Skip to Content

Vignet vakantie kopen

Vignet vakantie kopen

Met de auto op vakantie gaan heeft zo zijn voordelen. Helaas moet je wel even opletten of je een vignet of milieusticker voor je auto moet hebben voor je vakantieland of de landen waar je doorheen reist. Welke landen zijn dit? Hoe koop je zo’n vignet? En wat nu als je dat vergeten bent?

Voor welke landen heb je een vignet nodig?

In meerdere landen van Europa is het verplicht om een vignet te hebben. Dit zijn onder andere:

  • Oostenrijk: voor zowel toeristisch als zakelijk verkeer is een Autobahnvignet nodig.
  • Zwitserland: idem
  • Slovenië: hier wordt het een tolvignet genoemd, maar alle snelwegen en autowegen zijn hier tolwegen! Alle gedetailleerde info hierover vind je bij de ANWB.
  • Duitsland verlangt een milieusticker op bepaalde plekken.
  • Frankrijk heeft een milieusticker die ook wel Ecovignet wordt genoemd. Deze hoef je dus niet overal te hebben. Waar wel, check je hier.
  • Spanje heeft een milieuvignet dat aangeeft hoeveel uitstoot je auto heeft! En daarmee of je in bepaalde gebieden welkom bent.

Ga je naar of door een ander land? Check altijd even of er bepaalde eisen zijn als je in of door dit land wilt rijden!

Waar koop je een vignet of milieusticker?

Waar je jouw vignet koopt hangt af van welk land je bezoekt. Er zijn vignetten die te bestellen zijn bij de ANWB, andere moet je echt online bij officiële sites bestellen. Of ter plekke kopen. We zetten de favoriete vakantielanden op een rijtje.

Spanje

Spanje is een verhaal apart. De Spaanse milieusticker is namelijk niet te koop voor voertuigen uit het buitenland! Maar milieustickers uit andere landen zijn wel geldig. Heb je een milieusticker voor Denemarken, Duitsland, Frankrijk of Oostenrijk, dan geldt die ook hier. Ga je naar Spanje en heb je nog geen milieusticker, dan is het kopen van een Franse sticker waarschijnlijk de meest voor de hand liggende. Daar moet je immers toch doorheen.

Ben je in Spanje en heb je dus geen vergunning, dan zul je buiten de stad moeten parkeren, omdat je die zones niet in mag. Daarnaast zijn er speciale vergunningen verkrijgbaar voor Madrid en Barcelona. Rijd je, waar dan ook in Spanje, zonder vergunning toch een zone in, dan riskeer je een enorme boete. Wees dan ook slim en vraag op tijd een Franse milieusticker aan (dit duurt ongeveer 10 dagen). Of kijk naar de eisen van Barcelona of Madrid. Staat je hotel in een stad? Vraag voor de zekerheid na of je een milieusticker nodig hebt!

Frankrijk

Voor bepaalde stadscentra of departementen is een milieusticker gewenst. De levertijd is ongeveer 10 dagen. Vraag het dan ook op tijd aan. De milieuzones kunnen wijzigen, dus houd dit in de gaten. Vanwege ernstige luchtvervuiling kan men namelijk tijdelijk een zone instellen! De prijs is niet hoog, dus wil je alle ellende voor zijn is het eigenlijk raadzaam om gewoon altijd de sticker te kopen. De sticker hoort bij jouw voertuig en is vervolgens altijd geldig! Alleen moet het wel leesbaar blijven.

Wees wijs en ga niet eigenwijs toch zonder sticker de milieuzone in. Je kunt namelijk een rijverbod opgelegd krijgen en een fikse boete. Dit geldt ook als de sticker onleesbaar geworden is. Je kunt deze niet bij de ANWB bestellen, maar je doet dit direct bij de officiële website. De sticker hoor je rechtsonder op de voorruit te plakken.

Duitsland

Ook in Duitsland zijn er steden die voor hun binnenstad een milieusticker eisen. Deze kun je online bestellen of aanvragen in een ANWB-winkel. In Duitsland zelf kun je de sticker ook kopen. Dit kun je doen bij garages, gemeenten, keuringsstations van TUV of bij filialen van ATU. Er zijn trouwens ook straten die een diesel- en benzineverbod hebben! Daarbij is het dan een verboden gebied voor bepaalde voertuigen. De sticker moet je rechtsonder op de voorruit plakken (van binnenuit gezien).

Zwitserland

Eigenlijk is er hetzelfde verhaal in Zwitserland. Ook hier zijn er zones die een sticker verlangen. Je kunt de sticker kopen ter plaatse of online bij Office Cantonal des Véhicules, via de site ge.ch/teaser/macaron-stick-air of bij servicestations.

Voor Zwitserland heb je ook een wegenvignet nodig. Deze is een jaar geldig. Let op dat je het vignet wel op de juiste manier plaatst, want zelfs dat kan een reden voor een boete zijn! Dit vignet koop je simpel bij de ANWB.

Oostenrijk

Voor Oostenrijk heb je een Autobahnvignet nodig. Deze is nodig voor zowel de A- als S-wegen. Je koopt een sticker voor een bepaalde periode. Niet kopen betekent een risico lopen op een boete, die behoorlijk hoog is. Dit vignet koop je ook bij de ANWB. Maar is ook op heel veel plekken te koop in Oostenrijk zelf. Zoals bij tankstations, tabakswinkels of bijvoorbeeld bij de automobilistenclubs ÖAMTC en ARBÖ. Wat het milieu betreft zijn er tot nu toe alleen zones voor het vrachtverkeer.

Slovenië

Slovenië eist op alle wegen dat je een tolvignet hebt. Deze koop je online op de site van Evinjeta. Ter plekke kun je het kopen bij tolstations, tankstations, kiosken en supermarkten. Ook in de grensstreek buiten Slovenië zijn ze te koop. Waar precies vind je hier. Milieuzones zijn er nu nog niet in dit land.

Denemarken

Misschien vraag je je nu af hoe het met Denemarken zit, omdat de milieusticker ook in Spanje geldt. Denemarken heeft echter tot nu toe alleen milieuzones voor bestelwagens en zware voertuigen, die op diesel rijden. Rijd je met een busje? Dan kun je je kenteken op mz.miljoezoner.dk/en/lookup/step1 invoeren om te zien of je wel of niet een sticker nodig hebt.

Andere landen en tip

Ga je naar een ander land? Zeker wat milieu betreft komen er natuurlijk steeds meer regels. Check dan ook goed of er sprake is van milieuzones en of jij daar als vakantieganger ook iets mee moet. Meer info kun je vinden bij de ANWB.

Dit is trouwens ook slim om te doen voor 1 van bovenstaande landen. Ook daar kunnen immers opeens meer eisen gesteld worden!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.