Skip to Content

Waarom vakantie nemen noodzakelijk is

Waarom vakantie nemen noodzakelijk is

De zomervakantie staat voor de deur! De kinderen staan al te trappelen. Lekker lang in pyjama spelen in de ochtend, rustig aan ontbijten, misschien zelfs televisie kijken als je wakker wordt. Het kan niet op! Even een versnelling terug. Dit is niet alleen voor kinderen goed voor de ontwikkeling, ook voor volwassenen is een vakantie essentieel. Mijn man moet minimaal één keer per jaar tweeënhalve week achter elkaar vakantie opnemen van zijn werkgever. Maar waarom is vakantie nou zo belangrijk voor mensen?

Weekenden

Als je doordeweeks werkt en de weekenden vrij bent, dan geeft dit ritme in je leven. Iets wat heel belangrijk is. Deze weekenden vrij zijn alleen niet voldoende als vrije tijd om goed te kunnen opladen. Aldus arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit haar onderzoek blijkt dat een beperkt aantal vrije dagen, zoals ze dat kennen in de Verenigde Staten, het risico verhoogd op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat men dan een lange tijd werkt zonder onderbreking.

Laat de vakantiedagen niet uitbetalen

Het is belangrijk om al je vakantiedagen op te maken. Het is soms verleidelijk om vakantiedagen te laten uitbetalen. Maar je lichaam heeft het nodig om tot rust te komen. Zo kun jij ook met meer energie naar je werk toe gaan. Bovendien is uitkijken naar je vakantie ontzettend fijn en kun je nog net even dat sprintje trekken op je werk.

Thuis blijven

Om tot rust te komen hoef je geen verre landen te bezoeken. Je hoeft niet een maand lang door Azië te trekken. Een paar weken thuis zijn zorgt er ook voor dat je lichaam en geest tot rust komen. Sterker nog, je ervaart dan vaak meer rust dan wanneer je aan het reizen bent. Al kan een andere omgeving ook wonderen doen. Je moet er dan wel op letten dat je niet alleen maar huishoudelijke klusjes op je gaat nemen, want dan ben je alsnog de hele tijd in de weer.

Je kunt kiezen voor een combinatie in je vakantie. Een weekje thuis en een weekje op de camping bijvoorbeeld. Probeer in ieder geval wat dagen thuis in te plannen. Want soms komt men vermoeider terug van een vakantie dan voor je erheen ging. Omdat je dag in dag uit alles wilt zien van de plek waar je bent. Je bent moe van de lange files of de vertraging van het vliegtuig. Het beste eindig je met een weekje thuis, zodat je al je was nog kunt wegwerken en thuis even niets kunt doen.

Het bevordert je werk

Als je net terugkomt van vakantie voelt het alsof je herboren bent en er weer vol tegenaan kunt. Je hoofd heeft weer ruimte om de creativiteit zijn gang te laten gaan en je motivatie is weer helemaal terug. Dit zorgt ervoor dat je een leukere collega bent en daardoor steek je andere collega’s ook weer positief aan.

Doordat je meer ruimte voelt voor creatieve ideeën ben je ook succesvoller op je werk. Reden des te meer voor jouw baas om genoeg vakantiedagen te geven. Als klinkt dat soms tegenstrijdig, want hoe minder je op je werk bent, hoe minder productief je bent. Maar in de praktijk blijkt dat dus helemaal niet waar. Als je in de vakantie de wereld gaat verkennen, dan kun je al deze ervaringen vertalen naar je eigen werk en zo het bedrijf nog krachtiger te maken.

Hulp

Het werk voelt wat minder zwaar, waardoor er ook meer ruimte ontstaat om jouw collega even te helpen. Jouw collega’s merken dit ook op en zullen daardoor ook sneller voor jou klaar staan om te helpen wanneer jij dat even nodig hebt.

Mama

Maar mama ben je de hele dag, elke week, elke maand en ieder jaar. Altijd. In het moederschap zijn geen vakantiedagen inbegrepen. De verantwoordelijkheid blijft altijd. En toch heb ik zo af en toe even lucht nodig. Het wordt mij misschien niet in dank afgenomen, maar wat was ik blij toen onze jongste zoon voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging. Voor het eerst in 7,5 jaar had ik weer twee ochtenden voor mijzelf. Ik geef het toe: ik heb soms echt even tijd voor mijzelf nodig. Ik word daar gewoon een leukere moeder van. Ik merk dat ik oprecht aandacht aan ze kan geven en er naar uitkijk om hen weer te zien en in mijn armen te nemen.

Vakantie voor moeders

Een ochtendje is natuurlijk geen vakantie. Ik heb ook eigenlijk geen behoefte aan een vakantie voor mijzelf zonder kinderen. Een paar jaar geleden zijn mijn man en ik samen voor een paar dagen naar Kroatië geweest. Dat was niet zozeer, omdat ik even vakantie wilde van het moederschap. Het was eigenlijk, omdat mijn man en ik weer echt even de tijd aan elkaar wilde geven en teruggaan naar de tijd toen we nog alleen oog voor elkaar hadden 😊.

Dat was heel fijn. En nu op het moedervlak heb ik nog niet het gevoel dat ik even tijd voor mezelf nodig heb. Maar wie weet kan dat nog komen. Hoewel de kinderen over een half jaar allemaal op school zitten en er dan opeens een zee van tijd vrijkomt zonder kinderen. Bizar eigenlijk hoe snel de tijd toch gaat. Er komt misschien eerder een tijd aan dat de kinderen zonder hun ouders op vakantie willen 😉. Maar laat ik daar nog maar even niet aan denken.

Kies voor jezelf

Met andere woorden: kies voor jezelf. Neem vakantiedagen op, ze zijn er niet voor niets. Daarnaast zou je ook nog kunnen kiezen voor ouderschapsverlof als je meer uren nodig hebt. Je kunt deze uren opnemen voordat je kind 8 jaar is geworden. Deze uren worden niet doorbetaald, maar geven je wel onbetaalbaar waardevolle uren terug met jouw gezin.

Fijne vakantie!

Ik wens je een fijne vakantie toe met veel zon, rust en plezier! Bon voyage!

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.