Skip to Content

Voorpret vakantie; zo kan je er thuis al optimaal van genieten van de voorbereiding

Voorpret vakantie; zo kan je er thuis al optimaal van genieten van de voorbereiding

Vakantie! Een periode waar je graag over nadenkt. Waar ga je heen, wat ga je allemaal doen en wanneer ga je? Door met je vakantie bezig te zijn, is het genieten al begonnen! De voorpret is vaak al een heerlijk begin, zo zou je het eigenlijk gewoon wel kunnen zien. Je kunt je voorpret vergroten door niet alleen aan ‘op vakantie gaan’ te denken, maar ook door erover na te denken wat je er bijvoorbeeld kunt gaan doen. Want als jij nu al over je vakantie nadenkt wat je allemaal kunt gaan doen, pluk je er op je vakantie zelf ook de vruchten van! Daarom tips om het meeste uit je vakantie te halen!

Voorpret is een vorm van ontspanning

Om nog even terug te komen op het belang van voorpret: het blijkt dat veel mensen aangeven dat de voorpret eigenlijk al net zo leuk is als de vakantie zelf. Zelfs deze manier van met je vakantie bezig zijn voelt al als een vorm van ontspanning. Dat is toch mooi meegenomen!

Wensenlijstje maken

Vraag iedereen in het gezin wat ze graag zouden willen doen tijdens de vakantie. Eigenlijk is dit het mooiste om te doen voor je gaat boeken. Want met die wensenlijstjes bij de hand kun je een bestemming gaan zoeken die hier perfect bij past. Heb je al geboekt? Dan ga je met die wensen aan de slag door heel gericht bij die bestemming te gaan zoeken naar mogelijkheden. Misschien wil er één graag naar de dierentuin? Een ander wil misschien juist graag de achtbaan in. Door thuis alvast te kijken waar dat allemaal kan, hoef je er daar alleen nog maar naar toe te rijden…

Voorbereiding bestemming

Eén van de dingen die je thuis al kunt doen ter voorbereiding op de vakantie, is opzoeken wat er allemaal te doen is. Houden jullie wel van cultuur en geschiedenis? Lees je dan ook alvast in wat bijvoorbeeld een kasteel allemaal heeft meegemaakt. Zo gaat het allemaal nog meer voor je leven. Dankzij reisgidsen en internet is het tegenwoordig vrij simpel om je al te oriënteren op de plek zelf. Maak een lijstje van alle dingen die je tegenkomt en die je wel aanspreken. Probeer hier wat afwisseling in te vinden. Dus niet alleen maar buitenactiviteiten noteren omdat je die het leukste vindt. Bij slecht weer zal je toch ook binnen iets moeten hebben…

Een paar woordjes leren

Ga je naar het buitenland en spreken ze er niet een taal die jij beheerst? Dan is het ook al leuk om gewoon wat woordjes te leren. Al is het maar om iemand even gewoon te kunnen begroeten. Niet alleen nuttig, maar gewoon leuk om op deze manier al met je vakantie bezig te zijn! Heb je nog zeeën van tijd en houd je wel van talen leren? Kijk dan eens bij NHA of NTI. Daar kun je gewoon gratis online een cursus doen.

Aftelkalender maken

Maak voor de kinderen een aftelkalender. En dat is helemaal leuk als je die kalender maakt met plaatjes van de vakantie. Denk aan plaatjes van het gebied, maar ook aan activiteiten die jullie altijd doen tijdens de vakantie. Een zwembad, een fiets, een kasteel: net wat jullie gewend zijn om te doen. Ook kun je uiteraard kiezen voor plaatjes van een tent of het vakantiehuisje. En dan lekker iedere avond (of ochtend) stil staan bij de vakantie. Lekker toch?!

Lees ook: Aftelkalender maken

Buitenlands eten en muziek

Ga je naar het buitenland? Maak dan hier al kennis met de keuken van dat land. Om geen enkele andere reden dan al lekker in de stemming te komen! Of kijk of je gerechten op internet kunt vinden en ga het zelf uitproberen. Maak het plaatje compleet door ook de muziek uit dat land erbij aan te zetten. Veel radiozenders zijn te vinden via onlineradio.

Een thuisblijfvakantie

Gaan jullie niet weg? Ook dan kun je gewoon voorpret hebben voor je vakantie. Want een thuisvakantie hoeft helemaal niet minder te zijn dan een (verre) vakantie. Ook hierbij is een wensenlijstje maken een leuk idee. Ga van tevoren eens rustig op zoek naar de mogelijkheden om die wensen te realiseren. Bedenk ook eens hoe je dingen in je vakantie anders kunt doen dan normaal. Want daarmee vergroot je het vakantiegevoel en wordt het niet alleen maar ‘niet naar je werk hoeven’. Ideetjes hierbij zijn:

 • Buiten eten
 • In plaats van met de auto, met de fiets overal heen. Of huur een bakfiets…
 • Andere gerechten eten
 • Echt mét elkaar dingen doen en niet iedereen zijn eigen klusjes doen
 • De kinderen mogen later naar bed en er wordt lekker gelummeld als jullie uit bed komen
 • Bezoek andere speeltuinen in het dorp/stad
 • Gaan jullie altijd met de auto weg? Pak dan nu de trein of de bus
 • Kleed je zoals je op vakantie zou doen (als daar verschil in zit met thuis)
 • Bezoek plaatselijke musea, waar je nog nooit geweest ben
 • Kijk naar de omgeving alsof je hier nog nooit geweest ben. Wat is er mooi aan de natuur? Wat voor sfeer straalt de stad uit?
 • Stadsmens? Bezoek eens andere kroegjes, terrasjes of winkeltjes
 • Ga met een gids de stad in. Je zult er versteld van staan wat die weet te vertellen wat jij nog helemaal niet wist!

Ga je anders wel echt weg, maar nu een jaartje niet? Er zijn vast dingen die jullie eigenlijk alleen maar op vakantie doen. Een dagje mountainbiken, bijvoorbeeld. Of naar het strand, terwijl je dat hier nooit doet. Je raadt het al: dat ga je tijdens je thuisblijfvakantie dus wel doen! Huur mountainbikes en maak een mooie tocht door de bossen of de duinen in Nederland. Om maar een voorbeeld te geven

Vergeet de napret niet

En dan is de voorpret geweest én de vakantie zelf ook. Is daarmee alle pret ten einde? Natuurlijk niet! De napret is net zo leuk. Maak van je mooie foto’s een leuk album. Heb je allerlei bonnetjes verzameld en brochures meegenomen en meer van dat soort dingen? Maak dan je album niet online, maar ga ouderwets aan de slag met foto’s inplakken en plak daar al die verzamelde spulletjes ook bij. Of doe er insteekhoezen bij, waar je de brochures in kunt doen.

En als je ook van schrijven houdt: maak er een mooi verslag bij! Zo wordt het een album om heerlijk bij weg te dromen. Je kunt ook een leuke collage maken van de afbeeldingen en die ergens ophangen. Dat is zeker ook leuk om te doen voor de kinderen! Ieder kind maakt een mooi exemplaar voor op zijn eigen slaapkamer, bijvoorbeeld.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.