Skip to Content

Vakantiehuisje met privé boot sloep; weekendje weg Friesland

Vakantiehuisje met privé boot sloep; weekendje weg Friesland

Regelmatig boeken mijn man en ik een weekendje weg Friesland, even lekker met zijn tweetjes, tijd voor elkaar en genieten van een mooie rustige omgeving. De kinderen vinden het uiteraard ook zo nu en dan leuk om eens mee te mogen en bij echt heel speciale gelegenheden mag dat dan ook. Zo hebben we een keer een huisje aan zee geboekt, een strandhuisje. Omdat we toen 12,5 jaar getrouwd waren vonden we dit wel een mooie gelegenheid om iets speciaals te boeken. Dit keer in Friesland. De kinderen vonden dit zo ontzettend leuk, dat ze sindsdien ieder jaar vragen of we weer een jubileum hebben met onze trouwdag.

20-jarige bruiloft

We hebben de kids beloofd dat zodra we 20 jaar getrouwd waren dat we dan weer iets zouden zoeken waar we als gezin konden verblijven. Dat heugelijke feit was dus afgelopen jaar. Even een kort familieberaad. Wat zijn de wensen en wat gaan we doen. We kwamen uit op de provincie Friesland. Lekker veel water en misschien nog wel een mogelijkheid om een activiteit op het water te kunnen doen. We zijn dol op water en zeilen is er bij mijn man met de paplepel ingegoten. Ook onze oudste zoon is een fanatiek zeiler bij de waterscouts en de andere twee varen gewoon graag mee.

Via internet kwamen we uit in het plaatsje Bantega. Daar konden we een huisje boeken met een eigen sloep! Hoe gaaf is dat? Je bootje het hele weekend voor eigen beschikking en je kunt zo vanuit het huisje in de boot stappen en na de vaartocht meer je weer gewoon aan bij je eigen steiger. We waren direct enthousiast en boekten snel een weekend zodat we zeker waren van een goede reservering.

Het werd allemaal via Airbnb geregeld en de boeking was makkelijk en snel voor elkaar. Zelfs ook nog tussendoor een andere datum moeten boeken omdat de kinderen toch nog een optreden met de club hadden die ze niet wilden missen en ook deze omboeking was geen enkel probleem. Huisje nummer 54 (hier) was geregeld, die was voor ons!

Aankomst

Bij aankomst waren we redelijk laat, er was een enorme file waar we muurvast in kwamen te staan en telefonisch had ik contact met de eigenaar, onze gastheer, gezocht. Geen probleem, de eigenaar was op het terrein en ik moest bellen zodra ik in het plaatsje Bantega was.
Na 19.00 uur kwamen we eindelijk aan, helaas dit was dus al dag 1, maar goed dat wisten we wel al van te voren want iedereen had nog school en werkverplichtingen die dag. Onderweg hadden we wat gegeten, dus we hoefden enkel nog tassen uit te pakken en in het huisje te installeren. De kids hoopten nog op een klein vaartochtje, maar helaas het was echt al te donker en dan mag je niet meer het water op.

De gastheer liet het huisje zien en waar alles te vinden was en ook legde hij alvast uit hoe de sloep in zijn werk ging zodat we de volgende dag meteen uit konden varen. Een volle benzinetank stond paraat en hier konden we een volle dag heen en terug makkelijk mee vooruit. Volgens de omschrijving op internet zou er geen televisie aanwezig zijn in het huisje, maar er was wel onbeperkt WiFi. Voor de zekerheid hadden we dus een eigen laptop mee genomen zodat we via internet nog wat tv konden kijken en uiteraard een groot krat met legio gezelschapsspellen. Die vrijdag werd er dus volop gekletst en gespeeld aan de keukentafel en werden er alvast plannen gemaakt voor de volgende dag. De kinderen zagen het wel zitten om de hele dag te varen, ze zouden er zelfs extra vroeg voor op staan, haha.

Varen op de Friese meren

Vakantiehuisje met privé boot sloep; weekendje weg Friesland - Reisliefde

En inderdaad, zaterdagochtend stond er al vroeg een ontbijtje klaar, op en top verzorgd door onze kids, we werden uit bed gebonjourd en de koffie werd al ingeschonken. De kinderen mochten de eerste ronde zelf met de boot op stap. Ga maar kijken waar je allemaal heen kunt varen. Daarna kom je terug en hebben wij een lunch voor jullie, na de lunch gaan we met zijn allen nog een vaartocht maken. Heerlijk vonden ze dit! Om de beurt achter het roer en grote lol met elkaar.

Het fijne van een sloep is dat je er geen vaarbewijs voor nodig hebt, dus iedereen mag er mee varen. Natuurlijk is het wel raadzaam om een volwassene erbij te hebben als er ook kinderen in de boot gaan die nog geen zwemdiploma hebben. Maar bij ons was dit niet nodig, hier is iedereen voorzien.

De tocht met zijn allen was ook zeer geslaagd. Een prachtige omgeving, ontzettend veel leuke knusse boerderijen langs de route en zeer veel verschillende vogelsoorten kunnen zien. Een zeer leuk uitstapje zo met elkaar.

Pizza’s eten

Na het varen gingen we ons in het huisje omkleden om naar Lemmer te vertrekken. Daar gingen we in een restaurant pizza’s eten. Gelukkig was dit toen mogelijk, veel coronamaatregelen waren toen opgeheven. Van Lemmer zelf hebben we weinig kunnen zien, het was echt afgeladen druk! Dat vond ik wel een beetje jammer, iedereen liep kriskras door elkaar dus je was vooral aan het opletten dat je niet tegen iemand aan botste dan dat je naar de mooie pittoreske huisjes met geveltjes kon staren. Dit dorpje is zo ontzettend schattig en gelukkig kenden we dit plaatsje wel al omdat we hier al vaker zijn geweest, maar toch blijft het dan jammer als het zo druk is….

Maar goed, de pizza smaakte heerlijk en na afloop hebben we bij een kleine ijssalon echt Italiaans ijs gegeten. Een fijne afsluiter, buiten uit de massa aan een gracht kijkend naar mooie bootjes en huisjes in de frisse buitenlucht met een ijsje in je hand.

De accommodatie

Vakantiehuisje met privé boot sloep; weekendje weg Friesland - Reisliefde

Weer thuis in het huisje aangekomen ploften we op de fijne riante bank en speelden we nog wat spelletjes en daarna gingen we weer slapen. Het was een 6-persoonshuisje, wij hadden de “master bedroom” met een ruim tweepersoonsbed, de jongens hadden een gezamenlijke kamer met stapelbed en dochterlief had haar eigen privédomein, ook met stapelbed dus kon kiezen uit boven of beneden slapen.

Een compact huisje, met alles er op en er aan en van goede basisbehoeften voorzien. Schoon, fris en netjes. Heel basic, maar prima voor een weekend. Het huisje was eigenlijk een soort chalet, het was een vakantiehuisje op een camping. De camping zelf was niet groot, een aantal campers en een paar caravans waren op bezoek en verder waren er vaste kampeerplekken die nagenoeg onbewoond waren. Totale rust dus, zowel ’s avonds, ’s nachts en overdag. Je hoorde praktisch niemand.

Shoppen op het platteland

Het leuke van deze omgeving vind ik het gemoedelijke wat het platteland met zich meeneemt, tal van kleine dorpjes met gezellige kraampjes die je langs de weg tegenkomt. Gewoon onbemand, een tafel vol zelfgemaakte jam of groentes die vers van het land te koop aan geboden worden. Doe het geld in een bakje en neem mee wat je hebt gekocht. Coronaproof op zijn best! En wat een flinke voorraad pompoenen en kalebassen heb ik ingeslagen!! Wauw, mijn weekend kon niet meer stuk!

Weer naar huis

Ook op zondag, de laatste dag alweer helaas, werd er opnieuw geen ruimte geboden om uit te slapen. Dit keer omdat we al voor 10.00 uur het huisje weer moesten afsluiten. Dus op tijd eruit, snel een ontbijtje en de afwas doen (geen vaatwasser inruimen maar zelf aan de gang met sop, borstel en theedoek). Het huisje 10 keer nalopen, niks vergeten, alles ingepakt, prullenbakjes leeg? Dan al het verzamelde afval wegbrengen naar de grote vuilnisbak (tja je zit op een camping!) en dan de sleutel weer overhandigen en de aardige eigenaar bedanken voor het heerlijke weekend.

Meer informatie vind je hier

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.