De zomer is begonnen en er zijn nu al historisch veel vluchten vertraagd of geannuleerd. Hoe houd je de kids zoet als je staat te wachten op het vliegveld? Geef jij ze een mobiele telefoon of iPad? Vergeet niet dat er ook nog veel bord- en oud-Hollandse spelletjes zijn die jij je waarschijnlijk nog wel herinnert uit jouw eigen kindertijd. Kids zoet, what’s next? Wat zijn je rechten als passagier tijdens het reizen om papa en mama zoet te houden met een mooie compensatie voor de vertraging of annulering?
Deze spelletjes houden de kinderen wel zoet
Vliegen met kinderen; dan kunnen de volgende spelletjes erg handig izjn;
Spelletjes die overal gespeeld kunnen worden
- Ik zie, ik zie – wat jij niet ziet! Iedereen kent deze wel en dus een leuk spel om je kinderen bezig te houden tijdens het reizen. De regels zijn simpel: de een kiest een object in het zicht en benoemt alleen de eerste letter van het object dat de ander moet raden.
- Alfabetspel – Dit is een educatief spel voor kleine kinderen. Om het spel te kunnen spelen moet er een categorie worden bedacht, bijvoorbeeld landen. Dan ga je om de beurt het alfabet af met het benoemen van landen die met de letter die jij krijgt bij je beurt. Bijvoorbeeld Algerije, België, Cuba en zo verder.
Spelletjes waarbij pen en papier nodig is
3. Galgje – speler 1 bedenkt een woord of een zin en tekent streepjes voor het aantal letters in het woord of in de zin. Iedereen raadt vervolgens een letter en voor ieder fout antwoord wordt de galg deel voor een deel getekend. Dit houdt je kinderen lang genoeg zoet!
4. Boter, kaas en eieren – ook een leuk spelletje om te spelen in het vliegtuig!
5. Zoek de 10 verschillen – je kunt van het internet honderden afbeeldingen printen om de 10 verschillen te vinden. Superleuk voor de kids!
Spelletjes die je moet aanschaffen
6. Pim Pam Pet – een klassieker! Wie houdt er nu niet van een gezellig potje Pim Pam Pet! Voor als je het nooit gespeeld hebt: het is vraag-antwoordspel waarbij je zoveel mogelijk kaartjes moet winnen door het snelst de vragen te beantwoorden. Met de draaischijf geef je aan met welke letter het antwoord moet beginnen. Spannend en vermakelijk! Onder tijdsdruk worden natuurlijk de gekste antwoorden geroepen.
7. Uno (Junior) – misschien niet het beste spel om de goede sfeer erin te houden, want met een potje pesten kan je je tegenspelers flink narren en dan moet je maar net een speler hebben die niet tegen z’n verlies kan… (Bij onze kinderen favoriet)
8. Kwartet: tegenwoordig in tientallen edities te vinden. Zijn je kleintjes fan van Winnie de Poeh? Haal dan de editie met de vriendjes van het Honderd Bunderbos in huis. Kwartetten lijkt misschien een spel voor de kleinsten onder ons, maar zelfs wij hier kunnen nog genieten van een ouderwets potje kwartetten!
Vlucht vertraagd; recht op compensatie
Genoeg leuke spellen om je kinderen bezig te houden zonder ze achter een scherm neer te zetten tijdens het reizen of terwijl je met de familie wacht op de luchthaven totdat je vlucht vertrekt. Hopelijk komen jullie nog redelijk op tijd op de eindbestemming aan, anders staan er claimbureaus klaar om te helpen, je hoeft zelf niets te doen.
Op grond van de Europese richtlijn EC 261 zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiers met meer dan twee uur vertraging en een vliegafstand van meer dan 1.500 kilometer te voorzien van eten en drinken en de mogelijkheid op twee telefoontjes of twee e-mails. Indien nodig moet de luchtvaartmaatschappij ook accommodatie en vervoer daar naartoe aanbieden.
Daarnaast kunnen vliegpassagiers aanspraak maken op een bedrag tussen 125 euro en 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht en de totale vertraging. In het geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht en in gevallen van vluchtweigering, kunnen passagiers recht hebben op compensatie tot wel 600 euro per persoon. Om in aanmerking te komen voor compensatie gelden de volgende zaken:
- Voorwaarde is dat de luchthaven van vertrek zich in de EU bevindt of dat de uitvoerende luchtvaartmaatschappij is gevestigd in de EU.
- Bij vertraagde vluchten moet de aankomsttijd op de plaats van bestemming ten minste drie uur bedragen.
- Verder moet de vertraging veroorzaakt zijn door de luchtvaartmaatschappij.
- Het recht op compensatie moet binnen drie jaar na de vertraging worden geclaimd
Indien een vlucht wordt vertraagd door zogeheten ‘buitengewone omstandigheden’ is de vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk voor vertragingen of annuleringen die hieruit voortvloeien. Om te spreken van buitengewone omstandigheden moet het gaan om situaties die niet vermeden hadden kunnen worden door de luchtvaartmaatschappij, zoals medische noodgevallen, stakingen, bijzondere weersomstandigheden en opgelegde beperkingen door luchtverkeersleiding. Ook bij politieke onrust, orkanen of aardbevingen op de plaats van bestemmingen kunnen zorgen voor overmacht. Een vliegtuigmaatschappij kan dan niet aansprakelijk worden gehouden. Is je vlucht bijvoorbeeld vertraagd door een technisch mankement aan het toestel, of een staking van eigen personeel (en dit niet binnen veertien dagen vooraf is gecommuniceerd) dan kan je wel een compensatie ontvangen.
Uit enquête is gebleken dat slechts de helft van de gedupeerden van een verstoorde vlucht ook een claim indient. De drie hoofdredenen dat passagiers geen claim indienen zijn dat zij hun rechten niet kennen (42%), zij dachten dat zij niet in aanmerking kwamen voor compensatie (36%) en ze niet wisten hoe ze de claim konden indienen (24%). Elk jaar laten bijna 13 miljoen passagiers ruim vijf miljard euro aan compensatie voor verstoorde vluchten in de zakken van vliegtuigmaatschappijen zitten.
Tip: Begin 2018 lanceerde AirHelp een gloednieuwe tool om reizigers te helpen zicht te krijgen op hun verstoorde vluchten en opeisbare claims. Airhelp helpt passagiers geld terug te krijgen bij vertraging van een vlucht. Middels een verbinding tussen de e-mailinbox van de passagier kunnen – met toestemming van de gebruiker – vluchten worden gevonden tot drie jaar terug die in aanmerking komen voor compensatie. Met de applicatie kunnen getroffen passagiers ook al op de luchthaven checken of hun vlucht recht geeft op schadevergoeding en deze vervolgens ter plekke binnen enkele seconden indienen. Deze app is gratis beschikbaar in de Google Play Store en Apple App Store.
Compensatie ook geldig voor kinderen vanaf 2 jaar
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal kilometers dat je hebt gevlogen en kan oplopen tot €600 per persoon.
Goed nieuws: ook kinderen komen in aanmerking voor compensatie. De kids moeten bij de vertraging wel minimaal twee jaar oud zijn.
Ik wou dat ik dit artikel eerder had gelezen! Ik ben net terug van vakantie en het was weer raak hoor… Vlucht drie uur vertraagd… Wij vonden het wel oke, maar de kinderen werden steeds vervelender. En dan moeten ze nog in het vliegtuig, waar iedereen je aanstaart als je kind ook maar een kick geeft. Vreselijk! Ik denk dat we volgend jaar toch maar weer gewoon met de auto op vakantie gaan, dan hebben wij in ieder geval alleen last van hun huilbuien.