Skip to Content

Hellevoetsluis: Geschiedenis, bezienswaardigheden en activiteiten

Hellevoetsluis: Geschiedenis, bezienswaardigheden en activiteiten

Hellevoetsluis is een sfeervol vestingstadje in Zuid-Holland dat bekend staat om zijn rijke maritieme geschiedenis en prachtige natuur. Het is een ideale bestemming voor een dagje uit of een langer verblijf. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, bezienswaardigheden en activiteiten van Hellevoetsluis.

Geschiedenis van Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is ontstaan als een kleine nederzetting aan de monding van het Haringvliet. In de 16e eeuw begon men met de bouw van een verdedigingswerk om de monding van het Haringvliet te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Dit verdedigingswerk groeide in de loop der tijd uit tot een grote vesting met een eigen marinehaven.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Hellevoetsluis een belangrijke rol als verdedigingswerk en uitvalsbasis voor de geuzen. Later werd de vesting gebruikt als marinebasis en droogdok voor schepen. Tot op de dag van vandaag is Hellevoetsluis een belangrijk maritiem centrum in Nederland.

Bezienswaardigheden in Hellevoetsluis

Hellevoetsluis heeft een rijke geschiedenis en dat is terug te zien in de vele bezienswaardigheden die het stadje rijk is. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de vesting zelf. Het is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en je kunt er nog steeds de oude stadswallen en bastions bewonderen.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Nationaal Brandweermuseum. Hier kun je zien hoe de brandweer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en hoe brandbestrijding vroeger in zijn werk ging. Er zijn verschillende oude brandweerwagens te bezichtigen en er worden regelmatig demonstraties gegeven.

Lees ook: Nationaal Brandweermuseum

Ook de Droogdok Jan Blanken is een bezoek waard. Hier kun je zien hoe schepen vroeger werden gerepareerd en onderhouden. Het droogdok is nog steeds in gebruik en je kunt er zelfs een kijkje nemen onder de waterlijn.

Buiten de stad vind je Historyland; een combinatie van een (openlucht)museum en historisch themapark voor kinderen compleet met waterspeeltuin en dino-opgravingsveld.

Lees ook: Historyland museum & historisch themapark

Activiteiten in Hellevoetsluis

Naast het bezichtigen van bezienswaardigheden zijn er ook verschillende activiteiten te doen in Hellevoetsluis. Zo kun je bijvoorbeeld een rondvaart maken door de haven en het natuurgebied rondom het stadje. Ook kun je een wandeling maken langs de oude stadswallen en genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

Voor de actieve bezoeker zijn er verschillende fiets- en wandelroutes te vinden in en rondom Hellevoetsluis. Zo kun je bijvoorbeeld een fietstocht maken langs de mooie kustlijn van Voorne-Putten of een wandeling maken door het nabijgelegen natuurgebied.

Eten en drinken in Hellevoetsluis

Hellevoetsluis heeft een gezellig centrum met verschillende restaurants en cafés waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Restaurant Het Kookhuys voor een uitgebreid diner met lokale en seizoensgebonden producten. Of wat dacht je van een heerlijk visgerecht bij Visrestaurant De Wig?

Voor een gezellige borrel kun je terecht bij Café ’t Swarte Schaep, dat gevestigd is in een historisch pand in het centrum van Hellevoetsluis. Hier kun je genieten van een lekker biertje of een goed glas wijn in een ontspannen sfeer.

Overnachten in Hellevoetsluis

Wil je langer genieten van al het moois dat Hellevoetsluis te bieden heeft? Dan kun je kiezen voor een overnachting op één van de campings, vakantieparken of hotels in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten op Camping ’t Weergors, gelegen op een rustige plek aan de rand van Hellevoetsluis. Hier kun je kamperen met je eigen tent, caravan of camper of een van de accommodaties huren, zoals een trekkershut of chalet.

Voor wie liever in een hotel verblijft, is er bijvoorbeeld het Boutique Hotel Quartier du Port. Dit stijlvolle hotel ligt in het historische centrum van Hellevoetsluis en biedt comfortabele kamers en suites met luxe voorzieningen.

Conclusie

Hellevoetsluis is een prachtig vestingstadje met een rijke maritieme geschiedenis en een mooie natuur. Er zijn tal van bezienswaardigheden en activiteiten te vinden voor zowel jong als oud. Van het bezichtigen van de oude stadswallen en bastions tot het maken van een wandeling door het nabijgelegen natuurgebied en het genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurants in het centrum.

En wil je langer blijven? Dan zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden in de omgeving. Kortom, Hellevoetsluis is een ideale bestemming voor een dagje uit of een langer verblijf.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.