Skip to Content

Voorbereiding wintersport; van oefeningen tot wat neem je mee?

Voorbereiding wintersport; van oefeningen tot wat neem je mee?

Wanneer de temperaturen dalen en de dagen korter worden begint het bij veel mensen alweer te kriebelen en begint de voorbereiding wintersport. Het gevoel van saamhorigheid, sportiviteit, gezelligheid en een heerlijk vakantiegevoel, de wintersportvakantie. Voor velen hét uitje van het jaar, al dan niet gecombineerd met de gezellige feestdagen.

Een vakantie die over het algemeen wel wat duurder is dan de meeste andere vakanties. Een goede voorbereiding op de wintersport is dan ook uitermate belangrijk! Ga je voor de eerste keer op wintersport of heb je weer even een opfrisbeurt aan praktische wintersporttips of tips voor wintersport in Nederland nodig? In dit blog nemen we alles nog even door!

Hoe kies ik mijn skigebied?

Wanneer je op wintersport gaat, is de juiste skibestemming van zeer groot belang! Het ligt dan ook vooral aan de samenstelling van de groep waarmee je op wintersport gaat. Ga je met een groep vrienden welke vergevorderd zijn op skigebied? Of ga je juist met je gezin inclusief kleine kinderen en staan sommigen van jullie voor het eerst op de latten? Wil je volop aan de après-ski na een heerlijke dag in de sneeuw of ga je lekker met je reisgezelschap gezellig voor de open haard spelletjes doen in jullie eigen blokhut? Er is volop keus aan verschillende skilocaties met verschillende pistes van blauw tot zwart.

Hoe reis je richting je bestemming?

Wanneer je jouw ideale wintersportbestemming hebt gevonden is de vraag hoe reis je die kant op? Er zijn verschillende manieren om op jouw wintersportbestemming te komen. Dit kan met eigen vervoer, maar ook per vliegtuig, trein of bus. Voordeel van het met eigen vervoer reizen is dat je zelf bepaalt hoe laat je vertrekt en dat je ter plekke ook voorzien bent van een vervoersmiddel.

Er zijn echter ook wintersporters die kiezen voor een duurzame wintersport en daarom niet met eigen auto afreizen naar de bergen. Ook heeft niet iedereen een rijbewijs en zijn er dus gelukkig ook andere opties om je skibestemming te bereiken.

Auto winterklaar maken

Voorbereiding wintersport; van oefeningen tot wat neem je mee? - Reisliefde

Wanneer je besluit om met de auto op wintersport te gaan is het van groot belang deze winterklaar te maken. Uiteraard wissel je de zomerbanden in voor winterbanden mocht je dit nog niet hebben gedaan en is een setje sneeuwkettingen in de kofferbak geen overbodige luxe. Neem daarnaast voldoende ijskrabbers, slotontdooier en antivries mee.

Neem je je eigen skimateriaal mee, dan is het ook zeker een aanrader om een skidrager op het dak van de auto te monteren zodat je deze eenvoudig mee kan nemen. Deze kun je heel makkelijk vinden bij Rameder.

Een kleine schep om sneeuw weg te ruimen en een stoffertje kunnen ook van pas komen. Het is niet onverstandig om de olie bij te vullen voor vertrek en laat vooral ook de accu controleren voordat je koude gebieden gaat aandoen. Veel accu’s laten het afweten wanneer de temperatuur ver onder het vriespunt daalt!

Lichamelijke voorbereiding wintersport

Een goede fysieke voorbereiding is essentieel wanneer je optimaal wilt genieten van de wintersportvakantie! Het helpt blessures en ongelukken te voorkomen en kan het verschil maken dat je niet linea recta in de eerste de beste gipsvlucht weer huiswaarts kunt. Behalve dat je jouw auto wintersportproof maakt, zorg je er ook voor dat jezelf in topconditie bent voor vertrek.

Er zijn tal van simpele wintersportoefeningen die je kunt uitvoeren in de weken voor vertrek. Kniebuigingen, springen, hielen draaien, zijn zomaar wat oefeningen die je been- en heupspieren verstevigen. Uiteraard is wat vaker de trap pakken in plaats van de lift ook prima ter voorbereiding van een heerlijke wintersportvakantie!

Een goede wintersportuitrusting mee

Wat mag er vervolgens aan skiuitrusting en wintersport outfit ingepakt worden?

Voorbereiding wintersport; van oefeningen tot wat neem je mee? - Reisliefde
  • Uiteraard worden de snowboard of ski’s en stokken als eerste ingepakt
  • Inclusief de bijbehorende schoenen!
  • Vervolgens gaat de skibroek en -jas in de koffer, gepaard met een setje warme sokken en thermo-ondergoed.
  • Ter bescherming nemen we ook een helm mee (op sommige pistes verplicht)
  • En eventuele rug- en polsbeschermers.
  • Een goede sneeuw- en of zonnebril tegen de weerkaatsing van de zon op het sneeuw is superbelangrijk en ook handschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Verder nog wat klein gereedschap en wax voor de ski’s of snowboard
  • En uiteraard wat toiletartikelen en vrijetijdskleding.

Wat nog meer mee op wintersport?

Naast een goede wintersportuitrusting zijn er nog enkele belangrijke zaken die van belang zijn. Zo zijn in verschillende buurlanden van ons een EHBO-koffer, een gevarendriehoek en een felgekleurd veiligheidshesje verplicht om mee te nemen in de auto. Voorkom eventuele boetes of onnodig oponthoud aan de grens door deze niet vergeten mee te brengen.

Daarnaast heb je voor de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen een autobahnvignet nodig. Deze verplichte vignetten zijn verkrijgbaar bij de snelwegovergangen maar eventueel ook al verkrijgbaar voor vertrek bij de Nederlandse ANWB.

Reisverzekering wintersportdekking

Wanneer je op wintersport gaat, volstaat de standaard basisverzekering niet! Je hebt een aanvullende wintersportdekking nodig die je verzekert tegen onverwacht hoge kosten. Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt namelijk niet altijd de medische kosten gemaakt in het buitenland.

In geval van ziekte of een ongeval ben je met de aanvullende wintersport- en medische dekking in ieder geval goed verzekerd. Ook de kosten van een eventuele reddingsactie, vervangende vlucht naar huis en eventueel meer gemaakte verblijfskosten worden met deze verzekering afgedekt. Zo kun je onbezorgd genieten van een heerlijke tijd in de bergen!

Lees ook: Goed verzekerd op reis

Voorbereiding wintersport met kinderen

Op wintersportvakantie is een hele belevenis voor het gehele gezin. Het vergt nog meer voorbereiding om deze vakantie te doen laten slagen. Uiteraard is de leeftijd van de kinderen van belang en de daarbij passende activiteiten. Ga je met tieners op wintersport, dan zijn er hele andere activiteiten geschikt dan met kleine kinderen.

Zij houden wel van een uitdaging in de vorm van bijvoorbeeld een halfpipe, boardercross, funpark en of avondskiën. Voor de kleinere (beginnende) wintersportbeoefenaars is van groot belang dat er voldoende blauwe pistes zijn en voldoende aanbod aan, al dan niet Nederlands sprekende, skileraren.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.