Skip to Content

10 soorten vakantiegangers & toeristen

10 soorten vakantiegangers & toeristen

Als je op vakantie gaat zie je altijd veel verschillende soorten gezinnen, en dan specifiek de ouders, voorbij komen. Vaak ben je lekker veel buiten dus krijg je als toerist net wat meer mee. Zeker als je dan aan het centrale veld zit waar alle kinderen spelen en recreëren zie je nogal wat voorbij komen. Als je op je privacy gesteld bent is dit niet altijd een aanrader, hoe ruim de plekken ook zijn. 

Alle overeenkomsten van bekenden zijn puur op het toeval gebaseerd. En ja, ik herken zeker een aantal van onderstaande type vakantiegangers ook in mezelf 😉

Het model

Met haar haren in een losse knot zoals tegenwoordig helemaal hip is, korte jurkjes, of shirt met behoorlijke inkijk aan. Natuurlijk allemaal volgens de nieuwste mode paradeert ze rond over de camping. De kinderen lopen naast haar als levende accessoires in twinning outfits of ook alsof het lijkt alsof ze net van de catwalk komen. Jong of al wat ouder en bezig met tweede ‘jeugd’.

Echt spelen mogen de kinderen niet, want stel je voor dat het vies wordt… Het liefste ligt ze naast het zwembad of op het strand om te werken aan haar teint. En in het sanitairgebouw staan ze met enorme toilettassen hun make-up bij te werken. Terwijl je zelf zo min mogelijk draagt omdat het toch alleen maar van je gezicht af smelt. Vooral in campings in zuidelijke landen vlakbij het strand kom je haar tegen.

De bourgondische vakantiegangers

Uitgebreide ontbijttafels, drie gangen lunches en ook ’s avonds een heerlijk diner natuurlijk met een glaasje (of wat) wijn. Tussendoor wordt er een alternatief soort kroegentocht gehouden van terras naar terras. De lokale specialiteiten maar ook de traditionele keuken; alles komt voorbij. Vooraf wordt er advies ingewonnnen over wat aanraders zijn en ze absoluut niet mag missen. Op social media zie je vervolgens een selectie voorbij komen van de meest instagrammable maaltijden. Frankrijk en Italië zijn populaire bestemmingen waar er heerlijk getafeld kan worden.

Me-time

‘Als de kinderen het maar naar hun zin hebben’ is het leus van deze ouders. Bij voorkeur op campings met genoeg entertainment en vermaak zodat ze de kinderen de rest van de vakantie alleen zien tijdens het eten en slapen. Overdag vermaken de kinderen zich in speeltuintjes, zwembad of animatieprogramma. Zodat de ouders heerlijk tijd voor zichzelf hebben en een boek kunnen lezen of gezellig met andere ouders kletsen. Maar ohwee als je iets zegt tegen hun kind omdat dat jouw kind slaat, dan komt de hele groep verhaal halen.

Sportieveling

Er moet gewandeld, gefietst en … geworden. Iedere dag een andere sportieve presentatie, want mama en papa moeten natuurlijk wel in shape blijven. In het zwembad worden er baantjes getrokken, en in de ochtend liggen de gymschoenen klaar voor het hardlopen. Via social media delen ze kaarten van de rondjes die ze hebben gewandeld, foto’s die ze tijdens de wandeling hebben gemaakt. Zij kiezen vaak voor campings in de bergen, denk aan Zwitserland / Oostenrijk maar ook Scandinavië is ook populair.

Organizer

De moeder die de hele camping lijkt te runnen. Als je iets wilt weten over hoe of wat moet je bij haar zijn. En als het animatieteam een middagje vrij heeft en in het zwembad ligt te plonzen en de kinderen vragen om de minidisco regelen zij een bluetooth speaker en trommelen alle kinderen bij elkaar.

Socializers

De buren die constant even ‘aanlopen’ voor een gezellig praatje, in het zwembad spreken ze je aan, nergens ben je veilig. Van koetjes en kalfjes gesprekken over het weer, tot en met wat je die dag hebt gedaan of voor leuks gaat doen of een restaurant waar ze zijn geweest en echt een aanrader is en je ook moet zijn. Heel gezellig en sociaal, maar soms is gewoon even rust ook wel erg fijn.

Toerist

Een Japanner is er niets bij, met een fototoestel compleet met megatoeter gaan ze iedere dag op pad. Voor dag en dauw stappen ze in de auto en pas tegen etenstijd, of daarna zie je ze weer terug komen. Het is vooral belangrijk dat er genoeg te zien en doen is in de omgeving zodat dat allemaal bezocht kan worden. Als je de vakantiefoto’s ziet lijkt het alsof ze tien keer langer zijn weggeweest dan dat ze zijn geweest.

De fotograaf

Overal waar de kinderen zijn volgt mama, met haar telefoon en fototoestel worden er constant kiekjes genomen. Van vieze toeten, plonsen in het zwembad, de minidisco, het uitslapen in de ochtend. Alle momenten worden uitgebreid vastgelegd, bij voorkeur vanuit verschillende posities voor de beste foto. De leukste kiekjes worden via de app of social media naar vrienden en familie verspreid.

Back to basic

Deze kamperen het liefste in de natuur, op kleinschalige campings tussen wat bomen zodat ze daar een waslijn kunnen spannen en de kinderen zich vermaken met het zoeken van steentjes, met stokken schrijven in het zand of andere spelletjes die ze bedenken in de natuur. Bij voorkeur in een opgepimpte caravan of anders in een eigen tent, waar dan een klein tentenkamp van gemaakt wordt. Animatieteams en zwembaden zijn verboden, met water spelen mogen ze in de vijver of langs de sloot.

De yuppen

Normaal hebben ze een werkweek van 60 of meer uur, dus de vakantie is ‘heilig’. Alle devices blijven thuis vanwege quality time met de kinderen.. Die worden deze vakantie dan ook constant gevolgd en alles gebeurt samen. Van samen op een terrasje, samen een stukje wandelen, samen in het zwembad, samen op de schommel etc. Want de tijd die normaal doorgebracht wordt met werken moet nu gecompenseerd worden. En als er iets anders gaat dan verwacht, dan kunnen ze zich flink ergeren.

De zakenmensen

De zelfstandige of werknemers die denken dat ze echt onmisbaar zijn op hun werk en constant op hun telefoon kijken, aan de telefoon zitten of uren doorbrengen achter de laptop. ‘Gezellig’ op vakantie noemen ze dat. Als ontspanning is er zakelijke literatuur mee over leiderschapsstijlen of transitiemanagement en dergelijke, zodat ze deze periode kunnen gebruiken om zich te verdiepen. Bij terugkomst wordt de auto uitgeladen en daarna verdwijnen ze meteen weer om de ‘achterstand’ weg te werken…

Hier lees je welke soort vakanties er bij passen.

In welk type herken jij je het meeste?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.