Skip to Content

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

In Spanje zijn Madrid en Barcelona bekende locaties voor een stedentrip, toch zou ik zeker ook Valencia aanraden. Het is niet voor niets dat grote cruiseschepen hier aanleggen om in een paar uur rondgeleid te worden in de stad.

Wij waren er iets langer voor een eerste indruk maar ik zou hier zeker terug willen komen. Er is ook zoveel te zien en doen. Vanwege het zonnige klimaat is dit het hele jaar een aanrader. Het is ongeveer drie uur vliegen met tegenwind en 2,5 uur zonder.

Ciutat Vella (oude stad)

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De kern van Valencia ligt wat meer landinwaarts, in een bocht van de rivier is hier in de Romeinse tijd een stad gebouwd. Rondom de kathedraal zijn daar nog resten van te zien. Later kwamen de Moren die er een moskee van hebben gemaakt. Veel van hun invloed heb ik niet meer gezien. Ook de Visigoten zijn hier kort geweest. In het centrum vind je een groot aantal kerken, het is tenslotte een zeer katholiek land. Zo is de Heilige communie rond de tien jaar echt een groot feest met echte prinsessenjurken en enorme cadeaus. In het centrum vind je veel zaken waar je bruidsjurken en communiejurken kan kopen.

Vroeger heeft er een stadsmuur om de stad gestaan waarvan er bij de poort nog iets te zien is. Daarbinnen is het een wirwar van straten en steegjes zoals alle oude steden. Een deel is afgesloten voor auto’s en alleen te voet of per fiets te bereiken. Een goede kaart is absoluut een must. Deze kan je echter overal gratis vinden.

Ciudad de las Artes y las Cienas (Stad van Wetenschap & Kunst)

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl
Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

Met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De gebouwen zijn ontworpen door de Valenciaan Santiago Calatrava en Félix Candela. Het gigantische complex beslaat zo’n 1,5 km van het Turia-park. Er werd in juli 1996 met de bouw van het CAC gestart en het laatste gebouw (Ágora) werd in 2009 geopend (eigenlijk zou er nog een bepaalde constructie op het dak moeten komen). Het is een indrukwekkend stuk om door en langs te lopen en ontzettend anders dan de rest van de stad.

Het CAC bestaat uit zes verschillende onderdelen:

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

L’Oceanogràfic

Voor mij was dit de reden om naar dit park te gaan. Dit is het grootste aquarium van Europa met meer dan 500 verschillende zeedieren. De gebouwen van het Oceanogràfic zijn de laatste in de rij (vanaf het centrum gezien). Een paar gave elementen: Beluga-dolfijnen, je kan een duik nemen tussen de haaien of voor een verjaardagsfeestje in de tunnel onder de haaien slapen. De belangrijkste marine ecosystemen van de planeet zijn hier vertegenwoordigd.

Elk gebouw wordt geïdentificeerd met de volgende aquatische milieus: Middellandse Zee, Wetlands, Gematigde en Tropische Zeeën, Oceanen, Antarctica, Arctische eilanden, Rode Zee en het Dolfinarium. Het is zowel binnen als buiten en uiteraard is er ook horeca en zijn er souvenirwinkeltjes. Als je meer onderdelen wilt bezoeken, kun je combinatiekaartjes kopen.

L’Umbracle

Dit is een lange promenade vanwaar je het hele CAC kunt bekijken. Aan één kant is in de zomermaanden een populaire openluchtdiscotheek en aan de andere kant vind je een tuin met palmbomen en bloemen.

Palau de les Arts Reina Sofía

In dit bijzondere gebouw worden opera’s en concerten gehouden. Daarnaast bevindt zich hiernaast een onderdeel van de beroemde, Amerikaanse muziekschool Berklee. Het operagebouw werd op 9 oktober 2005 geopend.

L’Hemisfèric

Deze IMAX-bioscoop werd geopend in 1998 en was het eerste gebouw van het CAC dat voor het publiek open was. Het gebouw ziet eruit als een oog, waarbij het ooglid openklapt op het water. Het is de grootste hal in Spanje met drie projectiesystemen op een scherm van 900 vierkante meter: Er is een grootformaat bioscoop, IMAX Dome, 3D digitale cinema. De afmeting van het 3D-scherm is een rechthoek van ongeveer 16×8 meter. Er zijn digitale projecties, astronomische voorstellingen en entertainmentshows.

Museu de las Ciencias Príncipe Felipe

Dit grote, interactieve Wetenschapsmuseum is één van de meest in het oog springende gebouwen van het complex. Het hoofddoel is het vergroten van de nieuwsgierigheid en kritische geest in een poging het publiek te verrassen en te vermaken door de inhoud die het biedt in de wereld van wetenschap, technologie en het milieu. Meer dan 26.000 vierkante meter aan tentoonstellingen is hier te vinden onder de slogan: “Verboden niet aan te raken, niet te voelen, niet te denken”.

Ágora

Dit grote, hoge, donkerblauwe gebouw wordt voornamelijk gebruikt voor allerlei verschillende evenementen.

Meer informatie vind je hier.

Jardín Botánico (Botanische tuin)

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is echt een heerlijke tuin. Bijzondere planten, cactussen en palmbomen, een oase van rust. En je ziet overal katten lopen…

La Lonja de la Seda (Zijdebeurs)

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De zeer bijzondere, historische zijdebeurs van Valencia, werd in 1996 op de lijst met werelderfgoederen van de UNESCO opgenomen. Het gebouw staat aan de Plaza des Mercado en bestaat uit drie gedeelten: een laag gebouw met een grote poort, een middendeel met een toren en het iets hogere Consulado del Mar. De voorgevel is uiterst sober; alleen een paar waterspuwers dienen ter versiering. Toch is het de moeite waard om ze wat beter te bekijken – er zitten een paar uitzonderlijk lelijke en enge tronies bij.

Als je de trap opgaat naar de hoofdingang kom je meteen in de belangrijkste en indrukwekkendste zaal van de vroegere zijdebeurs, de grote zuilenhal.  Om je heen zie je een uit steen gebeiteld “palmbomenbos”- precies het effect dat de architect voor ogen moet hebben gehad. Zestien massieve zuilen, die met hun reliëf aan de stammen van palmen doen denken, verheffen zich 16m in de hoogte. Het overkoepelende gewelf geeft de indruk in een palmbos te staan. Hier kwamen vroeger de kooplieden bijeen om zaken te doen.

Het middelste gedeelte, de toren, is vooral bekend om zijn wenteltrap. Het bijzondere aan de constructie is dat de traptreden in de muur doorlopen en de as in het midden ontbreekt. Het doet denken aan een slakkenhuis. Helaas is de trap voor bezoekers afgesloten (februari 2017). Via de zuilenhal kom je in de kleine tuin die erbij hoort. Een fontein in het midden en banken nodigen ertoe uit even te gaan zitten.

Mercado Central (overdekte markt)

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is één van de grootste overdekte markten van Europa. Op deze overdekte markt kun je allerlei lokale producten vinden, zoals sinaasappels, olijven, gamba’s, hammen en kazen en meer lekkers. De markt is gevestigd in een gebouw met een bijzondere modernistische architectuur. De levendige, drukke markt in deze schitterende jugendstillhal is één groot feest van geuren en kleuren. De koepel is meer dan 30 meter hoog. Je kunt hier van alles kopen, zoals vooral veel verse vis, vlees en andere producten.

Palau de la Generalitat

Het oude, laatgotische parlement van het koninkrijk Valencia, nu zetel van het regiobestuur, huisvest de vergadering van de Cortes, die de belastingen heffen. Aan de Calle Caballeros staat de forse centrale vleugel, met vensters die van ranke zuiltjes voorzien zijn. Aan weerszijden kwamen er vleugels bij: de mooiste, in renaissancestijl, ligt aan een binnenhof met sinaasappelbomen en de andere is een kopie daarvan.

De Calle Caballeros was vóór de sloop van de stadsmuren een hoofdstraat van de oude stad met paleizen. Achter zware deuren verschuilen zich gotische binnenplaatsen. Pilasters, sierlijsten en smeedijzeren balkons tooien de gevels.

Plaza de Toros en Museo Taurino

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl
Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Plaza de Toros is de arena voor stierenvechten in Valencia en werd rond 1850 in neoklassieke stijl gebouwd, gebaseerd op het ontwerp van het Colosseum in Rome. De arena is 52 meter in doorsnede en heeft capaciteit voor 10.500 toeschouwers. Er vinden hier nog steeds stierengevechten plaats omdat het in tegenstelling tot in andere regio’s niet is verboden. Daarnaast worden er festivals en concerten georganiseerd. Deze door 384 bogen omgeven arena (1860) is er voor de stierengevechten van Las Fallas en het julifeest. Als er geen corrida is, is het museum van het stierenvechten te zien.

In de Plaza de Toros zit ook een museum dat meer vertelt over de geschiedenis van het stierenvechten en heeft een tentoonstelling met voorwerpen en kleding die gebruikt werden tijdens stierengevechten. Ik was een beetje sceptisch voor ik het bezocht, en ik ben geen liefhebber/voorstander van stierenvechten, maar het hoort wel bij de cultuur van Spanje. Ik vond het een interessant museum, waar ik meer heb geleerd over deze kant van de Spaanse cultuur. De arena zelf is indrukwekkend.

Meer informatie vind je hier.

Reales Atarazanas

De gotische koninklijke arsenalen (1338) staan op de monumentenlijst dankzij hun schip met spitsbogen dat gebaseerd is op de vorm van een basiliek en gedragen wordt door een dubbel gebint. Vroeger werd er materiaal opgeslagen en herbergden ze schepen en galeien. Vanwege de ligging nabij de zee werden ze niet alleen gebruikt voor de handel, maar ook verdediging tegen de Berberpiraten.

Na de Spaanse Successieoorlog namen de agenten van Felipe V het gebouw in beslag. Het werd een pakhuis voor zout en andere dingen, totdat het gehele complex in 1802 verkocht werd om de schulden van de gemeente aan de Koninklijke Schatkist te voldoen. In 1849 kwam het in particuliere handen. Tegenwoordig, na jaren van restauratie en renovatie, is het een ruimte voor kunstexposities, Fallas-evenementen etc.

Torres de Serranos & Torres de Quart

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Tot halverwege de 19e eeuw had Valencia stadsmuren. Van die ommuring zijn alleen twee toegangspoorten over: de zware Torres de Quart en de wat elegantere Torres de Serranos.  Dit zijn twee van de twaalf toegangspoorten van de Middeleeuwse stadsmuur. De rest van de muur werd afgebroken in 1865. Beide stadspoorten zijn gotisch, maar de Serranos torens werden gebouwd tussen 1392 en 1398, door meester steenhouwer Balaguer. De Torres de Serranos deden dienst als defensieve torens en als triomfboog.

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De Torres de Serranos vormen de grootste gotische stadspoort in Europa. Tot 1887 waren deze torens aan de noordkant van het centrum in gebruik als gevangenis voor de adel, vergelijkbaar met de Tower in Londen. Aan de achterkant kun je deze gotische torens beklimmen.

Tegenwoordig beleven de torens hun belangrijkste moment eind februari als er de Crida plaatsvindt, de oproep van de “Fallera Mayor” van Valencia waarbij valencianen en bezoekers worden uitgenodigd voor de Fallasfeesten in maart. Dit was de eeuwenlang de voornaamste toegangspoort tot de stad. De Torres zijn de twee torens die de poort ondersteunen. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden hier achter muren schilderijen uit het Prado museum, bedekt met rijst, verstopt. Zo werden de schilderijen niet gestolen en konden niet worden aangetast door vocht.

Turia-fontein

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Moorse cultuur heeft zijn sporen in Valencia zichtbaar achtergelaten. Een belangrijke erfenis uit de Arabische periode is de waterbeheersing. Dankzij de Arabische kennis van waterkeringen, schoepenraderen en bevloeiingskanalen, veranderde het gebied rond de stad in een groene oase. Ook nu nog wordt het leven in Valencia grotendeels bepaald door deze geschiedenisperiode. Niet voor niets staat op de Plaza de la Virgen de Turia-fontein, een symbool op de verworvenheden van de Moorse tijd.

De halfliggende gestalte in het midden van de fontein stelt de rivier de Turia voor, en de meisjesfiguren, die uit hun kruiken water in het bassin gieten, stellen de acht grote irrigatiekanalen van Valencia voor. Via deze, door de Arabieren aangelegde kanalen, werd het water van de Rio Turia tot ver in de omgeving naar de akkers geleid. De beelden hebben allemaal de traditionele haardracht van Valencia, met het kenmerkende opgerolde haar en de peineta, een opgestoken sierkam.

Kathedraal Valencia & Heilige kelk

Met de bouw van de kathedraal werd in 1262 begonnen. Het grootste deel van de kerk is tussen de 13de en 15de eeuw gebouwd; in de daaropvolgende eeuwen zijn er nog afzonderlijke gedeelten bijgebouwd. Hierdoor heeft de kathedraal zowel romaanse, gotische als barokke invloeden, wat uitstekend te zien is aan de drie toegangspoorten. Het oudste portaal, in Romaanse bouwstijl, komt uit op de kleine Plaza de Almoina. De gotische Puerta de los Apóstoles die uitkomt op de Plaza de la Virgen, stamt uit de 14de eeuw.

Als je de kathedraal binnengaat, denk je in een nogal sobere kerk te staan, omdat de zuilen en het plafondgewelf heel eenvoudig zijn. De rijksversierde kapellen en zijruimten, waar talloze relikwieën te ontdekken zijn, zijn echter niet sober. Onder andere één met olieverfschilderijen van Goya. Het middelpunt van de kathedraal wordt gemarkeerd door een koepel van 40 m hoog en het hoofdaltaar, waar 12 olieverfschilderijen met taferelen uit het leven van Maria hangen.

In de Capilla de la Resurrección (kapel van de wederopstanding), die aan de achterkant van het hoofdaltaar staat, bevindt zich een bijzondere bezienswaardigheid: hier wordt de gemummificeerde linkerarm van de heilige Vicente Mártir bewaard. Deze relikwie werd in de 12de eeuw op bedevaart meegenomen naar Jeruzalem, maar bleef achter in Italië. Pas in 1970 is de arm van de heilige weer naar de kathedraal van Valencia teruggebracht.

Je moet ook echt even een wandeling rond de kathedraal maken. Rechts naast de hoofdingang, aan de rand van een klein plantsoen, staat een bronzen model van de kathedraal, waardoor je een goed overzicht krijgt van het hele bouwwerk met al zijn kapellen en andere aparte gedeelten. Bij de romaanse toegang tot de kathedraal, stuit je op de getuigenissen van een gruwelijke periode uit de geschiedenis.

Naast de rechter toegangsboog zie je ongeveer op heuphoogte een steen met diepe kerven in de muur. Hier sleep de beul de bijl waarmee hij de “ketters”, die door de Spaanse inquisitie ter dood waren veroordeeld op de Plaza de la Almoina, terechtstelde. Als je iets verder langs de muur van de kerk loopt, kom je bij een nis met dikke tralies ervoor. In 1238, na de herovering van Valencia op de Arabieren, liet koning Jacobus I van Aragón in deze kleine kapel de eerste christelijke mis opdragen. De kapel maakte destijds deel uit van kerk die hier vroeger stond.

Bezienswaardigheden Valencia

2016-11-23-17-38-06-2-1024x683
 • In het natuurpark Albufera op een uur afstand per stadsbus van Valencia bevindt zich het grootste meer van Spanje en één van de belangrijkste wetlanden van het Iberische schiereiland. Het is een streek van groot ecologisch belang met een rijke fauna, waar unieke watervogelsoorten overwinteren.
 • Almudín; Vroegere Moorse graanopslagplaats (uit 1455), nu in gebruik voor allerlei tentoonstellingen.
 • Bioparc; een innovatieve dierentuin die het respect voor dieren nastreeft. De dierentuin richt zich op de Afrikaanse fauna. Er lopen 4.000 dieren rond behorend tot 250 soorten.
 • Casa de las Rocas; Deze monumentale “garage” verrees in de 15de eeuw voor de rocas, praalwagens voor de processie op Sacramentsdag.
 • El Miguelete; Spanjaarden associëren Valencia met deze toren, een mooie achthoekige klokkentoren. Het godshuis waar de toren bij hoort, de kathedraal, is veel minder bekend. De kunstwerken en relikwieën in deze grootste kerk van de stad, zijn echter erg boeiend. De toren doet extra sierlijk aan omdat hij los staat, in plaats van deel uit te maken van de kathedraal. Het is het symbool van de stad.
 • Edifico de Correos; Postkantoor uit 1923.
 • Estación del Norte; Het Noordstation (1917) is een pronkstuk van Art Nouveau. Het gebouw lijkt een vreemd kasteel, getooid met keramiek, guirlandes, boomgaarden en boerentaferelen.
 • Jardines del Real y Viveros; De gemeentetuinen, ook viveros (kwekerijen) genoemd om hun bloembedden, beslaan het park van het in de 19de eeuw gesloopte koninklijke paleis.
 • Palacio de Benicaló; Gotisch paleis waar het regionale parlement zetelt.
 • Station València-Nord is het belangrijkste spoorwegstation van de Spaanse stad Valencia. Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt het station ten zuiden van het stadscentrum. Pal naast de hoofdingang ligt de stierenvechtarena. Het treinstation heeft een bijzonder interieur en exterieur. De façade zal niet onopgemerkt blijven. Er zijn bloemen, sinaasappels en oranjebloessem te zien. Dit staat symbool voor de Valenciaanse landbouw. Op de gevel wordt ook meerdere keren het Valenciaanse stadsapen afgebeeld. Boven op het treinstation staat een arend. Dit staat symbool voor de snelheid.
 • Torres de Quart; Deze torens zijn van latere data dan die van Serranos, namelijk 1441-1460. Je kunt ze beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.
 • Tribunal de las Aguas (donderdag 12u ceremonie); Sinds 960 houdt het Watertribunaal zijn wekelijkse ritueel, in Valenciaans kostuum.

Pleinen in Valencia

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
 • Plaza de la Reina; Op dit drukke plein met banken tussen de sinaasappelbomen heb je een mooi uitzicht op de kerktoren El Miguelete, de kathedraal en de omgeving.
 • Plaza de Almoina; Bij bouwwerkzaamheden halverwege de jaren ’80 vonden bouwvakkers Romeinse en Arabische ruïnes.
 • Plaza de la Virgen; Het plein van de maagd is genoemd naar Maria, de beschermheilige van Valencia, en heeft voor de inwoners van de stad een bijzondere betekenis. Het plein is het kloppende hart van Valencia, omringd door de kathedraal, de Basilica de la Virgen de los Desamparados en het Palau de la Generalitat: het presidentieel paleis van de regionale regering van Valencia.Op het plein is altijd wel iets te doen. Het plein wordt het mooiste van de stad genoemd. Vooral ’s avonds als de zon ondergaat, is dit een betoverend mooie plek. Hier worden heel wat huwelijksfoto’s gemaakt
 • Plaza Doctor Collado; Een gezellig plein met veel terrasjes en restaurants.
 • Plaza del Ayuntamiento/Stadhuis (Historisch Museum); Kort na 1900 werd het stadhuisplein aangelegd, waar ooit een Moors paleis stond. Het driehoekige wandelplein werd leeggeruimd om er paleizen en een stadhuis te kunnen bouwen in eclectische stijl (1905). Het is bedekt met bas-reliëfs en balustrades en herbergt een leuk museum over Valencia.

Museum in Valencia

 • Casa-Museo José Benlliure; De schilder José Benlliure Gil (1855-1937), een lokale grootheid, woonde met zijn kunstenaarsfamilie in dit grote huis. Woonkamers, schilderijen en achter in de weelderige tuin, zijn atelier.
 • Centro Cultural La Benificencia (Prehistorisch museum en Museum voor Volkenkunde); In een gebouw uit 1876 met neomiddeleeuwse accenten, vroeger de Beneficencia (openbare bijstand), zit sinds 1927 een actief cultureel centrum. Een museum over de prehistorie toont er in een fraaie opstelling de opgravingen uit de streek en het mediterrane gebied tot de 5de eeuw (Visigoten). Het volkenkundig museum toont het lokale sociale leven in de 19de en 20ste eeuw met video’s en bonte vitrines.
 • Almoina Centro Arqueologico; Het Almoina Centro Arqueologico is een archeologisch centrum. Op de plek van dit museum werd 138 jaar voor Christus een begin gemaakt met de bouw van de stad van Valencia. Bij bouwwerkzaamheden halverwege de jaren ’80 vonden bouwvakkers Romeinse en Arabische ruïnes. Tegenwoordig vind je hier het archeologisch museum van de stad. Door een grote glazen vloer kun je een blik werpen op de historische stadsmuren. Het is een erg bijzonder museum, echt een aanrader. De geschiedenis van de stad knap in beeld gebracht, met animaties en duidelijke uitleg. Prachtig hoe ze er in slagen om de thermen echt tot leven te brengen.
 • Museo de Bellas Artes San Pio V (Museum voor beeldende kunst); In dit museum huist een belangrijkste kunstcollectie met vele invloedrijke werken uit de Spaanse geschiedenis. De kunst aan de muren is niet het enige bijzondere aan dit museum. Zo is de helblauwe koepel, een prachtige patio uit de Renaissance en een tentoonstelling van archeologische vondsten een echte aanrader. Het museum huist namelijk in een voormalig college in 17de-eeuwse barokstijl en heeft werk van de voornaamste schilders van Spanje en valencia: El Greco, Velásquesz, Sorolla. Bekijk vooral de retabels van de 15de-eeuwse Primitieven. Dit museum is gratis te bezoeken!
 • Museo de Ciencias Naturales (Natuurhistorisch museum) van Valencia, is te vinden in de Jardins Viveros y Reyes. Het museum is ontstaan nadat een verzamelaar  zijn collectie van de belangrijkste paleontologische collectie in Europa op het gebied van Amerikaanse fauna uit het Kwartair aan de stad Valencia heeft geschonken. Topstukken uit de collectie zijn de skeletten van een allosaurus, een megatherium en een glyptodon. Leuk is dat er verschillende opstellingen zijn waarbij je aan een fossiel of een skelet mag voelen.
 • Museu d’historia de Valencia; De permanente tentoonstelling in het Museu d’historia de Valencia is gewijd aan de geschiedenis van Valencia, verdeeld in acht blokken, onder andere het Valencia in de Middeleeuwen en het Valencia van nu. In elk blok is een verzameling van voorwerpen, documenten en kunstwerken die de periode vertegenwoordigen.
 • Museo del Patriarca; Seminarie van Valencia met een kleine kunstcollectie. Op de begane grond is een prachtige kerk met Italiaanse fresco’s.
 • Museo Nacional de Cerámica; Het Palacio del Marqués de Dos Aguas ligt in de Oude Stad van Valencia en werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw in gotische stijl. In de gevel zie je elementen uit verschillende stijlen, rococo, neoklassiek en oosters, terugkomen. De grote balzaal, het oosterse ontwerp van de Chinese kamer en de keuken die vrijwel volledig is opgetrokken uit keramiek. In dit paleis vind je ook het Museo Nacional de Cerámica González Martí, een museum met één van de uitgebreidste collecties keramiek van Spanje van de Iberische, Griekse, Romeinse stijl tot aan het heden.
 • Museo Semana Santa Marinera; De Semana Santa (de Heilige Week) is de week voor Pasen. In Nederland noemen we dat ook wel de Goede Week. Het is de week vanaf Palmzondag tot aan het Paasfeest. In die week heb je onder andere de bekende dagen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. In Spanje is dit een week die gepaard gaat met allerlei evenementen, optochten en processies. In die processies worden de verhalen van toen nagespeeld en herdacht/gevierd. Als je dit interessant vindt, moet je zeker een keer in die periode op vakantie naar Spanje. Zorg er wel voor dat je op tijd boekt, want het is druk die weken.
 • Palau del Marqués de Campo/Museo de la Ciudad; Uitgebreid museum over de geschiedenis van de stad dat in een prachtig paleis zit.

Kerken in Valencia

 • Basílica de la Virgen de los Desamparados; De basiliek is tussen 1652 en 1667 gebouwd. Aan de buitenkant is de kerk tamelijk eenvoudig. Bijzonder is wel de koepel, die zich niet zoals gebruikelijk in het midden van het bouwwerk bevindt. Binnen zijn indrukwekkende fresco’s te zien. In deze kerk is het een voortdurend komen en gaan van gelovigen, die hier speciaal komen bidden bij het rijkversierde beeld van de Virgen de los Desamparados (onbeschermden), de schutspatrones van de stad. In 1416 werd ze tot beschermheilige van het ziekenhuis van Valencia uitgeroepen. Ter ere van de Maagd wordt elk jaar tijdens de Fallas een processie van twee dagen gehouden.
 • Iglesia de los Santos Juanes; Deze kerk is in 1240 gebouwd op de fundamenten van een oude Moorse moskee.
 • San Nicoláskerk (Iglesia de San Pedro Mártir y San Nicolás Obispo). Deze van oorsprong gotische kerk met een barok interieur vind je in de historische wijk El Carmen. De plafondschilderingen beelden het leven uit van Sinterklaas, en van een andere, Italiaanse, heilige (Petrus de Martelaar, van Verona). De schilderingen zijn recent gerestaureerd, een particulier initiatief, waardoor hij wordt betiteld als de Sixtijnse kapel van Valencia.
 • Santa Catalina; Aan de overkant van de Plaza de la Reina staat rechts, verscholen tussen de huizen van de binnenstad, deze kerk. Ook hier zijn de inwoners erg trots op. Ook deze kerk heeft een fiere klokkentoren, hij staat enigszins in de schaduw van de Miguelete, maar als je er vanaf de Calle de la Paz naartoe loopt, is hij goed te zien. De toren werd in de 17de eeuw in barokstijl gebouwd. Van binnen is deze 13de-eeuwse kerk weliswaar niet zo spectaculair als de kathedraal, maar de gewijde sfeer die er hangt, is heel speciaal. Iets verderop zijn nog Plaza Redonda (een rond plein, bekend van de vlooienmarkt) en de kerk San Martin.
 • Santa María del Mar; Dit is een mooie oude kerk met schilderijen over Jezus van Medinaceli, de Virgin Dolorosa en de beschermheilige van de buurt; de Christus van de Grao.
Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
 • Iglesia del Carmen en Museo del Carmen; In het gerenoveerde klooster is het Antiguo Convento del Carmen, een cultureel expositiecentrum, gevestigd. Geschiedenisstukken, maar ook gevarieerde kunstexposities vind je hier. Vooral de twee patio’s zijn schitterend en stralen een oase van rust uit.
Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
 • Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente Mártir; Een kleine crypte (Visigotische grafkapel) met archeologische resten uit alle historische periodes. Hier zie je een tombe waar St.-Vincent (6de eeuw) gevangen zat voor hij werd geradbraakt (vermoord aan een rad). Zijn relikwieën liggen in de kathedraal. Tijdens de islamitische periode werd de crypte veranderd in Arabische baden, die zo bleven tot de herovering van de stad door christenen onder leiding van Jaime I in 1238. Na toegang tot de crypte via de trap, begint een multimediapad dat de bezoeker begeleidt door de crypte.

Stranden Valencia & Haven

Valencia stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Haven

Dit is de haven die werd uitgekozen voor de wedstrijden van de America’s Cup in 2007 en 2010. Het oude havenbassin is geïndustrialiseerd in de 19de eeuw. In het begin van 2006 vond er een razendsnelle aanpassing plaats: er werd een nieuwe pier gebouwd en er kwamen stijlvolle onderkomens voor de teams, cafés, restaurants en hotels.

Midden in deze haven liggen enkele bijzonderheden uit 1910-1920: een hijskraan, een veem met jugendstilornamenten op de pilasters en het neoklassieke havenstation met zijn klokkentoren. Ook heb je hier een veerbootterminal: je kunt vanaf hier onder andere naar Mallorca, Ibiza en Mahón.

Edificio Veles e Vents

De met internationale prijzen overladen architect Chipperfield ontwierp dit minimalistische paviljoen (2006) om vips goed uitzicht te geven over de zeilwedstrijden: vier plateaus boven elkaar, gericht naar zee. Grote open terrassen bieden een spectaculair uitzicht op de zee, “De stad van kunst en wetenschap” en het uitgaansgebied van de haven van Valencia. Er zijn verschillende restaurants en bars waar het echt heerlijk eten is!

Meer informatie vind je hier.

Strand en boulevard

Valencia heeft meerdere stranden; het strand La Malvarrosa is één van de drukst bezochte stranden van Valencia. Deze begint bij de haven is 1 kilometer lang en 135 meter breed, je kunt hier dus heerlijk van het strandleven genieten met genoeg plaats is voor iedereen. Bij de boulevard zijn er ook een aantal speeltuintjes voor kinderen om zich te vermaken.

Heerlijk flaneren over de boulevard, kijken naar de surfers, de bootjes en de mensen. Een terrasje pakken of een hippe club bezoeken: alles is hier mogelijk. En uiteraard genieten van het heerlijke weer. Eén ding is wel belangrijk: Je zult hier niet de zon in de zee zien zakken, dit is de oostkust van Spanje…

Verrassend Valencia; Stadsrondleidingen

Wil je een andere kant van de stad zien en echt in contact komen met de locals dan is Roos van Verrassend Valencia een absolute aanrader. Acht jaar geleden is zij met haar man hierheen verhuisd en ze is echt een heel enthousiaste gids die op een leuke manier vertelt over de stad. Ongeacht je wensen kan zij je helpen, al is het maar met de reisgids Verrassend Valencia.

Meer informatie vind je hier.

Tips Valencia met kinderen

2016-11-23-15-50-39-1024x682

Ook met kinderen is Valencia een absolute aanrader. Niet alleen vanwege het milde weer het hele jaar door, maar ook omdat het een vrij vlakke stad is met goede faciliteiten en er genoeg te zien en doen is voor het hele gezin.

 1. Dolfijnen spotten vanaf een boot / catamaran die vertrekt vanaf de haven.
 2. Overdekte speeltuin op de 8e verdieping van het Cortes des Ingles
 3. Zandkastelen bouwen op het strand La Malvarossa
 4. Bezoek aan het Natuurhistorisch Museum (gratis toegankelijk met ov-kaart en niet erg groot dus duurt niet erg lang)
 5. Het zomerhuis van Sint Nicolaas (achter de kathedraal)
2016-11-23-17-07-29-1-1024x684
 1. Het grootste Oceanium van Europa
 2. Klimmen en klauteren bij Gullivers reus in de droge rivier
 3. Safari naar Afrika in het Bioparc
 4. Uitzicht vanaf de Torre des Serranos
 5. Clementines proeven op de Central Market

Shoppen in Valencia

2016-11-23-16-13-55-1024x682

Ook als je graag winkelt is Valencia een absolute aanrader. Of je nu meer houdt van kleine boetiekjes die je in het centrum vindt, vooral in het gebied vanaf de kathedraal naar de Arena. Ook luxemerken zoals Hermes en Dior vind je hier.

Een stuk zuidelijker vind je een overdekt winkelcentrum Aqua met internationale winkels zoals Zara en daar tegenover een acht verdiepingen tellend Corte des Ingles.

Eten en drinken

Persreis naar de winterzon aan de Costa Blanca Alicante, Benidorm & Valencia - Mamaliefde.nl

De meeste maaltijden beginnen met tapas, kleine gerechten en pinchos. Dit zijn meer kleine hapjes zoals een satéstokje met worst en paprika of een vegetarische hamburger met courgette.

Als hoofdgerecht krijg je vaak paella (grote platte pannen met rijst die ten oosten van de stad wordt verbouwd die geel gekleurd wordt met saffraan, komen hier vandaan). Traditioneel bereid met konijn en kip, maar vanwege de aanwezigheid van de zee vind je tegenwoordig ook heel veel variaties met vis en zeevruchten. Voor de vegetariërs zijn er ook groene varianten. Het lekkerste is de paella die je van de pan moet schrapen.

2016-11-23-18-02-35-1024x682

Lokale lekkernijen zijn onder andere nougat, zowel in harde of zachte variant. Ook zijn ze zeer trots op de chocolade. Ten westen van de stad vind je grote boomgaarden waar ze mandarijnen en andere citrusvruchten verbouwen. Vaak krijg je ook verschillend brood aangeboden met olijfolie en peper of zout en groene olijven. Erg lekker is ook de serranoham of de lokale variant van zwarte varkens die noten eten die veel zout bevatten.

Geschiedenis Valencia

Valencia, na Madrid en Barcelona de derde grote stad van Spanje. De stad van de paella en de sinaasappels. Een oude stad ook, gesticht door de Romeinen, later veroverd door de Byzantijnen en de Moren en daarna in de middeleeuwen hoofdstad van het koninkrijk van Arágon. De 15de eeuw staat bekend als de “gouden eeuw” voor Valencia. In die periode groeide en bloeide de stad door economische en culturele vooruitgang. Veel van de gebouwen in de oude stad zijn uit die tijd. Vooral zijde was het product van de stad en streek.

De stad is vrij vlak en er zijn een aantal fietspaden, dus je kan deze stad prima op de fiets ontdekken. Wel is het vrij druk op de weg / stoep dus blijft het een groot avontuur. Onder de grond vind je een uitgebreid metrostelsel tot aan de oude stadsmuren. Boven de grond rijden er echter overal bussen. Het is een aanrader om een 24 of 48 uur Valencia City pas aan te schaffen waarmee je gratis kan reizen.

Deze kaart heeft mij veel geld bespaard in Valencia. Hiermee mag je namelijk gratis met het openbaar vervoer reizen door de stad. Heerlijk dus als je van hotel naar strand of stad wilt reizen. Daarnaast mag je bij veel plekken gratis naar binnen, zoals het natuur historisch museum of de torens beklimmen en krijg je korting op bepaalde rondleidingen, fietsenhuur, of in restaurantjes. Dat geld heb je er dus zo uit.

Meer informatie vind je hier.

Casual Valencia del Cine

2016-11-24-07-29-22-1024x683

Een absolute aanrader is Casual Valencia del Cine. Wie wil er nu niet wakker worden naast Johny Depp. Net achter het Plaza Ayuntamiento halen filmliefhebbers en families hun hart op in Casual Valencia del Cine. Hier slaap je in anders-dan-anders kamers, in een Pirates of the Caribbean of Avatar kamer. Inclusief ontbijt en met uitstekende prijzen: wat wil je nog meer?

Ook de locatie is perfect voor je stedentrip. Binnen een paar minuten ben je op het Plaza Ayuntamiento, waar altijd wat te beleven valt en ook veel restaurants zijn. Vanaf dit plein vertrekken veel bussen richting elk deel van de stad, zoals het prachtige strand.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Valencia

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. In de stad zijn er heel veel hotels, deze vind je in het oude stadscentrum dit zijn echte stadshotels. Bij het strand vind je de wat grotere hotels compleet met zwembaden etc. Ook zeer populair is het huren van een appartement. Buiten de stad zijn er campings beschikbaar.

Caro Hotel

Dit 5-sterrenhotel ligt in de historische wijk van Valencia en biedt luxe kamers en suites, een zwembad op het dak, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerd paleis uit de 19e eeuw en biedt een prachtige mix van oud en nieuw.

Meer informatie vind je hier.

Hospes Palau de la Mar

Dit 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Valencia en biedt elegante kamers en suites, een spa, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd 19e-eeuws herenhuis en biedt een ontspannen sfeer.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Las Arenas Balneario Resort

Dit 5-sterrenhotel ligt aan het strand van Valencia en biedt ruime kamers en suites, een spa, een fitnessruimte, verschillende restaurants en bars en een buitenzwembad. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd 19e-eeuws kuuroord en biedt een spectaculair uitzicht op de zee.

Meer informatie vind je hier.

SH Valencia Palace

Dit 5-sterrenhotel ligt in de buurt van de Turia-tuinen van Valencia en biedt comfortabele kamers en suites, een spa, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel is gevestigd in een modern gebouw en biedt een eigentijdse sfeer.

Meer informatie vind je hier.

One Shot Palacio Reina Victoria 04

Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Valencia en biedt stijlvolle kamers en suites, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd historisch gebouw en biedt een mix van oud en nieuw.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.