Skip to Content

VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park.

VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park.

De wetenschap staat niet stil, en er worden steeds meer nieuwe technieken ontwikkeld die je tegen komt in apparaten, maar ook in de entertainmentindustrie zoals achtbanen. Denk bijvoorbeeld aan een vr-bril die je opzet om te gamen. Maar bij Europa-Park in Rust, Duitsland gaat het nog een stuk verder. Een aantal jaar geleden maakten we daar al kennis met Coastiality, waarbij je met een vr-bril op in de achtbaan zit. Nu kun je ook gamen in virtual reality (gaat dus verder dan met een vr-bril op gamen) en zelfs zwemmen in virtual reality.

Coastiality

VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl
VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl

Het begon met de Alpenexpress Enzian achtbaan in Europa-Park waar je kan kiezen uit zes verschillende filmpjes om je mee te nemen op reis. Je betaalt voor deze ervaring een klein bedrag (3 euro pp) en haalt vervolgens een vr-bril op. De achterste zitjes van de achtbaan zijn speciaal voor dit doel gereserveerd, en met een beetje geluk kun je meteen in de volgende achtbaan stappen. Je gaat zitten, een medewerker helpt je met het opzetten van de vr-bril en hem goed af te stellen en dan ga je.

Momenteel kun je kiezen uit de verhalen van Madame Freudenreich – Dino-Run VR, Schellen Ursli, Alpha Mods P.D., Ed Euromaus, OTTOs Ottifanten en de nieuwste Amber Blake – The Chase. Die laatste viel mij een beetje tegen. Maar de andere zijn (ook volgens de kinderen) zeker erg leuk. Het aanbod van de verhalen wisselt ook, want toen we er de vorige keer (3 jaar geleden) waren kon je bijvoorbeeld ook kiezen uit een verhaal met Paddington en een soort game waar je in zit en moest spelen door je hoofd te bewegen.

Tijdens de rit lijkt het net alsof je in een heel andere wereld zit en je een bepaalde missie moet voltooien of je aan het racen bent. De bochten en de afdalingen zijn perfect afgestemd op de film zodat je niet misselijk wordt. Extra is de ervaring als je door de ‘grot’ rijdt waar het iets koeler is, wat ook precies aansluit bij waar je op dat moment bent in de film. Of als je onder de boomstammetjes doorrijdt met een mistwolk. Je zintuigen ervaren alles ook weer net op een andere manier, waarbij je, ook al zit je helemaal in het verhaal, je je toch ook heel erg bewust bent van de omgeving.

De kinderen krijgen er in ieder geval geen genoeg van. De vorige keer was de oudste net groot genoeg om te mogen gaan, dit keer mochten ze allebei. Helaas zijn ze allebei (nog net) geen 10 jaar, dus mogen ze alleen als ze naast een volwassene (16+-er) zitten. We zijn een paar keer geweest en de eerste keer werd het opgelost doordat er 1 naast mij ging zitten en ging er een medewerker naast de ander zitten zodat ze tegelijkertijd in de achtbaan konden. Een andere keer moest er iemand even een ronde wachten en mocht ik blijven zitten in de achtbaan om twee keer achter elkaar te gaan.

Naast de Alpenexpress kun je tegenwoordig ook in de Eurosat (darkride achtbaan) gebruikmaken van deze techniek. Hier maak je kennis met Luc Besson’s bioscoophit ‘Valerian – De Stad van de 1000 Planeten’. Met dit avontuur in het heelal houdt Eurosat een populair ruimtevaartthema. Er is hiervoor een aparte ingang met apart station met wisselspoor en speciale treinen in de indoorachtbaan aangebracht. Daardoor bestaat deze achtbaan eigenlijk uit twee attracties, die beide dezelfde baan gebruiken.

Bezoekers zetten de VR-headset al vóór de eigenlijke rit op, in een pre-showruimte. Zij lopen daarna met headset op in de virtuele realiteit door het station en nemen vervolgens plaats in de achtbaan, zonder tussentijds de headset af te zetten. De echte, fysieke omgeving is in de virtuele realiteit exact nagebouwd waardoor men zonder problemen kan instappen terwijl men een headset draagt. Zodra alle bezoekers plaatsgenomen hebben begint de eigenlijke VR-rit in de achtbaan.

Ook voor een rit in de ‘Eurosat Coastiality’ moet je extra betalen en heb je een tijdticket nodig. Doordat deze innovatieve attractie nieuw is gelden hier andere regels; je moet tussen de 1.30 en 1.95 cm lang zijn en minimaal 14 jaar oud. Deze achtbaan hebben we dus niet kunnen testen met VR-bril op.

Coastiality-App

Tip; wil je thuis het achtbaangevoel beleven zonder dat je naar een pretpark hoeft af te reizen? Als je de gratis Coastiality-app downloadt op je telefoon en vervolgens koppelt aan je VR-bril krijg je het gevoel alsof je in de achtbaan zit in Europa-Park. Zo kun je er thuis ook nog extra van genieten.

Meer informatie vind je hier.

Yullbe Go

VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl
VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl

Op de laatste dag maakten we in de Arena of Football kennis met Yullbe Go, dit is een soort ‘proefversie’ van de ervaring die je te wachten staat bij Yullbe, gelegen naast het waterpark Rulantica. Ook hiervoor betaal je per persoon (vanaf 8 jaar, en onder de 12 jaar onder begeleiding van een volwassene) een extra bedrag van 6 euro waarna je een van de 6 verhalen kan kiezen om te spelen.

Met je ticket loop je door naar het speelveld waar je bij ‘in’ wordt geholpen met het opzetten van de helm en het laden van het juiste verhaal. Daarnaast kun je kiezen uit de Engelse of Duitse taal. Ook krijg je twee ‘handtrackers’ vast, waarvan je er een ook echt actief moet gebruiken. Na de introductie met uitleg in vr begint het verhaal echt en kun je gaan spelen.

Zelf heb ik dit niet ervaren, maar het was wel heel leuk om te kijken naar hoe de kinderen aan het spelen waren en na afloop hun verhalen te luisteren. Ze lopen met de vr-bril op dwars door de ruimte op weg om hun missie te voltooien. Het viel me hierbij op dat ze niet tegen elkaar aan komen, ze legden later uit dat de ander ook ‘wordt weergegeven’ in de film zodat je daar rekening mee kan houden. Ook zijn de muren duidelijk aangegeven zodat ze binnen het vlak blijven.

Het viel me op dat het er ook levensecht uitgezien moet hebben, zo zag ik dochter een paar keer enorme stappen maken alsof ze over een hindernisbaan liep, of juist voetje voor voetje of zelfs kruipend ergens onderdoor ging. Later was er een ander meisje dat ook precies dezelfde bewegingen maakte, je hebt dus echt het gevoel alsof je helemaal in het verhaal zit.

Van dochter begreep ik dat zij een toverstaf had waarmee ze diverse onderdelen van de scepter moest zoeken en pakken om die heel te maken. En een keer was ze heel hard om zich heen aan het slaan en was ze aan het vechten met een kraai om die weg te jagen. Onze zoon had een ander verhaal gekozen en kreeg een pistool in zijn handen waarmee hij moest schieten. Verder kreeg ik van het verhaal niet veel er uit, maar het was wel leuk. Het liefste wilden ze allebei daarna nog een keer!

Deze introductie duurt ongeveer 10 minuten, maar afhankelijk van hoe snel je het verhaal speelt is dat iets korter of langer. Als je klaar bent met de missie of de tijd op is, loop je in het verhaal een bepaalde kant op en kom je terecht op de ‘out’ plakkaat waardoor de medewerkers zien dat je klaar bent en je kunnen helpen met het afzetten van de VR-bril.

Zoals gezegd is dit een korte introductie op de Yullbe experience; want daar krijg je niet alleen handtrackers maar ook voettrackers om en duurt de game ook iets langer.

Meer informatie vind je hier.

Snorri Snorkeling

VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl
VR in het pretpark? Van achtbanen tot gamen en zelfs snorkelen met vr-bril bij Europa-Park. - Reis-liefde.nl

Tot slot kun je ook zwemmen met een VR-bril op; dit kan in het waterpark Rulantica. Na de eerdere vr-ervaringen moesten we dit natuurlijk ook uitproberen. Ook hiervoor geldt een minimumleeftijd van 10 jaar en een lengte van 130 cm, zoonlief was met 8 jaar toch echt te jong. Althans de eerste keer, dus ging ik samen met mijn dochter. Toen ze daarna nog een keer wilden deden ze daar niet moeilijk over en mocht hij het toch ook een keer ervaren.

Hier kun je niet kiezen uit een verhaal; er is een filmpje waarbij je Snorri volgt in de onderwaterwereld. Je krijgt eerst een korte uitleg en stapt daarna in het bad waar je de vr-bril opzet en de handgrepen vastgrijpt zodat je blijft drijven. Daarna ga je staan en begint de film, waarna je weer kan gaan liggen om zo onder water te duiken. Dochter had de eerste keer iets problemen met het opzetten, doordat hij te los zat en er dus water in kwam, waarna de medewerker ook het water in stapte om te helpen. Ze zijn echt heel hulpvaardig. Ook hier kun je trouwens kiezen uit een Engelse of Duitse vertaling.

Daarna begint het verhaal met een korte introductie waarna je Snorri volgt naar de sirenes en onder water. Verrassend was dat er in het bad diverse elementen zijn aangebracht waardoor het kan gaan borrelen of het water bijvoorbeeld begint te stromen. Dit zorgt toch voor net dat stukje extra beleving. Dit is ook afgestemd op het verhaal, al vond ik dit zelf niet helemaal optimaal.

Er zit een ‘spannend’ stukje bij waarbij je wordt opgegeten door een walvis en in de buik dansende skeletten tegenkomt, maar de kinderen gaven aan dat helemaal niet eng te vinden. Ook miste ik op een gegeven moment het geluid, geen idee of dat alleen aan het begin en aan het einde is, en dat ik de rest niet heb gehoord of dat het dan er ook niet is. Het is in ieder geval een heel unieke ervaring om zo met een vr-bril op in het water te liggen.

Na afloop van het filmpje stap je weer uit het bad en krijg je de snorkel mee vanwege de hygiëne. Zo houd je een mooi souvenir over aan deze ervaring.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.