Volendam; meer Hollands vind je niet snel in Nederland. Het dorp van niet alleen de palingsound, maar ook de traditionele groene huisjes, klompen, kaas, stroopwafels en nog veel meer. Het is dan ook een populaire plek voor toeristen om een bezoekje te brengen en een rondje te lopen over de oude dijk en eventueel de overtocht te maken naar het voormalige eiland Marken.
Kinderspeurtocht Volendam
Nu weet ik niet hoe het zit met jullie kinderen; maar als ik tegen die van mij zeg ‘Gezellig een rondje lopen’ worden ze daar niet heel enthousiast van. Als daar echter een speurtocht bij komt kijken met qr-codes die ze moeten scannen om missies te kunnen voltooien en een boef te vangen verandert dat natuurlijk alles en moet ik mijn best doen om ze bij te houden. 😉
Deze kinderspeurtocht is op te halen bij rent-event in de haven van Volendam. Hier kun je ook onder andere fatbikes en echoppers reserveren of kiezen voor diverse uitjes. We halen hier de route voor de kinderspeurtocht en de kaartjes voor de stroopwafeldemonstratie en de Marker Express op, dat scheelt tenslotte weer in de rij staan. Vlakbij kun je parkeren aan het Slobbeland dus je loopt er langs op weg naar de Oude Dijk.
Iedere code verwijst naar een youtubelinkje met een filmpje waarin je meer te weten komt over het dorp en / of de bewoners. Zo komen we meer te weten over de klederdracht, het eerste hotel, de klok die geluid wordt bij een bruiloft. Dingen waar ze anders waarschijnlijk wat sneller voorbij zouden lopen, maar nu rustig bekijken. Voor kinderen is dit dus de perfecte gids, alleen al daarom is de speurtocht geslaagd.
We weten zo ook zeker dat we ‘alle’ plekken zien; we lopen over de dijk, door de haven, maar ook langs een strandje, door het doolhof en langs het museum met een pleintje met waterstralen. Waar het op de dijk nog erg druk is met toeristen, zie je in het doolhof niemand. Dit moet je dus maar net weten. En op het pleintje kunnen ze het natuurlijk niet laten om door de waterstralen heen te rennen.
In de filmpjes wordt er ook gebruik gemaakt van storytelling met een rode draad die door de filmpjes heen loopt. Zo krijgen ze aan het einde van een aantal filmpjes een missie te horen. Zo moeten ze goed kijken welk jaartal er op de beelden op de Dijk staan, een bordje in het doolhof zoeken, kijken op welk huisnummer ze rode tulpen zien of tellen hoeveel wieken er bij het museum te vinden zijn. Op deze manier kijken ze nog meer om zich heen.
De meeste vragen zijn prima te doen, ook voor jonge kinderen als ze cijfers kunnen herkennen. Overal wordt er namelijk gevraagd naar een getal; deze moeten ze zoeken of tellen. Bij een vraag is het even twijfelen wat het antwoord is; want er wordt gevraagd om het aantal straatlantaarns en in het filmpje zien ze een staande, maar ook aan de muur hangen er lantaarns. Als we de speurtocht inleveren krijgen we te horen dat beide antwoorden goed worden gerekend. De rest van de vragen zijn ook goed dus mogen ze een verrassing uitzoeken.
De speurtocht is niet heel ver lopen, we doen het lekker rustig aan met een pauze om wat te eten en te spelen op het strandje en zijn ongeveer anderhalf uur bezig. Op het laatste lopen we wel wat sneller, om op tijd bij de stroopwafeldemonstratie te zijn. Anders hadden we waarschijnlijk nog even een bezoek gebracht aan het Volendams museum.
Kibbeling eten
Je begint de speurtocht bij rent-event in de haven, en vervolgens loop je over de dijk heen langs de meeste toeristische bezienswaardigheden. Hier vind je ook diverse restaurantjes en ook een viskar mag niet ontbreken. Een haring hoeven ze niet, maar een portie kibbeling gaat er natuurlijk wel in. Terwijl ze op het bankje zitten worden er alvast wat meer filmpjes gescand zodat ze rustig kunnen kijken.
Woltje’s Backerij
Op de dijk vind je Woltje’s Backerij; Woltje was moeder van 9 kinderen en de vrouw van een visser. Zij hoorde over de siroopwafels uit Gouda en vond dat wel interessant. Na een bezoek aan de bakkerij ging ze aan de slag om haar eigen recept te bedenken voor de wafels en de siroop. Nog steeds vind je hier een bakker waar je verse stroopwafels kunt kopen, maar je kunt er ook meerdere keren per dag een demonstratie bijwonen.
Voordat de demonstratie begint mogen we even naar het museumgedeelte boven waar het oorspronkelijke meubilair nog staat en je kunt zien hoe ze vroeger woonden. Hoe de keuken eruit zag, de woonkamer, de kinderkamer en hoe ze slapen. Daarna dalen we af naar de kelder waar nog een aantal vitrines staan met de klederdracht maar ook een ruimte is ingericht voor de demonstratie.
We zijn met zijn vieren de enigen op dat moment en krijgen dus een privédemonstratie. In het begin zitten ze nog op de bankjes, maar zodra de wafel gebakken is mogen ze dichterbij komen staan zodat ze het goed kunnen zien. Natuurlijk mogen ze ook het een en ander proeven van de kruimels die overblijven. Doordat ze alleen zijn wordt het verhaal ook helemaal op de kinderen afgestemd en stellen ze volop vragen.
We gaan niet met lege handen weg; want bij vertrek krijgen we allemaal nog een grote wafel mee in een zakje zodat we die op de boot naar Marken kunnen opeten.
Marker Express
Vanaf de haven in Volendam vertrekt regelmatig de Marker Express naar Marken, als wij er zijn is dat om de drie kwartier. Je kunt dus rustig genieten van het bezoek aan Volendam, voordat je de oversteek maakt. Na de demonstratie hebben we nog een twintig minuten voordat de boot vertrekt, dus lopen we even door naar de havenarm waar ze over het water heen kunnen kijken en ook oude metalen pinnen en vissershaken vinden. De kinderen zijn dus heerlijk aan het jutten en de tijd vliegt voorbij. Vanaf hier zien we ook goed de boot aankomen.
We zijn een van de eersten op de steiger voor de oversteek, en maar goed ook want na ons komen er enorme groepen aanlopen. Wij kunnen dus als eerste de boot op en lopen meteen naar boven naar de achterste rij zodat ze goed over het water heen kunnen kijken. De oversteek duurt ongeveer een half uurtje, als we de haven uit zijn verlaten we al snel Volendam en zien we de dijk van Marken, naar het dorpje met de haven waar we aan kunnen leggen is het echter nog iets verder.
Lees ook: Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken
Wandeling Marken
De kinderspeurtocht bestaat uit twee delen; je kunt alleen de speurtocht in Volendam lopen, of je kunt er voor kiezen om deze te verlengen met een rondje in Marken. Helaas is de batterij van mijn telefoon bijna leeg dus kunnen we de qr-codes niet meer scannen. We checken voor de zekerheid even de boottijden voor de terugvaart en beginnen dan aan een wandeling.
Als ze op de bordjes vuurtoren lezen willen ze daar wel heen, totdat ik ze op de kaart laat zien dat dat een half uur lopen is door het weiland. In plaats daarvan volgen we de route op de kaart zodat we een leuke wandeling kunnen maken. Ook wel fijn, want waar ‘de groep’ de eerste brug oversteekt lopen wij nog iets verder naar de nieuwe Maximabrug. We komen zo uit bij de kerk en het Marker Museum. De deur van de kerk staat open, dus nieuwsgierig gaan ze hier naar binnen en zien ze de boten aan het plafond hangen.
Ook brengen we een bezoekje aan het Marker Museum dat te bezoeken is met de Museumkaart. Heb je die niet, dan kun je hier alleen naar binnen als je contant betaalt, er is geen pinautomaat aanwezig. Vooral het filmpje vinden ze erg interessant over de geschiedenis van Marken met de overstromingen en waarom de huizen dus op ‘heuveltjes’ (terpen) zijn gebouwd of op hoge palen en over de lokale klederdracht voor verschillende leeftijden of situaties. Daarna lopen we een kort rondje langs de vitrines met de verschillende klederdracht.
Als we daarna door het dorpje terug lopen richting de haven zien ze meteen wat ze in het filmpje bedoelden met huizen die op palen waren gebouwd en nu een extra verdieping van is gemaakt en herkennen ze de terpen. Nu snappen ze ook waarom de voordeuren zo hoog zitten. Ze kijken ook hun ogen uit naar de traditionele houten huisjes waar de was nog buiten aan de was hangt en genieten van de bloemen die vrolijk bloeien en de eendenfamilie in de sloot.
We doen ongeveer 35 minuten over dit rondje en het bezoek aan het museum als we weer aankomen in de haven. De boot terug naar Volendam ligt er al, dus het is even wachten totdat iedereen er van af is voor wij aan boord kunnen. Deze boot is iets kleiner en dit keer willen ze graag beneden zitten in de overdekte ruimte. Hier vind je namelijk ook de bar waar je wat drinken kunt bestellen. Nu het zonnetje is gaan schijnen hebben ze natuurlijk dorst gekregen. 😉 Hier is ook een bandje te horen met wat uitleg, die hoorden we op de heenweg boven niet. Voor we het weten leggen we weer aan in Volendam.
Naar huis
Het is dan al bijna kwart voor vijf, het liefste zouden ze nog even willen spelen in het recreatiegebied Slobbeland maar dat is helaas gesloten. En we moeten ook rekening houden met files onderweg dus stappen we weer in de auto.
Eén ding is echter wel duidelijk; er is nog veel meer te zien en te doen in Volendam; zo hadden we een foto in klederdracht kunnen maken (tip; ook deze kaartjes kun je bestellen bij rent-event en zijn de goedkoopste in Volendam), het kaasmuseum bezoeken, het palingsoundmuseum, het Volendams Museum, het strandje en nog veel meer uitjes in de omgeving zoals Monnickendam, Katwoude en Broek in Waterland. We moeten hier dus zeker nog een keertje naar terug!
Meer informatie vind je hier.
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
- Proef de magie bij de kerstmarkten in Tsjechië - 13 september 2024
Leave a comment