Skip to Content

Vlindertuinen Nederland

Vlindertuinen Nederland

Vlinders zijn er in alle kleuren, vormen en maten, in de zomer kom je ze volop buiten tegen. Maar de rest van het jaar kan je een bezoek brengen aan een vlindertuin om deze imposante dieren te bewonderen. Vaak vindt je deze in een kas omdat de vlinders tropische temperaturen nodig hebben. Bij een aantal vlindertuinen vind je ook reptielen, speeltuin of zelfs een indoor adventure golfbaan. Een bezoek aan een vlindertuin is vaak een tropisch uitje en weer eens wat anders dan een dierentuin.

Vlindersafari – Gemert

Ga op Vlindersafari en ontmoet de meest bijzondere vlinders uit alle windstreken. Kleine vlinders, grote vlinders, opvallend kleurige vlinders en perfect gecamoufleerde exemplaren, doorzichtige vlinders en vlinders met angstaanjagende schijnogen. Bewonder en verwonder. En dat alles in een decor van een weelderige exotische beplanting.

Meer informatie vind je hier.

Passiflorahoeve – Harskamp

De Passiflorahoeve is een zorgboerderij met een totale oppervlakte van 16.000 m2. Het complex, dat bij een oude Veluwse boerderij is gesitueerd, bestaat uit 5 bijzondere en prachtige vlindertuinen. Daarnaast vindt u hier een grote collectie Passiflora’s, Fuchsia’s, Hibiscussen, Dahlia’s, Irissen, Lelies en diverse andere kuipplanten. Deze combinatie en omvang is bijzonder uniek. Daarnaast is er een vlinder museum met een grote verzameling van honderden geprepareerde vlinders en insecten van over de hele wereld.

Je vindt hier oa een Europese vlindertuin, Europese vlinderkwekerij, Tropische vlindertuin, Tropische vlinderkwekerij en een Europese buiten vlindertuin. In de verschillende vlindertuinen fladderen de ruim 90 soorten dag- en nachtvlinders heerlijk rond en drinken ze van de nectar van de aanwezige planten en van het fruit. Met een klein beetje geluk ziet u een vlinder uit een pop komen

meer informatie vind je hier.

Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte

Vlindertuinen Nederland - Reisliefde

Deze vlindertuin richt zich op tropische vlinders, en heeft een kas van 900 m². In deze kas staan alleen maar bloemen die nectar produceren. Daarom hoeven de vlinders geen kunstmatige bijvoeding te krijgen. Iedere dag vliegen honderden vlinders uit diverse werelddelen op zoek naar nectar in de speciaal hiervoor aangeplante bloemen. Rupsen knagen er lustig op los om hun buikjes zo snel als mogelijk vol te krijgen. Dit alles bij een warm en vochtig klimaat.

Daarnaast is er veel te zien, te lezen, te beleven van en over vlinders in de uitgebreide educatiewand en kan je genieten in Lunchroom “La Chenille” van koffie, gebak, overheerlijke tosti’s (meer dan 20 soorten) of een smakelijke uitsmijter!

Meer informatie vind je hier.

Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin – Kwadendamme

Vlindertuinen Nederland - Reisliefde

Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin heeft een vlindertuin van 1400 m², een buitentuin, prachtige vijvers en een grote cactustuin. Helemaal leuk nu cactussen zo populair zijn! In de tuinen kunnen rupsen genoeg te eten vinden, waardoor ze later mooie vlinders kunnen worden. In deze vlindertuin vind je vooral tropische vlinders. Daarnaast zijn er ook een aantal tropische vogels. Naast rupsen, vlinders en vogels vind je er ook reptielen, amfibieën en vissen en een hele leuke zandspeeltuin voor kinderen. Een erg uitgebreide vlindertuin dus…

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo & vlindertuin

Meer informatie vind je hier.

Vlinders aan de Vliet – Leidschendam

Vlindertuinen Nederland - Reisliefde

Vlinders aan de Vliet is een kleine tropische dierentuin in Leidschendam bij Den Haag met honderden kleurrijke vlinders, vogeltjes, vissen, schildpadden, reptielen en andere bijzondere insecten. Van de lente tot en met de herfst kom je hier van alles te weten over vlinders en de geheimen van de tropische jungle. Een ideaal uitstapje met kinderen als het slecht weer is of regent, want bij Vlinders aan de Vliet waan je je zo in de warme tropen!

De overdekte tropische vlinderjungle is een uit de hand gelopen hobby, waarbij een oude kas in Leidschendam is omgebouwd tot kleine dierentuin. Bij Vlinders aan de Vliet zijn honderden dagvlinders te zien uit de warmere gebieden van de wereld. Naast de bijzonder mooie vlinders vind je er ook vele vogeltjes, vissen, schildpadden, reptielen en andere insecten. Omdat het ’s winters te koud is om de vlinders te laten vliegen, is Vlinders aan de Vliet geopend van februari tot november.

Lees ook: Vlinders aan de Vliet Leidschendam

Meer informatie vind je hier.

Amazonica – (Blijdorp) Rotterdam

Het mooiste en grootste vlinderparadijs van Europa is een opvallend koepelvormige gebouw (circa 2.500 m2) in Blijdorp waar het tropisch warm is. Er fladderen hier vele kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders rond. Langs rivieroevers met tropische beplanting en heerlijk geurende bloemen waan je je in het Amazone-gebied. Je ontmoet er ook de indrukwekkende anaconda’s en bizarre matamata’s. Langs de oevers ‘zweven’ de sierlijke zoetwaterroggen en arrau-schildpadden in het ondiepe water. Maar pas op voor de bijtgrage piranha’s! Kortom, een zintuigprikkelende ervaring!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Diergaarde Blijdorp review

Klein Costa Rica – Someren

Midden in het tuinbouwgebied van Someren ligt Klein Costa Rica, de meest bijzondere tropische vlindertuin van Brabant. Hier beleef je de wondere schoonheid van de tropen op meer dan 880m2. In de tuin groeien tropische bomen en planten. Ook leven er vele vlinders maar ook reptielen, vogels, vissen en schildpadden. Je waant je hier in de tropen, waarbij je kan genieten van aangename temperaturen.

Meer informatie vind je hier.

Vlindertuin – Hortus Botanicus Utrecht

Oranje-wit, paars-zwart of juist zo doorzichtig als glas: sinds mei 2019 fladderen dagelijks tientallen soorten vlinders door de nieuwe vlinderkas in de Botanische Tuinen. Vóór de aanleg van de permanente tuin werd elk jaar opnieuw voor de zomer een kas omgebouwd tot vlinderparadijs.

Sinds de opening is de vlindertuin een van de populairste onderdelen van de Botanische Tuinen. De helft van het publiek komt er speciaal voor naar Utrecht. Daarnaast zijn er regelmatig scholen en is de vlinderkas een hotspot voor vlinderfotografen. Wim en de andere vrijwilligers zijn ook dolblij met het nieuwe vlinderverblijf. “Ik ben enorm dankbaar. Nu komen er elke week 50 á 100 poppen binnen vanuit de Filipijnen, Kenia en Costa Rica waarmee we ook zelf kunnen kweken.”

Meer informatie vind je hier.

Vlindorado – Waarland

Vlindertuinen Nederland - Reisliefde

Door de warme temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en natuurlijk de prachtige flora en fauna die je om je heen ziet, lijkt het net alsof je hier in de tropen bent. Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzonder gekleurde vlinders in allerlei soorten en maten opzoek naar nectar en fruit.

​Vlindertuin Vlindorado kweekt in de eigen rupsenkwekerij een aantal tropische vlinders zelf. Daarnaast komen wekelijks 500 tot 800 vlinderpoppen uit Costa Rica, Filipijnen en Maleisië naar Vlindorado. Na de lange reis worden deze poppen opgehangen in de ‘poppenkast’ en kunnen daar ontpoppen tot een mooie vlinder. Als je geluk hebt kan je zelfs een vlinder geboren zien worden.

In de tuin staan educatieve bordjes met veel informatie over de vlinders en bij de entree kan een fotokaart meegenomen worden zodat jong en oud zelf op zoek kunnen gaan naar de meest voorkomende soorten. Daarnaast zijn er avonturenpaden aangelegd en is er een speeltuin. Ook is er een gratis speurtocht waarbij kinderen kunnen ontdekken hoe de vlinders leven, wat ze eten en hoe ze zich voortplanten. Hierdoor is het bezoek aan de vlindertuin niet alleen een leuke, maar ook een leerzame ervaring !

Een bezoek aan deze vlindertuin kan je goed combineren met een bezoek aan de naastgelegen indoor adventure golfbaan met 15 banen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlindorado vlindertuin & indoor adventure golf

Vlindertuin De Kas – Zutphen

Vlindertuinen Nederland - Reisliefde

In Vlindertuin de Kas ben je midden in een tropische jungle vol prachtige vlinders. Kom ook en maak kennis met het kleurrijke en boeiende leven van deze intrigerende diertjes. Je kan hier ook zelf actief aan de slag. Je kunt eitjes, rupsen en poppen zoeken tussen de planten, en er zijn kleurplaten en tekenspullen over vlinders. Deze vlindertuin is geopend van Pasen tot en met de herfstvakantie.

Meer informatie vind je hier.

Vlindertuin Leeuwenborg

De Vlindertuin is een unieke plek midden in Lewenborg, waar de natuurlijke cyclus van planten, insecten en vlinders haar gang kan gaan. Ook is het een ontmoetingsplaats voor wijkbewoners. Scholieren kunnen hier stage lopen en er is ruimte voor natuureducatie.

Meer informatie vind je hier.

Vlindertuin Nijlân

In 2012 is vanuit het Wijkpanel Nijlân het idee ontstaan om het braakliggend terrein te veranderen in een aantrekkelijke tuin voor insecten en buurtbewoners. Vlindertuin Nijlân heeft zich door de jaren heen steeds verder ontwikkeld als een fijne plek voor insecten. Zo zijn er ieder jaar o.a. veel vlinders, bijen, hommels en libellen te zien. Om de tuin voor zoveel mogelijk insecten aantrekkelijk te maken zijn er veel inheemse planten en struiken aanwezig. Belangrijke waardplanten voor rupsen zoals bijvoorbeeld brandnetels blijven dan ook zoveel mogelijk staan. Verder wordt er gefaseerd gemaaid zodat er ook altijd grassen van verschillende hoogtes aanwezig zijn.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.