Skip to Content

Warschau (Polen)

Warschau (Polen)

Een stedentrip naar Warschau in Polen in gedachten? Een heel mooi idee, want Warschau biedt zeker veel fraais om te bewonderen. De stad is weliswaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het centrum is dusdanig herbouwd dat het zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wat kun je allemaal gaan ontdekken in Warschau?

Wat voor stad is Warschau?

Warschau is de hoofdstad van Polen en is ook meteen de grootste stad van dit land. De stad heeft een kleine 2 miljoen inwoners. Hebben we het over de regio Warschau dan wordt er gesproken over 3,5 miljoen. De Wisla stroomt door de stad en aan de linkeroever ligt het centrum.

Aan de andere kant vind je het stadsdeel wat Praga genoemd wordt. Winkelen doe je in Warschau in diverse winkelstraten. Ben je bij het Paleis van Cultuur en Wetenschap? Dan kun je in de buurt grote warenhuizen vinden. 

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een 231 meter hoog gebouw, dus je zult hem zeker niet missen. Het stamt uit de jaren vijftig en werd gebouwd omdat Stalin dit wilde. Het is meteen ook het hoogste gebouw van het land.

Omdat het gebouw uiteraard terug doet denken aan het communistische verleden, wilden velen het eigenlijk laten slopen. Gelukkig is dat niet gebeurd en kun je nu de toren op en genieten van een machtig uitzicht over de stad. Je vindt hier ook het toeristenbureau van de stad.

Verder wordt het gebouw ‘bevolkt’ door allerhande bedrijven. Ga naar de 30e verdieping om te kunnen genieten van het uitzicht vanaf het panoramaterras. Het gebouw is iedere dag overdag te bezoeken. In de zomeravonden ook aan het begin van de avond (tot 20 uur).  

Meer informatie vind je hier.

Plac Zamkowy en Zamek Królewski

Plac Zamkowy is een plein waar je ook het Koninklijk Kasteel kunt vinden. Dit kasteel heet Zamek Królewski. Het kasteel is zo goed mogelijk nagebouwd na de bombardementen, zoals veel in deze stad. Oorspronkelijk woonden hier de koningen van Polen. Maar nu doet het dienst als museum.

Het plein zelf is een heerlijke plek om te vertoeven met zijn horecamogelijkheden, schattige souvenirwinkeltjes en vergeet zeker de straatartiesten niet. 

Meer info over het koninklijk kasteel vind je hier.

Het Neon Museum

Dit museum is gericht op het behoud van de neonreclames uit het communistisch tijdperk. Het gaat hierbij om Poolse en Oostblok-lichtreclames die na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. Het museum documenteert en beschermt ze. Het museum bezit ongeveer 100 neonreclames, die vooral stammen uit de zestiger en zeventiger jaren. Het is gevestigd op het terrein van de Soho Fabriek. 

Meer info vind je hier.

Pools wodka museum

Tja, eigenlijk ontkom je niet aan een bezoek aan het wodkamuseum. Misschien denk je vooral aan Rusland als je iets over wodka hoort. Maar er wordt vermoed dat het eigenlijk uit Polen vandaan komt.

Je kunt in dit museum interactieve tours doen en je leert dan op een leuke manier meer over deze sterke drank. Ook hoe dit is geïntegreerd in de Poolse cultuur komt voorbij. Hoe wordt Wodka gemaakt? En wil je het dan ook nog proeven? Uiteraard kan dat ook. Op z’n Pools heet het museum Muzeum Wodki. Dat is te doen, nietwaar? 

Meer weten? Klik dan hier.

Warsaw Barbican

De Warsaw Barbican is één van de weinige overblijfselen van het netwerk van vestingwerken rondom Warschau. Het is gelegen tussen de oude en de nieuwe stad en inmiddels een belangrijke bezienswaardigheid voor de toerist. In het zomerseizoen is er een tentoonstelling over de verdedigingsmuren. De poort doorgaan of de muren op kan gratis. Voor de tentoonstelling moet je wel betalen.

Meer info vind je hier.

Muzeum Warszawy

Het museum verzamelt en onderzoekt alles wat met Warschau te maken heeft. De stad die werd verwoest en uit de as is herbouwd. Er zijn meerdere locaties die onder deze noemer vallen, zoals ook de hierboven genoemde Barbican. Iedere plaats heeft zijn eigen verhalen, tentoonstellingen en andere activiteiten.

De hoofdtentoonstelling laat 7352 exposities zien (uit een collectie van 300.000 items!). 21 themakamers zijn hiervoor ingericht. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meer te weten komen over de huurwoningen of andere gegevens van de stad. En dan zijn er ook nog diverse tijdelijke tentoonstellingen.

Meer weten over de stad? Het hoofdkantoor vind je aan Rynek Starego Miasta. De overige locaties zijn het Praga Museum van Warschau, Wola-museum, Apotheekmuseum, Drukkerijmuseum, Monument Interpretatie Centrum, Korczakianum, Herdenkingsplaats van Palmyra en de herdenkingskamer op de begraafplaats van de opstandelingen in Warschau. Meer weten over dit museum en de locaties die erbij horen? 

Meer info vind je hier.

Rynek Starego Miasta

De grote markt van de stad was eveneens de dupe van het bombardement, maar ook hier heeft men getracht de sfeer weer terug te halen. Het is een prachtig plein geworden met toch de sfeer van vroeger. Ook hier kan je lekker genieten van een terrasje. Het plein wordt omgeven door die typische kleurrijke statige huizen. Hier vind je dus ook het Warschau Museum. 

Palmboom als kunstobject

Op de rotonde van de stad staat opeens een palmboom. Een soort boom die helemaal niet in Polen thuishoort. Een fotogeniek plaatje levert het zeker op. Het verhaal erachter is echter belangrijker. De palm is een kunstmatig object en moet een dadelpalm voorstellen. Het was bedoeld was om de aandacht te vestigen op de afwezigheid van de Joodse gemeenschap in Polen.

De kunstenares is Joanna Rajkowska, een Joods-Poolse dame. De boom draagt de naam Greetings from Jerusalem Avenue. De palm staat er sinds 2002 en in eerste instantie waren de meningen verdeeld. Maar een jaar nadat het er geplaatst was bleek 75 procent van de ondervraagden de palm te waarderen en te stemmen voor het behoud van het monument. De boodschap van de palm had hier zeker mee te maken.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.