Skip to Content

Tips: 5x Vakantiespelletjes voor kinderen

Tips: 5x Vakantiespelletjes voor kinderen

Niets is lekkerder dan tijdens de vakantie even fijn een spelletje te spelen met het hele gezin. In dit artikel vind je 5 vrolijke, kidsproof spelletjes voor jonge én oudere kinderen.

Wat is volgens ons een ideaal vakantiespel met kinderen?

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar wij sjouwen bij voorkeur geen grote doos met spellen mee als we op vakantie gaan. We hebben die ruimte in de achterbak hard nodig voor de buggy, koffers en andere ‘hoognodige’ bagage.

Ook zitten wij tijdens de vakantie heerlijk in een relaxmodus. We hebben geen zin om in ellenlange spelregels te duiken en willen meteen beginnen. Snelle spelletjes die we na afloop nog een keertje kunnen spelen om revanche te nemen hebben onze voorkeur.

Oftewel: een vakantiespelletje moet dus weinig ruimte innemen, maar voor veel plezier zorgen.
Deze 5 kleine vakantiespelletjes voor kinderen voldoen zeker aan deze omschrijving:

Qwixx

Aantal spelers: 2 tot 5 vakantiegangers
Voor kids vanaf: 8 jaar
Vakantie-activiteit: een kruising tussen Yathzee en Bingo

Qwixx is een heerlijke filler game (oftewel: een snel, toegankelijk spelletje). Iedereen snapt binnen 5 minuten wat de bedoeling is en dus kun je meteen beginnen. Elke speler heeft een soort ‘bingokaart’ voor zich waar cijfers afgestreept moeten worden. Nadat één speler aan de beurt is geweest en zijn cijfer(s) heeft afgestreept, mogen de andere spelers met de niet gekozen dobbelstenen ook nog cijfers wegstrepen op hun ‘bingokaart’. Je hoeft dus niet te wachten op je beurt en dus blijf je makkelijk met je focus bij het spelletje.

Dice Academy

Aantal spelers: 2 tot 6 vakantiegangers
Voor kids vanaf: 8 jaar
Vakantie-activiteit: Pim Pam Pet met tijdsdruk

Ben je Pim Pam Pet een beetje ontgroeid? Dan is Dice Academy een soort 2.0-versie. Jullie dobbelen en moeten de letters en figuren zo snel mogelijk combineren tot woorden. Bijvoorbeeld een bekend persoon met een T of een dier met een S. Wie als eerst roept, wint een punt. Het klinkt heel simpel, maar het is echt een uitdaging omdat je zo snel mogelijk op de juiste woorden moet komen.

Similo Dieren

Aantal spelers: 2 tot 58 vakantiegangers
Voor kids vanaf: 7 jaar
Vakantie-activiteit: Op zoek naar het mysterieuze dier

Heb je een kind in je gezin dat niet zo goed tegen zijn/haar verlies kan? Probeer dan eens een coöperatief spel! Similo is een simpel deductiespel, waarbij één tipgever hints geeft om een mysterieus dier te raden. Deze hints worden niet uitgesproken, maar slechts op tafel neergelegd met behulp van kaarten. De andere spelers moeten samen goed overleggen om de hints van de tipgever goed te interpreteren en het juiste dier te vinden. Superleuk, simpel en verslavend spelletje.

Regenwormen

Aantal spelers: 2 tot 7 vakantiegangers
Voor kids vanaf: 8 jaar
Vakantie-activiteit: Dobbelend regenwormen verzamelen

Ook al is Regenwormen een spelletje voor 8 jaar en ouder: onze dochter van 5 speelt ook gewoon mee. Het leuke aan dit dobbelspel is dat je niet alleen mazzel moet hebben, maar er komt ook een stukje tactiek en plagen bij kijken. Ik speel dit spel zowel op een spelletjesavond met (volwassen) vrienden als met mijn dochter en haar vriendinnetje. Echt een aanrader voor alle leeftijden dus.

Uno Junior

Aantal spelers: 2 tot 4 vakantiegangers
Voor kids vanaf: 3 jaar
Vakantie-activiteit: Pesten met dierenkaarten

Uno Junior is het favoriete kaartspelletje van mijn dochter en staat al maanden in haar Kinderspellen Top 10. Uno Junior heeft veel weg van het bekende kaartspelletje Pesten, maar is een stuk kindvriendelijker. Niet alleen staan er dieren op, maar ook de effecten van het plagen zijn minder heftig. Hierdoor leert je kind op een milde manier omgaan met geplaag tijdens spelletjes. Maar bovenal is het gewoon een heerlijk simpel kaartspelletje vol ‘Plaagapen’ en ‘Rare vogels’ die je nooit maar één keertje speelt.

Dobble

Aantal spelers: 2 tot 6 (maar kan ook alleen)
Voor kids vanaf: 6 jaar, maar jonger kan vaak ook
Vakantie-activiteit: Soort van memorie, maar dan sneller

Lees ook: Dobble; spel vakantie

Dit artikel is geschreven door Cynthia Lukassen. Samen met haar man en dochtertje van 5 jaar duikt ze het liefst in een lekker bordspel, sprint ze de keuken met een lekker recept of gaat ze buiten op zoek naar nieuw leesvoer in mooie minibiebs. Daarna springt ze regelmatig achter haar laptop om hierover te schrijven. Bijvoorbeeld op haar eigen website Cynspirerend, waar ze wekelijks nieuwe blogs schrijft over moederschap, bordspellen en kidsproof recepten.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.