Skip to Content

De vele wonderen van vestingsteden: leuk om naar toe te gaan met het gezin!

De vele wonderen van vestingsteden: leuk om naar toe te gaan met het gezin!

Het is interessant om na te denken over wat een stad uniek maakt. Zijn het de gebouwen? De mensen? De cultuur? Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, maar één aspect van een stad dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de vestingwerken.

Wanneer de meeste mensen aan vestingsteden denken, stellen ze zich oude muren en torens voor die werden gebouwd om de stad tegen indringers te beschermen. Hoewel dit zeker waar is, is er veel meer te zien en te doen in een vestingstad dan alleen kijken naar oude verdedigingswerken! In dit artikel bekijken we per provincie de mooiste vestingwerken die je kunt bezoeken.

Lees ook: Top 50 grootste & mooiste steden van Nederland

Vestingsteden in Groningen

Bourtange

Bourtange is een mooie plaats om te bezoeken als je meer wilt leren over forten en bolwerken. De goed bewaarde gebouwen en interessante geschiedenis maken het een interessante plaats om te verkennen. Bovendien is er in en rond de stad van alles te zien.

Lees ook: Vesting Bourtange bezoeken; bezienswaardigheden & activiteiten

Delfzijl

Delfzijl is een fascinerende stad om te bezoeken vanwege haar geschiedenis en haar architectuur. De stad werd oorspronkelijk als vesting gebouwd in de 16de eeuw, en het is een van de best bewaarde vestingwerken in Nederland. De stad herbergt ook mooie 19de-eeuwse architectuur, zoals het stadhuis en de protestantse kerk.

Vestingsteden in Friesland

Dokkum

Het stadje heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw, en het heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de streek. Het is ook de plaats geweest van veel belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de Slag bij Dokkum in 1288.

Franeker

Het is bekend om zijn verbazingwekkende historische centrum, met zijn vele mooie monumenten en kleine historische juweeltjes. De Franeker kerk heeft een eigen tuin, met een fontein die de geboorteplaats van kometen uitbeeldt, en in het huis van een eenvoudige wolkammer vind je het oudste werkende planetarium ter wereld. Bovendien is Franeker ook een vestingstad, wat het een geweldige plaats maakt om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.

Harlingen

Harlingen is een mooie vestingstad die zeker een bezoek waard is. De charmante straatjes en grachten zorgen voor een heerlijke wandeling, terwijl de schilderachtige haven perfect is voor een ontspannen dagje uit. En wat meer is, de veerboten naar Vlieland en Terschelling vertrekken hier in Harlingen!

Sloten

Sloten is een prachtig vestingstadje dat je moet bezoeken als je de renaissancetijd wilt meemaken. De stad heeft een regelmatige vesting om zich heen en in het middelpunt staan de gebouwen van het wereldlijke en kerkelijke gezag. Je kunt ook de veevoederfabriek bezoeken, die een mooie plek is om over de geschiedenis van de stad te leren.

Vestingsteden in Drenthe

Coevorden

De stad is rijk aan geschiedenis en heeft veel historische gebouwen die je kunt verkennen. De stad is ook sterk gehecht aan water, wat het een zeer geschikte toeristische bestemming maakt. Coevorden is ook bekend als de ganzenstad, vanwege de ganzenmarkt die elk jaar op de tweede maandag van november gehouden wordt. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en een mooie, versterkte stad wilt verkennen, dan is Coevorden zeker een bezoek waard.

Vestingsteden in Gelderland

Buren

Het stadhuis vind je in het nabijgelegen dorp Maurik, maar de stadsrechten die Buren in de veertiende eeuw kreeg, maken het een bezoek waard. De stad is ook bekend als Oranje Stad, dankzij het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond in 1551.

In het voormalige Koninklijk Weeshuis van Buren is nu het Museum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd, dat de complete geschiedenis van de Nederlandse Marechaussee vertelt. Het museum is dagelijks open, dus een prima plek om meer te weten te komen over dit belangrijke deel van de Nederlandse geschiedenis.

Culemborg

Deze vestingstad is een mooie historische stad die een bezoek zeker waard is. De gebouwen in het centrum zijn allemaal goed bewaard gebleven en de stad heeft een levendige sfeer met veel restaurants en bars. Culemborg ligt ook gunstig op slechts 20 minuten van Utrecht, zodat je er gemakkelijk met de auto of trein kunt komen.

Elburg

Elburg is een mooie en goed bewaarde vestingstad in de provincie Gelderland. De stad is beroemd om zijn vissersverleden, en vandaag zie je nog overal in de stad veel visnetten en voorwerpen. Er zijn ook verschillende restaurants en café’s in het centrum van de stad, waardoor het een prima plaats is om uit eten te gaan en van de historische sfeer te genieten. Elburg is ook autovrij, zodat je kunt genieten van een rustige wandeling door de straten zonder verkeerslawaai.

Zaltbommel

Zaltbommel is om een aantal redenen een geweldige plaats om te bezoeken. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, dat te zien is in de vele kerken, musea en andere gebouwen in het centrum van de stad. Maar er heerst ook een geweldige sfeer met veel terrassen en restaurants waar je lekker kunt eten of drinken. Tenslotte ligt de stad in een aantrekkelijke streek met veel kastelen en andere historische plaatsen om te bezoeken.

Zutphen

Het oude centrum wordt gedomineerd door monumentale gebouwen uit verschillende perioden, zoals het gotische stadhuis en de karakteristieke trapgevels. Deze gebouwen maken Zutphen heel schilderachtig en aantrekkelijk voor toeristen. Bovendien zijn er ook veel trendy winkels, restaurants en café’s in het centrum, zodat je je er tijdens je verblijf prima kunt vermaken. Last but not least zijn er in Zutphen veel interessante plaatselijke initiatieven die je zeker moet bekijken.

Hattem

Als je op zoek bent naar een interessante Nederlandse stad om te verkennen, voeg dan zeker Hattem aan je lijstje toe. Dit vestingstadje ligt aan de rivier de IJssel en herbergt een verscheidenheid aan historische monumenten en gebouwen. Je vindt er ook tal van winkels en restaurants, zodat het de perfecte plaats is om een dag of twee door te brengen.

Vestingsteden in Overijssel

Blokzijl

Het vestingstadje Blokzijl is een populaire toeristische trekpleister om zijn rijke geschiedenis en schilderachtige ligging. De stad ligt aan de rand van een meer, wat de bezoekers een prachtig uitzicht biedt. Bovendien zijn in Blokzijl verschillende interessante historische plaatsen, zoals de oude zeesluis en de 15e-eeuwse vestingwerken.

Hasselt

De vestingstad bestaat al sinds de 10de eeuw en heeft veel interessante historische bezienswaardigheden, zoals het oude stadhuis, de kerk en de kalkovens. Hasselt is ook een leuke plaats om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in natuur. De stad is omgeven door bossen en natuurpaden, en er zijn verschillende parken en tuinen in het stadscentrum.

Kampen

Kampen is een geweldige plaats om te bezoeken omdat het zoveel mooie bezienswaardigheden heeft, zoals de Domtoren en de Grote Kerk. Het is ook een zeer culturele stad, met musea en theaters. En natuurlijk maakt de ligging aan de IJssel het de perfecte plaats voor een ontspannende wandeling of fietstocht.

Vestingsteden in Utrecht

Oudewater

Oudewater is een mooie stad om te bezoeken, met veel historische gebouwen, mooie monumenten, en kunst en cultuur die er te zien is. Er zijn ook veel karakteristieke kerken en musea, waaronder het Heksenwaagmuseum, dat zeker een bezoek waard is. Oudewater heeft een magische sfeer die bezoekers zeker zal betoveren.

Wijk Bij Duurstede

Deze stad ligt tussen de Rijn en de Heuvelrug, met mooie uitzichten op de rivier vanaf de dijk. Wijk bij Duurstede was een belangrijk handelscentrum in de Middeleeuwen, en er zijn nog veel historische en culturele bezienswaardigheden in de oude stad te zien. De slogan van de stad is passend – kleine stad, grote geschiedenis.

Woerden

Woerden heeft een rijke geschiedenis. De vijfhoek op de kaart laat zien waar vroeger de muren van de stad stonden. Deze muren beschermden de stad tegen aanvallen en maakten het een veilige plaats om te wonen. De ster laat zien waar de vestingwerken tegenwoordig liggen. Sommige van deze vestingwerken zijn nog intact en je kunt ze bekijken als je Woerden bezoekt.

Vestingsteden in Noord-Holland

Enkhuizen

De stad werd in de 13de eeuw gebouwd als havenstad, en ze speelde een belangrijke rol in de Nederlandse Gouden Eeuw. De stadsmuren en vestingwerken zijn nog grotendeels intact, en je kunt ze vandaag zien als je door de stad wandelt. In Enkhuizen is ook het Zuiderzeemuseum gevestigd, dat het verhaal vertelt van de Nederlandse Gouden Eeuw en de geschiedenis van de Zuiderzee. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan is Enkhuizen zeker een bezoek waard.

Medemblik

De nederzettingsstad Medemblik is leuk om naartoe te gaan omdat het een beschermd stadsgezicht heeft, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten. Het heeft ook een duidelijke stedelijke structuur, met niet meer dan 40.000 inwoners.

Er zijn veel recreatiemogelijkheden in Medemblik, zoals wandelen en fietsen, en ook cultuur, geschiedenis en een gevarieerd aanbod van restaurants en cafés. Bezoekers waarderen Medemblik om het feit dat de havens, terrassen, musea en natuur zo dicht bij elkaar liggen op loopafstand.

Naarden

Het vestingstadje Naarden is een leuke plaats om te bezoeken omdat het veel geschiedenis en cultuur heeft. De stad heeft nog steeds zijn mooie vorm, wallen en gebouwen zoals het een vestingstad betaamt. Door zijn ligging heeft Naarden een militaire functie gehad, waardoor een dubbele stadsmuur met grachten is ontstaan. Naarden heeft ook stadspoorten, bastions en gebouwen voor wapens en soldaten.

Weesp

Weesp is een klein, maar prachtig stadje die bekend is om zijn vele historische monumenten en zijn mooie ligging aan de rivier De Vecht. De stad biedt een verscheidenheid aan attracties, waaronder een brouwerij, een koffiehuis, en een keur aan restaurants. Bovendien is Weesp ook een prima plaats om een wandeling te maken of te ontspannen op een van de vele pleinen van de stad.

Vestingsteden in Zuid-Holland

Gorinchem

De vestingstad Gorinchem heeft veel geschiedenis en karakter. De stad is goed bewaard gebleven, en heeft een moderne vibe die het een leuke en interessante plaats maakt om te verkennen. Er zijn veel dingen te doen in Gorinchem, en de mensen die er wonen zijn vriendelijk en gastvrij.

Nieuwpoort

De stadsrechten dateren uit 1283. De stad ligt aan de Lek op de grens van Holland en het gewest Utrecht, en vanwege haar stadsrechten kon ze wallen met poorten en grachten bouwen om zich te verdedigen. In de zeventiende eeuw werden nieuwe wallen rond Nieuwpoort opgetrokken, mede daardoor werd de stad opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie.

Schoonhoven

Houd je van zilver? Dan is het vestingstadje Schoonhoven zeker een leuke plaats om te bezoeken omdat het bekend staat als de Zilverstad. Er zijn veel zilversmeden in de stad, en je kunt hun werk zien in het Zilvermuseum. Er is ook een Technische School waar je kunt leren hoe je zilversmid wordt.

Brielle

Brielle is een geweldige plaats om te bezoeken, want het heeft veel geschiedenis en een prachtig landschap. De stadswallen en monumenten zijn echt fascinerend, en de jachthaven is een heerlijke plek om je te ontspannen. De stadswandeling is ook erg leuk, en de markt is een geweldige plek om verse producten te halen. Brielle is een geweldige plaats voor een vakantie of gewoon voor een dagtocht. Ontspan je tussendoor op een terrasje.

Vestingsteden in Zeeland

Hulst

Deze stad in Zeeuws-Vlaanderen is een geweldige plaats om te bezoeken, want er zijn veel oude gevels en gebouwen die getuigen van een eeuwenlange geschiedenis. De Willibrordusbasiliek, het stadhuis en vele andere monumentale gebouwen maken van Hulst één groot “openluchtmuseum”. Het is leuk om te bezoeken omdat het een mooie architectuur heeft en veel geschiedenis.

Aardenburg

Vanwege de vele historische vondsten die er zijn opgegraven is Aardenburg leuk om te bezoeken. Vooral het Castellum Rodanum dat in 170 door Marcus Didius Julianus gebouwd werd, is goed bewaard gebleven en nog in delen zichtbaar. Bovendien zijn er veel andere Romeinse overblijfselen die in het Museum Aardenburg onderzocht kunnen worden.

Sluis

Cultuur, geschiedenis en winkelen combineren? Dat kan in Sluis. Maar ook heerlijk een Zeeuwse bolus bij de koffie bestellen op het terras van Sluis is een aanrader. De stad heeft een grote verscheidenheid aan winkels. Bovendien maken de historische kenmerken van Sluis het een unieke en interessante plaats om te verkennen. Overal waar je komt in deze stad zijn er herinneringen aan het verleden, van de vestingmuur tot de oude kerken.

Tholen

Het vestingstadje Tholen is een leuke plaats om te bezoeken als je op zoek bent naar een beetje geschiedenis en wat mooie architectuur. De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een must-see, met zijn 49 meter hoge toren die boven alles in de stad uittorent. Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1404, en ze ligt aan de westkant van het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant.

Veere

In het bekoorlijke stadje Veere kun je in veel van zijn statige gebouwen een glimp opvangen van zijn roemruchte geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1300. En er is nog meer! Het schilderachtige natuurgebied dat de stad omringt is perfect voor een ontspannen wandeling of een verfrissende boottocht op het Veerse Meer. Probeer zeker de heerlijke mosselen als ze in het seizoen zijn!

Zierikzee

Heerlijk slenteren door Zierikzee. Dit is een mooie plaats om te bezichtigen; het staat er vol mooie monumenten. Vooral de Thezykhal is prachtig. Daarnaast genieten veel bezoekers van de St.-Lievensmonstertoren (in de volksmond bekend als de “dikke toren”) en het Tempeliershuis vanwege hun interessante geschiedenissen. Tenslotte stellen mensen het vaak op prijs om door de Hollandse straatjes van Zierikzee te slenteren voor een ontspannende dag om alles wat de stad te bieden heeft te verkennen!


Vestingsteden in Noord-Brabant

Grave

Grave heeft veel geschiedenis en schoonheid. De stad is vele malen veroverd en belegerd, maar ze weet zich steeds te herstellen. Er zijn veel interessante plaatsen om in Grave te bezoeken, zoals het Graafs Museum en het Emmausklooster. De stad heeft ook veel speciaalzaken, waar je heerlijk kunt winkelen. Het uitzicht op de Maas, Thompsonburg en de sluis is ook mooi en de moeite waard.

Heusden

Deze vestingstad ontstond rond 1200 en is een van de oudsten van Nederland. Het heeft een stadsmuur en verschillende oude gebouwen, waaronder een kasteel en een kruidtoren. De stad heeft ook een bewogen geschiedenis, wat het een interessante plaats maakt om te bezoeken.

Ravenstein

De stadspoorten en de garnizoenskerk nog intact van het Vestingstadje Ravenstein. Ze geven een blik op de geschiedenis van de stad. Ook de windmolen De Nijverheid is een bezoek waard, want het is een van de weinige overgebleven traditionele windmolens in Nederland. Tenslotte zorgen de grachten en andere bezienswaardigheden voor een aangename wandeling op een zonnige dag.

Willemstad

Willemstad is een vestingstad in de gemeente Moerdijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Willemstad ligt op een splitsing van het Volkerak en het Hollandsch Diep. De vestingbouwmeester Adriaen Dircksz. Van der Putte ontwierp het in 1584 als een bastionvesting met een gracht en vier bastions. De stad werd omgedoopt tot Willemstad ter ere van Willem van Oranje, die dat jaar vermoord werd.

Lees ook: Willemstad bezienswaardigheden & activiteiten

Woudrichem

Deze vestingstad ligt in het hart van de Biesbosch Linie, en is strategisch gelegen bij de samenvloeiing van de rivieren Maas en Waal. Daardoor is het een prima plaats om drie verschillende provincies over te steken. De stad zelf heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 9de eeuw. Het kreeg stadsrechten in 1356, en is sindsdien bloeiend. Er zijn veel bezienswaardigheden in Woudrichem, waaronder de Martinuskerk en het standbeeld, en het oude stadhuis.

Lees ook: Woudrichem bezienswaardigheden & Activiteiten

Vestingsteden in Limburg

Stevensweert

Een stad met hele dikke muren die de stad omarmen en de vijand buiten houden. De muren zijn groen omdat ze met klimop begroeid zijn, en er staan oude kanonnen bij de vestingwerken die de historische sfeer nog versterken. Bovendien druipt er veel geschiedenis van de gevels van de gebouwen, en kun je mooie wandelingen maken langs de wallen en muren met onvergelijkbare uitzichten.

Sittard

Sittard is een leuke plaats om naartoe te gaan vanwege zijn gezellige historische centrum. Het centrum heeft veel opvallende monumentale gebouwen, en het Marktplein is een prima plek om op zonnige dagen te ontspannen. Er zijn ook veel cafés en restaurants in de stad waar je kunt genieten van het Bourgondische Limburgse leven.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.