Skip to Content

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog

Ons avontuur begint op een vroege zaterdagochtend. Na een lange autorit komen we aan in Lauwersoog. Vanaf daar vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. We worden hartelijk ontvangen door het PR-team van Disney Nederland voor de persvoorstelling van de film Blue van Disney Nature. Terwijl we genieten van een stukje taart druppelen de gasten langzaam binnen.

Rond 11 uur vertrekken we met de boot naar Schiermonnikoog. Voor mijn meiden begint het avontuur nu echt. Wat een geniale inleiding op de film die we straks gaan zien. Eenmaal op zee kijken wij onze ogen uit. Wat is de natuur toch mooi en dat in eigen land!

Engelsmanplaat

Na afloop van de film stond de terugtocht met de boot op het programma. Toch zouden we niet zomaar terug varen. Eerst gingen we nog de geheimen van onze eigen Noordzee ontdekken. Na een stukje varen en wat uitleg van de gids maakten we een tussenstop op de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Daar begon ik met mijn spetters ons eigen avontuur. Het avontuur van de Noordzee. We gingen wadlopen over de bodem van de zee!

Zeehonden spotten

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde

Eenmaal in de buurt van de Engelsmanplaat ging de boot zachter varen. In de verte zagen we een paar donkere gedaantes op de zandplaat. Wat zijn dat? Zeehonden! De kinderen mochten door de verrekijker kijken en keken hun ogen uit. Wat bijzonder om deze dieren in de natuur te zien! Ze waren diep onder de indruk. Mijn oudste vroeg meteen of dolfijn Blue soms ook in deze zee woont. De link tussen film en “real life” was dus gelegd, go Nina en bravo Disney PR-team;).

Wadlopen en krabben vangen op de bodem van de Noordzee

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde
Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde

De boot meerde aan op de zandplaat. De opdracht was, broekspijpen zo hoog mogelijk oprollen en op de blote voeten de zandplaat op. Het water was vier graden, dus dat was een verfrissend moment. Vlak bij de boot zwommen twee zeehondjes heen en weer. Steeds weer kwamen de koppen boven water, wat bijzonder om ze van zo dichtbij te zien. Ze leken totaal niet bang en namen steeds nieuwsgierig een kijkje.

Eenmaal op de zandplaat konden de kinderen heerlijk uitwaaien en rondrennen. Samen met de gids zochten ze naar krabbetjes, schelpen, kwallen en zeewormen. Wat een avontuur om over de bodem van de zee te lopen!

Spettergevaar!

Vooral mijn jongste had het ook wel even nodig om zich flink uit te leven. Na lang stilzitten tijdens de film, was dit het perfecte moment om uit te razen. Ze rende van de ene naar de andere kant, tot ergernis van de gids. Stampend in het water en in de modder hadden ze de tijd van hun leven. Het ging als maar wilder en het was gewoon wachten tot er één languit in de modder ging. En ja hoor, Sara nam een mooie duik, nu zat de modder ook letterlijk achter haar oren. Gelukkig hadden we droge kleertjes mee voor de kids.

De vloed kwam snel opzetten. Het water steeg met 1cm per minuut. Eenmaal terug bij de boot werd het al snel duidelijk dat ook ik een natte broek ging halen. Hoewel ik mijn broek tot over mijn knieën opgerold had, was het water al flink gestegen. Gelukkig was ik niet de enige en kwam menigeen aan boord met een nat pak! Ach, het mocht de pret niet drukken.

Privéconcert op “de bodem van de zee” – Jim van der Zee!

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde

Eenmaal aan boord trok ik de meiden snel droge kleren aan. Even opwarmen maar met een lekkere kop chocomel! Het ene bijzondere moment was nog niet voorbij of daar kwam het volgende. Jim van der Zee was niet voor niets nog altijd aanwezig. Er stond nog een concert op zee op de planning! Hij ging een heus privéconcert geven op de boot. Met zijn gitaar in de aanslag, nog op blote voeten en met opgerolde broekspijpen begon het concert. Hij speelde een aantal nummers, waarbij hij zichzelf begeleidde op gitaar. Bijzonder om zo een goede zanger, niet voor niets winnaar van The Voice, van zo dichtbij en in zo een intieme setting live te mogen zien. Magisch en helemaal in de sfeer van Disney.

Eenmaal terug aan het vaste land kregen we nog een heerlijke maaltijd voorgeschoteld met producten uit de zee. De perfecte afsluiting van deze bijzondere dag. Wat hebben we genoten! Echt een “spetterende” dag die we niet snel zullen vergeten! Oh en de stem van Jim van der Zee trouwens ook niet;).

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde

Disney Nature

Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde
Wadlopen Engelsmanplaat Schiermonnikoog - Reisliefde

Dan ineens verschijnt er een heel snelle boot die rondjes om ons schip cirkelt. Heel even denkt mijn oudste geschrokken dat het misschien wel piraten zijn ;). Gelukkig valt het mee. Het is regisseur Keith Scholey (ook bekend van o.a. Disneynature’s African Cat’s) die op spectaculaire wijze aan boord gebracht wordt. Best indrukwekkend, dat Keith Scholey tijd vrij maakt om ons op de koude, winderige Noordzee te bezoeken. Helemaal als je bedenkt dat hij voor het maken van DisneyNature’s BLUE rond de 400 dagen in o.a. de Rode Zee ronddobberde bij een iets aangenamere temperatuur. Aan boord van het schip genieten we van een lunch met heerlijke producten uit de zee waar we op varen. De tijd vliegt voorbij en al snel zijn we op Schiermonnikoog. Met taxi’s worden we naar het bioscoopzaaltje gebracht waar we straks DisneyNature’s BLUE zullen gaan kijken.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.