Skip to Content

10 handige reistips voor een ontspannende vakantie met kinderen

10 handige reistips voor een ontspannende vakantie met kinderen

Een vakantie plannen kan een aangename activiteit zijn, maar reis je met een baby of een peuter dan is het vaak een stuk uitdagender. Zeker als je als mama alleen op vakantie gaat met je kleintje is het een kwestie van effectief plannen.

Naast handige reistips is een goede voorbereiding is het halve werk en als je alles slim aanpakt, blijft er genoeg tijd over om optimaal te kunnen genieten van de kleine en van de vakantie. Zorg voor voldoende rust, hanteer een strakke planning en gebruik je creativiteit. In het kort is dat wat je nodig hebt. Met de volgende tien tips kun je in ieder geval met een gerust hart aan je vakantieavontuur beginnen.

Je koffer(s) inpakken

Op vakantie gaan betekent vaak koffers inpakken. Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte houd je het lekker licht. Zo voorkom je dat je met veel te veel bagage op pad gaat. Neem daarom het hoogst noodzakelijke mee. Zo is extra kleding geen overbodige luxe en zeker voor je kleintje kan het geen kwaad om wat extra kleding bij je te hebben. Zorg in ieder geval voor wat speelgoed voor de kleine zodat de kleine zich even bezig kan houden.

De gouden tip: pak de schone kleding in een afsluitbare tas en laat alle lucht ontsnappen. Zo blijft het lekker compact.

Houdt luiers en doekjes bij de hand

Ga je op reis met een baby, dan wil je waarschijnlijk niet lang bezig zijn om een luier of om billendoekjes te zoeken in je reisbagage. Zorg er dus voor dat deze snel gevonden kunnen worden en, indien mogelijk, stop enkele luiers, broekjes en doekjes in de handbagage. Wegwerpzakjes zijn daarnaast absoluut essentieel, net als een opvouwbaar aankleedkussen. Reis je met het vliegtuig, vraag dan aan de stewardess bij het instappen naar de voorzieningen aan boord.

Zorg voor voldoende drinken en snacks

Reis je per vliegtuig dan is een goede voorbereiding absoluut noodzakelijk. Zorg daarom voor voldoende drinken voor de kleine tijdens de reis. Een drinkbeker kan daarnaast helpen om het ongemak van het opstijgen en het landen bij de kleine te beperken. Tijdens de vlucht is het verstandig om enkele snacks bij de hand te hebben. Dit zijn bij voorkeur kleine snacks die je niet koel hoeft te bewaren en makkelijk kan opbergen in een afsluitbaar zakje.

Zorg voor een plan B

Een goede planning is belangrijk als je met de kleine op reis gaat, maar vergeet niet dat onverwachte gebeurtenissen heel je planning overhoop kunnen halen. Ook al heb je aan alles gedacht, van het babybedje op de hotelkamer, tot een reservering in een kindvriendelijk restaurant, een plan B kan zeker geen kwaad. Bevalt bijvoorbeeld het restaurant wat je wilde bezoeken toch niet helemaal, zorg er dan voor dat je in ieder geval een pizza kan laten bezorgen.

Maak je niet druk voor je op reis gaat

Natuurlijk ga je op vakantie om even helemaal tot rust te komen. Dat begint al tijdens de reis zelf. Ga niet uit van de allerergste scenario’s, maar blijf realistisch. Zeker met een vliegreis moet je niet direct denken dat iedereen zich zal storen aan een baby die zich luid en duidelijk laat horen. De kans is zelfs groot dat men, zoals je mag verwachten, begrip heeft voor je situatie. Andere reizigers missen wellicht ook hun kindje of kleinkind. Kortom, oordeel niet te snel en probeer zoveel mogelijk te genieten van de reis.

Zorg voor herkenbare items voor de kleine

Voor kleine kinderen,  zoals je baby of peuter, kan een reis al snel te lang duren. Zorg dat je herkenbare speeltjes als een knuffeltje of een dekentje bij de hand hebt. Op die manier geef je jouw kindje voldoende afleiding tijdens de reis. Wil je het helemaal slim aanpakken, bevestig het dan aan de veiligheidsgordel zodat het niet op de grond kan vallen. Tijdens het rijden nog even naar een speeltje zoeken wat op de grond is gevallen is niet echt handig.

Neem je tijd

Met een baby of peuter even snel inchecken op de luchthaven gaat in de meeste gevallen niet lukken. Wil je ook het vertrek op een ontspannen manier laten plaatsvinden, zorg dan voor een goede voorbereiding. Wees ruim op tijd aanwezig zodat je alle tijd hebt voor de paspoort– en tassencontrole. Stel jezelf op de hoogte van de regels voor de handbagage, ook wat betreft het meenemen van babymelk aan boord van het vliegtuig. In veel gevallen moet je deze ook apart aangeven.

De wandelwagen

Je kinderwagen kan een belangrijk item zijn op de luchthaven. Het enige moment dat je het niet kunt gebruiken, is tijdens de beveiligingscontrole. Heb je die achter de rug, dan kun je de kinderwagen gebruiken tijdens het winkelen en is het een stuk eenvoudiger om op tijd de gate te bereiken. Op die manier ben je niet continu bezig om op de kleine te letten en is kun je lekker ontspannen aan de reis beginnen.

De tablet of smartphone als entertainment voor de kleine

Reis je met de kleine dan is afleiding essentieel. Ondanks alle goedbedoelde adviezen is het juist tijdens de vakantie belangrijk dat de kleine zich ook lekker kan ontspannen. In die situaties is juist een tablet of smartphone een hele uitkomst. De app ‘BabyFaces’ is speciaal voor de allerkleinsten en laat ze gefascineerd kijken naar tal van verschillende gezichtjes.

Ook de app Laser Lights is ideaal. De kleinste aanraking van het scherm zorgt voor een boeiend effect waardoor de kleine gefascineerd zal blijven kijken. Voor peuters zijn er tal van educatieve apps als Monkey Preschool Lunchbox of het kleurboekprogramma ‘Draw & Tell’.

Maak van de slaap een prioriteit

Een verre vakantie kan leuk zijn, maar de reis er naar toe kan je behoorlijk opbreken. Vooral als je de kleine bij je hebt is het krijgen van voldoende rust en op tijd vakantiebedtijd belangrijk. Neem vooral de eerste paar dagen voldoende rust door het slaapritme van je kindje aan te houden. Valt de kleine bijvoorbeeld om 17.00 uur in slaap, probeer dan ook even wat rust te pakken. Zo geniet je meer van je reis en ben je minder intensief bezig om je energie goed te verdelen.

Wat is jouw ideale tip voor de vakantie?

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.