Skip to Content

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Vlieland is één van de mooiste Waddeneilanden van Nederland. Het is autovrij, dus ideaal om met kinderen heen te gaan. Daarnaast is de natuur prachtig en beschikt Vlieland over 20 km strand en 26 km fietspaden. Er is veel te beleven voor jong en oud. De leukste uitjes op Vlieland vind je in dit artikel op een rijtje.

Bezienswaardigheden op Vlieland

Bunkermuseum

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Widerstandsnest 12H is een bunkercomplex compleet met loopgraven en tunnels dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettingsmacht is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Het doel van deze stelling was het afslaan van een eventuele geallieerde landing op het strand van Vlieland. Nu is het een museum met o.a. een tentoonstelling over Vlieland in de oorlogsjaren, bijzondere objecten en bodemvondsten uit die tijd.

Meer informatie vind je hier.

Vuurtoren

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op de 40 meter hoge Vuurboetsduin vind je de vuurtoren die je kunt bezoeken. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee. Bij helder weer zijn behalve de buureilanden Texel en Terschelling ook de Friese en Noord-Hollandse kust te zien.

Meer informatie vind je hier.

De Vliehorst Express

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Vliehors Expres is een grote gele strandbus waarmee je een bezoek kan brengen aan de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland die ook wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. De tocht duurt 2 uur en begint bij Pad van Zes 50 meter ten Noorden van het Posthuys. In de zomer zijn er ook avondritten. Met de strandbus rijd je naar de punt van de Vliehors waar je vrijwel altijd zeehonden kunt spotten en het Reddingshuisje kunt bezoeken dat nu is ingericht als juttersmuseum.

Meer informatie vind je hier.

De Noordwester

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Noordwester is een waddencentrum en zeeaquarium. Hier vind je onder andere het skelet van een potvis die ooit is aangespoeld op Vlieland, aquaria met dieren uit de Noordzee en Waddenzee, een Kabouterbos en een Jutterszolder, waar je allerlei spullen vindt die zijn aangespoeld op Vlieland. Je kunt hier tevens een Juttersdiploma krijgen, als je iets inlevert wat je op het strand gevonden hebt.
Ook worden van hieruit diverse excursies georganiseerd, zoals:

 • Wadexcursie: Dit is geen wadlopen, maar je krijgt uitleg over de dieren en planten die op de zeebodem leven. Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is verplicht om laarzen aan te doen.
 • Familieprogramma Beertje Wad: Een wadexcursie voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Voor de kleinere kinderen valt er ook genoeg te ontdekken bij het wad.
 • Phoca waddentocht: Maak met de boot Phoca een tocht over de wadden. Je mag tijdens de tocht lopen op de zeebodem, garnalen vangen of pieren steken.
 • Familieprogramma Beertje Buiten: Voor gezinnen met kinderen tussen de 3 en 6 jaar wordt er een speciale excursie georganiseerd waarbij de kinderen hun knuffel mee mogen nemen. Beer Oskar gaat ook mee en de kinderen leren van alles over de natuur.
 • Kabouterspeurtocht: Speurtocht waarbij de kinderen met een knapzak en een puntmuts op weg gaan om opdrachten uit te voeren. Ondertussen leren ze veel over het eiland en de natuur.
 • Piraten, Zeehelden en Landrotten: Een belevingstocht waarin je het mysterie van de piraten op moet lossen en de piratenschat moet vinden.

Meer informatie over de Noordwester en de excursies die er worden georganiseerd, vind je hier.

Natuur

De Kroon’s Polders

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het paradijs voor vogels. Hier broeden zo’n 70 vogelsoorten. Het gebied zelf is niet te betreden, maar vanaf de dijk en een vogeluitkijkpunt heb je toch een mooi zicht op deze polders. Ook kun je een wandeling maken om de polders heen.

Cranberry’s plukken

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ben je in de herfst op Vlieland? Dan kun je overal cranberry’s plukken. Dit is gewoon toegestaan. In 1845 is hier en op Terschelling een vat met cranberries aangespoeld die vervolgens zijn gepland en zich in de natuur hebben verspreid. Dit zijn dan ook de enige twee plekken in Nederland waar deze in het wild groeien. Deze bessen staan vooral bekend omdat ze goed helpen tegen een blaasontsteking.

Bomenland

Dit is een oud bos waar een wandelroute doorheen loopt van Staatsbosbeheer. Deze route is 3,5 kilometer lang en begint bij Hotel Het Posthuys, vandaaruit volg je de palen met de gele banden. Hier vind je ook de vogelkijkhut Dodeman’s Bol. Vanuit dit uitkijkpunt heb je zicht op de vele wadvogels die hier vertoeven.

Wandeling naar de Oude Eendenkooi

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze route is 1,3 kilometer lang en hierbij loop je rond een meertje. Tijdens de wandeling kom je de Oude Eendenkooi tegen. Je begint deze route op de Postweg bij de rode brievenbus van het oude kooikershuisje en je volgt dan de blauwe route.

De Vliehors

Oftewel ‘De Sahara van het Noorden’. Dit is een enorme zandvlakte aan de westkant van het eiland.

Vlieland ontdekken op de fiets

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Aangezien Vlieland ideaal is om te fietsen, kan een mooie fietsroute niet ontbreken. Op de site van de ANWB vind je de Vlielandroute. Dit is een route van ongeveer 30 km die je over het hele eiland voert.

Excursies

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Strandrit of bosrit met Manege de Zeeruyter

Bij deze manege kun je terecht voor buitenritten over het strand en door het bos. Ook kun je er paardrijlessen volgen of voor de kleinsten een wandelpony huren, die je mee mag nemen om een wandeling mee te maken.

Meer informatie vind je hier.

Strandrit en wandelpony met Stal Edda

Ook bij Stal Edda kun je te paard buitenritten maken over het strand en wandelpony’s huren. Echter hebben ze bij Stal Edda alleen IJslandse paarden, deze hebben een speciale loopgang, Tölt, genaamd. Dit schijnt een heel comfortabele gang te zijn, waardoor je lekker relaxt kunt zitten, ook tijdens langere ritten. Een leuke ervaring!

Meer informatie vind je hier.

Zeehondentocht met De Vriendschap

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Als je naar de Wadden gaat, kan een zeehondentocht niet ontbreken. Als je meegaat met boot De Vriendschap kom je op een speciaal deel van Vlieland, het Eierlandse Gat. Dit is de plek waar je de meeste kans hebt om zeehonden te zien.

Meer informatie vind je hier.

Eilandtour met de TukTuk

Vlieland is autovrij, maar de elektrische TukTuks mogen er wel rijden. Onder begeleiding van een gids bezoek je de mooiste plekjes van het eiland.

Meer informatie vind je hier.

Sportief

Voor de sportievelingen onder ons is er genoeg te beleven op Vlieland.

 • Bij Bureau Vlieland kun je terecht voor diverse activiteiten, zoals: blokarten, raften, handboogschieten, branding kajakken, schattenjacht, lasergamen, powerkiten en mountainbiken. Meer informatie vind je hier.
 • Wil je graag leren surfen? Dat kan bij Surfschool Surfana. Meer informatie vind je hier.
 • Bij activiteitencentrum Paal 50 vind je veel leuke actieve activiteiten, zoals kitesurfen, suppen, blokarten, beachgolf, kanoën, powerkiten, bubble voetbal, expeditie robinson, wie is de mol, puzzelchallenge en GPS wandel- en fiets-challenges. Meer informatie vind je hier.

Activiteiten en workshops

Escaperoom Vlieland

Speel je graag een superspannend spel met je familie of vrienden? Dan ben je bij Escaperoom Vlieland aan het goede adres.

Meer informatie vind je hier.

Midgetgolfbaan De Oude Vuurtoren

Vlakbij de boot ligt midgetgolfbaan “De oude vuurtoren”. Hier vind je 18 verschillende banen met verschillende moeilijkheidsfactoren. Ideaal voor jong en oud om een balletje te komen slaan. Voor de kleinsten zijn er speciale kindersticks aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Workshop: Maak je eigen Vlielandsouvenir.

Verzamel op het strand drijfhout, steentjes of schelpen die je daarna omtovert tot een prachtig souvenir.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten op Vlieland

Als je wilt overnachten op Vlieland kun je kiezen uit appartementen, je eigen tent opzetten op een camping of overnachten in een B&B. Houd er wel rekening mee dat Vlieland autovrij is en je dus niet heel veel materiaal kan meenemen. Wel zijn er speciale diensten die kunnen helpen bij het verschepen van bagage direct naar je accommodatie.

Landal Vlieduyn; appartementencomplex Vlieland

Vlieland; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In een mooi, nieuw (2015) en ruim appartementencomplex in de vorm van een luxe villaboerderij met riet vind je Landal Vlieduyn. Dit ligt centraal op Vlieland op 200 m afstand van het Noordzeestrand. Er is bagagevervoer van en naar de boot. Restaurantjes en winkels vind je in de buurt.

Meer informatie vind je hier,

Natuurhuisje Vlieland

Zoek je een eigen vakantiehuis dan vind je die bij natuurhuisje. Zowel bedrijven als particulieren bieden hier eigen accommodaties aan om te verblijven. De faciliteiten en luxe van de vakantiehuizen verschilt. Wel weet je zeker dat alle natuurhuisjes in een mooie natuurlijke omgeving liggen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Vlieland

Aanraders zijn onder andere;

 • Hotel Posthuys. Hotel Posthuys ligt op 8 km van de haven en het centrum van Vlieland en biedt rookvrije accommodatie en een eetcafé dat overdag geopend is. Dit hotel ligt in de duinen, op minder dan 5 minuten lopen van het strand.
 • Westcord Strandhotel Seeduyn. Het WestCord Strandhotel Seeduyn ligt in een rustige omgeving, vlak bij het strand. Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht op de Noordzee, plezier maken in de zwembaden, of bowlen op de bowlingbaan. Het hotel biedt ruime kamers en appartementen. Alle appartementen hebben een balkon of een terras. De appartementen beschikken over een volledig ingerichte kitchenette.
 • Hotel DoniaState. Het Hotel DoniaState biedt moderne kamers, die allemaal zijn uitgerust met een eigen terras of balkon met uitzicht op de omliggende duinen en bossen. Het Noordzeestrand ligt op 10 minuten lopen van het hotel.
 • Hotelletje de Veerman. Hotelletje de Veerman ligt op een rustige locatie op het eiland Vlieland, aan het eind van de Dorpsstraat, onder de vuurtoren. De kamers en studio’s zijn mooi ingericht. Elke kamer heeft boxspringbedden en een televisie.
 • De Herbergh van Flielant. De Herbergh van Flielant ligt in de hoofdstraat van Oost-Vlieland, op slechts 550 meter van de veerdienst. De Herbergh heeft een eigen restaurant met terras, fietsverhuur en klassieke kamers met een eigen badkamer en gratis WiFi.
 • Badhotel Bruin. Badhotel Bruin ligt tussen de duinen en het wad op Vlieland. Het biedt kamers in boetiekstijl met een eigen badkamer. Dit hotel dateert uit 1896 en heeft gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer informatie vind je hier.

Campings Vlieland

Je vindt op Vlieland meerdere campings; de bekendste zijn:

 • Kampeerterrein Stortemelk is een camping in Oost-Vlieland, Friesland, gelegen bij zee. Deze camping met hellend terrein heeft plaatsen zonder schaduw. Kampeerterrein Stortemelk ligt nabij een zandstrand. Er is mogelijkheid tot het huren van tenten, appartementen en bungalows. De camping beschikt over een speeltuin en sportterrein. Meer informatie vind je hier.
 • Natuurkampeerterrein Lange Paal ligt midden tussen de bossen en de duinen. ‘s Nachts slaap je hier met het geruis van de zee op de achtergrond en hoor je de wind die door de dennenbomen waait. Meer informatie vind je hier.
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.