Skip to Content

Vrijwilligerswerk doen met je gezin tijdens de vakantie

Vrijwilligerswerk doen met je gezin tijdens de vakantie

Als de kinderen wat ouder zijn, lijkt het me tof om met het hele gezin vrijwilligerswerk op vakantie te doen. Allereerst omdat ik vrijwilligerswerk een positieve impact vind hebben op zowel de kinderen als ons, de ouders. Zeker als kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met vrijwilligerswerk leren ze hoe mooi het is om anderen te helpen. En in het kader van beter geven dan ontvangen, hoort vrijwilligerswerk hier ook wel bij.

Toen ik me ging inlezen, bleek dat er enorm veel aan vrijwilligerswerk als gezin mogelijk is. Het meeste vrijwilligerswerk is voor kinderen vanaf 16 jaar. Al zijn er ook veel verhalen die ik ken van bijvoorbeeld zendelingen met kleine kinderen die jaren in het buitenland werken. En door kinderen maak je makkelijker contact, zeker in het buitenland, helemaal als je je best doet om de taal te leren. Hierbij 10 tips als je vrijwilligerswerk als gezin tijdens de vakantie wilt oppakken:

Natuurbescherming op de Galapagoseilanden

Grote zeeschildpadden die je zo naar de zee liet lopen en zelfs kunt aanraken.. Een strand vol met allerlei prachtige dieren, zoals de zeeleeuw. Dragen jullie de natuur een warm hart toe? En houden jullie van het observeren en verzorgen van dieren? Met vrijwilligerswerk op de Galapagoseilanden kun je als gezin helpen om de biodiversiteit daar te bevorderen. Net voor de kust van Ecuador kun je deze eilanden vinden. Je verricht het vrijwilligerswerk in een prachtig natuurreservaat. Je kost en inwoning is geregeld. Je overnacht namelijk midden in een prachtig natuurpark.

Wat doe je zoal?

  • Het verwijderen van planten die de inheemse plantensoort bedreigen.
  • Het observeren en verzorgen van de lokale dieren
  • Meedoen aan strandopruimacties
  • Monitoren van de reuzenschildpad, die op de eilanden voorkomt. Behalve het verzorgen en voederen voeren jullie ook onderzoekjes uit naar de populatie van dit prachtige dier

Je vindt op de Galapagoseilanden ook andere dieren. Zeeleeuwen, zeeleguanen en een grote variatie aan prachtige vogels bijvoorbeeld. Allemaal zijn deze dieren afhankelijk van de zee, maar ook van een schoon strand. Vanaf minimaal 2 weken tot maximaal 12 weken kun je vrijwilligerswerk doen. De minimale leeftijd hiervoor is 16 jaar. Je betaalt hiervoor zelf een bedrag.

Kijk hier voor meer informatie.

Voetbalproject in Ghana

Beschikt jouw gezin over voetbalskills? En wil je meehelpen om de jeugd in Ghana hierin op te leiden? Dan kan een voetbalproject in Ghana iets voor jullie zijn. In Ghana is voetbal enorm populair. Naast het verbeteren van de lichamelijke conditie, leren jongeren zo ook samenwerken en discipline. Voor veel jongeren is voetbal ook een stukje van ontsnapping aan de arme realiteit waarin ze leven.
Je verblijft bij een gastgezin, in de stad Accra. De hoofdstad van Ghana is dit. Zo leer je ook veel van de cultuur van dit mooie Afrikaanse land. Denk aan het mee-eten van lokale gerechten en het proeven van het gezinsleven daar. De minimale investeringstijd hiervoor is 1 week. Je werkt samen met coaches en helpt zo jongeren.

Meer informatie vind je hier.

Lesgeven in Madagaskar

Madagaskar heeft een prachtige natuur. Denk aan de vele regenwouden of de uitgestrekte stranden. Als je dit combineert met vrijwilligerswerk denk dan eens aan hulp bij een basisschool. Het onderwijs in Madagaskar is andere koek dan in Nederland. Waar wij een klas van 30 veel vinden, zitten de kinderen daar met veel meer in een klein lokaal. De middelen voor onderwijs zijn er beperkt. Hebben jullie hart voor kinderen en het onderwijs? Help de leerkrachten in Madagaskar dan met lesgeven!

Bij dit vrijwilligerswerk verblijf je bij een lokaal gastgezin. De werkplek is in de plaats Andasibe. De schooldag start om 7.30 uur en eindigt vaak om 14.00 uur. Je kunt naast de lessen Engels, ook lessen muziek, dans en andere creatieve vakken geven. Allemaal afhankelijk van waar jullie je zelf fijn bij voelen. Leuk om daar een sporttoernooi op te zetten!

Meer informatie vind je hier.

Groepsreis oceaanbescherming en duiken in Thailand

Deze reis is zeker voor jongeren geschikt! Je leert allereerst te duiken tijdens je tijd als vrijwilliger in Thailand. En duiken is daar de moeite waard. Prachtige koraalriffen en oceanen met de meest exotische dieren. Samen met professionele natuurbeschermers workation je met je gezin samen om de oceaan niet alleen te beschermen, maar de lokale fauna en flora ook in stand te houden. Neem deel aan de strandopruimacties. Plant en herplant mangroves. Dit stuk maakt een belangrijk onderdeel uit van het tegengaan van ontbossingen.

Leer duiken en ontdek zo de oceaan. Je leert informatieve presentaties te geven aan de lokale bevolking. Dit draagt bij aan een groter bewustzijn van het beschermen van de oceaan.

Meer informatie vind je hier.

Jongeren die helpen in de kinderopvang in China

China, het land van de rijke cultuur. Combineer je vakantie met een bezoek aan de Chinese muur en het Keizerlijk paleis. In China zijn veel kinderopvangcentra die goed je hulp kunnen gebruiken. Voor zowel kinderen in de basisschoolleeftijd als tieners is jullie hulp bij diverse activiteiten zeer welkom. Eén zo’n kinderopvangcentra is gevestigd in Shanghai. Samen met andere vrijwilligers overnacht je op een plek bij de school. In je vrije tijd helpen zowel vrijwilligers als de organisatie je aan tips om je vakantie door te brengen. Locals wijzen je op culturele plekken om te ontdekken.

De minimale investeringstijd is 2 weken. Deze reis is geschikt voor pubers tussen de 15 en 18 jaar oud. Juist omdat kinderen onderling snel contact leggen, is dit vrijwilligerswerk enorm leuk.

Meer informatie kun je hier vinden.

Bouw mee om het verwoeste Nepal weer op te opbouwen

Nepal is getroffen door meerdere zware aardbevingen. Het gevolg is dat klaslokalen nog steeds in puin liggen. Zijn jullie bereid om de handen uit de mouwen te steken? Samen met lokale bouwvakkers help je mee om scholen en klaslokalen weer op te bouwen. Zo kunnen kinderen weer naar school en hebben ze een betere kans op een toekomst. Zelf verblijf je in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Hier verblijf je in een pension, samen met andere vrijwilligers. De minimale duur van dit vrijwilligerswerk is 1 week. Nepal staat bekend om zijn prachtige natuur en cultuur. Denk aan het Himalayagebergte en de vele tempels die in dit gebied staan.

Meer informatie lees je hier.

Archeologiewerk in Peru als vrijwilligerswerk

Waan jezelf terug in de tijd van het oude Zuid-Amerika. Waar de Inca’s woonden en leefden. Bij dit project van vrijwilligerswerk ben je op twee opgravingsplaatsen bezig. Deze zijn beiden gelegen in een nationaal park. Ervaren archeologen leren je alle technieken en kneepjes van het vak. Naast dat je meer leert over de cultuur en geschiedenis, is dit ook een mooie aanvulling op je CV.

Er wordt samengewerkt met het ministerie van Peru. Door dit vrijwilligerswerk heb je een belangrijke bijdrage aan het beschermen van historische bouwwerken. Zo kunnen volgende generaties ook van het bewonderen van deze bouwwerken genieten. Als vrijwilliger verblijf je in de stad Cusco. Opgenomen in het werelderfgoed door UNESCO, bij een gastgezin. Ooit was dit de hoofdstad van het Inca-rijk. De minimale leeftijd om deel te nemen is 17 jaar. Voor gezinnen met jonge kinderen is deze vrijwilligersreis helaas dus niet geschikt. Als vrijwilliger wordt gevraagd om minimaal één week te helpen bij de opgravingen.

Meer informatie is hier te vinden.

Geef sportles aan kinderen in achterstandswijken in Argentinië

Sport is in Argentinie heel populair. Helaas hebben niet alle gezinnen de middelen om sport voor hun kind mogelijk te maken. In de buurtsportclub waar je gaat helpen, coach je kinderen. Het meest zul je basketbal en voetbal geven, maar ook hockey, zwemmen en gymnastiek is mogelijk om te geven. Lokale coaches geven je daarin de nodige ondersteuning. Je maakt nog meer mee van de cultuur, doordat je bij een lokaal gastgezin verblijft tijdens je vrijwilligerswerk. Bouw aan je Spaanse uitspraak en ervaar meer van de cultuur en gastvrijheid.
Vanaf 16 jaar kan iedereen deelnemen en als je minimaal een week de tijd hiervoor kunt en wilt vrijmaken.

Voor het precieze dagprogramma kijk je hier.

Toiletten bouwen op de Filippijnen

Filipijnen is een prachtig land met een adembenemende natuur. De bevolking is arm en kan elk steuntje in de rug gebruiken. Met dit vrijwilligerswerk help je om toiletten te bouwen. Er zijn in Filippijnen nog veel arme gemeenschappen te vinden waar een toilet geen vanzelfsprekendheid is. Samen met lokale bouwvakkers en aannemers help je de dorpen daar van een goed werkend toilet te voorzien. Dit maakt de kans op ziektes e.d. ook een stuk lager.

Zeker gehandicapte mensen hebben extra te lijden onder de armoedige omstandigheden. Door jouw hulp kunnen meer gezinnen gebruik maken van een veilig en hygiënisch toilet. Je verblijft in een gastgezin en maakt zo optimaal kennis met de gastvrijheid, cultuur en natuur van de mooie Filippijnen.

Voor meer informatie kijk je hier.

Helpen in een weeshuis in Kenia of Ghana

Enkele voorbeelden van landen waar nog overvolle weeshuizen zijn, zijn Kenia en Ghana. Als gezin lever je een waardevolle bijdrage aan één week vrijwilligerswerk hier. De verzorgers hebben vaak niet de tijd om alle kinderen vast te houden, laat staan een boekje voor te lezen of spelletjes met ze te doen. Het verschonen van een luier kan langer op zich wachten dan ze willen.

Er is een gebrek aan aandacht, aan verzorgingsmiddelen en aan spel en sport. Samen met je gezin kun je een stukje van je tijd hier investeren en zo een klein verschil maken in het leven van de kinderen daar. Doe dit altijd met een organisatie. Denk aan Cordaid bijvoorbeeld. Deze organisatie is goed bekend in deze landen. Ze kunnen voor jou het contact leggen met een geschikt weeshuis en je ook voorbereiden op de reis.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.