Skip to Content

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten

In het najaar van 2012 was ik twee weken op vakantie in Boedapest, waarover ik eerder zeer uitgebreid heb geschreven. Zoals jullie inmiddels wel van mij gewend zijn, vind ik het fijn om vanuit zo´n grote stad de omgeving te verkennen. Dat heb ik ook vanuit Boedapest gedaan.

Steden als Esztergom, Szentendre en anderen zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. Sommige steden kun je ook per boot bereiken, wat natuurlijk extra leuk is. Zo kun je een excursie boeken vanuit Boedapest naar de zogenaamde Donauknie of Donaubocht. Visegrád is de laatste stad in de Donaubocht. Hier kun je genieten van kasteelruïnes, musea, mooie uitzichten, natuur en (sportieve) activiteiten.

Koninklijk Paleis

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

In 1323 Charles Robert vestigde zich in Visegrád en begon met de bouw van een koninklijk huis. Het koninklijk paleis werd in verschillende stappen vergroot door Louis I en daarna door koning Sigismund. Het goed georganiseerde paleis werd vergezeld door een tuin op het noorden, en het Franciscanerklooster gesticht door Sigismund in 1424 op de plaats van de oudere koninklijke kapel. Tussen 1405 en 1408 verhuisde Sigismund van Visegrád naar Buda, en het Visegrádpaleis is sindsdien een landelijke residentie geworden. Tussen 1476 en 1484 werd het paleis onder koning Matthias in laatgotische stijl gerenoveerd.

In sommige delen van het gebouw verschenen renaissancistische elementen en ook de Herculesfontein en de Mūzsput, de loggia van de siertuin, de orgelkas van de kapel en de altaren. Dit zijn de eerste herinneringen aan de Italiaanse renaissancistische stijl buiten Europa in de Alpen. Het paleis werd verlaten na de Turkse verovering van 1544 en werd een ruïne. De ruïnes werden in de 18e eeuw afgebroken. De opgravingen en restauratie begonnen in 1934 en is nog steeds aan de gang. Tegenwoordig vind je in het gebouw de tentoonstellingen van het Koning Matthias Museum, de geschiedenis van het koninklijk paleis en de gereconstrueerde interieurs.

Het paleis, waarin zich ooit prachtige zalen en binnenhoven bevonden, had enorme afmetingen: 600 meter bij 300 meter. Het paleis werd slechts door een weg van de Donau gescheiden, vandaar ook de naam “Waterburcht”. Het paleis moet vijf verdiepingen hebben gehad, wat nu nog te zien is. De arcadengang en kruisgang zijn deels nog authentiek.

De bewerkte leeuwenbron, waar vroeger tijdens feesten wijn uit kwam, is een kopie. De originele bron staat in het Hongaars Nationaal Museum in Boedapest. Verder zijn er wandelgangen met zitnissen en terrassen met stenen balustrades. Er staan replica’s van een middeleeuwse “blijde”, een soort 15 meter hoge werpkatapult om stenen over de vestingmuren te gooien of muren te breken, en een grote kruisboogkatapult om brandende speren naar de vijand te schieten. Je hebt hier een panoramisch hoog uitzicht over de Donau en de overzijde van de rivier, dat op het grondgebied van Slowakije ligt.

De Salomonstoren en Citadel

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

Op de heuvel ten zuiden van het paleis staat het restant van de woontoren Szálomon torony (Salomonstoren), gebouwd in de 13e eeuw door koning Béla IV. Al in de vroege ijzertijd was er een versterkte nederzetting. De driehoekige 13e-eeuwse citadel werd beschermd door drie torens. In de eerste helft van de 14e eeuw werd de buitenste kasteelmuur gebouwd en ook de paleisvleugels in het binnenste kasteel zijn uit deze periode.

De vestingmuren die de citadel met de Donau verbinden, en de toegangspoort was tot de voormalige weg door de muren, en de grote woontoren (die door de 11e-eeuwse Hongaarse koning de Salomonstoren wordt genoemd) werden gebouwd in het midden van de 13e eeuw. Het lagere kasteel met de citadel vormde een verenigd beschermingssysteem. De binnenste kasteelmuur werd rond de toren gebouwd. Na 1490 werd de woontoren gebruikt als opslagplaats. In 1540 verwoestten Ferdinand I-soldaten de zuidelijke hoek van de toren.

Na de Turkse verovering verhuisde de Turkse nederzetting naar de muren van het lagere kasteel. In de toren, 30 meter hoog met een doorsnede van 8 meter, worden tentoonstellingen gehouden van het Koning Matthias museum, waar waardevolle vondsten uit het paleis zijn uitgestald.

Een voetpad en een zogenoemde Panoramaweg gaan omhoog naar de vroegere burcht of citadel. Bij het Sivanus-hotel, dat vlak aan de Donau ligt, heb je uitzicht op grote delen van de Pilis- en Börzsönygebergten. Bovenop de heuvel is ook een complex met bobbaan, rodelbaan en ziplines. Ook kun je hier wat eten en drinken. Geschikt voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Koning Matthias Museum

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

Hoewel het museum in 1952 officieel zijn deuren opende, begonnen wetenschappelijke werkzaamheden al lang geleden. József Viktorin, een parochiepriester van Slowaakse afkomst, schrijver, vertaler, één van de grondleggers van de Slowaakse literaire taal, begon sinds 1866 te werken om de monumenten van Visegrád te behouden en aan het grote publiek te presenteren.

Toen men met de opgravings- en conserveringswerken van het kasteel begon, werden de ontdekte vondsten geplaatst in het Hongaars Nationaal Museum en vervolgens in de Salomonstoren. Toen ontstond ook het idee van de oprichting van een lokaal museum in Visegrád voor het opslaan en presenteren van de ontdekte kunstvoorwerpen. Het Museum heeft mede gezorgd voor lokale en landelijke bekendheid van de geschiedenis van Visegrád.

Johannes de Doper-kerk is een katholieke kerk. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw in barokstijl. Jezuïetmonniken vestigden zich in 1702 in de stad met als doel de katholieke gemeenschap nieuw leven in te blazen. Tijdens de eerste jaren vonden ze onderdak in een boerderij, maar in 1704 slaagden ze erin om een ​​stuk grond te kopen om een ​​kerk te bouwen. In de nissen zie je de standbeelden van de heilige Ignatius van Loyola en Francis Xavier.

De monumentale pilasters die de torens verticaal markeren, zijn allemaal elementen van de typische barokke architectuur. De binnenkant van de kerk is rijkversierd, met liturgische objecten die echte kunstwerken zijn. Het hoofdaltaar is versierd met een prachtig altaar uit de Sigismundkapel in Buda. Het belangrijkste schilderij van het altaar is “Het doopsel van God”. Het hoofdaltaar omvat ook het familiewapen van de familie Haller, de belangrijkste schenker, en een schilderij van de Maagd en het Kind.

Palinka Museum

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

De geschiedenis van brandewijn heeft veel te maken met Visegrád. Volgens het eerste schriftelijke verslag werd de vrouw van Charles, koningin Elizabeth, die in de Visegrád-citadel woonde, met succes genezen door de zogenaamde “Aqua vitae reginae Hungariae”. Een gedistilleerde drank genaamd “De koningin des levens van de Hongaarse koningin”. Het was een wijndistillaat met rozemarijn, de voorloper van de huidige palinka. Er zijn tentoonstellingen over deze nationale drank.

Twee films gaan over de geschiedenis en een uitleg over brandewijningrediënten, waaronder medicinale pálinka. Bezoekers kunnen ook ervaren hoe de drank destijds gebrouwen werd en iets leren over de gevaarlijke omstandigheden. Er zijn ook allerlei activiteiten voor de bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Visegrád Gokart en Adventure Park en Spa/Thermen (Visegrád-Lepence)

Ten zuiden van Visegrád vind je Lepence. Hier vind je twee interessante uitjes.

Lepence Spa

Een hotel met spa en thermen, zwembaden etc. Het geheel werd geopend in 1977 en werd snel populair. Het gebied heeft een geweldig uitzicht op de Donaubocht. De terrasvormige zwembaden waren gevuld met thermaal water. Naast de typische thermale baden met halfronde betonelementen die vandaag nog steeds zichtbaar zijn, is er ook een 30 meter lang zwembad en een kinderbad.

Meer informatie vind je hier.

Visegrád Gokart en Adventure Park

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

Dit is een uitgebreid park met een kartbaan, een klimpark en vele andere activiteiten.

Meer informatie vind je hier

Pilis Park Forest

Visegrád; Bezienswaardigheden & Ativiteiten - Reisliefde

De Pilis Park Forest Plc. beheert 65.000 hectare staatsbossen in de wijdere omgeving van Boedapest. Sinds de oprichting is de rol van openbare welzijnsdiensten van groot belang: milieueducatie, voldoen aan de behoefte van het publiek aan recreatie, behoud van de kwaliteit van de lucht en behoud van een gezond milieu door het onderhoud van bossen.

In de jaren negentig bezochten ongeveer 10 miljoen mensen het bos, dat sindsdien bijna is verdubbeld. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en paragliden. Er zijn bijna 1000 km bewegwijzerde wandelpaden, ongeveer 100 km aan fietsroutes, honderden bosrustgebieden, 9 bosspeeltuinen en er zijn 10 ingebouwde uitkijkpunten en bosrijke sportterreinen.

Geschiedenis Visegrád

Visegrád is een kleine stad aan de Donau en bekend om de ontdekte resten van een koninklijk paleis. Het plaatsje ligt 22 km ten noorden van Szentendre en kreeg in 2000 stadsrechten, hoewel het maar zo’n 2.000 inwoners telt. De Romeinen hadden hier al een vesting. In de 9e eeuw kwamen in dit gebied Slavische stammen wonen. Waarschijnlijk stamt de naam Visegrád (hoge vesting) uit die tijd. In 1096 moet de Eerste Kruistocht erlangs getrokken zijn (men volgde toen bijna altijd de rivieren).

Godfried van Bouillon zou aan koning Kálman toestemming gevraagd hebben om door Hongarije te trekken met zijn leger, met de belofte om zijn land niet te plunderen en om een aanval te doen op de Serven. Zo hebben het Kruisleger en de Hongaren samen Belgrado veroverd. Daarna trokken de Kruisvaarders verder over de Karpaten naar Klein-Azië.

De vesting van Visegrád werd vernietigd door de Mongolen in 1241, maar kort daarna herbouwd door koning Béla IV van Hongarije. In 1325 vestigde Koning Karel I zijn hof in Visegrád, dat zijn geboorteplaats was. Visegrád bleef de koninklijke zetel van Hongarije tot begin 15e eeuw. In 1335 troffen de koningen van Polen, Bohemen en Hongarije elkaar in Visegrád. In de Vrede van Visegrád werd bepaald dat Silezië aan Bohemen toekwam, en dat Bohemen zijn aanspraken op Polen zou opgeven.

In de 13e en 14e eeuw werd het kasteel verder uitgebreid en werd een koninklijk paleis gebouwd. In 1542 werd Visegrád door de Turken totaal verwoest, waarna eeuwenlang een laag aarde de overblijfselen van het paleis en de omgeving bedekte.

In 1934 werd begonnen met opgravingen van het koninklijk paleis, maar de voortgang werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van huizen in de directe omgeving, die eerst afgebroken moesten worden, wilde men verder kunnen graven. Maar wat tegenwoordig te zien is, is al interessant genoeg, zeker als men de historische achtergrond kent.

Overnachten in Visegrad

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Hotel Silvanus

Hotel Silvanus is een modern en luxueus hotel gelegen op een heuvel met uitzicht op de Donau en het omliggende platteland. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen, een restaurant en bar, en een wellnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Royal Club Hotel

Royal Club Hotel is een stijlvol en elegant hotel gelegen in het historische kasteel van Visegrád. Het hotel biedt luxe kamers met moderne voorzieningen, een restaurant en bar, en een wellnesscentrum met een overdekt zwembad.

Meer informatie vind je hier.

Visegrád Hotel & Thermal Spa

Visegrád Hotel & Thermal Spa is een modern en ruim opgezet hotel met een prachtige spa en thermale baden. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen, een restaurant en bar, en een groot aantal wellnessfaciliteiten.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Honti

Hotel Honti is een charmant en knus hotel gelegen in het centrum van Visegrád. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen, een restaurant en bar, en een terras met uitzicht op de Donau.

Meer informatie vind je hier.

Thermal Hotel Visegrád

Thermal Hotel Visegrád is een groot en modern hotel met thermale baden en een uitgebreid wellnesscentrum. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen, een restaurant en bar, en een groot aantal wellnessfaciliteiten.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.