Eén van de grootste natuurgebieden in Nederland is de Veluwe. Dit strekt zich helemaal uit in een groot deel van Gelderland. Van heidevelden tot bossen. Heerlijk om te wandelen en te fietsen. Vanwege de natuurgebieden vind je hier ook veel vakantieparken, hotels en andere accommodaties zoals prachtige campings op de Veluwe. In en om de Veluwe vind je echter nog veel meer leuke uitjes en bezienswaardigheden; van musea tot kinderparken, dierentuinen en meer.
Natuur
Nationaal Park Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat niet voor niets bekend als de groenste schatkamer van Nederland! Met vennen, heide, zandverstuivingen en bossen vind je hier een heel divers landschap waar je veel verschillende dieren tegenkomt. Stap op de fiets en toer over ruim veertig kilometer aan fietspaden door het afwisselende landschap van Nationaal Park De Hoge Veluwe! De beroemde Witte Fietsen zijn gratis te gebruiken. Of bind de wandelschoenen onder en verken het park te voet. Een aanrader is een bezoek aan Jachthuis Sint-Hubertus, het oude buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, de grondleggers van het nationale park. Het Jachthuis is wereldberoemd, want het is voor zover bekend het enige gesamtkunstwerk van architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934). Ook herbergt het park in het Kröller-Müller Museum de tweede grootste Van Gogh-collectie ter wereld.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: NP Hoge Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom
Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. Op de Veluwezoom kun je heel veel doen. Je kan hier wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Onderweg strijk je neer op een gezellig terras. Met 350 kilometer aan paden kun je hier zomaar wilde zwijnen, reeën of herten tegenkomen. Deze dieren kunnen via ecoduct Terlet naar andere gebieden op de Veluwe trekken, zoals het Deelerwoud. Tijdens een wandeling kom je bijna zeker Schotse hooglanders tegen. Deze runderen leven net als de wilde dieren in het gebied. Ook grazen hier IJslandse paarden en een schaapskudde. Je neemt ook nog een kijkje in het bezoekerscentrum. De kinderen vermaken zich ondertussen in de speelnatuur van OERRR.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: NP Veluwezoom
Stadspark Berg & Bos – Apeldoorn
Ooit een werkverschaffingsproject (begin jaren 30), nu 250 ha groot. Het is deels een zorgvuldig aangelegd cultuurpark en deels een gevarieerd bos/natuurlandschap. Voor kinderen is Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn een belevenis. Natuurlijk is het ontdekken van de vele bosdieren voor jonge kinderen al spannend. Maar ook is het mogelijk om in het park lekker te rennen en te spelen. Op de hoogste uitkijktoren van de Veluwe kan je het hele park overzien. De toren is 26 meter hoog en staat bovendien op een 9 meter hoge berg. Het uitzicht is dan ook schitterend! Nog niet genoeg geklommen? Op de speelweide staan nog meer klim- en speeltoestellen. Liever het bos in? Het Kidsnatuurpad wijst de weg. Ook vind je hier klimbos Veluwe en Apenheul.
Meer informatie vind je hier.
Loenermark – Apeldoorn
De Loenermark bij Apeldoorn is één van de mooiste terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het naaldbos, de heide met zijn prachtige jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Centraal in het gebied staat een schaapskooi. Verder is De Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Het bos op de Loenermark is heel oud. Het Loenense Bos werd al in de 10de eeuw genoemd.
Meer informatie vind je hier.
Deelerwoud – Beekbergen
In Beekbergen vind je het Natuurgebied Deelerwoud; ook dit gebied is onderdeel van de Veluwe. Ook hier kun je rustig een wild zwijn, damhert of edelhert tegenkomen en ook hier zijn er veel bossen en heidevelden. Maar wat maakt het Deelerwoud dan zo uniek? Dit natuurgebied is veel rustiger dan de Hoge Veluwe of de Veluwezoom. Doordat het rustiger is, heb je ook meer kans wilde dieren tegen te komen.
Meer informatie vind je hier.
Ginkelse Heide – Ede
De Ginkelse heide is een natuurreservaat dat bekend staat om de uitgestrekte heidevlaktes, afgewikkeld met bos. Het is een gebied om heerlijk rond te wandelen of fietsen. Er zijn verschillende fietstochten uitgezet waarbij je op de mooiste plekjes terecht komt. Verder loopt er op de Ginkelse Heide een schaapskudde van circa 160 schapen. Naast de prachtige natuurlijke omgeving staat de Ginkelse heide ook bekend om de luchtlandingen die hier hebben plaats gevonden in het kader van Operatie Market Garden. Deze gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog wordt hier ook nog jaarlijks herdacht.
Leuvenumse Bossen – Ermelo
Door de Leuvenumse bossen kun je urenlang ronddwalen. Ontdek de verschillende soorten natuur: het stuifzandgebied met hoge zandduinen, de droge heide of de slingerende beek die door het bos stroomt. De Leuvenumse beek is met 17km de langste beek van de Veluwe. Hij loopt dwars door de Leuvenumse bossen, van het Uddelermeer tot aan het Veluwemeer. Wie goed oplet tijdens het wandelen langs de beek ziet misschien een blauwe flits voorbij komen: de ijsvogel! Naast alle vogels in de Leuvenumse bossen leven hier ook veel andere wilde dieren. Ze zijn misschien iets moeilijker te vinden. Maar met een beetje geluk zie je sporen van wilde zwijnen, edelherten en reeën. Ook dassen, vossen en boommarters wonen hier. en unieke plek in de Leuvenumse bossen is het Hulshorsterzand. Een open stuifzandgebied, met heide en een rondtrekkende schaapskudde.
Meer informatie vind je hier
Kootwijkerzand – Kootwijk
Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied in de Nederlandse provincie Gelderland en wordt ook wel de woestijn van Nederland genoemd. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Op de open vlakte van het Kootwijkerzand kan de temperatuur oplopen tot 60 graden Celsius, terwijl de nachttemperatuur ook ’s zomers tot beneden de 0 graden kan dalen. Op de Veluwe kwamen houtskoolbranderijen voor die de grond door de omzetting van ijzer rood gekleurd hebben. Op het Kootwijkerzand bevindt zich een uitkijktoren die vrij toegankelijk is voor bezoekers
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kootwijkerzandvlakte; van picknicken in het zand, uitkijktoren beklimmen tot wandeling
Loenense Waterval – Loenen
In Loenen vind je de hoogste waterval van het land met een verval van 15 meter. Deze is in de crisisjaren gegraven en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De trappen van de waterval zijn aangelegd. Langs de weg ernaar toe zijn enkele jaren geleden alle bomen gekapt en nieuwe bomen aangeplant. De waterval is te bereiken via de de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. De grootste waterval ligt achter de grote parkeerplaats. Zo’n 10 minuten lopen stroomopwaarts, zijn nog een aantal watertrappen te vinden.
Meer informatie vind je hier.
Veluwemeer
Het Veluwemeer is een langwerpig meer dat ontstaan is in 1956, bij de inpoldering van Oost-Flevoland. In het noorden grenst het aan Elburg, in het zuiden aan Harderwijk. Langs het Veluwemeer zijn er veel mogelijkheden voor water- en strandrecreatie. Ook ligt er een aantal natuurcampings en jachthavens langs het water. Het Veluwemeer maakt deel uit van de recreatieve Randmerenroute.
Meer informatie vind je hier.
Dierenparken
Burger’s Zoo – Arnhem
Tsja, wellicht heel erg voordehandliggend maar de Burger’s Zoo is gewoon een enorm mooie dierentuin die voor jong en oud veel te bieden heeft. Wij hebben hier als gezin een abonnement op en het is zo leuk om regelmatig terug te komen, dieren te gaan herkennen, jongen op te zien groeien etc. en Shae kan zich er heerlijk vermaken in de speeltuin en/of het indoorspeelparadijs.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Burgers’ Zoo Arnhem
De Apenheul – Apeldoorn
De Apenheul is natuurlijk onmisbaar tussen dit rijtje met leuke uitjes, want een park vol met dieren die wat van mensen weg hebben en waar je zo tussendoor kan lopen, hoort erbij. Meer dan de helft van de apen loopt namelijk los tussen de bezoekers en voor kinderen is er een gratis spotkaart op te halen waarmee je ze allemaal op kan zoeken. Of kijk hoeveel je zelf op een aap lijkt in het na-aaphuis.
Hier vind je meer informatie.
Lees ook: Dagje uit: Aapjes kijken in Apenheul Apeldoorn
Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe
De Koperen Ezel is de grootste kinderboerderij van Nederland compleet met speeltuin. Er zijn maar liefst 40 ezels, maar ook cavia’s, konijnen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, schildpadden, parelhoenders, kalkoenen, fazanten, pauwen, schapen, chinchilla’s uilen en geregeld jonge kalfjes. Naast de boerderijdieren heeft de koperen ezel ook steeds meer exotische dieren waaronder wallaby’s, stekelvarkens, Mara’s, prairiehonden, sika herten, een zeboe en een dromedaris. Kortom: een kinderboerderij met heel veel dieren om te bewonderen en mee te knuffelen tegen een kleine vergoeding. Daarnaast kunnen kinderen klauteren en klimmen, springen op de springkussens, spelen in de overdekte apenkooi en skelteren op de skelterbaan! Bij de kinderboerderij is een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En na afloop kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant.
Meer informatie vind je hier.
Dolfinarium – Harderwijk
Nog een uitje met dieren welke in deze lijst absoluut niet mag ontbreken is het Dolfinarium in Harderwijk vol met zeezoogdieren zoals bruinvissen, dolfijnen, walrussen, zeehonden en haaien. Naast dat er veel leuke buitenspeelmogelijkheden zijn, kan je er ook veel dieren van dichtbij bekijken en natuurlijk kan je niet weggaan zonder een dolfijnenshow gezien te hebben.
Hier vind je meer informatie.
Lees ook: Dagje uit: Dolfijnen kijken in Dolfinarium Harderwijk
Schaapskooi Hoog Buurlo
Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe.
Meer informatie vind je hier.
Schaapskooi Ermelo
De schaapskooi van Ermelo is in 2003 in authentieke stijl gebouwd en is één van de grootste van Gelderland en biedt onderdak aan de Ermelose schaapskudde, die bestaat uit zo’n 300 schapen. In de wintermaanden staan de schapen in de kooi en in februari en maart staat het vol met lammetjes en moederschapen. Eens per jaar, op lammetjesdag, is de schaapskooi toegankelijk en mogen bezoekers door de kooi lopen langs de hokken met schapen en lammetjes. De rest van het jaar gaat de schaapskudde vrijwel dagelijks naar de Ermelosche heide met de herder en honden. De Ermelosche Heide omvat een gebied van ruim 380 hectare en is gelegen tussen de kleinste stad van Nederland, Staverden en het dorp Ermelo. Het terrein is in eigendom van de gemeente Ermelo. Er lopen tal van (zand)paden over de heide en je kan er ook wandelroutes volgen. Tevens is er een fietspad over de hei.
Meer informatie vind je hier.
Kinderuitjes
Boschbad – Apeldoorn
Omringd door de Veluwse bossen ligt aan de rand van Apeldoorn het Boschbad; het grootste openluchtbad van Nederland. Het outdoor Boschbad heeft drie baden, een recreatiebad, wedstrijdbad en een waterspeeltuin. Zonnen, zwemmen, sporten, spelen of midgetgolfen? De snelle glijbanen, spetterende waterspeeltuin, beachvolleybalvelden en het springkussen zorgen voor genoeg activiteit in en om het zwembad.
Meer informatie vind je hier.
Julianatoren – Apeldoorn
Het pretpark, met méér dan 60 te gekke attracties, spectaculaire shows en grote evenementen biedt een onvergetelijke dag uit aan gezinnen met kinderen van 2 tot circa 10 jaar. En het is natuurlijk de plek waar je je favoriete TV-sterren Jul & Julia in het echt ontmoet! De echte stoere jongens en meiden maken een duizelingwekkende rit in Jul’s Rollerskates. Of ga je liever de hoogte in en stap je in het Reuzenrad? En de echte piraten onder ons varen over de woeste golven in de draaiende Piraat! Aan de allerkleinsten heeft de Julianatoren natuurlijk ook gedacht! Rijd mee in de Jul’s Stones Baan of stap als een echte cowboy op je eigen paard in de Paardenbaan! Nog nooit een kabouter in het echt gezien? Rijd dan mee op de rug van een egel door Kabouterwonderland.
Hier vind je meer informatie
Lees ook: Dagje uit; Julianatoren Apeldoorn
Kinderparadijs Malkenschoten – Apeldoorn
Kinderparadijs Malkenschoten is een echt familiepark. Op de speelboerderij kun je gezellig spelen met de dieren. Hoe leven de dieren op de boerderij en wat vinden ze leuk? Binky, de mascotte van Kinderparadijs Malkenschoten, laat alles zien. In onze speeltuinen kun je al je energie kwijt door te klimmen over het klimparcours, racen op de skelterbaan, schommelen, glijden, hutten bouwen en waterfietsen op onze reuzenvijver. Ben je moe van al het klimmen en spelen? Dan kun je even uitrusten in de BinkyBus die over het hele park rondrijdt.
Meer informatie vind je hier
Lees ook: Binky Malkenschoten; kinderparadijs met kinderboerderij en waterpark
Veluwse klimbos – Apeldoorn
Op het prachtige park van Berg en Bos, naast de Apenheul, vind je Klimbos Veluwe. Het enige Klimbos in Apeldoorn! Al sinds 2009 bestaat Klimbos Veluwe, waarbij het is uitgegroeid tot een waar klimparadijs met maar liefst 9 verschillende routes. Een bezoek aan het Klimbos is een leuk dagje uit voor jong en oud. Je vindt hier uitdagende bruggen, netten, stevige lianen en hele gave tokkelbanen. Vanaf een minimale reikhoogte van 1.30m kun je al starten met de oranje routes in het Juniorbos. Het adviesleeftijd is om vanaf 7 jaar te komen klimmen. Voor kinderen een spannend avontuur waarbij ze hun eigen grenzen verleggen, maar vooral heel veel plezier hebben!
Meer informatie vind je hier.
De Spelerij / Uitvinderij – Dieren
Bij de Spelerij & Uitvinderij in Dieren kunnen kinderen de hele dag klimmen, klauteren, ravotten, ontdekken, zelf je eigen kunstwerk maken en samenwerken. Zelf een carrousel in beweging brengen of een hijskraan bedienen. Bij de Spelerij kan het allemaal! En wanneer je trek krijgt, kun je gewoon je eigen broodjes bakken! Wanneer je even genoeg hebt van het spelen kun je bij de Uitvinderij ontdekken dat je een kunstenaar bent. Want hier kun je zelf iets maken, iets ontwerpen. Of dat nou met metaal, piepschuim of met verf is. Het kan en mag allemaal!
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren
De Zanding – Ede
De Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, eiken, berken enz. Er leven edelherten, reen, zwijnen, dassen en komen er zeldzame vlinders en sprinkhanen voor. Er is ook een klein meertje met veel speel- en klimrekken voor de kinderen. Ook kun je lekker op het strand liggen en een hapje eten. Dit gebied is eigendom van Gemeente Ede.
Meer informatie vind je hier.
Heerderstrand – Heerde
Direct aan de A50 bij Heerde in de Veluwse bossen ligt het prachtige recreatiegebied Heerderstrand. Het zandstrand, de ruime ligweiden en diverse voorzieningen maken Heerderstrand tot de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de vele speeltoestellen. Bij de kiosk kun je terecht voor lekkere versnaperingen. Heerderstrand staat tevens bekend om het imposante kunstwerk “De Ontmoeting”. Ook is er de mogelijkheid voor een rondje Pitch&Putt Golf: het leuke golfspel voor jong en oud.
Meer informatie vind je hier.
A. Vogel tuinen – Het Harde
Verscholen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel-tuinen met talloze heilzame kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur. Laat je zintuigen tot leven komen en ga op ontdekkingstocht door de felgekleurde kruidenvelden. Voel de aarde onder je voeten op het Blotevoetenpad. Proef de natuur in de Smultuin. En kom tot rust in het Kruidentheehofje onder het genot van je eigen gemaakte kruidenthee.
Meer informatie vind je hier.
Bostoren – Putten
Landgoed Schovenhorst heeft een bijzondere belevenis te bieden: een bos bovenop de Bostoren! Niet alleen dit bos is bijzonder. Ook de weg ernaartoe is een avontuur op zich. De Bostoren is een klim van 235 treden. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje word je beloond met een prachtig uitzicht. Beklim de 40 meter hoge Bostoren en ontdek het met eigen ogen! Daarnaast is er hier een speelbos voor de kinderen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Landgoed Schovenhorst
Museum
Nationaal Openluchtmuseum – Arnhem
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Je wordt meegenomen op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen. Gaan de kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.
Meer informatie vind je hier.
Museonder – Arnhem
Heb je ooit al eens letterlijk een kijkje onder de grond genomen? In het Museonder in het bos bij Arnhem kan je door het ondergrondse museum een kijkje nemen van wat er allemaal onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je zelfs mee tot in het middelpunt van de aarde. Echt een leuke, interessante en leerzame beleving voor jong en oud.
Hier vind je meer informatie.
Museum Bronbeek – Arnhem
Museum Bronbeek is het museum van het koloniale verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders. Museum Bronbeek wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken.
Meer informatie vind je hier.
Watermuseum – Arnhem
Het Nederlands Watermuseum vertelt van alles over het water. Het museum is eigentijds, interactief en is geen museum voor mensen die alleen willen kijken. Hier mag je zelf veel doen! Speel met water, voer proefjes uit, maak je eigen shampoo en doe mee aan spelletjes. In de waterbibliotheek lopen mensen rond die veel van water weten. Heel handig dus om te bezoeken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Als bezoeker kun je aan veel dingen meedoen: het museum is interactief.
Meer informatie vind je hier.
Veluwsche Stoomtrein maatschappij – Beekbergen
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in dienst te houden. Met veel zorg, geduld en kennis werken de VSM-ers aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Op de Koningslijn rijdt de VSM met een groot aantal stoomlocomotieven, Nederlands historische diesellocomotieven en rijtuigen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei en beleef je een dagje spoorvervoer uit het verleden.
Meer informatie vind je hier.
Anton Pieck Museum – Hattem
Het Anton Pieck Museum heeft de grootse collectie werken van Anton Pieck. Jaarlijks wordt weer een nieuwe keuze gemaakt uit zijn werk met olieverven, illustraties, reistekeningen, grafisch werk en kalenderplaten waarbij alle disciplines aanwezig zijn. In de permanente expositie is de originele werkhoek van Anton Pieck ondergebracht. Even lijkt het of de kunstenaar elk moment weer op zijn middeleeuwse stoel kan aanschuiven om aan de tafel uit zijn ouderlijk huis aan het werk te gaan. Zijn boekenkast en natuurlijk zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee hij zich graag omringd zag, liggen op tafel klaar om gebruikt te worden. Struin langs de vele bekende illustraties in de zo herkenbare ‘Anton Pieck-stijl’.
Meer informatie vind je hier.
Nederlands Bakkerij Museum – Hattem
Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Drie prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Neem een kijkje in het dagelijks leven van de bakker, toe en nu, en laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van brood en banket.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem met kinderen
Aardhuis – Hoog Soeren
In 1861 gaf Koning Willem III opdracht tot de bouw van Het Aardhuis. Het gebouw diende voor bijeenkomsten van militaire autoriteiten. Prins Hendrik richtte later Het Aardhuis volledig in als ‘Jachtchalet’ vanwege zijn interesse in jacht, wild en bosbouw. Al in 1972 kreeg het gebouw op wens van Koningin Juliana een andere bestemming als voorlichtingscentrum over natuur en wild. Nadat het een aantal jaar is gesloten is het in juni 2019 weer geopend voor bezoekers en voorlopig gratis te bezoeken. Vanuit Het Aardhuis worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals; natuurwandelingen met gids, lunch- en wandelarrangementen, bronstarrangementen en puzzeltochten voor het hele gezin.
Meer informatie vind je hier.
Airborne museum – Oosterbeek
Het Airborne museum heeft als thema de Slag om Arnhem (september 1944). Het museum is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein, tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britten. Het voornaamste doel van de slag was de verovering van de verkeersbrug in Arnhem, nu de John Frostbrug genoemd. Ze stuitten op flinke Duitse tegenstand. Het overgrote deel van de manschappen trok zich terug rondom het toenmalige Hotel Hartenstein. In en om Hartenstein vonden hevige gevechten plaats. De brug bij Arnhem bleek ‘Een brug te ver’. De ondergrondse Airborne Experience is uniek in Europa. Hier sta je in de Arnhemse straten, waar een felle strijd woedt en dwaal je door een oorlogsdecor waar schoten, inslagen, Engelse kreten en Duitse bevelen klinken.
Meer informatie vind je hier.
Airborne War Cemetry – Oosterbeek
Veel van deze dappere mannen die tijdens de Slag om Arnhem het leven lieten, liggen begraven op de Airborne militaire begraafplaats in Oosterbeek. Ieder jaar in september worden ze herdacht. Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers van de CWGC). Op het ereveld staat een uit Portland-natuursteen vervaardigd centraal kruis, ‘Cross of Sacrifice’, zoals gebruikelijk op Britse erevelden, waarop een bronzen zwaard is bevestigd. Dit kruis is bedoeld om alle Gemenebest-militairen te gedenken die gesneuveld zijn in Nederland maar nog steeds vermist worden.
Meer informatie vind je hier.
Kroller Moller museum – Otterlo
Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Op 13 juli 1938 opent het Kröller-Müller Museum zijn deuren. In dit huis hangen bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh, daarmee is dit de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Ook vind je hier stukken van Monet, Picasso, Mondriaan en Seurat. Rondom het museum vind je één van de grootste beeldentuinen van Europa. In deze tuin vind je ruim 160 sculpturen van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore en Joep van Lieshout.
Meer informatie vind je hier.
Monumenten, kastelen & Landgoederen
Kroondomein het Loo – Apeldoorn
Het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij vormen samen Kroondomein Het Loo. Dit is een koninklijk landgoed van 10.500 ha. Oorspronkelijk bestond de kern uit slot Het Oude Loo en het imposante zeventiende eeuwse Paleis Het Loo. Beiden worden omringd door het Paleispark met daarin waardevolle cultuurhistorische elementen. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en kenmerkt zich door een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon. Het gebied ademt rust, schoonheid en harmonie in een uitgestrekt en grootschalig landschap. Het bezoekerscentrum van dit gebied vind je in het Aardhuis.
De Koninklijke Houtvesterij is een uitgestrekt bos- en heidegebied dat gekenmerkt wordt door natuurschoon, stilte en rust. Door het ontbreken van bebouwingen en voorzieningen is het een weids gebied dat heel oorspronkelijk oogt. De voornaamste bestemming van de Koninklijke Houtvesterij was in het verleden jacht en bosbouw. Van oudsher staat het gebied bekend om zijn wild. Hier heb je de kans om edelherten, reeën of wilde zwijnen in een bijna natuurlijke omgeving waar te nemen.
Meer informatie vind je hier.
Paleis ’t Loo – Apeldoorn
In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis opengesteld voor publiek. Ruim 30 jaar na de openstelling is groot onderhoud noodzakelijk en is het hoofdgebouw gesloten. Medio 2021 is het klaar en kun je in de ingerichte kamers en zalen zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. Ook voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijke bestemming voor een dagje uit. Met een leuke familiespeurtocht vermaken ze zich kostelijk in deze historische omgeving. Om ze alvast in de stemming te laten komen, zijn er leuke kleurplaten voor thuis!
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Dagje uit Paleis ’t Loo met kinderen
Slot Het oude Loo & Paleispark – Apeldoorn
Achter Paleis het Loo liggen de prachtige en gratis toegankelijke oude paleistuinen, ook wel bekend als het paleispark. De oprit hiervan ligt 500 meter vanaf de linkerkant van de Julianatoren en is dus goed bereikbaar. Je vindt hier onder meer een oud slot, kleine watervallen en leuke beekjes. Ook is het onderdeel van de Kroondomeinen, dat wil eigenlijk zeggen dat het goed onderhouden wordt en dat gaat om onaangetaste natuur. Vroeger brachten de Oranjes een groot deel van hun vrije tijd door in dit park. Een deel van het paleispark (rondom het Oude Slot) is slechts twee maanden per jaar open voor publiek. Koning Willem Alexander en koningin Maxima verblijven regelmatig in het kasteel.
Meer informatie vind je hier.
Huis Zuypendaal – Arnhem
Huis Zuypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw met bijgebouwen en tuin. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de 18e eeuw. Een voorbeeld is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. De hoofdverdieping is ingericht als museum met objecten van de oorspronkelijke inboedel. In de overige ruimtes is het centraal kantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen gevestigd. In het park rondom Huis Zypendaal kan gewandeld worden, de hond uitlaten, picknicken of genieten op een bankje. Het gebied bestaat uit imposante oude bomen en een parkbos of met rododendrons versierde gazons, sprengen, beekjes en vijvers. De vijvers zijn het leefgebied van onder meer de ijsvogel en grote gele kwikstaart.
Meer informatie vind je hier.
Landgoed Hoekelum – Bennekom
Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws huis. Het wordt omringd door een prachtige vijverpartij en bijzondere gebouwen zoals een apart speelhuisje voor kinderen en een prieel. Bij het landgoed horen verder een mooi park en een bos met beukenlanen en eikenhakhout. Je kunt hier heerlijk wandelen en er is een speciaal honden-losloopgebied. Op Hoekelum ligt een grote diversiteit aan oude wallen. Ze zijn van waarde, omdat hieraan is te zien hoe het gebied tussen Wageningen en Ede vroeger beheerd en bestuurd werd. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd, zoals het traditionele concours hippique op Hemelvaart en diverse landgoedfair.
Meer informatie vind je hier.
Kasteel & Landgoed Middachten – De Steeg
Rondom kasteel Middachten liggen eeuwenoude tuinen. Met onder andere prachtige lanen en diverse ´groene kamers´. Het is heerlijk om rond te dwalen door de tuinen en even de tijd te vergeten. In het hart van de tuinen ligt het kasteel, deze is alleen te bezoeken in de zomermaanden juli en augustus op zondag en tijdens evenementen zoals de kerstopenstelling en een reeks zomerconcerten die hier worden georganiseerd. Ook is het mogelijk om hier te overnachten.
Meer informatie vind je hier.
Kasteel Doornwerth – Doornwerth
Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kun je genieten van een hapje en een drankje. In kasteel Doorwerth is ook Museum Veluwezoom gevestigd.
Meer informatie vind je hier.
Molen de Hoop – Garderen
Molen de Hoop is een korenmolen die twee dagen in de week op donderdag en zaterdag werkend te zien is. Het is een mooie stenen ronde molen die door drie verschillende molenaars nog steeds werkend wordt gehouden. Een mooi stukje historie aan de rand van het dorp. Natuurlijk kan je hier ook een zakje vers gemalen meel kopen. In de molen is het VVV-kantoor gevestigd. Vlakbij vind je ook het Klimbos Garderen
Meer informatie vind je hier.
Jachthuis Sint Hubertus – Hoenderloo
Dit oude buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het jachthuis is door architect Berlage ontworpen, waarschijnlijk heeft hij de opdracht in het begin van 1915 ontvangen. In 1920 was het bouwen van het jachthuis afgerond.
Je kunt het jachthuis niet zo maar in, dit kan enkel met een rondleiding die vooraf gereserveerd is. Er zijn vijf verschillende rondleidingen die gereserveerd kunnen worden. Er is een speciale kinderrondleiding; deze rondleiding die speciaal bedoeld is voor kinderen duurt 45 minuten en ook hier kunnen er maximaal 20 deelnemers mee. Ook de rondleiding Jachthuis en kunst kijken/maken is speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders, deze rondleiding duurt 45 minuten. Terwijl de volwassenen de reguliere rondleiding volgen, gaan de kinderen met een rondleider op zoek naar bijzondere plekken in het huis. Daarna mogen ze een mooi kunstwerk maken om mee naar huis te nemen.
Meer informatie vind je hier.
Radio Kootwijk – Kootwijk
In het hart van de Veluwe vind je het Kootwijkerzand. Een groot open gebied met heidevelden en zandverstuivingen van maar liefst een oppervlakte van 700 hectare. In het midden vind je het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Dit zendstation werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, zodat er radiotelegrafisch contact mogelijk was met het toenmalig Nederlands-Indië. Er zijn verschillende routes die je kunt bewandelen, maar je kunt natuurlijk ook prima je eigen route uitstippelen, of gewoon genieten van de omgeving. Ook zijn er verschillende activiteiten waaraan je kunt deelnemen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kootwijkerzandvlakte & Radio Kootwijk
Middelpunt Nederland – Lunteren
Een lindeboom met een bankje en een paar grote stenen markeren het geografische middelpunt van Nederland. De plek ligt op de Koepol of Lindeboomsberg, een heuvel in het Luntersche Buurtbosch in de bossen bij Lunteren op de Veluwe. Waar mogelijk vroeger recht werd gesproken. Drie grote keien op de rand van de heuvel fungeren als een oeroude kalender. De stenen liggen in een driehoek. De twee grootste stenen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de langste dag van het jaar. De eerste en derde steen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de kortste dag.
Meer informatie vind je hier.
Uitkijktoren de Koepel – Lunteren
Het gastvrije en enthousiaste beheerdersechtpaar van het centrum begroeten je vriendelijk, nodigen je zeker uit tot een bezoek aan De Koepel en vertellen je beeldend over de bijzondere ontstaansgeschiedenis ervan en brengen je uiteraard graag op de hoogte van de actuele activiteiten in en rond dit rijksmonument. Rondom uitkijktoren De Koepel is het prettig toeven. Picknick tafels staan uitnodigend voor je klaar.
Meer informatie vind je hier.
Landgoed Schovenhorst – Putten
Schovenhorst is beroemd om zijn bomentuinen. Deze zijn in de 19e en 20e eeuw ontstaan uit kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen. Het landgoed omvat vijf bomentuinen ofwel arboreta: Kleine Pinetum (1852), Grote Pinetum (1901), Josinapark (1906), Arboretum (1938) en Driecontinentenbos (1967). Op het landgoed zijn drie themawandelingen uitgezet: bomentuinen, erfgoed en bos. De routes zijn beschreven in de folder en aangegeven met paaltjes met gekleurde plaatjes: groen voor de bomentuinen, rood voor cultuurhistorie en geel voor het bos. Ook is er een bostoren met schitterend uitzicht en een natuurspeeltuin voor kinderen.
Meer informatie vind je hier.
Landgoed Staverden – Staverden
Het landgoed en het kasteel hebben een lange geschiedenis. De Gelderse graven (later hertogen) hadden waarschijnlijk al in de 12e eeuw een hof in Staverden. In 1299 verkreeg graaf Reinald I van de keizer stadsrechten. Met ca 50 inwoners is dit dan ook de kleinste stad van Nederland. Het is een oud en ontwikkeld landgoed met veel landschappelijke afwisseling. De bossen en beukenlanen worden afgewisseld met akkers, heidevelden, weilanden en monumentale boerderijen. Door het landgoed stroomt de Staverdense Beek. Bij het huis is een pauwenverblijf met witte pauwen. Elders op het landgoed zijn oude grafheuvels te vinden. Daarnaast is Staverden een botanisch paradijs. Er groeien meer dan 20 plantensoorten die op de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde planten voorkomen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Landgoed Staverden
Kasteel De Cannenburgh – Vaassen
Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht, in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst. Met de kinderaudiotour neemt de jonker van het kasteel, zoon van de kasteelheer en kasteelvrouwe jullie mee terug in de tijd en vertelt hij over het leven van een adellijke familie in de 18de eeuw. Kinderen kunnen zich verbazen over de schilderijen die tot leven komen op de fantastische zolder. Vergeet ook niet het park met een speurtocht te verkennen.
Meer informatie vind je hier.
Het Verscholen dorp – Vierhouten
Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel “Pas-Opkamp” of het Geheime Dorp genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht en bestond uit 9 hutten in een zeer dicht bos, tussen Nunspeet en Vierhouten. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo’n 80 mensen een veilige schuilplaats gevonden. Ter herinnering aan dit kamp en de initiatiefnemers zijn ter plekke een monument opgericht, een hut herbouwd en later aangevuld met nog twee hutten.
Meer informatie vind je hier.
Belmonte Arboretum – Wageningen
Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Als je aan de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt je verrast door schitterende vergezichten onder andere over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kan je zelfs tot aan de Waalstad Nijmegen kijken. Daarnaast is deze tuin (of dit park) van ruim 10,7 hectare één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters.
Meer informatie vind je hier.
Zijn jullie al eens op de Veluwe geweest?
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment