Skip to Content

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken

Volendam, Marken en andere dorpen in dit gebied: een magneet voor toeristen. Maar ook voor ons, Nederlanders, is het hartstikke leuk om deze streek met een bezoekje te vereren. Wat kun je hier allemaal zien en /of doen?

Volendam

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reis-liefde.nl

Je kent ze vast wel: die foto’s in klederdracht die men laat maken in Volendam. Je zou bijna denken dat alles daar om klederdracht gaat. Wat ook prachtig is om te zien, maar natuurlijk is er meer dan dat! Het dorp is naast de klederdracht bekend om zijn haven, de vishandel en natuurlijk al zijn beroemde zangers met de befaamde Palingsound.

Het vissersdorp heeft een heel eigen karakter en trekt daarmee vele bezoekers! Het eeuwenoude dorp ligt aan het Markermeer en vroeger kon men via de Zuiderzee zo de Noordzee bereiken. Vissers waren dan ook in grote getale aanwezig in het dorp en ze hadden naast hun eigen klederdracht ook nog eens een eigen dialect.

Haven van Volendam

De haven van Volendam is een belangrijke trekpleister voor toeristen en een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Het is een bruisende en pittoreske plek met tal van restaurants, cafés en winkels. Vanuit de haven vertrekken er verschillende boten voor rondvaarten op het IJsselmeer en naar nabijgelegen eilanden zoals Marken.

Dijk van Volendam

De dijk van Volendam is een beroemde en iconische plek in het dorp. Het biedt een panoramisch uitzicht over het IJsselmeer en is omgeven door historische huizen en gebouwen. Het is een populaire plek om te wandelen, fietsen en te genieten van de vele winkels en restaurants.

Doolhof

Dwaal door het oudste deel van het dorp. Dit stukje centrum wordt ook wel Doolhof genoemd vanwege het stratenpatroon die hier gewoon spontaan is ontstaan. Nauwe straatjes en de echte Volendamse huisjes geven het geheel een sprookjesachtig uiterlijk, wat veel schilders ook weten te waarderen. Het is alsof je even terug in de tijd gaat als je hier doorheen loopt.

Op de foto

Om dan toch maar te beginnen met die foto’s in klederdracht maken: natuurlijk moet je dat doen, anders ben je eigenlijk niet echt in Volendam geweest… De prachtige klederdracht mag iedereen aan, met mooie kanten mutsjes en zwarte rokken.

En voor een prachtige haard of een ander passend decor wordt de hele groep op de foto gezet (of met wie je ook op de foto wilt). Er zijn verschillende fotografen in Volendam die dit doen.

Een visje happen

Natuurlijk mag je de haven niet overslaan in dit vissersdorp en daar meteen even een visje happen.

Volendams museum

Meer weten over Volendam? Dan bezoek je natuurlijk het Volendams Museum. Het is niet groot, maar laat wel veel zien over de geschiedenis van het vissersdorp. Uiteraard vind je ook hier de klederdracht terug en kun je historische interieurs bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Museum Mondial

Museum Mondial is een museum in Volendam dat zich richt op de geschiedenis en cultuur van Volendam en omgeving. Het museum heeft een uitgebreide collectie van schilderijen, foto’s, artefacten en historische voorwerpen die de geschiedenis van het dorp illustreren.

Meer informatie vind je hier.

Paling Sound

Dit museum is gevestigd in een voormalige visrokerij in het plaatsje Enkhuizen. Het museum richt zich op de geschiedenis van de muziekindustrie in Nederland, met name de rol van de platenmaatschappij Phonogram en de studio Alingsound. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder een overzicht van de Nederlandse muziekgeschiedenis, een opnamestudio uit de jaren ’60 en ’70, en een collectie vintage apparatuur en instrumenten.

Volendam Experience & Historical Museum & Photography Studio

Dit is een museum en fotostudio in één, gevestigd in het centrum van Volendam. Bezoekers kunnen hier meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van Volendam, door middel van interactieve tentoonstellingen en displays. Daarnaast kunnen bezoekers zich laten fotograferen in traditionele Volendamse klederdracht, wat een populair souvenir is voor toeristen.

Klompenfabriek

Tja, om dan maar meteen bij de specifieke Hollandse zaken te blijven: naast kaas staan we bekend om de klompen, nietwaar? Ook dat kun je vinden in Volendam! In de Wooden Shoe Factory kom je meer te weten over deze gele houten gevallen… Je vindt deze aan de Haven 42 in Volendam.

Woltje’s Backerij stroopwafelbakkerij

Dit is een ambachtelijke stroopwafelbakkerij in Volendam, waar bezoekers kunnen zien hoe deze typisch Nederlandse lekkernij wordt gemaakt. Naast het bekijken van het bakproces, kunnen bezoekers hier ook verse stroopwafels proeven en kopen.

Cheese factory

Kaas kopen en zien hoe de kaas volgens de traditionele productiemethodes wordt gemaakt.

Speeltuin de Speelderij

Speeltuin de Speelderij is een betaalde speeltuin in Volendam waar kinderen kunnen spelen en zich vermaken met verschillende attracties. De speeltuin heeft verschillende glijbanen, schommels en klimrekken, en biedt ook een trampoline, springkussen en waterattracties. Het is een ideale plek voor kinderen om hun energie kwijt te kunnen en plezier te hebben.

Natuurpark De Broeckgouw

Natuurpark De Broeckgouw is een natuurgebied gelegen aan de rand van Volendam. Het park biedt verschillende wandel- en fietsroutes langs groene weiden, waterwegen en natuurgebieden. Het is een mooie plek om te genieten van de rust en stilte.

Speurtocht Volendam

Kinderspeurtocht Volendam & Marken is een activiteit voor gezinnen met kinderen om de historische en culturele bezienswaardigheden van Volendam en Marken te verkennen. De speurtocht is een interactieve manier om meer te leren over de geschiedenis en tradities van deze Nederlandse dorpen en biedt leuke opdrachten voor kinderen om uit te voeren.

De speurtocht is geschikt voor het hele gezin met kinderen tot 14 jaar. Wandel met de missiekaart en door QR-codes te scannen ontdek je meer. Luister naar de verhalen via je eigen device.

Lees ook: Speurtocht Volendam & Marken met kinderen

De Echopper/Fatbike/Ebike route is een tocht die kan worden gemaakt op een elektrische step, fatbike of elektrische fiets, afhankelijk van de voorkeur van de bezoeker. De route voert door de pittoreske dorpjes en het mooie landschap rondom Volendam.

Zwembad Waterdam

Zwembad Waterdam is een groot binnen- en buitenzwembad in het Noord-Hollandse dorpje Volendam. Het zwembad beschikt over diverse zwembaden, waaronder een wedstrijdbad, instructiebad, peuterbad en buitenbaden met glijbanen en speeltoestellen. Daarnaast is er ook een fitnessruimte en sauna aanwezig.

Stranden Slobbeland & Marinapark

Slobbeland en Marinapark zijn twee stranden die naast elkaar gelegen zijn in Volendam, Noord-Holland, Nederland. Het zijn populaire stranden bij zowel de lokale bevolking als toeristen vanwege de mooie uitzichten op het IJsselmeer en de vele recreatiemogelijkheden die ze bieden, zoals zwemmen, zonnebaden, windsurfen en zeilen.

Boot Marken Express

De veerboot is een verbinding die Volendam en Marken verbindt, zonder dat je om hoeft via de dijk. Het biedt een schilderachtig uitzicht op het IJsselmeer en een unieke manier om deze twee dorpen te verkennen. De boottocht duurt ongeveer 30 minuten en biedt een geweldige kans om te genieten van de omgeving en foto’s te maken.

Meer bezienswaardigheden in Volendam

Natuurlijk is er nog veel meer te zien hier:

  • Buiten het dorp zijn er meerdere kaasboerderijen te bezichtigen.
  • Joodse begraafplaats
  • Diverse kerken
  • Stadspark
  • De vele souvenirwinkeltjes
  • Mooie vissershuisjes

Marken

Volendam & Marken met kinderen; van Speurtocht tot stroopwafels proeven en boot Marker Express - Reis-liefde.nl

In dit rijtje hoort ook Marken nog thuis. Marken is een voormalig eiland en sinds 1957 door een dijk verbonden met het vasteland. Ook Marken behoort tot Waterland. Het is een pittoresk vissersdorp en ook hier kun je heerlijk langs de haven lopen en je vergapen aan de bekende authentieke huisjes uit deze streek.

Zo heb je er de huizen op palen! Dit was om de huizen te beschermen tegen overstromingen. Hoewel Marken geen eiland meer is, heeft het nog altijd zijn eigen unieke karakter. Ook hier vind je klederdracht en je kunt er bij de klompenmakerij zien hoe klompen gemaakt worden.

Het Paard van Marken is eveneens een bezoek waard. Dit is de vuurtoren uit 1839 die nog altijd werkt. Natuurlijk kun je ook een boottochtje maken.

Lopen naar Marken

Het schiereiland is dus te bereiken via een dijk van 1,6 kilometer. In principe prima te lopen of om te fietsen dus. Ook kun je hier komen met de veerboot vanaf Volendam.

Op het schiereiland is namelijk maar 1 parkeerplaats en daar betaal je ongeveer 5 euro per dag voor, met chauffeur. Voor de overige inzittenden betaal je wel extra (ongeveer 55 cent). Dit zijn natuurlijk geen schokkende prijzen, maar op zich is het ook gewoon mooi om de dijk over te lopen!

In 1916 had Marken te maken met een zware storm, waarbij huizen werden omgegooid, het water ravage aanrichtte en mensen zijn overleden. De Watersnoodwandeling 1916 laat je zien wat de kracht van water allemaal kan doen! Deze kun je lopen vanaf het museum.

Marker Museum

Een klein maar sfeervol museum waar je een overzicht krijgt van de Markense klederdracht en het leven op Marken.

Sijtje Boes Experience

Historisch museumpje: het kijkhuisje van Sijtje Boes. Sijtje liet ruim zestig jaar haar typisch Markens huisje aan de bezoekers zien voor een lage entreeprijs. De inrichting is van rond 1940. Het huisje is nu iedere dag vrij te bezichtigen. Het adres is Havenbuurt 19.

Broek op Waterland

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reisliefde

Broek in Waterland is een pittoresk dorpje in de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland. Het dorp staat bekend om zijn historische huizen en prachtige kerken. Je kunt er heerlijk wandelen door de smalle straatjes en langs de grachten.

Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de 17e en 18e eeuw was Broek in Waterland een welvarende plaats vanwege de walvisvaart en handel in kaas en boter.

Tegenwoordig is het dorp een populaire toeristische bestemming vanwege de authentieke uitstraling en de mooie omgeving. Er zijn verschillende horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook kun je in de omgeving heerlijk fietsen, wandelen en varen.

Natuurspeelplaats & Kabouterpad Purmerbos

De Natuurspeelplaats & Kabouterpad in het Purmerbos is een ideale plek voor kinderen om te spelen en te ontdekken. Er zijn diverse speeltoestellen en een kabouterpad waarbij kinderen op zoek gaan naar kabouters en opdrachten uitvoeren. Ook is er een horecagelegenheid aanwezig waar je iets kunt eten of drinken.

Edam

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reisliefde

Edam is een charmante stad in de gemeente Edam-Volendam in de provincie Noord-Holland. De stad staat bekend om zijn kaasmarkt en kaasboerderijen, waar de bekende Edammer kaas wordt gemaakt. Ook Edam is zeker een bezoek waard. Het is minder overspoeld door toeristen en daarom is er nog beter de sfeer van het echte vissersdorp te voelen.

Edam heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en dat is terug te zien in de vele historische gebouwen, waaronder de Grote Kerk, het stadhuis en de Waag. Je kunt er heerlijk wandelen door de smalle straatjes en langs de grachten.

Kaaspakhuizen en de kaasmarkt

Sinds 1526 mocht er wekelijkse een kaasmarkt gehouden worden in Edam én hebben ze recht van Waag. De kazen werden in die tijd met boten naar de markt gebracht. Sinds de 18e eeuw zijn de kaaspakhuizen een feit en sinds 1916 tot nu toe worden daar de kazen gerijpt.

De Kaasmarkt Edam is een historische kaasmarkt die plaatsvindt in de zomermaanden in het centrum van Edam. Hier worden traditionele Nederlandse kaassoorten verhandeld en de markt trekt jaarlijks vele bezoekers vanuit binnen- en buitenland. Er zijn demonstraties van het wegen, proeven en verhandelen van kaas.

Rondlopen in Edam is veel historie tegenkomen, zoals deze pakhuizen, het oudste houten huis van Edam en diverse mooie kerken.

Edams museum

Het Edams Museum is gevestigd in het historische centrum van Edam en richt zich op de geschiedenis en cultuur van de stad en haar omgeving. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder over de kaashandel, het lokale beroepsvissen, en de geschiedenis van de stad zelf.

Fort Edam

Fort Edam is een oud fort dat in de 19e eeuw werd gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen aan de oostelijke rand van Edam en is goed bewaard gebleven. Het is mogelijk om het fort te bezoeken en meer te leren over de militaire geschiedenis van Nederland en de verdediging van de hoofdstad Amsterdam.

Scheepswerf Groot

De enig overgebleven historische scheepswerf in Edam. Het dateert uit de 15e eeuw en is nog altijd actief.

Fluisterboot Edam

Fluisterboot Edam biedt de mogelijkheid om op een ontspannen manier de wateren rondom Edam te verkennen. Een fluisterboot is een elektrisch aangedreven boot waarbij het geluid tot een minimum beperkt is, hierdoor kun je in alle rust genieten van de omgeving. Tijdens de tocht kun je genieten van de prachtige natuur en historische gebouwen die je onderweg tegenkomt.

Strandbad Edam

Strandbad Edam is een recreatiegebied gelegen aan de oevers van het Markermeer in de provincie Noord-Holland, Nederland. Het strandbad beschikt over een groot zandstrand en biedt diverse activiteiten aan zoals zwemmen, zonnebaden, beachvolleybal, tafeltennis en kanoën. Ook is er een speeltuin aanwezig voor kinderen en zijn er diverse horecagelegenheden.

Monnickendam

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reisliefde

Monnickendam is een historische stad gelegen aan de Gouwzee in de provincie Noord-Holland. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en dat is terug te zien in de vele historische gebouwen en monumenten. Er zijn maar liefst 70! rijksmonumenten.

Bezienswaardigheden zijn onder andere de Speeltoren, het Weeshuis en de Grote Kerk. Tijd voor een wandeling door dit prachtige stadje, dus. Huizen met prachtige gevels, een beroemd ophaalbruggetje of uiteraard een bezoek aan de Sint-Nicolaaskerk. Ook kun je er gezellig winkelen, lekker eten en genieten van de mooie omgeving.

Waterlands Museum De Speeltoren

Hier vind je de meest valse carillon van Europa en eh…dat zijn hun eigen woorden! Het is al 500 jaar oud en daarom ook niet vreemd dat het niet heel zuiver meer klinkt. Ook kun je hier meer leren over de geschiedenis van Waterland, de gemeente waar Monnickendam onder valt.

Museum Speeltoren

Het Museum Speeltoren is gevestigd in de stad Monnickendam in de provincie Noord-Holland. Het museum is gelegen in de iconische Speeltoren, een historisch gebouw uit de 16e eeuw dat oorspronkelijk werd gebruikt als klokkentoren en stadhuis.

Het museum biedt een kijkje in de geschiedenis van Monnickendam en toont diverse historische voorwerpen, zoals schilderijen, zilverwerk en klederdracht. Ook kun je in de Speeltoren een carillonconcert bijwonen.

Stadsbrouwerij aan de haven

Bierderij Waterland is een biologische brouwerij die is gelegen tussen twee havenkades. Je vindt hier tevens een proeflokaal. Hier kun je dus de verschillende bieren proeven. Het heeft een groot terras, waar je heerlijk kunt genieten.

Theetuin Overleek

Theetuin Overleek is een sfeervolle theetuin gelegen aan het water in het Noord-Hollandse dorpje Monnickendam. De theetuin biedt diverse soorten thee, koffie en huisgemaakte taarten aan. Daarnaast kun je genieten van de rust en de natuur in de prachtige tuin of een rondvaart maken over de nabijgelegen wateren.

Strandvier

Strandvier is een sport waarbij je in een vierpersoons voertuig over het strand rijdt. Het voertuig wordt voortgetrokken door een of meerdere personen die voor het voertuig lopen en het voertuig vooruit trekken. Strandvier is een uitdagende en avontuurlijke sport die steeds populairder wordt op de Nederlandse stranden.

Grote Speeltuin Monnickendam

De Grote Speeltuin in Monnickendam is een grote speeltuin voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn diverse speeltoestellen aanwezig, waaronder een grote glijbaan, trampolines, schommels en klimtoestellen. Ook is er een horecagelegenheid aanwezig waar je iets kunt eten of drinken.

Natuurgebied Hemmeland

Het natuurgebied Hemmeland is gelegen aan het Markermeer in de provincie Noord-Holland. Het gebied bestaat uit grasland, bos en strandjes en is een ideale locatie voor wandelaars en fietsers. Ook kun je er diverse watersporten beoefenen, zoals zeilen, surfen en kanoën.

Uitdam

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reisliefde

Uitdam is een klein dorp gelegen aan de oevers van het Markermeer in de provincie Noord-Holland. Het dorp staat bekend om zijn mooie ligging aan het water en is een populaire bestemming voor watersporters en natuurliefhebbers. Je kunt er onder andere zeilen, windsurfen en kanoën. Ook kun je in de omgeving mooie wandelingen maken door de weilanden en langs het water.

Theetuin Zuiderwoude

Theetuin Zuiderwoude is een gezellige theetuin gelegen in het gelijknamige dorpje in de provincie Noord-Holland. De theetuin biedt diverse soorten thee, koffie en huisgemaakte taarten aan. Daarnaast kun je genieten van de rust en de natuur in de prachtige tuin of een wandeling maken in de omgeving.

Experience Waterland

Experience Waterland is een belevenis in de regio Waterland in de provincie Noord-Holland. Het is een interactief programma waarbij je de regio kunt ontdekken op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fietstocht, een boottocht, een wandeling of een proeverij. Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden en leer je meer over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het programma is geschikt voor zowel individuele bezoekers als groepen.

Katwoude

Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken - Reisliefde

Katwoude is een klein dorp in de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland. Het dorp is gelegen aan de dijk tussen Monnickendam en Volendam en biedt prachtige uitzichten over het Markermeer. Katwoude staat bekend om zijn kaasboerderijen waar je de bekende Noord-Hollandse kaas kunt proeven en kopen. Ook kun je er mooie wandelingen maken door het groene polderlandschap.

IJssalon Wille Honingh

IJssalon Wille Honingh in Katwoude is een populaire ijssalon waar bezoekers kunnen genieten van ambachtelijk gemaakt ijs in verschillende smaken. Het ijs wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten en er zijn ook lactosevrije en vegan opties beschikbaar.

Kaasboerderij Simonehoeve

De Kaasboerderij Simonehoeve in Katwoude is een boerderij waar bezoekers kunnen zien hoe kaas wordt gemaakt volgens traditionele methoden. Er zijn rondleidingen beschikbaar en bezoekers kunnen verschillende soorten kaas proeven en kopen in de boerderijwinkel. Daarnaast worden er ook regelmatig workshops georganiseerd waarin bezoekers zelf kaas kunnen maken.

Overnachten in Volendam en omgeving

Europarcs Poort van Amsterdam

Europarcs Poort van Amsterdam is een vakantiepark gelegen aan het Markermeer in de provincie Noord-Holland. Het park biedt verschillende accommodaties, waaronder chalets, lodges en vakantiehuizen. Op het park vind je diverse faciliteiten zoals een overdekt zwembad, een speeltuin, een restaurant en een animatieprogramma voor kinderen. Ook kun je er verschillende watersporten beoefenen zoals zeilen en windsurfen.

Meer informatie vind je hier.

Landal Volendam

Landal Volendam is een vakantiepark gelegen in het plaatsje Volendam in de provincie Noord-Holland. Het park biedt verschillende accommodaties, waaronder bungalows en chalets. Op het park vind je diverse faciliteiten zoals een overdekt zwembad, een restaurant, een bowlingbaan en een animatieprogramma voor kinderen. Ook kun je er de omgeving verkennen per fiets of boot.

Meer informatie vind je hier.

Roompot Marinapark Volendam

Roompot Marinapark Volendam is een vakantiepark gelegen aan het Markermeer in de provincie Noord-Holland. Het park biedt verschillende accommodaties, waaronder chalets en vakantiehuizen. Op het park vind je diverse faciliteiten zoals een jachthaven, een overdekt zwembad, een restaurant en een animatieprogramma voor kinderen. Ook kun je er verschillende watersporten beoefenen en de omgeving verkennen per fiets of boot.

Meer informatie vind je hier.

Camping Strandbad Edam

Camping Strandbad Edam is een camping gelegen aan het IJsselmeer in de provincie Noord-Holland. De camping biedt verschillende accommodaties, waaronder staanplaatsen voor tenten, caravans en campers. Op de camping vind je diverse faciliteiten zoals een zwembad, een speeltuin, een restaurant en een animatieprogramma voor kinderen. Ook kun je er verschillende watersporten beoefenen en de omgeving verkennen per fiets of boot.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.