Skip to Content

Varen in Amsterdam: Ontdek de stad vanaf het water

Varen in Amsterdam: Ontdek de stad vanaf het water

Amsterdam is een prachtige stad vol met grachten, bruggen en historische gebouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat varen in Amsterdam één van de populairste activiteiten is voor zowel toeristen als de lokale bevolking.

Met een boottocht over de grachten van Amsterdam ontdek je de stad op een geheel nieuwe manier. In dit artikel nemen we je mee op een virtuele tour over de Amsterdamse grachten en vertellen we je meer over de verschillende opties die je hebt om deze mooie stad vanaf het water te verkennen.

De grachten van Amsterdam

Amsterdam staat bekend om zijn grachten. Deze grachten werden in de 17e eeuw gegraven en maken deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De grachten werden gebouwd voor de handel en transport, maar hebben tegenwoordig vooral een toeristische functie. Er zijn in totaal meer dan 100 kilometer aan grachten in Amsterdam, en deze zijn omringd door meer dan 1.500 bruggen.

Canal motorboats

Boottochten in Amsterdam

Er zijn verschillende opties om Amsterdam vanaf het water te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld een rondvaart maken in één van de vele toeristenboten die over de grachten varen. Deze boten zijn over het algemeen overdekt en voorzien van audiogidsen in verschillende talen, zodat je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Amsterdam en de bezienswaardigheden die je onderweg passeert.

Een rondvaart duurt meestal ongeveer een uur en brengt je langs hoogtepunten zoals het Anne Frank Huis, de Magere Brug en het Rijksmuseum.

Als je liever zelf het roer in handen hebt, kun je een bootje huren. Er zijn verschillende verhuurbedrijven in Amsterdam waar je een bootje kunt huren voor een paar uur of zelfs een hele dag. Deze bootjes zijn over het algemeen klein en gemakkelijk te besturen, dus je hebt geen vaarbewijs nodig. Je kunt op je eigen tempo de grachten verkennen en onderweg stoppen bij leuke restaurants en cafés die langs de waterkant liggen.

Een andere optie is om een elektrische sloep te huren. Deze boten zijn milieuvriendelijk en stil, en bieden plaats aan maximaal 6 tot 8 personen. Sloepverhuur Amsterdam is een uitstekende keuze als je met een groep vrienden of familie wilt varen, en je kunt zelf bepalen waar je heen wilt en hoe lang je wilt varen.

Tips voor varen in Amsterdam

Als je van plan bent om te gaan varen in Amsterdam, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om je aan de vaarregels te houden. Zo moet je bijvoorbeeld altijd aan de rechterkant van de gracht varen en mag je niet harder dan 6 km/uur varen. Ook is het belangrijk om alert te blijven op andere boten en op het verkeer op de bruggen.

Daarnaast is het handig om te weten dat het in de zomermaanden vaak druk is op de grachten van Amsterdam. Het kan dan lastig zijn om een bootje te huren of een rondvaart te maken. Het is daarom verstandig om van tevoren te reserveren, vooral als je met een grotere groep wilt varen. Bovendien is het goed om rekening te houden met het weer en warme kleding mee te nemen als je in de wintermaanden gaat varen.

Tot slot is het belangrijk om te genieten van het prachtige uitzicht over de grachten en de stad. De grachten van Amsterdam zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze bieden ook een kijkje in de rijke geschiedenis van de stad. Met de vele bruggen, historische gebouwen en gezellige cafés en restaurants langs de waterkant, is varen in Amsterdam een unieke en onvergetelijke ervaring.

Eigen ervaringen

Zelf heb ik als kind een keer Amsterdam vanaf het water mogen bewonderen, toen waren we met een grote groep als een soort schoolreisje. Is weer eens wat anders dan te voet vanaf de ene plek naar de andere te gaan. Zo werd de rondvaart gecombineerd met een bezoek aan het Anne Frank-huis en kwamen we meer te weten over de stad en haar geschiedenis.

In 2021 was ik weer in Amsterdam om de stad vanaf het water te bekijken; we waren daar speciaal voor het Amsterdam Light Festival, zodra de schemer valt is het prachtig om de stad vanaf het water te bekijken en langs de diverse luchtkunstwerken te varen die vanaf het water toch wel het beste te zien zijn.

Kortom

Varen in Amsterdam is een populaire activiteit die je de stad vanuit een heel ander perspectief laat zien. Met de vele grachten en bruggen is Amsterdam een ideale stad om per boot te verkennen. Of je nu kiest voor een rondvaart, een gehuurde boot of een elektrische sloep, varen in Amsterdam is een geweldige manier om de stad te ontdekken. Met deze tips in gedachten kun je optimaal genieten van je vaartocht door deze prachtige stad.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.