Skip to Content

Vliegerfestival Scheveningen

Vliegerfestival Scheveningen

Afgelopen weekend was het enorm zonnig weer. Ja, de metereologische herfst is begonnen. Dit was echter nog nazomers genieten. Via twitter kwam ik er achter dat op Scheveningen het vliegerfestival werd georganiseerd.

Aangezien manlief ging werken werd het dit jaar niets om naar de Dikkie Dik dagen te gaan bij Ouwehands Dierenpark of de Dora & Diego fandagen bij het Dolfinarium. Scheveningen is echter prima te doen met de tram. Die stopt hier bijna voor de deur en bij het Kurhaus stap je uit voor een bezoek aan het strand en een vliegerfestival. Wel zo fijn als je met twee jonge kinderen op pad gaat.

Lees ook: Scheveningen bezienswaardigheden & activiteiten

Met de tram

Terwijl manlief in de ochtend bezig was om zich klaar te maken om naar zijn werk te gaan pakte ik de rugzak ik met alle spullen om een dagje er op uit te gaan. Het vliegerfestival zou officieel van twaalf tot vijf zijn. Precies de slaaptijd, en om daarna nog te gaan leek me niet slim.

Daarom deed ik een poging om rond tien uur aanstalten te maken om te vertrekken. Het is tenslotte toch een klein uurtje in de tram. Je weet ook nooit wat er onderweg kan gebeuren.

Gelukkig stond er nog geld op de ov-chipkaart. Dat is altijd weer een gok, omdat we die zo weinig gebruiken. Met baby boy in de wandelwagen en onze peuter aan de hand gingen we op stap. Bij de tram werden we geholpen met instappen en daar gingen we.

Beiden vonden ze het helemaal super. Ik had de wandelwagen zo neer gezet zodat baby boy naar buiten kon kijken naar alle bomen en huizen die voorbij gingen en peuter zat netjes op haar billen voor het raam alles aan te wijzen en te benoemen.

Ze mocht van mij ook op haar knietjes zitten, maar dat wou ze niet. Vooral het stukje langs het water vond ze erg leuk. Ieder bootje werd enthousiast aangewezen. In de binnenstad van Den Haag werd dit toch wel iets minder en na ruim een half uur had ze het gehad.

Tijd dus voor afleiding met een pakje drinken en even gezellig op schoot komen zitten. De tram werd ondertussen ook iets voller, maar niet druk ofzo. Vlak na het Kurhaus stapten we uit en liepen we naar de boulevard. Met de tram reizen is al een avontuur op zich., ook zonder het vliegerfestival

Op het strand

Onze peuter had de zee al gezien en nam bij voorkeur het eerste de beste trapje naar beneden. Dat werd hem niet met de wandelwagen, bij de pier loopt het schuin af dus is dat geen probleem. Eerst gingen nog de jassen uit. Was het thuis nog bewolkt en fris, hier was het een stuk aangenamer en brak de zon door de wolken heen. Helaas kwam ik er toen achter dat de accu van het fototoestel leeg was en er geen geheugenkaart in zat.

Gelukkig heb ik altijd een reservekaartje in de tas zitten dus dat was zo opgelost. Jammer van de foto’s die ik eerder dacht gemaakt te hebben. Dochterlief zag de trampolines en was erg boos dat ze daar niet op mocht. Ik vond vijf euro voor vijf minuutjes toch echt veel te gek. Ik liet haar even ‘uitrazen’ op het strand. En ze werd een paar keer aangesproken door Chinese toeristen die haar staartjes zo leuk vonden en met haar een foto willen maken.

Het kleine fotomodelletje zag dat echter niet zo zitten en trok de meest zielige pruillipjes zodra er een enorme toeter op haar gericht werd. Een dame was zelfs zo brutaal om een beetje aan haar te gaan trekken terwijl ze duidelijk aangaf dat ze dat niet zag zitten. Toen was het voor mij ook klaar.

De boulevard

Het vliegerfestival was nog niet begonnen, tenminste er hingen nog maar een paar vliegers in de lucht. Wat ook niet zo raar was, want er was nauwelijks wind. Tijd dus om een stukje verder te lopen over de boulevard.

Het leek me ook leuk om een stukje de pier op te lopen, had wel gehoord dat er plannen waren voor sluiting. Maar was me er niet bewust van dat dat al zo ver / nog steeds zo was. We gaan tenslotte vaker naar Kijkduin toe waar het toch een stuk rustiger is.

Op de boulevard stonden ook een paar tentjes en dan ben ik toch even nieuwsgierig. Bij een tentje hadden ze vliegers in allerlei soorten en maten. Ook op een stokje. Onder andere met een lieveheersbeestje en vis. Dat zijn woorden die ze kent dus ik dacht dat ze daarvoor zou gaan. De wesp vond ze echter veel leuker. Ook goed.

Ik heb nog even overwogen om een strandsetje te kopen, die was ik namelijk vergeten. Toen ik de prijzen zag was dat echter zo voorbij. Tien euro voor een emmertje met wat vormpjes gaat mij echt te ver. Het was ondertussen half een en ik begon al wat trek te krijgen dus liepen we naar het einde van de boulevard om daar het strand op te gaan.

Schelpen zoeken

Voordat we een plekje gingen zoeken om te gaan zitten liepen we een stuk verder het strand op. Hier hebben ze namelijk een betonnen wandelpad liggen zodat dit prima te doen is met de wandelwagen. Aan het einde liggen ook een paar platen waar we een mooi plekje hebben gezocht.

Voor baby boy had ik een hydrofiel meegenomen om op te zitten en peuter vermaakte zich prima in het zand. De schoenen en maillot gingen ook uit zodat ze iets minder zand zou verzamelen en het was warm genoeg. Ze had al snel een kuil gevonden om in te gaan zitten.

Ik had een plastic zip-loczakje meegenomen zodat ze schelpen kon zoeken en verzamelen. Baby boy had ook al snel een schelpje te pakken en hield deze triomfantelijk in de lucht. Er kwam een ander meisje aanlopen gevolgd door haar oma die dit wel een interessant tafereeltje vond. We raakten aan de praat en ik gaf haar ook een zakje om schelpen te verzamelen.

Gelukkig neem ik meestal een reserve mee. Zo leuk om te zien hoe makkelijk kinderen contact kunnen zoeken met elkaar. De tijd verstreek en na, ik denk een half uurtje, hadden ze het wel gezien en werd het ‘drinken, drinken’. Ik had ondertussen ook echt wel behoefte om even te gaan zitten.

Even zitten

Tijdens ons eerste stukje op het strand waren we langs een strandtent gelopen waar je ook op het strand kon zitten en ze een paar kinderhuisjes hadden. Dat leek me wel zo prettig. Vanaf hier kon je ook goed op het afgezette stukje terrein voor de vliegers van het vliegerfestival kijken. Er was nog steeds nauwelijks wind, dus veel gebeurde er niet. Er waren zelfs een paar vliegers weer neergehaald. Helaas duurde het erg lang voordat ik de bestelling kon doorgeven.

De drankjes waren er vrij snel, maar voor het doorgeven van de lunchwensen moest ik weer heel lang wachten. Er was ook gewoon niemand om de aandacht van te trekken. De andere gezinnen waren ondertussen ook al heel onrustig aan het worden.

Het was ondertussen twee uur, tijd om toch richting huis te gaan want geen van beiden hadden besloten om te gaan slapen in de wandelwagen of draagzak. Dus zodra ik iemand zag rekende ik af. Toen ik bezig was om in te pakken kwam er iemand anders op me af om te betalen. Dan zijn ze er opeens wel snel bij…

Shoppen

Via de parade liepen we terug naar de tram. Hier haalde ik nog even snel een happy meal bij de macdonalds; om samen te delen en een ijsje voor peuter. Daar was het echt weer voor.

Er bleek een soort braderie te zijn waar je tegen betaling neptattoo’s kon laten zetten en er waren een aantal marktkraampjes van vaste bedrijven. Bij de HEMA moest ik natuurlijk even kijken en ging ik weg met lettersjablonen en vilten vormpjes om later een slinger van te maken.

De terugreis van het vliegerfestival was iets minder, baby boy viel uiteindelijk toch in de draagzak op de buik in slaap en peuter vermaakte ik met filmpjes op de telefoon. Daar werd best naar gekeken, niet dat mij dat interesseert. Ze was moe en wou slapen en plek om te zitten was er niet. Dus als ik haar zo rustig kan houden in de wandelwagen doe ik dat.

Liever dat dan een gillend kind toch? Thuis konden de kinderen ontdaan worden van de giga zandbak die ze stiekem toch hadden weten mee te slepen en kon ik heerlijk bijkomen met twee slapende kinderen.

Meer informatie over het vliegerfestival vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Kimberley schreef:

  Oh, het ziet er echt leuk uit! Nu heb ik spijt dat wij niet gegaan zijn. Als er weer eens wat leuks in Scheveningen is, gaan we even meeten! En joh, op de terugweg je telefoon geven, lekker de mensen laten kijken. Is tegenwoordig toch niets raars meer aan?

 2. Jenn schreef:

  Leuk! Wij gaan ook meestal naar Kijkduin (gratis parkeren!! Waar vind je dat tegenwoordig nog?)

  • Linda schreef:

   Precies, het is daar ook een stuk rustiger. De meeste ’toeristen’ gaan naar Scheveningen.

 3. Joyce schreef:

  Wat leuk! Ik ken het vliegerfestival helemaal niet. Maar wat heerlijk dat je zo dicht bij het strand woont 🙂

 4. Astrid schreef:

  Klinkt als een erg leuke dag! En inderdaad niks van dat kijken aantrekken. Als ze had gehuild, had je óók kijkers gehad. En wie weet heb je ze op een idee gebracht. 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.