Skip to Content

De Verrukkelijke Kinderbakshow met Rutger Bakt in het theater

De Verrukkelijke Kinderbakshow met Rutger Bakt in het theater

Wat is er dan leuker om dit samen te doen, live in het theater en ook nog eens wat te leren. En natuurlijk ook te proeven! Vorige week ging de Verrukkelijke Kinderbakshow in première, gelukkig was dat ook nog mogelijk binnen de vernieuwde coronamaatregelen.

Hier in huis vinden de kinderen het van jongst af aan heerlijk om te helpen in de keuken, helemaal als er gebakken wordt. Ze willen dan helpen met het mengen en mixen van het deeg, maar natuurlijk ook de beslaghaken aflikken… En geef ze eens ongelijk. Bakken is ook nog nooit zo hip geweest als nu; het lijken soms wel minikunstwerkjes.

De Verrukkelijke Kinderbakshow

De Verrukkelijke Kinderbakshow is een interactieve, vrolijke en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, te proeven, te luisteren, te kijken en te voelen! Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema vertellen je alles over bakken en wat daarbij komt kijken. Maar dan op een leuke manier zodat het ook voor kinderen interessant is.

De kinderbakshow duurt ook maximaal een uur zodat het niet te langdradig wordt, sterker nog de voorstelling is afgelopen voordat je het door hebt. (En dat heb ik wel eens anders meegemaakt bij voorstellingen, dat ik halverwege op de klok keek hoe lang het nog zou duren.)

Tijdens de voorstelling worden er koekjes gebakken, één van de toeschouwers mag op het podium draaien aan het grote rad om zo te bepalen wat de ingrediënten worden. Tijdens het bakken wordt er ook uitleg gegeven zoals wat het verschil is tussen bloem en meel of hoe roomboter gemaakt wordt. Vooraf kunnen bezoekers ook vragen insturen die tijdens de voorstelling beantwoord worden. De activiteiten op het podium worden afgewisseld met filmpjes op het scherm of zingende poppen. Hierdoor ontstaat er een leuke dynamiek tussen Rutger en Mark.

Ook het publiek wordt regelmatig betrokken bij de voorstelling en wordt bijvoorbeeld uitgedaagd voor een voelchallenge. Zoonlief vond het wel een beetje jammer dat hij niet werd uitgekozen om naar het podium te gaan, maar toen er aan het einde bleek dat er voor iedereen koekjes waren gebakken om te proeven was die teleurstelling snel voorbij.

De kinderen vonden het in ieder geval een super voorstelling en zaten er helemaal ‘in’. Ze vonden het allemaal heel interessant en kregen natuurlijk ook zin om thuis aan de bak te gaan. Zoonlief (8) twijfelde vooraf of hij wel of niet zin had om mee te gaan, maar vooral de humor tijdens de voorstelling maakte dat hij het ook helemaal geweldig vond en toch blij was dat hij mee was geweest.

De ‘cast’

Rutger klom als kind al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. In 2013 won hij de eerste editie van Heel Holland Bakt, waarna hij zich fulltime aan het bakken besloot te wijden. Rutger schreef 10 bakboeken, waaronder in 2019 samen met Mark ’t Verrukkelijke kinderbakboek. Ook deelt hij zijn recepten op de bakblog Rutgerbakt.nl

Mark is theatermaker, schrijver en acteur. Hij schrijft kinderboeken en liedteksten voor onder andere Herman van Veen (Lucas, Als je) en Kinderen voor Kinderen (Worden wat je wil, Sorry en Andersom). Dit jaar verschijnt zijn 21e kinderboek ‘Onkruid’ en schrijft hij aan een tweede gedichtenbundeltje met tekeningen van Fiep Westendorp. Mark was als acteur en poppenspeler te zien in o.a. De Boterhamshow, Sesamstraat, Pluk van de Petteflet, Meneertje Meer en War Horse.

Algemene informatie

De Verrukkelijke Kinderbakshow met Rutger Bakt in het theater - Reisliefde

Het leeftijdsadvies van de voorstelling is 6+, het viel mij op dat er ook veel jongere peuters en kleuters in de zaal zaten (en we hoorden halverwege ook een baby). Vanwege het poppenspel en de korte duur kunnen jongere broertjes en zusjes prima mee, maar ik denk dat als ze iets ouder zijn ze net wat meer meekrijgen ook van de uitleg en ook makkelijker kunnen meedoen.

De show speelt van november 2021 t/m januari 2022 in 29 theaters in heel Nederland.

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.