Skip to Content

Vogels spotten met kinderen

Vogels spotten met kinderen

Vogels spotten met kinderen is een leuke en leerzame bezigheid. Samen bezig zijn in de natuur is altijd leuk. En samen dingen ontdekken kun je daar nog eens extra aan toevoegen. Hoe pak je dat aan? Want dit is wel wat anders dan een bezoek aan een vogelpark. Welke materialen kun je hiervoor gebruiken en welke boeken zouden je kunnen helpen? Kortom: tips om samen vogels te spotten!

Weten welke vogel het is

Welke locatie je ook kiest om vogels te spotten, het is natuurlijk wel zo leuk om dan ook te weten welke vogel het is, die je ziet. Hiervoor kun je het beste een mooi vogelgidsje aanschaffen of neem een handige app op je telefoon. Uiteraard moet een goed gidsje lekker handzaam zijn, zodat je het goed mee kunt nemen én waarin je ook op een handige manier de vogels kunt opzoeken. Duidelijke afbeeldingen van de vogels mogen vanzelfsprekend niet ontbreken, maar hier zitten best wel grote verschillen in.

  • Een leuk voorbeeld van een vogelgidsje is ‘Vogels Spotten’ van Robyn Swift. Dit gidsje is speciaal bedoeld voor kinderen en laat meer dan 100 verschillende vogels zien. Daarnaast vind je nog meer informatie over vogels spotten, dus dat kan ook lekker handig zijn! Deze vind je hier.
  • Een ander voorbeeld is ‘De Vogelgids voor kids’ van Marc Duquet. Ook hierin staat veel info over de vogels én over het spotten op zich. Deze vind je hier.

Apps op dit gebied zijn er ook. Hierbij kun je denken aan ‘Birdnet’ of ‘Wadvogels’ (als je naar het Wad gaat…). Het grote voordeel hierbij is natuurlijk dat je niet onnodig met boeken hoeft te slepen!

Online cursus

Misschien leuk om eens naar te kijken: de online vogelcursus van de Vogelbescherming. Het zijn er twee. De één is gericht op tuinvogels en de ander gaat gewoon over vogels in Nederland. Niet gericht op kinderen, maar door je eigen kennis uit te breiden kun jij je kind ook goed helpen. Voor de cursussen moet je je wel aanmelden, maar ze zijn gratis.

Een verrekijker

Naast het herkennen van de vogels is het zeker aan te raden om een verrekijker aan te schaffen. Zo kun je nog meer details van het vogeltje zien of simpelweg verder weg vogels vinden.

Er zijn twee soorten kijkers: porro- en dakkantverrekijkers. De twee getallen op de kijker geven de vergrotingsfactor en lensdiameter aan. 8×42 houdt in dat het beeld 8x wordt vergroot en de diameter van de lens 42 millimeter is. Bij het kopen kijk je naar de activiteit waarvoor je de verrekijker wilt gebruiken. Ga je vogels spotten of op reis? Kies bijvoorbeeld een lichtgewicht, compacte verrekijker. Safari of watersport? Dan kun je kiezen voor stofdichte of waterbestendige kijkers.

Meer informatie vind je hier.

Waar ga je vogels spotten?

Allereerst is er natuurlijk de vraag waar je vogels gaat spotten. Nu is afwisseling hierin juist leuk en je kunt eigenlijk overal vogels spotten. Om kinderen enthousiast te maken kun je al thuis beginnen. Maak je tuin verleidelijk voor vogels door voor groen te kiezen. En in de winter kun je natuurlijk vogelvoer ophangen. Hang een nestkastje op! Zo lok je de vogels de tuin in. Samen met je kind kun je proberen om vogels te herkennen en te benoemen. Foto’s ervan te maken en hier een mooi boek van maken, met datums bijvoorbeeld erbij. Of de geluiden te leren herkennen.

Maar voor meer avontuur kun je verder trekken. Er zijn speciale gebieden van Natuurmonumenten die bekend staan om de vogeltjes en waar veel vogelaars heen gaan. Maar je kunt uiteraard op ieder natuurplekje vogels proberen te ontdekken. En als je hierin afwisselt kun je ook gaan ontdekken welke vogel waar het meeste voorkomt of juist helemaal niet. Zoek de duinen op, het bos, de polder, het park of: de stad! Want ook de stad herbergt gewoon vogels. En echt niet alleen maar duiven of brutale meeuwen.

Op vakantie

Hebben jullie de smaak te pakken? Vergeet dan de verrekijker en het vogelgidsje niet mee te nemen als je op vakantie gaat! Zeker als je naar het buitenland gaat, kunnen er opeens heel andere vogels naar voren komen. Dat wil je dan toch niet missen. Let uiteraard even op of jouw favoriete gidsje ook vogels laat zien buiten Nederland. Anders moet je eerst nog even op zoek naar een ander gidsje of een andere app!

Bijhouden welke vogel

Vogels spotten met kinderen - Reisliefde

Leg een lijst aan (gebruik hier bijvoorbeeld je vogelgidsje voor, deze vind je hier) welke vogels je allemaal wilt gaan zien. Het is heel leuk om dit af te kunnen vinken en als je het zo doet dat er genoeg ruimte is, om er een datum en een foto bij te kunnen plakken. Voor kinderen kan het ontzettend leuk zijn om zo echt een eigen vogelgids te krijgen. En het heeft een doel, want welk diertje wil je zien? Je wilt immers je lijst compleet hebben.

Maak het extra leuk

Natuurlijk kun je er een echte expeditie van maken. Zorg voor camouflagekleding en neem eventueel een camouflagetentje mee, zodat jullie op een mooie plek onopvallend kunnen gaan zitten… Of het echt zal uitmaken, is de vraag, maar spannender wordt het er wel door. Uiteraard neem je wat drinken en eten mee én al je materialen. Het gidsje of je smartphone, pen en papier om alles te noteren wat jullie ontdekken, een fotocamera en bijvoorbeeld een filmmogelijkheid (waarschijnlijk kan dat allebei gewoon met je smartphone…). Zo kun je lekker veel vastleggen en er thuis nog eens van genieten! En de verrekijker natuurlijk.

Vogelkijkhut

Voelen jullie je nu echte vogelaars en willen jullie dus ook vanuit een echte vogelkijkhut jullie ding gaan doen? Dat kan.

Lees ook: Vogelkijkhutten Nederland

Excursies

Er worden door natuurorganisaties ook regelmatig excursies aangeboden. Let even op of kinderen welkom zijn of misschien kun je wel een excursie vinden die speciaal op kinderen gericht is. Heel leerzaam en je kunt vaak een hoop bijleren. Want niet alleen de gids, maar ook de andere vogelaars hebben misschien ideeën om iets aan te pakken dat jullie nog niet hadden!

Stoor de vogels niet!

Om even mee af te sluiten: bedenk altijd dat je te gast bent in de natuur. Stoor de vogels (en andere dieren) niet en ga respectvol om met de natuur. Leer dit je kinderen ook!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.