Skip to Content

Waddeneilanden Nederland

Waddeneilanden Nederland

Sommige mensen denken bij een eilandvakantie al snel aan Ibiza, Canarische Eilanden of de Griekse Eilanden. Maar ook in Nederland hebben we prachtige eilanden die zeker de moeite waard zijn als vakantiebestemming. Het mooie is dat ieder eiland ook weer zo zijn eigen kenmerken heeft. Met de kinderen hebben we nu Texel en Ameland ontdekt, maar zelf heb ik ook de overige waddeneilanden bezocht. Weet je niet goed welk eiland je moet kiezen, dan helpt dit artikel je hopelijk verder op weg.

Waddeneilanden in Nederland

De waddeneilanden vind je in de Noordzee en lopen vanaf Noord-Holland boven Groningen en Friesland helemaal door tot Duitsland en Denemarken. In Nederland vind je 5 bewoonde waddeneilanden, en 3 onbewoonde eilanden die over het algemeen niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Deze eilandengroep is ontstaan na de laatste ijstijd toen een groot deel van de Noordzee droog lag. Na het smelten van de ijskappen begon hier weer water te stromen en werd er zand en slib afgezet wat getijgeulen, kwelders en strandwallen veroorzaakte. Dit werden al snel duinen die de daarachter liggende kwelders beschermden. Nog steeds is dit gebied in beweging en aan verandering onderhevig.

Texel

Texel tips wat te doen; bezienswaardigheden, uitjes, of activiteiten als het regent. Ook kinderactiviteiten en speeltuinen met baby of kinderen. Van markt tot museum, evenementen of zwembad. - Reis-liefde.nl

Texel is het grootste van de vijf waddeneilanden en behoort als enige tot de provincie Noord-Holland. Je komt hier met de veerboot vanaf Den Helder die ieder uur, en in het seizoen ieder half uur, afvaart. Je doet ongeveer 20 minuten over de overtocht en komt dan aan op Texel. Deze veerdienst werd opgericht door Texelaars zelf.

Texel is het hele jaar door interessant als vakantiebestemming; in de zomer kun je hier heerlijk van het zon en strand genieten, terwijl je in de winter hier de rust vindt en kan uitwaaien. Ook in de lente wanneer er honderden lammetjes worden geboren en de tulpen bloeien is het hier aangenaam vertoeven. Terwijl in de herfst alles mooie oranjerode kleuren krijgt, en je kan genieten van een indian summer.

Op het eiland vind je een aantal dorpen; waaronder de hoofdplaats Den Burg in het midden van het eiland, de kleine dorpjes Den Hoorn en ’t Horntje in het zuiden, De Koog vind je in het westen direct achter de duinen en is erg populair bij toeristen, in het oosten vind je Oosterend en Oudeschild met haven. En tot slot in het noorden vlakbij de vuurtoren vind je Cocksdorp.

De dorpen De Koog en Cocksdorp zijn het meest toeristisch; je vindt hier vlakbij de kust de meeste campings en vakantieparken. Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor een vakantiehuis. Bij natuurhuisje vind je veel verschillende vakantiehuizen op de Waddeneilanden, waar je uit kan kiezen, midden in de natuur, afhankelijk van je wensen en verwachtingen.

Op Texel vind je veel diversiteit; je kunt hier heerlijk slenteren, shoppen of een terrasje opzoeken in een van de dorpjes, een dag doorbrengen op het strand dat in het westen helemaal van noord naar zuid loopt, een wandeling maken door het bos en de duinen, een fietstocht maken door de polders en langs de dijken. Op Texel vind je ook veel landbouwgebied waar bijvoorbeeld in het voorjaar tulpen groeien en ook de Texelse schapen te vinden zijn.

Populaire bezienswaardigheden op Texel zijn onder andere Eco-Mare, het vliegveld met museum, het juttersmuseum, vuurtoren Eierland en Landgoed de Bonte Belevenis.

Lees ook: Bezienswaardigheden Texel

Vlieland

Vlieland tips wat te doen; de leukste uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden met kinderen - Reis-liefde.nl

Vlieland is vanaf het westen gezien het tweede eiland en hoort bij de provincie Friesland. Je komt hier met de veerboot vanaf Harlingen, die tussendoor ook stopt op Terschelling. Het kan hierdoor verstandig zijn om op tijd kaartjes te reserveren om te voorkomen dat je niet mee kunt. Goed om te weten is dat Vlieland het kleinste eiland is van de vijf, en niet toegankelijk is voor auto’s en motoren, alleen bewoners kunnen hier (tijdelijk) ontheffing voor aanvragen. Je verplaatst je hier dan ook voornamelijk te voet, met de fiets, of via een van de twee elektrische bussen van Arriva.

Het eiland bestaat eigenlijk uit twee delen; met in het noordoosten een duinlandschap waar je onder andere de Vuurboetsduin vindt, met 45 meter de op een na hoogste duin van Nederland, en een bos. Ook vind je hier het enige dorp Oost-Vlieland met haven en jachthaven. Dit dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en een aantal rijksmonumenten zoals de kerk en oude woningen die nu dienen als museum.

Op Vlieland vind je een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland, genaamd Stortemelk en Lange Paal.

In het zuiden vind je het natuurgebied de Vliehors; een uitgestrekte zandvlakte dat wat weg heeft van een woestijn. Dit wordt gebruikt door militairen voor oefeningen. Op het puntje hiervan vind je het drenkelingenhuisje, dit is in 1890 neergezet zodat als hier drenkelingen aanspoelden, ze daar beschutting konden vinden en contact konden leggen. Tegenwoordig is het een soort museum geworden en te bereiken met de Vliehors Express.

Lees ook: Bezienswaardigheden Vlieland

Terschelling

Terschelling met kinderen; leukste uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden - Reis-liefde.nl

Terschelling is het middelste van de 5 waddeneilanden en behoort ook tot de provincie Friesland, dit eiland is net iets groter dan Vlieland. Ook Terschelling is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme in de zomer en tijdens het Oerol Festival. Ook vind je hier de zeevaartschool Willem Barentsz. Je komt hier met de veerboot van Rederij Doeksen die vanaf Harlingen naar Terschelling en Vlieland vaart. Vanaf de aanlegplaats zijn er drie buslijnen die naar de verschillende dorpen en vakantieparken rijden. Ook mag je op dit eiland wel met de auto rijden. Ook vind je hier diverse vakantiehuizen die je via Natuurhuisje kan boeken.

De hoofdplaats van Terschelling is West-Terschelling en daarnaast heb je het dorp Midsland. Verder zijn er nog een tiental dorpen en gehuchten met nog geen 500 tot 15 bewoners. In het verleden waren er meer dorpen, maar die zijn in zee opgegaan. Ten zuiden van het eiland vind je ook nog het natuurgebied en waddeneiland Griend, dat ook bij Terschelling hoort.

Terschelling bestaat voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en kwelders, die worden beheerd door Staatsbosbeheer. Ook vind je hier polders met grasland dat wordt gebruikt voor veehouderij. Kaapsduin aan de westzijde van het dorp West-Terschelling is met 31,4 meter boven NAP het hoogste punt van Terschelling. Op het duin staat een voormalig seinhuisje. Vroeger stonden er twee houten kapen voor de scheepvaart. In het oosten vind je een natuurgebied de Boschplaat van maar liefst tien kilometer lang, dit was voorheen een zandplaat, die door middel van een stuifdijk aan het eiland werd verbonden en nu erg populair is onder andere vanwege de vogels die hier broeden.

Lees ook: Bezienswaardigheden Terschelling

Ameland

Ameland met kinderen wat te doen; de leukste activiteiten, uitjes en bezienswaardigheden. Of je nu op de fiets of met de auto het eiland wil ontdekken. - Reis-liefde.nl

Ook Ameland ligt bij de provincie Friesland en is te bereiken vanaf de veerboot die vertrekt vanuit Holwerd. Op het eiland Ameland vind je vier dorpjes waarvan Nes de grootste is bij de haven, en Hollum helemaal in het westen, in het oosten vind je geen dorpjes maar heeft de natuur vrij spel. Oorspronkelijk bestond het eiland uit drie eilandjes, die pas in de 19e eeuw door middel van dijken met elkaar zijn verbonden. Al in de 8e eeuw werden deze eilandjes bewoond. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht.

Op Ameland zijn de afstanden niet zo heel erg groot, van Hollum in het westen tot Buren in het oosten is het maximaal 18 km. Dit eiland is dan ook zeer zeker geschikt om op de fiets te ontdekken. Op het eiland kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, maar je mag hier ook met de auto rijden. Ook is er een vliegveld voor recreatief verkeer en voor reddingshelikopters. Overnachten kan op Ameland in een van de vakantieparken, of in de hotels en vakantiewoningen.

Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig natuurgebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt. Ook vind je hier meerdere musea waaronder het natuurmuseum met ook diverse aquaria, maar ook een maritiem museum en een bunkermuseum. Ook kun je de vuurtoren en een molen bezoeken. In Hollum vind je het oudste huis dat uit de 16e eeuw dateert.

Aan de Noordzeekust vind je het strand van Ameland, maar liefst 27 km lang. Op de fiets kun je langs de duinen fietsen en vind je overal parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten. Ameland is een prachtig eiland met mooie diverse natuurgebieden en ook een aantal recreatiegebieden waar je je prima kan vermaken zoals Recreatiegebied De Vleijen. Ook het Hollumer bos is een aanrader met eendenvijver en in combinatie met een bezoek aan de vuurtoren. In de bossen kun je onder andere reeën aantreffen en in de duinen fazanten. Wil je wat anders; dan is een robbentocht waarbij je op zoek gaat naar zeehondjes en je kan lopen over een zandplaat een aanrader.

Lees ook: Bezienswaardigheden Ameland

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog tips wat te doen; bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes in de omgeving of met kinderen - Reis-liefde.nl

Het vijfde en laatste bewoonde waddeneiland in Nederland is Schiermonnikoog. Dit eiland staat bekend om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal in de haven van Lauwersoog moeten achterlaten. Op het eiland kun je dus heel goed wandelen en fietsen. Vroeger vond je vijf dorpen / buurtschappen op dit eiland, tegenwoordig vind je hier alleen nog het gelijknamige dorp Schiermonnikoog. De haven is alleen bepaalde momenten van de dag bereikbaar vlak voor en na hoog water. De veerboot legt hier aan vanaf Lauwersoog op de grens met Groningen of vanaf Esonstad.

Het toerisme richt zich vooral op de natuur van het eiland. Er is een wandel- en fietsnetwerk. Verder veel ongerepte natuur, die onder meer rustzoekers en vogelaars aantrekt. De stranden worden tot de breedste van Europa gerekend. Ten westen van strandpaal 2 en ten oosten van strandpaal 7 is naaktrecreatie toegestaan. In 1989 is het eiland uitgeroepen tot Nationaal Park Schiermonnikoog.

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog zijn onder andere de bunkers en het bunkermuseum en het bezoekerscentrum. Daarnaast zijn ook de bakens en de vuurtorens de Noorder- en Zuidertoren bezienswaardig die ook dienden ter navigatie voor schepen. Typisch aan Schiermonnikoog zijn de zogenaamde Eilanderhuizen met een voorhuis en een achterhuis die door de ‘stichters’ aan bepaalde afmetingen moesten voldoen, omdat ze anders extra geld moesten afdragen.

Lees ook: Bezienswaardigheden Schiermonnikoog

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.