kloppen en je kind naar boven moet kijken. Zak daarom eens door de knieën, of ga wat verder weg staan zodat je op ooghoogte komt te staan met je kind. Hierdoor lijk het kind wat groter en zie je ook nog wat van de achtergrond. Vaak krijg je op die manier ook veel meer expressie in beeld. Eventueel kan je zelfs op de grond gaan liggen en plat op de buik een foto maken.
Achtergrond
Je let vaak op je kind of het object waar je een foto van wilt maken, waardoor je niet op de achtergrond let. En bijvoorbeeld net die prullenbak of verkeersbord op de foto zet. Of een auto die in beeld is. Soms is het beter om dan even een paar seconden te wachten zodat ook de achtergrond ‘vrij’ is. Op het strand kun je dit doen door in een andere hoek te gaan staan zodat je vanaf je kind juist het water op de foto krijgt en niet de mensenmassa en de boulevard op de achtergrond en dit van je kind afleidt.
Lichtinval
Iedereen weet dat een foto met tegenlicht ervoor zorgt dat het object op de voorgrond onduidelijk wordt of een zwart vlak. Bij een zonsondergang kan dat echter juist erg mooi uitpakken en krijg je een soort silhouette foto. Bij fel daglicht kan je dit oplossen door een foto met flits te maken. Hierdoor wordt zowel de omgeving als het gezicht verlicht en valt dit niet weg. Het mooiste licht voor landschapsfoto’s heb je vooral in de ochtend en avond vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. Dit worden ook wel eens de zogenaamde gouden uren genoemd.
Maak meerdere foto’s achter elkaar
Als je kind lekker aan het spelen is kan je al snel een bewogen foto krijgen of één waarop de ogen dicht zijn. Maak daarom voor de zekerheid altijd een paar foto’s achter elkaar, desnoods vanuit verschillende hoeken of liggend en staand. Dan is de kans veel groter dat er een mooie foto tussen zit. Probeer ook eens een foto via een weerspiegeling in een zonnebril, raam of plas water. Of door een raam heen.
Valkuil; niet alleen foto’s van de kinderen
Hoe snel ben je als moeder geneigd om een foto van je kind te maken. Bij het water, in het bos, op het strand, in de auto, tijdens het eten, in het zwembad en ga zo maar door. Als je thuiskomt heb je alleen maar foto’s waar de kinderen (en misschien je partner) op staan. Let daarom op deze valkuil en probeer ook wat foto’s te maken van het landschap, details, het eten, of van lokale bewoners. Zorg ook voor een paar eenvoudige foto’s met weinig kleuren / patronen die je bijvoorbeeld kan gebruiken als achtergrond voor een fotoboek.
Na afloop bewerken
Het kan natuurlijk altijd zijn dat een foto niet helemaal goed gelukt is, bijvoorbeeld omdat het te donker is. Je aan de rand van de foto een vuilnisbak niet gezien hebt, of wat dan ook. Nu ben ik persoonlijk van mening dat je foto’s niet helemaal moet gaan bewerken met een programma zoals lightroom of photoshop om alles te gaan retoucheren etc. Zodat het natuurlijk blijft, heb je daar wel de voorkeur aan kan je bijvoorbeeld meer informatie opzoeken rondom kindermodellen. Maar een beetje bijsnijden en spelen met de lichtinstellingen (zitten ook in een gratis photo gallery programma) doet al wonderen. Zo wordt die foto die je in het donker genomen hebt toch een stuk lichter en interessanter.
Inspiratie mooie & originele vakantiefoto’s
Wat is jouw favoriete vakantiefoto?
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 12 oktober 2024
- De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis - 11 oktober 2024
heerlijk die tips om te fotografen. Bedankt
Goede tips. Toen ik een spiegelreflex kocht ben ik (terug) cursus gaan volgen…. zo belangrijk je toestel kennen.