Skip to Content

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes?

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes?

Wagenziekte, ook bekend als reisziekte, is een vervelende aandoening die optreedt wanneer je lichaam conflicterende signalen ontvangt over beweging. Het kan optreden tijdens het reizen met de auto, boot, vliegtuig of zelfs in pretparkattracties. De symptomen van wagenziekte kunnen variëren van misselijkheid en duizeligheid tot braken en vermoeidheid. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om wagenziekte te voorkomen of te verminderen. In dit artikel bespreken we een aantal tips en oplossingen die je kunt proberen.

Voorin zitten

Een van de meest voorkomende suggesties is om voorin de auto te zitten. Dit kan helpen omdat je een beter zicht hebt op de weg en minder last hebt van schommelende bewegingen.

Gebruik van medicatie

Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar die de symptomen van wagenziekte kunnen verminderen. Antihistaminica zoals cinnarizine en meclozine worden vaak voorgeschreven om misselijkheid en duizeligheid te behandelen. Het is belangrijk om deze medicijnen op tijd in te nemen, meestal ongeveer een uur voor vertrek.

Armbandjes tegen wagenziekte

Er zijn speciale armbandjes verkrijgbaar die druk uitoefenen op bepaalde punten op je polsen. Deze punten zouden volgens de theorie drukpunten zijn die kunnen helpen bij het verminderen van wagenziekte. Deze armbandjes worden meestal Sea-Bands genoemd en zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en online winkels.

Pleister op de navel

Sommige mensen beweren dat het plakken van een pleister op de navel kan helpen tegen wagenziekte. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om deze claim te ondersteunen, kan het voor sommige mensen het proberen waard zijn.

Watje in het oor

Een andere suggestie is het plaatsen van een watje in één oor. Als je rechtshandig bent, plaats je het watje in je linkeroor en vice versa. Deze methode zou het evenwichtsorgaan kunnen beïnvloeden en wagenziekte helpen verminderen.

Vermijd vet voedsel en zuivelproducten

Sommige mensen hebben gemeld dat het vermijden van vet voedsel en zuivelproducten voorafgaand aan de reis kan helpen bij het verminderen van wagenziekte. Het is mogelijk dat deze voedingsmiddelen de maag van streek maken en de symptomen verergeren.

Kijk naar buiten

Probeer tijdens het reizen naar buiten te kijken en je ogen te richten op een vast punt in de verte. Dit kan je evenwichtssysteem helpen kalibreren en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van wagenziekte.

Zorg voor frisse lucht

Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht in de auto of cabine is. Open een raampje of gebruik de airconditioning om de luchtkwaliteit te verbeteren. Warme, benauwde omstandigheden kunnen de symptomen van wagenziekte verergeren.

Probeer andere vervoersmiddelen

Als wagenziekte een ernstig probleem blijft, overweeg dan om andere vervoersmiddelen te gebruiken, zoals vliegtuigen of treinen. Deze vervoerswijzen kunnen minder beweging en schommelingen veroorzaken, waardoor de symptomen van wagenziekte verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat niet elke oplossing voor iedereen werkt. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere persoon geen effect hebben. Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Als de symptomen van wagenziekte ernstig zijn en je dagelijks leven beïnvloeden, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Zij kunnen je mogelijk andere behandelingen of medicijnen aanbevelen die specifiek zijn afgestemd op jouw situatie.

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes? - Reisliefde
Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. FMTC Safety schreef:

  Goede tips! Erg handig om te lezen. Ik heb zelf af en toe last van reisziekte tijdens het varen. Erg vervelend aangezien ik werk in de scheepvaart en mijn kinderen zijn ook helemaal weg van het water. Ik heb echter tijdens mijn werk geleerd hoe ik hiermee om kan gaan en veel dingen beschrijf je ook in deze blog!

  Met vriendelijke groet,

  Carla

 2. carola schreef:

  had altijd last van wagenziekte. Of het nou om korte of langere ritjes ging. of het nou met de auto of boot was…na een half uur voelde ik me geleidelijk zieker worden. Zweet, misselijk, overgeven.
  Op internet lees je wel eens de tip om een oordopje in je oor te doen; in je rechteroor als je links bent of andersom. Dit heb ik nooit geloofd, totdat ik onverwachts een bootreis moest maken van 2 u. Op hoop van zegen heb ik toen in mijn rechteroor (ben zelf rechts, ….dus niet de tip helemaal gevolgd) een oordop ingedaan. En voor het eerst in mijn leven werd ik niet wagen/zeeziek.
  Op internet lees je dat dit niet bij iedereen schijnt te werken…. maar waarom niet proberen?? Het voordeel is namelijk ook dat je als je onverwachts in een bus of boot in moet, je meteen je oordopje kan gebruiken. Het helpt meteen, en heeft dus geen inwerktijd nodig zoals bij pilletjes etc.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.